Wat is Threads en wat kun je er mee?

Wat is Threads en wat kun je er mee?Ben je op zoek naar een extra online platform om te werken aan je zichtbaarheid en naamsbekendheid? Dan is Threads misschien iets voor jou. Omdat het is gekoppeld aan Instagram, biedt het veel voordelen waardoor je meteen goed kunt starten op dit platform. In dit blog leg ik uit wat het is, wat je er allemaal kunt en waarom het voor jou als ondernemer interessant is.

1. Wat is Instagram Threads?

Threads is een app gemaakt door Meta voor Instagram. Het is een relatief nieuw platform waarop je tekstberichten kunt plaatsen tot maximaal 500 tekens. Deze kun je nog verder naar wens aanvullen met links, foto’s of video’s van maximaal 5 minuten.

Zo ziet Threads eruit:

Je kunt het wat vergelijken met X (voorheen: Twitter). Beide platforms bieden een feed met op tekst gebaseerde berichten. Hiermee kunnen gebruikers op de hoogte blijven van het wel en wee van anderen en natuurlijk ook hun eigen content delen.

Hoewel dit platform duidelijke overeenkomsten vertoont met X, zijn er ook specifieke functies toegevoegd die je kent van Instagram.

Aanmelden bij de app kan eenvoudig via je bestaande Instagram-gebruikersnaam. Heb je nog geen Instagramaccount? Dan moet je deze eerst aanmaken. Pas dan krijg je toegang tot Threads.

Na aanmelding kunnen je direct aan de slag op dit platform. Je kunt (net als op Instagram) van alles doen. Bijvoorbeeld mensen of profielen volgen, berichten liken, threads delen of reageren op threads van anderen.

Threads is lekker eenvoudig en intuïtief ontworpen: zonder ingewikkelde toeters en bellen.

2. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Threads?

Naast de waarschijnlijk bekende functies van Instagram, beschikt Threads nog over wat extra interessante opties:

 • Je hebt redelijk veel ruimte voor je tekst: tot 500 tekens per thread.
 • Jij hebt zelf de controle over wie jou in hun thread kan noemen of wie jou kan antwoorden.
 • Foto’s, gifs, spraaknotities, video’s tot 5 minuten lang en links kunnen worden gedeeld.
 • Threads worden automatisch vertaald, afhankelijk van de taalinstellingen.
 • Threads kunnen eenvoudig worden gedeeld op Instagram en daarbuiten.
 • Je kunt je content naar wens delen met een beperktere groep mensen. Dit maakt het mogelijk om specifieke informatie te delen met diegenen, die het ook mogen zien.
 • Via een Threads-link in het Instagram-profiel van je vrienden word je automatisch naar hun thread-account geleid. Zo weet je zeker dat degene achter het account ook echt degene is, die je vermoedt.

3. Waar kan ik de Threads app downloaden?

Deze app is gratis te downloaden op de Apple Store of de Google Play store. Je kunt na installatie eenvoudig inloggen op je Threads-account via je Instagram-account.

Daarnaast is Threads ook beschikbaar op je desktop. Hiervoor ga je naar www.threads.net/

Let op: de functionaliteit op je desktop is beperkter.

4. Aanmelden bij Instagram Threads

Om een account aan te maken, moet je dus wel beschikken over een Instagram-account. Deze netwerken zijn namelijk met elkaar verbonden en delen accountinformatie.

Aanmelden bij Threads is heel eenvoudig. Download de Threads-app in je store (de linkjes staan hierboven bij punt 2):

 1. Zodra je de app op je telefoon hebt gedownload, kun je direct inloggen via Instagram.
 2. Als je je voor het eerst daar aanmeldt, krijg je de vraag of je dezelfde accounts wilt volgen als op Instagram. Kies hier naar keuze de optie om iedereen te volgen of selecteer handmatig de accounts die je wilt volgen. Het is beide mogelijk.
 3. Je hebt daarnaast ook de optie om je profielinformatie van je Instagram-account te importeren. Daarnaast kun je ook gewoon handmatig je naam, bio en een link toevoegen.
 4. Beslis dan of je je account openbaar of privé wilt maken:
 • Openbaar: Iedereen kan je inhoud zien, delen en ermee interageren.
 • Privé: Alleen door jou geselecteerde personen kunnen je inhoud zien, delen en ermee interageren.
 1. Tenslotte kom je uit bij de gebruiksvoorwaarden van dit platform die je nog moet accepteren.

Als je trouwens geverifieerd bent op Instagram (dat blauwe icoontje achter een naam), dan ben je automatisch ook geverifieerd op Threads.  Tenslotte is het een verademing dat er momenteel (nog) geen reclame op Threads te vinden is. Kortom: het is een aangenaam platform om actief op te zijn.

5. Hoe open je Threads?

De inloggegevens voor beide platforms (Instagram en Threads) zijn hetzelfde. Heb je Threads eenmaal gedownload, dan kun je het altijd eenvoudig benaderen vanuit je Instagram-account. Hiervoor klik je op je Instagram-profiel helemaal rechtsboven op de drie streepjes.

Daar klik je vervolgens op Threads:

Threads selecteren

Het leuke is dat veel functionaliteit van Instagram ook beschikbaar is in Threads.  Denk bijvoorbeeld aan gebruikers blokkeren en verborgen likes.

6. Zo navigeer je door de app

Wanneer je je op het Threads-dashboard bevindt, zie je meteen dat de app vrij eenvoudig is opgebouwd. De functies staan onderaan. Je vindt er nog maar weinig echt geavanceerde functies:

Functies Threads

 

De startpagina is je Threads-feed. Dit is een combinatie van accounts die je volgt en accounts die je kunt ontdekken. Er is een ‘Voor jou-feed’ en een ‘Volgend-feed’. Bovenaan de startpagina kun je switchen tussen beide feeds:

Switchen tussen Threads feeds

 

Zoekpagina: hier kun je gebruikers zoeken op naam of gebruikersnaam. Met trefwoorden kun je ook zoeken naar berichten over een specifiek onderwerp:

Zoekfunctie Threads

 

Nieuwe Thread: dit is de knop die je indrukt als je een nieuwe thread wilt maken:

 

Activiteiten: via het hartje kom je uit op je activiteitenpagina. Hier worden onder meer je vermeldingen, likes, reacties, reposts en verzoeken van andere gebruikers weergegeven:

Activiteiten Threads

Profielpagina: deze pagina krijgen je volgers te zien. Daarnaast kun je hier je profiel bewerken en je profiel delen. Daarnaast heb je nog 3 opties. Je kunt je eigen geplaatste Threads bekijken. Je ziet alle Threads waarop je hebt gereageerd en je ziet een overzicht van de Threads die je hebt gedeeld:

Profielpagina Threads

 

7. Hoe maak je een nieuwe Thread aan?

Het maken van een Thread is simpel. Klik onderaan op het middelste icoontje wat je ziet:

Nieuwe Thread aanmaken

Je kunt hier meteen beginnen met typen:

Nieuwe Thread maken

Je kunt hier maximaal 500 tekens gebruiken. Als je wilt, kun je nog iets aan je tekst toevoegen. Denk aan een link, een afbeelding, een audiofragment of een video. Daarnaast heb je de optie om nog meer bijdragen onder deze Thread te ‘hangen’. Dat doe je met de optie ’toevoegen aan thread’.

Is je thread klaar? Dan bepaal je het publiek dat je thread kan zien: iedereen, je volgers, profielen die je volgt of specifieke personen/profielen. Klaar? dan kun je hem plaatsen.

8. Thread-content op andere platforms delen

Je wilt graag wat delen vanuit je Threads-account. Hoe ga je dan te werk? Klik in de betreffende thread op het papieren vliegtuigpictogram. Dat vind je onder de thread die je wilt delen:

Delen vanuit Threads

Kies het platform waarop je die content wilt delen. Je kunt een Thread bijvoorbeeld delen in je Instagram story, op je feed op Instagram, als directe link, via de Facebook Messenger, via WhatsApp of via je sms (berichten). Deze opties vind je onderaan:

Threads delenThread delen

 

9. De community-richtlijnen van Threads

Het is goed om te weten dat Threads dezelfde community-richtlijnen hanteert als Instagram. Dit betekent dat allerlei content die niet door de beugel kan – denk aan haatdragende of discriminerende content – in de gaten wordt gehouden en waar mogelijk geweerd wordt. Ook kun je ongepaste content melden.

Bestaat je doelgroep uit jongeren? Dan kan Threads extra interessant zijn. De makers proberen ook actief deze doelgroep gericht te bereiken en ‘warm’ te krijgen voor dit platform. Ze hebben ook richtlijnen opgesteld, zodat deze doelgroep veilig gebruik kan maken van Threads.

Deze app mag pas vanaf 13 jaar worden gebruikt. Afhankelijk van het land, krijgen gebruikers onder de 16 of onder de 18 daarbij automatisch een privéprofiel bij het aanmaken van een account.

10. Is Threads interessant voor jou als ondernemer?

Jazeker. Het voordeel van dit platform is dat gebruikers dezelfde mensen kunnen volgen als op Instagram. Heb je al veel volgers, dan gaan die als het ware ‘mee’. Je hoeft dus niet ­­– zoals bij TikTok het geval is – helemaal opnieuw te beginnen als het gaat om volgers etc.

Omdat je je geplaatste Threads (van jezelf en anderen) ook kunt delen op Instagram, is dit platform ideaal om zo met weinig moeite nog meer bereik te genereren.

Daarnaast biedt dit platform je ook een aanvullende manier om je product / dienst onder de aandacht te brengen. Ik geef je een paar voorbeelden van hoe je Threads slim in kunt zetten:

1. Kom direct in contact met je doelgroep op Threads

Net zoals bij Twitter maakt dit platform directe, realtime communicatie tussen gebruikers mogelijk. Zet deze functie in om je nieuwste aanbiedingen, verrassende tips & trucs, updates of een kijkje achter de schermen te delen met je volgers.

2. Zet andere soorten content in op Threads

Op Instagram draait alles vooral om het plaatje. Daar kun je helemaal los gaan met professionele en aantrekkelijke visuals.

Het leuke is dat je op Threads ook veel likes kunt krijgen met alleen maar tekst. Of bijvoorbeeld een audiofragment. Hiermee trek je weer hele andere mensen uit je doelgroep aan.

Zo kun je je zichtbaarheid eenvoudig en effectief vergroten door je content in een andere vorm te gieten.

3. Blijf je content optimaliseren door feedback te verzamelen

Gebruik Threads als extra platform om klantenfeedback te verzamelen en vragen van klanten te beantwoorden. Zo heb je naast Instagram (en eventueel andere platformen) nog een extra plek waar je beter inzicht krijgt in de wensen, verwachtingen, dromen en uitdagingen van je ideale klant.

4. Maak gebruik van tags op Threads

Threads heeft ook hashtags, genaamd ’tags’. Hiermee kun je gericht inspelen op een onderwerp. Zodra je op het #-icoontje klikt, verschijnt een lijstje met populaire tags. Let op: op dit platform gebruik je maximaal 1 tag.

5. Genereer interactie en ga zo voor meer volgers

Threads is bedoeld voor interactie: zet het dan ook in om (pro)actief in gesprek te gaan met je doelgroep. Scrol door de feed heen en reageer op posts van je ideale klant. Deel je ervaringen, geef ze in een reactie een mooi inzicht of deel een verrassende tip. Vragen stellen doet het ook altijd erg goed om mensen in actie te krijgen en te reageren.

Kortom: Threads kan een interessant platform voor jou zijn. Neem er eens een kijkje en onderzoek of het iets voor je is.

 

Speak Your Mind

*