50 tips voor zakelijk twitteren

twitterbusinessJe kunt er niet meer omheen dat Twitter een grote rol speelt in de marketingstrategie van menig bedrijf. Je kunt zeggen dat je Twitter onzinnig vindt (en ik vind dat je dat best mag vinden), maar het is duidelijk dat er heden ten dage wel degelijk succesvol zaken wordt gedaan op Twitter. Ik ga niet in discussie met je hier over, nee, ik ga je 50 tips geven om Twitter zakelijk in te zetten. Ze gelden voor eenmanszaken, grote en kleine bedrijven, Business to Consumer en Business to Business. Mocht jij ook nog tips hebben die je wilt delen, voeg ze dan toe in een reactie.

De eerste stappen

1. Maak een account aan op Twitter.com met je eigen naam en bedrijfsnaam. Dan kan die in ieder geval niet door een ander geclaimed worden. Mocht je, zelfs na het lezen van deze tips, nog steeds niet gaan twitteren, dan kan in ieder geval niemand anders er mee vandoor.

2. Ga naar Twitter search en zoek op je productnaam, bedrijfsnaam, naam en productnaam van je concurrenten, naam van je klanten, woorden op je vakgebied enzovoorts. Luisteren naar de markt noem je dat.

3. Voor eenpitters: Voeg een foto toe aan je profiel. Kijk maar eens op je twitterpagina en scroll eens door wat tweets. Geheid dat je oog valt op de avatars met een foto.

4. Verzend enkele goede tweets voor je vreemden gaat volgen. Als deze persoon je terug wil gaan volgen, zal hij/zij in veel gevallen eerst kijken waar je zoal over twittert en of dat leuk of interessant is.

5. Praat met mensen over hun interesses, niet alleen over jezelf.

6. Tweet links naar interessante websites, Youtube filmpjes en blogs. Niet alleen van je eigen website en blog.

7. Reageer! Zelfs al heeft een tweet of een reactie niks te maken met je business, smalltalk en interesse tonen is ook in zaken doen gewenst.

8. Wees hulpvaardig. Een vraag is zo beantwoord, een tip zo gegeven.

9. Zet in je bio wie er twittert: “Hallo, wij zijn Arie en Sophie van het social media team (customer care team, supportteam) van BedrijfZusenZo”.

10. Als je met meerdere mensen van een bedrijf twittert: Plaats initialen van degene die de tweet verzendt. Het is gebruikelijk om de initialen voor af te laten gaan door een ~. Bijvoorbeeld: “@klant: onze winkel in Eindhoven heeft produkt ABC nog op voorraad. Zal ik het voor je reserveren? ~HvA”.

11. Geef je medewerkers hun eigen account. Bijvoorbeeld zoals Dell dat doet: @RichardatDell en @LionelatDell.

Waarover twitteren

12. De vraag “Waar ben je mee bezig?” is standaard op Twitter. Maar stel en beantwoord eens de vraag: “wat heeft je aandacht?”.

13. Zorg voor meer twitteraars binnen een bedrijf. Als iemand weg gaat of vakantie heeft, gaat alles toch door. En bovendien zorgt het voor meer variëteit.

14. Als je een blogartikel promoot, stel een vraag of licht iets uit je artikel toe, in plaats van alleen de link naar het blog te plaatsen, of erger nog: “nieuwe blogpost”.

15. Stel vragen!

16. Retweet interessante tweets van anderen

17. Nogmaals: praat ook eens over anderen, in plaats van alleen over jezelf. Of nog beter: tegen anderen.

18. Als je over jezelf praat, laat het dan in ieder geval nuttig, interessant en leuk zijn.

19. Geen borstklopperij. Je mag best trots zijn op je werk, maar de hele dag twitteren over wat je allemaal bewerkstelligd hebt vinden we niet interessant.

20. Iemands compliment aan jou retweeten valt ook onder borstklopperij.

21. Verzend een foto. Geef met een foto bijvoorbeeld een kijkje in je keuken, letterlijk of figuurlijk.

22. Toon je menselijke kant. En je mag je best eens kwetsbaar opstellen. We weten allemaal dat niemand een leven heeft met alleen rozegeur en maneschijn.

23. Promoot ook eens wat van een ander.

24. Verzend niet te lange tweets. Als je tweet geretweet wordt mag er geen tekst wegvallen.

Volgers

25. Volg de volgers van interessante volgers (volg je het nog? :-) ).

26. Een bedankje is op z’n plaats als je geretweet wordt.

27. Twitter op tijdstippen wanneer je volgers luisteren. Kijk wanneer je volgers online zijn op Tweriod.

28. Plaats een link naar je Twitter op je website, blog, Facebook, in je e-mailhandtekening, of misschien zelfs op je visitekaartje.

29. Verzend geen automatische DM’s.

30. Wie spammed wordt ontvolgd.

Hou het leuk

31. Je hoeft niet iedere tweet te lezen, echt niet.

32. Plaats mensen van wie je wel iedere tweet wilt lezen in een lijst.

33. Je hoeft niet op iedere tweet aan jou gericht te antwoorden (wel op DM’s natuurlijk). Voel je niet schuldig.

34. Gebruik Direct Messages voor 1-op-1 conversaties.

35. Als iemand iets over jou, je bedrijf of product zegt, neem deel aan de conversatie.

36. Gebruik korte en simpele hastags.

37. Mopper niet, klaag niet en maak anderen niet zwart.

Het gesprek

38. Zie iedere nieuwe conversatie op Twitter als een ontmoeting.

39. Gebruik Twitter eens als enquêtetool.

40. Zet Twitter in bij events

41. Doe iets met de feedback die je krijgt op Twitter en tweet daar over.

42. Gebruik Twitter als helpdesk.

43. Twitter vervangt niet je e-mailmarketing. Je nieuwsbrief is weer een heel ander verhaal.

44. Twitter zorgt voor transparantie. Intern en extern. Bevorder dus het gebruik van Twitter binnen je organisatie, maar zorg wel voor bewustwording, informatie en afspraken.

45. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Wees gewoon jezelf.

46. Zet humor in.

De techniek

47. Gebruik Bit.ly om te meten hoeveel er op je links wordt geklikt.

48. Gebruik een tool als Tweetdeck of Hootsuite om het overzichtelijk te maken.

49. Iedere keer als je toestemming geeft om je account te gebruiken (OAUTH), bijvoorbeeld ‘Pay with a tweet’ of  LinkedIn of Tweetbar, zet je de veiligheidsdeur een beetje open. Check dus je applications regelmatig.

50. Maak lijsten van je klanten, concurrenten, collega’s, vrienden. Zo mis je nooit belangrijke informatie.


 

 

Share on LinkedIn53Share on Facebook22Google+4Pin on Pinterest1Tweet about this on Twitter137Email to someonePrint this page

Reacties

 1. Hoi Anne,

  Goeie tips, bedankt. Ik zag alleen bij tip 11 over @RichardatDell en @LionelatDell dat deze medewerkers niet erg representatief zijn voor Dell. Zouden ze daar zijn vertrokken? In ieder geval bedankt voor je tips. Ik probeer er nu mijn Twitter berichten mee te verbeteren!

 2. Slimme tips Anne! Alle ins en outs in 50 regels :-)

 3. Hallo Anne,
  Ik kom voor het eerst op je site en zie de 50 tips voor zakelijk twitteren. Hartstikke interessant, mijn complimenten! Maar wat als je geen tijd hebt om dagelijks je account bij te houden? Ik heb lang gezocht naar iemand die dat voor mij wilde doen, maar dat lukte alleen tegen torenhoge bedragen. En zo heb ik zelf met twee collega’s een nieuw initiatief gelanceerd, zie hier: http://www.avantisocialmedia.nl.
  Ik zou erg graag willen weten wat je hiervan vindt.
  Alvast bedankt voor je reaactie!
  Maurice broussard

 4. Bedankt voor het delen van je tips Anne!

 5. Heel nuttige info. Goeie tips. Bedankt

 6. Hele mooie lijst met hele relevante tips. Mooi gemaakt!

 7. Marleen: door twee accounts aan te maken. Je kunt bij mijn weten niet je Tweets op twee accou ts laten plaatsen. Wel als je Tweetdeck gebruikt kun je meerdere gesynchroniseerde accounts tegelijk selecteren. Alleen ik zou het je afraden, levert namelijk niet meer volgers op als je aan het vopy pasten bent…

  Misschien een toevoeging: uitleggen hoe he Tweets kunt inplannen. Bijvoorbeeld met betrekking tot de artikelen die in je nieuwsbrie uitkomen op Twitter kunt plaatsen, zonder dat je dit op zondagmiddag moet doen als houw nieuwsbrie de deur uit is (voorbeeld).

  Uitleggen hoe je Twitter aan Facebook koppelt. Een volger op Twitter kan dat op Facebook niet zijn. Daar kun je ook langere reacties plaatsen en zo kan een tweet een interessante concersatie worden.

  Succes! Verder goede tips!

 8. Marleen zegt:

  Geen opmerking, een vraagje: kan je twee twitteraccounts hebben? En zo ja, hoe doe je dat? Groeten van Marleen

 9. Goede lijst met tips Anne. Ik denk dat punt 3 niet alleen voor eenpitters geldt, maar voor iedereen. Bij 29 zou je nog toe kunnen voegen dat dit ook geldt voor de bekende automatische dm ‘leuk dat je me volgt…’

 10. Hallo Anne, na jouw workshop te hebben gevolgd vorig jaar ben ik ook in de wereld van linkedin, twitter en bloggen gekomen. Behalve dat ik het leuk vindt merk ik ook dat het nuttig is voor mijn werk. Dank voor je tips !

Laat wat van je horen

*