Canva: de meest complete ontwerptool voor ondernemers

Canva de meest complete ontwerptool voor ondernemersWaarom zou je als ondernemer je tijd verspillen en het wiel opnieuw moeten uitvinden als het gaat om ontwerpen voor je business? Denk aan gedrukte media, maar zeker ook aan social media content. Canva is de oplossing voor jou. Deze gratis tool beschikt over ontelbaar veel professioneel ogende ontwerpen waarover door designers is nagedacht. Je hoeft ze alleen naar wens aan te passen en je ontwerpen staan klaar.

1. Wat is Canva?

Canva is een complete online tool die je veel (denk)werk uit handen neemt. In de gratis versie zitten al ontelbaar veel mooie sjablonen en handige elementen die je direct kunt inzetten voor je business.

Het allermooiste is dat je helemaal geen ontwerpervaring nodig hebt. De tool is zo eenvoudig te gebruiken dat je in no time professioneel ogende ontwerpen maakt.

Er zijn veel meer van dit soort (gratis) online tools apps op de markt, maar Canva springt er voor mij echt uit. De app is gratis: je betaalt alleen voor premium afbeeldingen en enkele andere faciliteiten, zoals de contentplanner. Het aanbod gratis foto’s is enorm. Daarnaast kun je ook eigen fotomateriaal gebruiken.

Je kunt hem zowel op je telefoon als op je pc gebruiken. Ik raad aan om hem op je pc te gebruiken omdat dat makkelijker werkt. Alles wat je maar nodig hebt aan ontwerpen voor je business vind je terug in deze online tool.

Je kunt de Canva app downloaden in de Playstore of in de Appstore.

Lees ook dit blog waarin ik wat dieper in ga op deze geweldige online ontwerptool: https://www.anneraaymakers.nl/canva-de-geweldige-alles-in-een-ontwerptool-voor-ondernemers/

2. Wat kun je allemaal in Canva?

Ik gaf al aan dat je echt alles als sjabloon vind in deze tool. Daarnaast kun je in Canva eindeloos variëren in je ontwerpen met kleuren, (bewegende) afbeeldingen en elementen die je zelf eenvoudig uitzoekt en gebruikt.

Je kunt kant-en-klare ontwerpen gebruiken en die geheel aanpassen aan je eigen huisstijl. Maar wat nog leuker is en nog beter blijft hangen: je kunt een geheel eigen ontwerp maken, waarmee je meteen werkt aan je eigen authentieke stijl.

Voor ondernemers zijn de volgende opties van Canva interessant:

 • Kalenders
 • Planners
 • Logo
 • Visitekaartjes
 • Brochures
 • Flyers
 • Sjablonen voor je social media posts (in allerlei formaten)
 • Sjablonen voor omslagfoto’s
 • Sjablonen voor je blog
 • Sjablonen voor quotes
 • Infographics
 • Invulbare pdf’s
 • E-books
 • To-dolijsten
 • Presentaties
 • Werkboeken
 • Samenvattingen
 • Werkbladen
 • Handleidingen
 • Certificaten
 • Checklists
 • Formulieren
 • Etiketten
 • Magazines
 • Boekcover
 • Posters
 • Banner
 • Cadeaubonnen
 • Reclame
 • Aanbiedingen
 • Video’s
 • Animaties (GIF’s)
 • Recensies

Daarnaast vind je er alles voor je evenementen: denk aan aanmeldformulieren, agenda, programmaboekje, uitnodigingen of menukaartjes. Je kunt het dus zo gek niet verzinnen of je kunt het wel maken met Canva.

3. Canva en PicMonkey

Er zijn online veel verschillende ontwerptools te vinden: zowel gratis als betaald. Neem bijvoorbeeld PicMonkey.

Daar heb ik een tijd mee gewerkt. Uiteindelijk ben ik bij Canva uitgekomen en dat is voor mij echt de ultieme tool voor het ontwerpen van alles wat je maar kunt bedenken voor je bedrijf.

In het volgende blog leg ik de verschillen uit tussen PicMonkey en Canva. Daarnaast licht ik toe hoe je een professionele afbeelding maakt met Canva: https://www.anneraaymakers.nl/geweldige-content-maken-canva/

4. Maak professionele en originele afbeeldingen in Canva

Een professionele online uitstraling is voor jou als ondernemer erg belangrijk. In je contentmarketing en je social media-uitingen moet ook de visuele content kloppen.

Het is handig om een idee te hebben waar je op moet letten en wat hierbij belangrijk is. Ik vat de belangrijkste punten voor je samen.

Heb je doelgroep duidelijk voor ogen. Onderzoek dan alle interessante mogelijkheden die Canva je biedt. Denk aan sjablonen die goed aansluiten op de uitstraling van je bedrijf, mooie elementen of praktische rasters.

Probeer wat dingen uit en kies dan wat het beste bij jou en je doelgroep past. ´Less is more´ geldt ook bij het maken van je ontwerpen in Canva. Er kan zoveel waardoor je ontwerp snel te’ druk’ wordt. Houd het zo ´clean´ mogelijk.

Maak tenslotte vooral gebruik van eigen fotomateriaal en val op door je eigen stijl. Meer tips over het maken van afbeeldingen lees je in dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/14-canvahacks-voor-geweldige-afbeeldingen/

5. Canva inzetten voor je blog

Als ondernemer weet je dat bloggen echt noodzaak is om te zorgen voor meer zichtbaarheid en betere vindbaarheid. Misschien lukt het schrijven van blogs je aardig, maar loop je vast op de afbeeldingen. Weet dat een blog met mooie afbeeldingen veel hoger wordt gewaardeerd en vaker wordt gelezen dan een ‘kale’ tekst.

Blogafbeeldingen zijn belangrijk: ze zorgen ervoor dat je blog er mooi uitziet en geven meteen wat sfeer mee. Zorg dat de afbeeldingen goed passen bij je bedrijf. Kies – als het even kan – voor eigen fotomateriaal. Of ga voor een mix van eigen foto’s en mooie afbeeldingen die je vindt in Canva.

Wist je dat het slim is om bij lange blogs na iedere 300 woorden een afbeelding in je tekst te plaatsen? Het schijnt zelfs zo te zijn dat blogs zonder afbeeldingen niet worden gedeeld.

Met de gratis versie van Canva kun je professionele afbeeldingen maken voor bij je blogs. In dit blog licht ik toe hoe je de afbeeldingen maakt en wat de mogelijkheden zijn: https://www.anneraaymakers.nl/canva-inzetten-voor-je-blog-zo-doe-je-dat/

6. Maak eenvoudig professionele video’s met Canva

Video-content wordt steeds populairder op social media en wordt vaak beloond met een groter bereik. Zet daarom als ondernemer ook in op video’s. Canva biedt je eenvoudig de mogelijkheid om je expertise op een professionele pakkende manier online te delen.

Als je wilt, laad je met gemak je eigen video op en bewerkt deze. Daarnaast beschikt Canva ook over veel video’s die je kunt gebruiken en bewerken in je sjablonen. Geanimeerde video’s die je vindt in Canva doen het ook goed.

Het biedt trouwens niet alleen de basisfuncties voor video. Denk aan het bijsnijden van je videomateriaal of het toevoegen van muziek. Je kunt ook van alles toevoegen wat je video nog aansprekender maakt.

In dit blog ga ik uitgebreid in op video’s maken in Canva: https://www.anneraaymakers.nl/eenvoudig-professionele-videos-maken-met-canva-zo-doe-je-dat/

 7. Canva Pro is het geld waard

Het is een feit dat je in de gratis versie van Canva voluit uit de voeten kunt. Misschien vraag je je af of de Pro-versie interessant is voor je business. Als je echt snel, efficiënt wilt werken, is de investering in Canva Pro zeker de moeite waard.

Alleen al de mogelijkheid om je ontwerp met één druk op de knop aan te passen aan een gewenst online platform, bespaart je al ontzettend veel tijd. Ook de functie om de achtergrond van foto’s te verwijderen is bijzonder handig.

Om je een indruk te geven wat er nog meer allemaal extra kan vergeleken met de gratis versie, adviseer ik je om dit blog te lezen waarin ik dat precies uitleg: https://www.anneraaymakers.nl/21-redenen-waarom-canva-pro-zijn-geld-zeker-waard-is/

8. Canva voor het onderwijs

Canva wordt door veel verschillende doelgroepen gebruikt. Denk aan ondernemers, grafisch designers en VA’s. Wist je dat er ook een aparte versie beschikbaar is voor leerkrachten en leerlingen? Dat is Canva for Education (= voor het onderwijs).

Het bevat ontelbaar veel handige functies en sjablonen heeft die je als leerkracht in de klas kunt gebruiken. Hierbij ligt de focus op samen leren en samen werken. Zowel leerkracht als ook leerling kunnen met deze tool efficiënt (samen)werken.

Ik geef wat voorbeelden van interessante praktische toepassingsmogelijkheden ervan. Je zorgt met gemak voor structuur en overzicht, zowel voor jezelf als ook voor derden (denk aan lesroosters).

Vervolgens heb je oneindig veel sjablonen die je kunt inzetten. Denk aan presentaties, portfolio’s, flashkaarten, collages en infographics. Daarnaast maak je ook nieuwsbrieven, flyers, covers en zelfs tijdschriften met deze fijne tool. Alles ziet er ook professioneel uit.

In dit blog vertel ik je daar alles over: https://www.anneraaymakers.nl/simpel-social-media-berichten-inplannen-met-de-canva-contentplanner

Je leest het: er is eigenlijk geen nadeel te benoemen van deze handige tool. Dit is absoluut dé oplossing voor jou als ondernemer om lekker creatief aan de slag te gaan.

Bovendien is het ook echt leuk om te werken in Canva. Maak eenvoudig en snel professionele ontwerpen die perfect aansluiten op je business: en dat kan allemaal gratis. Succes!

Speak Your Mind

*