Hoe bereik je de allerwarmste doelgroep op Facebook?

Ik kan me de eerste keer dat ik een doelgroep aanmaakte voor mijn Facebookadvertenties, goed herinneren. Ik maakte mijn doelgroepen meestal op basis van mijn bestaande lijsten (warme doelgroep) op of op basis van demografische kenmerken en interesses.

Facebook heeft in de tussentijd niet stilgezeten. Inmiddels is er voor doelgroepen een nieuwe mogelijkheid ontwikkeld. Je kunt namelijk een doelgroep aanmaken op basis van de mensen die betrokken zijn bij jouw Facebookpagina, jouw berichten, advertenties en video’s. Een nog warmere doelgroep dus!

Laten we snel kijken naar de mogelijkheden van deze nieuwe functie! Het is namelijk heel gemakkelijk om de nieuwe functie te gebruiken en het kan superveel waarde toevoegen aan jouw advertentiecampagnes!

Het is wel goed om te weten dat Facebook altijd een beetje geheimzinnig doet over of iedereen de nieuwe functie direct kan gebruiken. Het kan dus best zijn dat jij nog niet de mogelijkheid hebt een doelgroep op te stellen op basis van mensen die betrokken zijn bij jouw Facebookpagina.

Wat voor doelgroepen zijn het?

Normaal gesproken maak je een doelgroep op basis van de mensen die jouw website bezoeken, vaak door middel van een Facebookpixel, op basis van een e-maillijst of op basis van de kenmerken die je zelf opgeeft. Nog niet eerder kon je een doelgroep opstellen met de mensen die jouw Facebookpagina leuk vinden of die reageren op een bericht of video, of een video bekeken. Met de nieuwe functie van Facebook is dit wel mogelijk!

Dit is echt mega interessant! Zo kun je precies de mensen op Facebook bereiken die al eerder interesse hebben getoond in de content die jij op Facebook plaatst. Een hele warme doelgroep dus!

Je kunt zes verschillende bronnen gebruiken voor de doelgroep op basis van betrokkenheid:

  • Iedereen die betrokken is bij jouw pagina: in deze groep zit iedereen die jouw pagina heeft bezocht of die betrokken was bij de berichten of advertenties die je met jouw Facebookpagina hebt geplaatst. Ook de berichten via Facebook Messenger (van je pagina) worden meegenomen.
  • Iedereen die jouw pagina heeft bezocht: alle mensen die op jouw Facebookpagina zijn geweest, zonder dat hierbij wordt gekeken naar wat de mensen op jouw Facebookpagina hebben gedaan.
  • Iedereen die betrokken was bij een bericht of Facebookadvertentie: in deze groep zitten alle mensen die iets met een Facebookbericht of advertentie hebben gedaan. Daaronder vallen: een like (of een van de andere symbolen) geven, het bericht delen, op het bericht reageren, op een link in het bericht klikken of de afbeeldingen in een afbeeldingencarrousel bewegen.
  • Mensen die op een call-to-action hebben geklikt: in deze groep komen ook de mensen die hebben geklikt op een call-to-action waarmee ze contact met jou opnemen.
  • Mensen die een bericht hebben gestuurd.
  • Mensen die een bericht van jouw Facebookpagina of jouw Facebookpagina zelf hebben opgeslagen.

Facebook kan bij het aanmaken van de doelgroep zowel terugkijken naar een korte periode als naar een langere periode. Hierbij is 365 dagen als maximum ingesteld. In het eerste geval krijg je een kleine doelgroep en in het laatste geval zou je een hele grote doelgroep kunnen krijgen. Je kunt je afvragen of de doelgroep op basis van 365 dagen echt heel relevant is. Het is veel beter om een kleinere doelgroep te hebben, met daarin mensen die nog recent betrokken zijn geweest bij jouw Facebookpagina of een advertentie of Facebookbericht wat daarvan afkomstig is.

Hoe kun je deze doelgroep maken?

Goede vraag! Laten we vooral aan de slag gaan! Ga eerst naar facebook.com/ads/manager/audiences

Stap 1: Klik op ‘Doelgroep maken’ en selecteer ‘Aangepaste doelgroep’

Stap 2: In het volgende scherm kies je voor ‘Betrokkenheid op Facebook’

Stap 3: Klik op pagina…

Stap 4: En ga nu je doelgroep maken!

Maak allereerst een keuze voor de pagina die je gaat gebruiken. Dit is vaak jouw eigen pagina. Je kunt echter ook een andere pagina gebruiken waar je beheerder bent. Selecteer vervolgens welk type betrokkenheid je wilt gebruiken voor de doelgroep. Dat zijn dus de doelgroepen die ik eerder in dit bericht heb besproken. Laten we zeggen dat je kiest voor de mensen die jouw pagina hebben bezocht in de afgelopen 100 dagen. Je geeft de doelgroep vervolgens een naam.

Zoals ik eerder aangaf is het aantal dagen wat je aangeeft de periode die Facebook gebruikt voor het selecteren van de mensen die in de doelgroep komen. Deze periode is minimaal één dag en maximaal 365 dagen. Het is een dynamisch veld, dus bij mijn doelgroep wordt iedere dag opnieuw naar de laatste 100 dagen gekeken.

Zodra je de doelgroep aan hebt gemaakt, duurt het ongeveer 30 minuten voordat je je doelgroep kunt gebruiken. De doelgroep geeft dan aan ‘Vullen’ of ‘Niet klaar’.

Hoe kun je de doelgroep gaan gebruiken?

Een doelgroep kun je gebruiken om een groep mensen te benaderen of juist buiten te sluiten. Als je een advertentie gaat maken, bijvoorbeeld door een bestaand bericht te promoten, kun je de doelgroep toevoegen in het veld voor de aangepaste doelgroep. Daar kan je eventueel nog een doelgroep toevoegen op basis van kenmerken zoals leeftijd, geslacht of woonplaats.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat je de groep met betrokken mensen gebruikt om een lookalike-doelgroep te maken. Facebook maakt een nieuwe doelgroep met mensen die overeenkomsten hebben met de mensen die bijvoorbeeld jouw pagina hebben geliked.

En? Ga jij deze nieuwe functie van Facebook gebruiken?

Wil je meer van dit soort handige, inspirerende tips? Meld je dan aan voor 365 Dagen Facebooksucces op https://www.fanfactor.nl/365

Comments

  1. Gaan mensen die betrokken zijn geweest bij een bericht van mij, maar gedeeld op de fb van iemand anders ook mee in de betrokkenheid? Dat zou ik heel graag willen weten. Bedankt!

  2. Waardevolle tip, thnx Anne.
    Helaas heb ik de functie (nog) niet.
    Zijn er bepaalde criteria waardoor je voor deze functie in aanmerking komt?

  3. Hele goede tip Anne. Ik ben het metéén gaan toepassen. Er wordt nu ‘gevuld’. 🙂

  4. Ik heb de functie ook nog niet… ik hoop echt dat hij nog wel komt. 🙁

  5. Beste Anne, bij stap 3 staat dat je op pagina moet klikken. Deze optie staat bij mij niet weergegeven. Alleen video,leadadvertentie en canvas staan genoemd. Wat moet ik doen? Op het evenement op 19 januari kan ik er helaas niet bij zijn. Komt er in de komende maanden nog zo’n evenement? Groetjes Astrid

  6. Voor mij is demografie en interesse het belangrijkste. Mensen komen vanuit het hele land en vanuit België op mijn pagina en reageren ook vanuit het hele land. Naar mijn praktijk komen ze toch overwegend uit Brabant of Limburg (soms met uitschieters van verder weg).

Speak Your Mind

*