Alles over Canva op een rijtje

Alles over de ontwerptool Canva op een rijtjeKen je de online ontwerptool Canva al? Het is een krachtige en toegankelijke ontwerptool waarmee je je grafische ontwerpen voor je online en offline marketing zelf eenvoudig en snel ontwerpt. En dat helemaal zonder kennis van zaken! Ideaal dus voor jou als ondernemer. In dit blog leg ik uit wat het precies is en wat je er allemaal mee kunt.

1. Wat is Canva?

Of je nu een startende ondernemer bent, een ervaren marketeer, een blogger of gewoon iemand die zijn social media wil opfleuren: Canva opent een wereld vol creatieve mogelijkheden.

Het is een gebruiksvriendelijke online ontwerptool die het mogelijk maakt mooie professionele content te maken, zonder allerlei complexiteit van de traditionele grafische software.

Van eenvoudige flyers tot uitgebreide presentaties en e-books: Canva biedt een intuïtieve drag-and-drop-interface die het ontwerpen eenvoudiger maakt dan ooit.

De gratis versie van deze tool barst letterlijk al van de mogelijkheden. Met toegang tot duizenden sjablonen, foto’s, elementen en lettertypen, kun je al enorm veel ontwerpen zonder ooit een cent te betalen.

Wil je meer geavanceerde functies (zoals een content planner) en toegang krijgen tot alles wat deze tool te bieden heeft, dan kun je Canva Pro tegen betaling aanschaffen (later meer hierover).

2. Feiten en fabels over Canva

Deze online tool trekt veel aandacht en daarmee komen ook verschillende meningen en misvattingen naar buiten. Ik neem wat feiten en fabels voor je onder de loep.

Een veelgehoord feit is dat Canva professioneel ontwerp toegankelijk maakt voor iedereen. Dit dankzij de gebruiksvriendelijke interface die zelfs voor beginners zonder enige ontwerpervaring makkelijk te doen is.

Met een scala aan sjablonen en een fijne drag-and-drop-functionaliteit kun je binnen enkele minuten professionele ontwerpen creëren.

Aan de andere kant circuleert er een fabel dat de gratis versie van Canva alleen geschikt is voor basisontwerpen. Dit is een misvatting.

Hoewel het waar is dat Canva uitblinkt in gebruiksgemak, biedt het ook een reeks geavanceerde functies en tools voor de meer ervaren gebruikers. Denk aan het creëren van geanimeerde graphics of het aanpassen van afbeeldingen met geavanceerde filters: alles is mogelijk in Canva.

Het is wel een feit dat Canva voor iedereen interessant is: voor de hobbyist, maar ook zeker voor kleine én grote ondernemingen. Veel bedrijven maken (op hun marketingafdeling) al gebruik van deze tool voor al hun marketingactiviteiten: zowel online alsook offline.

In het volgende blog heb ik nog meer dan 20 feiten en fabels over Canva voor je op een rij gezet: https://www.anneraaymakers.nl/27-feiten-en-fabels-over-de-ontwerptool-canva/

Wil je graag snel en simpel leren hoe je Canva gebruikt voor je bedrijf? Volg dan deze cursus: https://www.fanfactor.nl/cursussen/canva-cursus/

3. Verrassende functies in de gratis versie van Canva

Wist je dat Canva over veel verrassende functies beschikt die je misschien nog niet kent, maar die je manier van werken compleet kunnen veranderen?

Met de gratis versie van Canva werk je met een fijne drag-and-drop editor. Het wijst zich bijna vanzelf. Dit is ideaal als je niet veel tijd of ervaring hebt met grafisch ontwerp. Je ontwerpt hiermee snel en eenvoudig mooie tekstweergaven en professionele afbeeldingen.

Of je nu een aantrekkelijke infographic of een opvallende social media post wilt maken: Canva maakt het je gemakkelijk. Hiermee kun je zonder al te veel moeite de meest uiteenlopende content creëren voor allerlei doeleinden.

De tool bevat een uitgebreid assortiment aan aanpasbare sjablonen voor alles wat je maar nodig hebt als ondernemer. Denk aan social media posts tot presentaties, e-books, posters, flyers en visitekaartjes. Je voegt eenvoudig je huisstijlkleuren en lettertypes toe en kunt dan meteen beginnen met ontwerpen.

Wist je trouwens dat je met Canva niet alleen gewone afbeeldingen, maar ook mooie animaties kunt maken? Dit is een perfecte manier om je social media posts, advertenties en ander online promotiemateriaal extra aantrekkelijk te maken.

Met een eenvoudige klik kun je beweging toevoegen aan je ontwerpen, waardoor ze meer opvallen en een grotere impact hebben. Dit geeft een extra dimensie aan je content.

Wil je nog meer verrassende mogelijkheden van Canva leren kennen? Lees dan ook dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/13-verrassende-canva-functies-die-je-waarschijnlijk-nog-niet-kent/

Wil je graag in 30 dagen op een praktische manier leren wat je allemaal kunt doen met de gratis Canva-versie? Meld je dan nu aan voor de cursus ‘In 30 dagen een Canva Kei’.

 

4. Maak professionele video’s met Canva

Heb je geen ervaring met ingewikkelde videobewerkingssoftware, maar wil je toch professioneel ogende video’s maken? Canva is de oplossing. Maak met deze tool aantrekkelijke video’s.

Gebruik hiervoor de beschikbare professionele sjablonen en maak pakkende video’s. Denk aan productdemo’s of educatieve tutorials.

Voeg eenvoudig je eigen foto’s, video’s en muziek toe door deze te uploaden. Je kunt ze vervolgens meteen gebruiken in je ontwerp. Met de intuïtieve drag-and-drop-functie kun je moeiteloos elementen toevoegen, bewerken of animeren: helemaal zonder technische kennis of (dure) software.

Professioneel ogende video’s zijn met deze tool slechts een paar klikken van je verwijderd. Wil je graag aan de slag met video’s in Canva? Lees dan dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/eenvoudig-professionele-videos-maken-met-canva-zo-doe-je-dat/

5. Zet Canva in voor je blogs

Wist je dat je Canva ook perfect kunt inzetten voor je blogs? Laat je creativiteit de vrije loop in deze geweldige online ontwerptool. Voeg eenvoudig persoonlijke accenten toe aan je afbeeldingen: denk aan je logo of unieke designelementen.

Maak moeiteloos de meest prachtige professionele afbeeldingen of infographics voor bij je blogs. Je kunt de bestaande blogsjablonen in Canva eenvoudig en snel aanpassen aan je eigen (huis)stijl.

Creëer een unieke en herkenbare look voor al je blogs door consistent je eigen huisstijlkleuren en lettertypen te gebruiken in je blogs.

Experimenteer gerust met de vele mooie lay-outs en ontwerpelementen. Ga op zoek naar de ontwerpen die je doelgroep zeker zullen aanspreken.

Als je regelmatig blogs publiceert in een herkenbare stijl, werk je gericht aan je zichtbaarheid en je herkenbaarheid. Je komt professioneel over en kunt zo een mooie trouwe schare lezers aan je binden.

Wil je Canva graag inzetten voor je blogs? Lees dan ook dit blog waarin ik hier uitgebreid op inga: https://www.anneraaymakers.nl/canva-inzetten-voor-je-blog-zo-doe-je-dat/ 

6. Canva voor het onderwijs

Ben je werkzaam voor of in het onderwijs? Canva heeft voor deze doelgroep een aparte versie van de ontwerptool ontwikkeld.

Het biedt je alles wat je nodig hebt om interactief en visueel aantrekkelijk lesmateriaal te maken. Of je nu pakkende presentaties, kleurrijke infographics of interactieve quizzen wilt maken: met Canva’s handige sjablonen maak je het snel en gemakkelijk.

Wist je dat je het ook kunt gebruiken voor het ontwerpen van educatieve posters, werkbladen en lesplannen? Hiermee kun je op een professionele manier pedagogisch verantwoord materiaal maken dat je goed kunt afstemmen op je leerlingen / studenten.

Gebruik Canva om je lesgeven te vernieuwen en je leerlingen / studenten te boeien met professioneel ontworpen materiaal. Met Canva wordt leren niet alleen effectiever, maar ook leuker!

Lees dit blog als je wilt weten wat er nog meer allemaal kan in deze aparte versie van Canva: https://www.anneraaymakers.nl/canva-voor-het-onderwijs-16-praktische-toepassingen/

7. Wat kun je allemaal in de gratis versie van Canva?

Je kunt beter zeggen: wat kun je er niet mee?  Canva’s gratis versie biedt een enorme schat aan mogelijkheden die je gratis kunt inzetten voor je online maar ook offline marketing. Ik benoem er een paar:

  • Makkelijk in gebruik: zelfs zonder ervaring met grafisch ontwerpen kun je met Canva’s intuïtieve interface eenvoudig en snel professionele ontwerpen maken.
  • Ontelbaar veel gratis sjablonen: Canva biedt duizenden gratis sjablonen voor bijna elke denkbare ontwerpbehoefte: van social media posts tot presentaties.
  • Diverse fotobewerkingstools: pas met gemak foto’s aan met mooie filters, pas de helderheid aan, optimaliseer ze snijdt ze naar wens bij.
  • Toegang tot de basis mediabibliotheek: hoewel de Pro-versie meer biedt, heeft de gratis versie al een uitgebreide bibliotheek met afbeeldingen en elementen die je kunt gebruiken voor je ontwerpen.
  • Samenwerkingsmogelijkheden: je kunt eenvoudig samenwerken aan ontwerpen door anderen uit te nodigen om deze te bekijken of te bewerken.
  • Animaties: voeg eenvoudig animaties toe aan je ontwerpen waardoor ze nog beter opvallen.
  • Opslaan in verschillende formaten: sla je ontwerpen op in het gewenste formaat. Denk aan png, jpg, of pdf: net wat je nodig hebt.

Deze en alle andere functies maken van de gratis versie van Canva echt een onmisbare tool. Je kunt direct kosteloos starten met het professionaliseren van je marketingmateriaal.

Ben je benieuwd wat er nog allemaal extra mogelijk is met de Pro-versie van Canva? Lees dan ook dit blog:

21 redenen waarom Canva Pro zijn geld zeker waard is

8. Bespaar tijd met de contentplanner in de Pro-versie

Eén optie van de betaalde versie van Canva wil ik toch even onder de aandacht brengen: namelijk de optie om je gemaakte content voor je social media meteen in te plannen in de Canva content planner.

Social media bijhouden is een tijdrovende klus. Hoe handig is het dat je je gemaakte ontwerpen meteen kunt inplannen in de tool zelf?

Ontwerp je content met Canva en plan deze daarna meteen in. Hiervoor hoef je alleen de publicatiedatum en -tijd in te voeren en je tekst erbij te plaatsen. Canva doet de rest: dat bespaart je echt veel tijd.

Bovendien kun je met de contentplanner ook wat experimenteren met verschillende publicatietijden om je bereik en betrokkenheid te optimaliseren.

Canva’s contentplanner neemt je veel werk uit handen als je op dit moment nog alles handmatig online zet. Zo houd je veel tijd over voor andere werkzaamheden.

Wil je weten hoe deze planner precies werkt? Lees dan dit blog:

Simpel social media berichten inplannen met de Canva contentplanner

Werk je nog niet met Canva en ben je nieuwsgierig geworden? Meld je dan nu gratis aan en probeer het zelf uit. Succes!

Wil je graag snel en simpel leren hoe je Canva gebruikt voor je bedrijf? Volg dan deze cursus: https://www.fanfactor.nl/cursussen/canva-cursus/

Speak Your Mind

*