27 Feiten en fabels over de ontwerptool Canva

27 Feiten en fabels over de ontwerptool CanvaEr zijn veel goede online ontwerptools op de markt, maar Canva springt er voor mij echt uit. Het is een veelgebruikte ontwerptool waarmee je als ondernemer snel en simpel mooie en professionele designs maakt, zelfs als je geen ervaring hebt.

De basisversie van deze tool is gratis en daar kun je al ontzettend veel mee. Je kunt het zowel op je mobiel en je computer gebruiken.

Er zijn veel fabels en misvattingen over Canva. In dit blog wil ik ze met jou ontrafelen zodat je weet wat je echt in handen hebt met deze geweldige tool.

1. Feit: Canva is een populaire ontwerptool

Waarom een grafisch ontwerper inhuren als je het met gemak en plezier ook zelf kunt doen? En het helemaal naar wens kunt customizen? Canva is op dit moment één van de meest populaire ontwerptools.

Je kunt de Canva app downloaden in de Playstore of in de Appstore.

Het biedt in de gratis versie al een enorm scala aan interessante functies waar jij als ondernemer je voordeel mee kunt doen. Denk aan sjablonen voor alle social media, allerlei typen documenten, professionele afbeeldingen, keuze uit vele lettertypen en kleurenschema’s.

Wil je meer weten? Lees dan ook dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/canva-de-meest-complete-ontwerptool-voor-ondernemers/

2. Fabel: Canva is niet bedoeld voor grafisch designers

Hoewel Canva heel eenvoudig is in gebruik, kan er ontzettend veel mee. Dat maakt het ook voor grafisch ontwerpers een interessante tool om erbij te hebben. Velen gebruiken Canva actief als aanvulling op andere tools.

Canva biedt namelijk veel geavanceerde functies die het een echt krachtige tool maken: ook voor grafisch ontwerpers. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om samen te werken in de tool.

3. Feit: Canva heeft ook een mobiele app

Je kunt Canva ook onderweg gebruiken op je mobiele telefoon. Maak zo op elk gewenst moment ontwerpen of bewerk ze eenvoudig vanaf je smartphone of tablet.

De app biedt veel van de desktop-functies. Het is daarom handig als je onderweg bent en ontwerpen wilt maken of bewerken. Mijn advies is wel om zoveel mogelijk op de PC te werken omdat dat fijner werkt.

4. Fabel: Je hebt veel designervaring nodig om Canva te gebruiken

Canva is ontworpen voor iedereen; niet specifiek voor grafisch ontwerpers. Het is bijzonder intuïtief en eenvoudig in gebruik. Je hoeft geen design-ervaring te hebben om Canva te gebruiken om mooie ontwerpen te maken.

Canva biedt veel professionele sjablonen en handige functies die je helpen om snel en gemakkelijk aansprekende ontwerpen te maken.

Wil je Canva vanaf beginnerslevel leren kennen? Doe dan mee met ‘In 30 Dagen een Canva Kei’: https://www.fanfactor.nl/cursussen/canva-cursus/

5. Feit: Canva is eenvoudig te leren

Absoluut een feit: de interface van deze ontwerptool is heel intuïtief en eenvoudig om eigen te maken. Het is zelfs zo dat het verslavend leuk gaat worden 😉

Wil je graag een helpende hand bij het leren ontwerpen in Canva? Dan is deze cursus iets voor jou: https://www.fanfactor.nl/cursussen/canva-cursus/

6. Fabel: Canva is alleen bedoeld voor social media ontwerpen

Hoewel Canva in de eerste plaats bekend staat om de mooie ontwerpen voor je social media-posts, biedt het ook functies voor het maken van verschillende typen documenten en presentaties.

Zo heeft Canva onder meer sjablonen voor facturen, logo’s, e-books, handleidingen, certificaten, infographics, covers, brochures, flyers, visitekaartjes, planners en CV’s.

Je vindt er zelfs sjablonen voor T-shirts, boekcovers, cd-covers en nog veel meer. Neem zeker eens een kijkje en laat je inspireren.

7. Feit: Canva heeft professionele sjablonen voor social media posts

Canva heeft een aparte sectie met sjablonen voor je social media-ontwerpen. Denk aan profielfoto’s, omslagfoto’s, en post- en advertentieformaten voor verschillende sociale media-platforms. Dit maakt het gemakkelijk om snel en efficiënt content te maken.

Er kan nog zoveel meer met Canva. In dit blog lees je daar alles over: https://www.anneraaymakers.nl/13-verrassende-canva-functies-die-je-waarschijnlijk-nog-niet-kent/

8. Fabel: Alle afbeeldingen in Canva zijn gratis te gebruiken

Hoewel Canva een grote bibliotheek aan afbeeldingen biedt, zijn niet alle afbeeldingen die erin staan gratis te gebruiken binnen de gratis versie van de tool. Er zijn ook afbeeldingen waar je (per stuk) voor betaald als je ze wilt gebruiken.

Wil je graag onbeperkt toegang hebben tot alle afbeeldingen en andersoortige content, dan is het slim om over te stappen naar Canva Pro.

In dit blog leg ik uit waarom de betaalde versie zijn geld waard is:

21 redenen waarom Canva Pro zijn geld zeker waard is

9. Feit: binnen Canva kun je goed samenwerken aan ontwerpprojecten

Misschien wel één van de meest handige functies van Canva is de optie om in de tool samen te werken. Dat kan handig zijn als je samenwerkt met een VA of een grafisch designer. Of als je als team samen moet werken aan ontwerpen.

Je kunt anderen uitnodigen om aan je ontwerp te werken of ernaar te kijken. Zo kun je snel en gericht ideeën uitwisselen of feedback geven of krijgen.

10. Fabel: Canva is een dure ontwerptool

Hoewel Canva ook een betaalde versie heeft (Canva Pro) is er altijd de gratis versie beschikbaar, die al bijzonder veel opties biedt. Voor sommige ondernemers is de betaalde versie helemaal niet nodig.

Probeer de gratis versie gewoon eens uit en kijk of dat voldoende is voor wat je nu nodig hebt. De betaalde versie is bovendien ook niet duur.

Wil je graag snel en simpel leren hoe je Canva gebruikt voor je bedrijf? Volg dan deze cursus: https://www.fanfactor.nl/cursussen/canva-cursus/

11. Feit: Canva biedt integraties met andere tools

Wat zo fijn is aan Canva, is dat het met verschillende andere tools is geïntegreerd. Denk hierbij aan Google Drive, Slack of Dropbox. Zo kun je eenvoudig en snel je ontwerpen delen met anderen.

12. Fabel: Canva sjablonen kun je niet naar wens aanpassen

Canva heel veel kant-en-klaar sjablonen voor je klaarstaan. Die kun je meteen gebruiken, maar het is slimmer om ze te personaliseren.

Dat is eenvoudig te doen: je kiest een sjabloon uit wat je aanspreekt. Vervolgens pas je wat zaken aan, zoals afbeeldingen, kleuren en lettertypen.

Je kunt er elementen uithalen of juist aan toevoegen. Zo maak je er eenvoudig een eigen ontwerp van dat aansluit op jouw huisstijl.

13. Feit: Canva heeft een enorme keuze aan lettertypen

Het lettertype op een ontwerp is van groot belang: het bepaalt de uitstraling van je ontwerp. Wist je dat Canva meer dan 500 lettertypen heeft om uit te kiezen? Voor elke stijl wat wils! Hieronder vallen bijvoorbeeld ook Adobe Fonts en Google Fonts.

Zo kun je vasthouden aan je huisstijl door die betreffende lettertypen te selecteren en te gebruiken.

14. Fabel: je kunt niet zoveel met de gratis versie van Canva

De basisversie van Canva is volledig gratis en onbeperkt te gebruiken. Het biedt veel meer dan enkel wat basisfuncties. Het is echt een volwaardige tool waarin alles zit wat je nodig hebt als ondernemer om online en offline professioneel voor de dag te komen.

15. Feit: Canva is beschikbaar in verschillende talen

Wist je dat Canva echt groot is? Het is beschikbaar in meer dan 100 talen. Hierdoor is het wereldwijd een fijne en toegankelijke tool die samenwerking vanuit elke plek en in veel talen mogelijk maakt.

16. Fabel: Canva is puur gericht op online content

Hoewel Canva zeker veel interessante functies biedt voor het maken van online content, is het ook geschikt voor het maken van de meest uiteenlopende fysieke ontwerpen. Denk aan kalenders, visitekaartjes of posters.

Je maakt ze eenvoudig in Canva en kunt ze ook via de tool zelf laten drukken. Daarnaast kun je je ontwerp ook downloaden en het ergens anders laten drukken.

Daarnaast kun je je ontwerp lokaal opslaan als afbeelding of PDF-bestand. Zo kun je het op elk gewenst moment ook offline openen en bewerken.

17. Feit: met Canva kun je video’s en animaties maken

Hoe handig is dat in deze tijd van Reels en TikTok? Maak je eigen professionele video met Canva.

Je vindt er verschillende tools en functies op professioneel ogende video’s en animaties te maken. Ideaal voor het maken van social media video-content!

Wil je hier meer over weten? Lees dan ook dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/eenvoudig-professionele-videos-maken-met-canva-zo-doe-je-dat/

18. Fabel: Canva vervangt een grafisch designer

Hoewel Canva een krachtige tool is, is het geen vervanging voor professionele ontwerpers. Die beschikken vaak over specifieke vaardigheden en kennis die nodig zijn voor complexere ontwerpprojecten.

Dat neemt niet weg dat Canva voor jou als ondernemer perfect inzetbaar is om bepaalde dingen in eigen beheer te houden en zelf eenvoudig mooie professionele ontwerpen te maken.

19. Feit: je kunt Canva Pro gratis uitproberen

Canva biedt een gratis proefperiode van een maand voor de betaalde Canva Pro versie. Hiermee kun je de extra functionaliteit zoals de content planner en de achtergrond verwijderaar uitproberen.

Ook kun je dan alles wat erin staat zonder extra kosten vrij gebruiken.

Wil je weten of Canva Pro de moeite (en het geld) waard is? Lees dan dit blog:
https://www.anneraaymakers.nl/21-redenen-waarom-canva-pro-zijn-geld-zeker-waard-is/

20. Fabel: Canva is alleen geschikt voor beeld en niet voor tekst

Waarschijnlijk ken je Canva vooral van de handige sjablonen voor je social media posts. Canva biedt naast dit soort visuele ontwerpen ook sjablonen voor tekstuele ontwerpen (of combinaties) aan.

Zo kun je gelikte presentaties maken in Canva, maar ook met gemak je nieuwsbrieven of facturen opstellen. Maak hierbij gebruik van de uitgebreide keuze aan (tekst)stijlen en lettertypen.

21. Feit: Canva heeft geavanceerde bewerkingsopties van afbeeldingen

Deze ontwerptool biedt een scala aan geavanceerde filters voor het bewerken van je afbeeldingen. Zo kun je onder meer de tint, helderheid en verzadiging aanpassen en zo je afbeeldingen de passende look geven.

Je kunt je afbeeldingen ook eenvoudig aanpassen, bijsnijden, draaien of spiegelen. Probeer zeker ook de mooie effecten eens uit. Val hiermee in positieve zin op en ga zo voor herkenbaarheid en authenticiteit.

22. Fabel: sjablonen in Canva zijn alleen in het Engels beschikbaar

Inmiddels biedt Canva sjablonen aan in meerdere talen. Naast Nederlands vind je er ook sjablonen in onder meer het Duits, Spaans, en Frans. Doe hier je voordeel mee.

23. Feit: Canva biedt een platform voor online onderwijs

Canva biedt een fantastisch platform voor online onderwijs: Canva for Education. Hiermee kunnen docenten en studenten (interactief) samenwerken aan projecten.

Als leerkracht biedt dit platform veel interessante functionaliteit die het lesgeven nog gemakkelijker en leuker maakt.

Het bevat ontelbaar veel professionele sjablonen specifiek gericht op het onderwijs die je eenvoudig en snel personaliseert. Denk aan: lesmateriaal, werkbladen, presentaties, grafieken, animaties, infographics of video- en audio-opnamen.

Wil je hier meer over weten? Lees dan ook dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/wat-is-canva-for-education-en-wat-kun-je-ermee/

24. Fabel: Canva heeft alleen sjablonen voor je online marketing

Canva heeft echt sjablonen voor allerlei typen ontwerpen: je kunt het zo gek niet verzinnen of je vindt het in deze tool.

Naast de fijne social media sjablonen voor de meeste online platformen, tref je er ook professionele sjablonen aan voor je rapporten, je presentaties of je flyers en visitekaartjes.

25. Feit: in Canva kun je heel gericht zoeken naar afbeeldingen

Wist je dat je in Canva uitgebreid kunt zoeken naar een specifieke afbeelding? De fotodatabank is perfect doorzoekbaar op trefwoorden.

Je kunt zelfs een hoofdkleur kiezen die aansluit bij je huisstijl. Zo vind je in no time de passende afbeelding voor je ontwerp.

26. Fabel: Canva is bedoeld voor individuele gebruikers

Canva is geschikt voor individuele gebruikers, maar ook zeker voor teams. Vanuit de teamfunctie kun je gericht samenwerken aan ontwerpprojecten.

Dit maakt het gemakkelijk om ontwerpen te delen, feedback te krijgen en te werken aan projecten met meerdere mensen. Hierin tref je ook handige functies aan als het beheren van gebruikersrollen en toegangsrechten.

27. Feit: Canva beschikt over een handige kennisbank

Canva biedt een uitgebreide kennisbank met duidelijke uitleg in de vorm van gidsen, veelgestelde vragen en tutorials.

Dit is een goede en duidelijke informatiebron waarmee je alles leert wat je wilt weten over de tool.

Zie je het niet zitten om zelf door al die informatie heen te moeten? Dan is deze cursus écht iets voor jou! https://www.fanfactor.nl/cursussen/canva-cursus/

Canva is een krachtige en veelzijdige ontwerptool die jou als ondernemer professioneel laat uitblinken. Probeer het zeker eens uit. Succes!

Speak Your Mind

*