Overzicht met lijsten op Facebook

 

overzicht_met_lijsten_op_facebook_sq

Je plaatst enthousiast je hele hebben en houden op Facebook, maar eigenlijk zijn er best wel vaak dingen die je alleen met je beste vrienden, of zelfs alleen met je familie zou willen delen. En je werkgever en collega’s hoeven ook niet alles te zien.

Dat kan! Met vriendenlijsten op Facebook. Lijsten geven overzicht, besparen je tijd én je kunt met lijsten heel gericht bepaalde zaken alleen aan bepaalde groepen tonen. Lijsten geven je dus veel meer controle.

Alleen familie
Je zou bijvoorbeeld de lijst ‘Goede Vrienden’ kunnen gebruiken. Iedere update die je voor ‘Goede Vrienden’ plaatst, kan alleen door de mensen die jij op deze lijst plaatst gelezen worden. Of je plaatst foto’s van het leuke familiefeest van gisteravond, maar je wilt dat alleen je familie deze foto’s kan zien.

Hoe beheer je lijsten?
Klik op ‘Vriendenlijsten’ links in het menu op je Facebook startpagina of ga naar https://www.facebook.com/bookmarks/lists. Facebook heeft standaard al drie lijsten voor je gemaakt, namelijk ‘Goede vrienden’, ‘Kennissen’ en ‘Familie’.  Het kan ook zijn dat Facebook automatisch lijsten heeft gemaakt van je collega’s of studiegenoten. Dat gebeurt alleen als je je werkgever en/of opleiding hebt vermeld in je profielgegevens én bevriend bent met personen met dezelfde werkgever en/of opleiding.

Klik op de lijst ‘Goede vrienden’. Klik in het veld ‘+Toevoegen aan deze lijst’ de beginletters van een goede vriend en voeg vrienden naar keuze toe aan de lijst.

Klik op de afbeelding om te vergroten

 

Hoe maak je een nieuwe lijst
Als je een volledig nieuwe lijst wilt maken, klik je op de pagina https://www.facebook.com/bookmarks/lists op ‘+Lijst maken’. Geef de lijst een naam, bijvoorbeeld ‘Collega’s Coachingopleiding’ en typ de beginletters van de naam van je collega’s van de opleiding en voeg ze toe aan de lijst.

lijsten_Facebook

Klik op de afbeelding om te vergroten

De lijst verschijnt nu in het linkermenu op je startpagina en als je daar op klikt kun je alle updates van je collega’s lezen. Lekker overzichtelijk en het kost je niet veel tijd om op de hoogte te blijven. Alles wat je op deze lijstpagina plaatst kan ook alleen door je collega’s van de opleiding gelezen worden. Andere vrienden zullen deze updates niet zien.


lijsten2

Als je in je nieuwsoverzicht een bericht wilt plaatsen dat alleen voor deze lijst bestemd is, kies je de lijst in het dropdown menu.

lijsten

 Zou je wel iedere dag zo’n goede tip in je mailbox willen vinden? Abonneer je dan op 365 Dagen Facebooksucces. Je krijgt een systeem dat werkt en waardoor je in een flow belandt. Hierdoor hou je het wel vol én heb je maar kort de tijd nodig voor je Facebook Marketing. Kijk op www.fanfactor.nl/365

Comments

 1. Is het zo dat als je lijsten gebruikt en een lijst selecteert bij een bericht, deze berichten een hoger bereik hebben onder de mensen van die lijst?

 2. Hi Anne,

  Naar aanleiding van je tip vanmiddag meteen even je blog gecheckt. Handige tip! Ik mis alleen nog hoe ik nu (automatisch aangemaakte) lijsten kan verwijderen.

 3. Birgitte Aalten zegt

  Hi Anne,
  Is het ook mogelijk om lijsten aan te maken op een professionele pagina, zodat je berichten voor een select gezelschap op je pagina kunt plaatsen die voor andere bezoekers niet te zien zijn? Ik zie een zogenaamde doelgroepoptie bij de instellingen maar niet hoe je zo’n groep aanmaakt op een professionele pagina.

  • anneraaymakers zegt

   Birgitte dat kun je doen met targetten van je berichten op je pagina. Onder een bericht zie je een klein targetknopje. Als je dat niet hebt moet je in je instellingen (van de pagina) ‘Doelgroepen en Privacy’aanzetten

 4. Hoi Anne,

  Als ik groepen maak en vervolgens iets post op openbaar wie ziet dit dan? Iedereen?

  Met vr gr Djoke

 5. Als je een reactie in Facebook achterlaat, dan krijg je bij bepaalde woorden een ‘tag’ voorstel van Facebook. Maar ik mis bijvoorbeeld mijn eigen naam (die ook overeenkomt met het woord dat ik type). Wie weet hoe dit komt? Is het een instelling, iets van FB zelf oid? Alvast dank.

  • anneraaymakers zegt

   Als je als jezelf een bericht plaatst en een apestaartje voor je naam plaatst zou jouw naam moeten verschijnen. Als je Facebook gebruikt als je bedrijf gebeurt dat niet. Is dat het geval?

 6. Anne,
  Weet jij of het mogelijk is om een groep aan te maken voor een groep collega’s (zij gebruiken deze groep voor hun onderlinge communicatie / nieuws, etc.) zonder dat deze collega’s vrienden van de beheerder hoeven te zijn (en dat hun priveberichten, foto’s, etc. dus ook niet zichtbaar zijn voor deze beheerder en overige collega’s)

  • anneraaymakers zegt

   ff kijken of ik het snap. Je wilt een besloten, geheime Facebook groep maken? Dat kan. Je kunt iedereen uitnodigen voor een besloten groep, ook niet-vrienden. En alles wat geplaatst wordt in de groep is onzichtbaar voor niet-leden. Datgene wat ze als persoon posten (dus niet in de groep) komt niet in op de startpagina van andere leden, tenzij het vrienden zijn. Gaat iemand echter naar het profiel van deze persoon en heeft die persoon zijn privacy instellingen zodanig dat iedereen mag zien wat hij/zij post, dan ziet men dat wel. Helder?

   • Klopt idd, alleen kan ik bij het uitnodigen alleen vrienden selecteren. Het kan wel andersom natuurlijk, dus dat diegene die lid mag worden zichzelf aanmeldt en dat ie hen dan accepteer.

 7. Anne,
  Is er een oplossing voor bestandsbeheer en dan bedoel ik al mijn vrienden, mijn fans en de likes die ik uitdeel in een overzicht te krijgen –> naar excel.
  Zodat ik kan zien wie geen vriend/fan meer is etc.

  Groetjes,
  Gonny

Speak Your Mind

*