Op een dag val je door de mand

Op een dag val je door de mandHeb jij dat wel eens? Het idee dat je niet genoeg weet van je vakgebied. Dat ze zullen ontdekken dat je het succes helemaal niet waard bent.

Dat wat jij bent, kunt of weet, eigenlijk niet echt waardevol is?

Dat je geen recht hebt op die opdracht, of op die aandacht of bewondering?

Dat je dat compliment niet verdient?

Of zelfs dat je geen recht hebt op het geld wat klanten je betalen.

Dat je ’s nachts wakker ligt en denkt: ‘Morgen val ik door de mand’.

Een nachtmerrie!

Troost je, 70 % van alle Nederlandse en Belgische ondernemers lijdt wel eens aan het door-de-mand-val-syndroom. Of ook wel bedriegerssyndroom, of in het Engels ‘imposter syndrome’ genoemd.

Juist hele slimme en succesvolle mensen denken vaak ‘Op een dag val ik door de mand…… ‘.

Ook ik heb er wel eens last van. Het feit dat ik niet gestudeerd heb speelt me dan parten. Of soms twijfel ik, omdat ik, voor mijn gevoel, zo gemakkelijk succes behaalde.

‘Dit kan niet voortduren….’
‘Het kan niet altijd goed blijven gaan….’
‘Ik heb dit niet echt verdiend…..’
‘Ik werk niet hard genoeg….’

Ik heb me vaak bij opdrachten binnen gebluft. En dat ging altijd goed. Voornamelijk omdat ik snel leer en heel flexibel ben. En eigenlijk ook best wel heel veel kan. Maar daar was ik dus niet altijd van overtuigd.

Vorige week raakte ik in gesprek met iemand die me al een tijdje volgt op Facebook en zij stelde me de vraag: ‘Hoe komt het dat je zo succesvol bent?’

Ja, zelfs ik heb dan de neiging om heel bescheiden te doen en te zeggen: “Nou nou, dat valt wel mee met dat succes.

Gelukkig heb ik dat niet gezegd. Maar wel gedacht.

Ik begon over “hard werken en op het juiste moment kansen zien en grijpen”. Maar zij zei: “Ik denk dat het ook met zelfvertrouwen te maken heeft”.

Later die dag dacht ik daar over na. Mijn coach zei eens tegen me: “Zelfvertrouwen is de bereidheid om te falen”.

En dat klopt, denk ik. Als je op je zelf vertrouwt, wil dat niet zeggen dat je niet bang bent om te falen, maar dat je bereid bent om te falen. Omdat je weet, er op vertrouwt, dat je dat ook wel weer oplost. Of een andere manier bedenkt.

Zoals Thomas Edison zei: “Ik heb niet gefaald, ik heb zojuist 1000 manieren gevonden die niet werken”.

Het is dus helemaal niet zo dat je, zelfs als je zelfvertrouwen hebt, je niet af en toe aan het door-de-mand-val-syndroom kunt lijden.

Vaak hebben perfectionisten hier last van. En weet je wie vooral? Intuïtieve ondernemers, zoals ik.

Wat kun je doen als het door-de-mand-val-syndroom je parten speelt?

1. (H)erken je gedachten

Erken en herken het als deze saboterende gedachten en gevoelens opduiken. Als je eenmaal weet hoe het voelt en het door-de-mand-val-syndroom in jezelf herkent, kun je het sneller overwinnen. Maak in je hoofd een notitie of nog beter, schrijf je gedachten op.

Het kan van alles zijn, van “Ik ben niet goed genoeg om deze presentatie te geven” of “Ik verdien dit project niet” of “Ik heb geluk met deze prijs”.

Niet waar!

Onzin!

Hoewel een beetje bescheidenheid best ok is, zijn deze verlammende gedachten erover niet waar.

2. Verander je gedachten

Geef je gedachten een nieuwe vorm en besef dat wat je voelt niet gebaseerd is op waarheid. Deze gevoelens van ontoereikendheid en angst zitten allemaal in je hoofd.

Stel je voor hoe het zou zijn als je deze gedachten in iets positiefs zou kunnen veranderen. In plaats van ‘ik weet niets’ te denken, ga je het opnieuw formuleren: ‘Ik weet nog niet alles … ‘. Ik ben nog steeds aan het leren’.

Merk hoe het voelt als je niet de druk op jezelf uitoefent om alles te weten.

3. Realiseer je dat je niet perfect bent

Sterker nog, niemand is perfect. Perfectionisme en door-de-mand-val-syndroom hebben de neiging om hand in hand te gaan, dus geef jezelf wat speling.

Probeer een project af te maken, zelfs als je denkt dat het nog niet klaar is.

Start dat businessplan en vraag om hulp als je het nodig hebt. Het is meer dan prima om dit te doen.

Laat je ego even voor wat het is.

Misschien voer je dat geweldige idee nooit uit als je wacht totdat het ‘perfect’ is in je hoofd. En zou dat niet jammer zijn?

4. Wees trots op wat je presteert

Hoewel je misschien niet perfect bent, ben je zeker heel erg goed in veel dingen. Maak een lijst met je sterke punten en noteer alles waar je goed in bent.

Maak vervolgens een lijst van je zwakke punten of gebieden die je wilt verbeteren en richt je op het ontwikkelen van die gebieden.

Persoonlijke ontwikkeling is gezond. En vergeet niet trots te zijn

5. Weet dat je niet alleen bent

Je bent niet de enige die worstelt met gevoelens van ontoereikendheid. Zoek iemand met wie je kunt praten, of het nu een coach, vriend of therapeut is.

Je hoeft dit niet alleen aan te pakken. (Je denkt waarschijnlijk dat je dit alleen moet doen, want dat is een andere eigenschap van het door-de-mand-val-syndroom, maar gelukkig hoeft dat niet.)

Er zijn een heleboel ondernemers zoals jij die er ook moeite mee hebben.

Met bovenstaande tips kun je leren om je twijfel te overwinnen en je successen te vieren. Het is geen gemakkelijke taak, maar stel je voor hoe bevrijd je zult zijn als je het door-de-mand-val-syndroom kunt overwinnen.

Je valt niet door de mand! Je bent gekomen waar je nu bent omdat je het verdient om daar te zijn.

Comments

  1. Nooit ben 80 jaar heb genoeg gewerkt bij de thuis zorg

Speak Your Mind

*