25 manieren om van 2024 je meest succesvolle jaar ooit te maken

Succesvolle jaar2024 al weer! Jeetje, het lijkt als de dag van gisteren dat we in de stress zaten om de eeuwwisseling en nu zijn we al weer 13 jaar verder!

De meeste ondernemers die ik ken, keken ontzettend uit naar de start van het nieuwe jaar. Je kunt alles wat in 2023 is gebeurd achter je laten en met een frisse start het nieuwe jaar in.

Waarschijnlijk herken je dat wel! Je ziet het nieuwe jaar als een nieuwe start. Een moment waarop je 2023 achter je hebt gelaten en je bent van plan de doelen van je bedrijf in 2024 echt waar te gaan maken. Je gaat het dit jaar helemaal anders aanpakken. Maar vaak werkt het in de realiteit anders. Je hebt je doelen opgeschreven voor het komende jaar, misschien heb je ze de laatste werkdag van het jaar nog snel bedacht en na 3 maanden verval je weer in het oude patroon. Van de goede doelen en de motivatie die je had, komt eigenlijk niets meer terecht.

Dat gaan we anders aanpakken. Je gaat namelijk NU al bedenken wat je in 2024 wilt gaan doen en bereiken. Dat gaat meewerken aan het behalen van je doelen, het gaat bepalen of jij de successen met je bedrijf echt gaat halen en het gaat voorkomen dat je weer in de patronen van 2023 vervalt.

Met de nadruk op NU! Nu dus actie ondernemen. Het eerste kleine stapje naar het verwezenlijken van een groter doel.

Het is belangrijk dat je er even voor gaat zitten. Ga vandaag al even op een rustige plek zitten om na te denken over de doelen voor je bedrijf voor dit jaar. Houd de doelen realistisch, houd ze bereikbaar. Om je op weg te helpen, heb ik een lijst gemaakt van 25 manieren om van 2024 je meest succesvolle jaar ooit te maken. Weet je wat nu zo leuk is? Bij ieder punt geef ik aan waar je nu al aan kunt beginnen.

Wil je de komende weken ook dagelijkse motivatiemails ontvangen, zodat we er samen aan kunnen werken en je een stok achter de deur hebt 😉 Meld je dan aan voor de minicursus ‘Jouw Succesvolle jaar’. Het is gratis.

1. Houd een boekje bij voor je doelen

Je gaat je doelen opstellen voor 2024. Dat doe je zowel op zakelijk als op persoonlijk gebied. Maar wat doe je vervolgens? Je legt het kladblaadje met je doelen weg of je verwijdert na verloop van tijd de notitie uit je telefoon om niet herinnerd te worden aan het doel waar je niet aan hebt gewerkt. Zo bereik je natuurlijk nooit je doel!

Ga eens voor jezelf een notitieboek kopen. Het liefst zo’n hele mooie en ja, hij mag best wat duurder zijn. Het moet een notitieboek zijn wat je altijd bij je kunt hebben, niet te zwaar, maar wel met voldoende ruimte om te schrijven. Dit wordt je doelenboek.

Schrijf de doelen in dit boek op en ga straks in 2024 iedere dag bijhouden wat er is gebeurd. Je hoeft de gebeurtenissen van die dag echt niet uitgebreid te gaan beschrijven. Dat mag natuurlijk wel als het voor jou prettig voelt. Maar je kunt beter iedere dag even kijken naar op welke manier jij aan het doel hebt gewerkt. Of wat je hebt meegemaakt en waardoor je weer iets hebt geleerd. Twee of drie zinnen is genoeg. Meer mag natuurlijk altijd.

Het kost maar een paar minuten per dag om je boek bij te werken en het gaat je heel veel inzicht geven in hoe het gaat met het bereiken van je doelen. En het houdt je in de flow.

Wat je nu kunt doen:

 • Koop het mooiste notitieboek wat je kunt vinden
 • Schrijf je persoonlijke en zakelijke doelen op in het notitieboek

2. Doe dingen waar je energie van krijgt

Doe jij in je bedrijf dingen die je echt leuk vindt? Krijg je voldoening na een dag werken, bij de producten en diensten die je aanbiedt en door het contact met klanten? Als dit niet zo is, denk dan eens na over wat je kunt doen om weer plezier in je werk te krijgen. Betekent het dat je je bedrijf anders moet gaan inrichten? Of kun je toch weer op een andere manier plezier krijgen in de dingen die je doet? Zet dit eens voor jezelf op een rijtje. Maak een heel concreet plan als je dingen wilt gaan veranderen. Wat moet je gaan veranderen, hoe ga je dit doen en wat is de gewenste uitkomst?

Wat je nu kunt doen:

 • Maak een lijstje van de dingen die je nu geen energie geven, maar je energie kosten. Schrijf ze in je notitieboek

3. Probeer regelmatig iets nieuws

Het is goed om regelmatig iets nieuws te proberen en uit je comfortzone te stappen. Dat gaat heel vaak ongemakkelijk voelen, want je stapt het onbekende in. Maar ik denk echt dat het goed is om jezelf regelmatig op deze manier uit te dagen. Je gaat er namelijk ook ontzettend veel dingen door leren en dat kun je weer toepassen in je bedrijf.

Wat je nu kunt doen:

 • Je kunt vast nadenken over de dingen die je nog nooit hebt gedaan. Door welke dingen zou jij echt uit je comfortzone stappen? Schrijf ze op in je notitieboek.

4. Zorg voor een routine met voldoende ontspanning

Hoe goed zorg jij voor jezelf? Heb jij een bepaalde routine waarmee je ervoor zorgt dat je voldoende rust pakt tussen je werkzaamheden door? Waardoor je in de avond tijd neemt om te ontspannen met een goed boek? Of is dat iets wat helemaal niet als vanzelfsprekend voor je is?

Een stukje ontspanning is heel belangrijk. Ga dit inbouwen in je dag, er een routine van maken. Verplicht jezelf om de laptop weg te leggen in de avond en bij de computer vandaan te komen na een bepaalde tijd. Las een paar uurtjes ontspanning in voor je gaat slapen.

Plan ook dagdelen in waarop je even weg stapt van je werk. Zeker in het weekend! Het is natuurlijk prima als je af en toe in het weekend werkt, maar maak er geen gewoonte van.

Waarom voldoende ontspanning zo belangrijk is? Het gaat zorgen voor nog meer creativiteit!

Wat je nu kunt doen:

 • Begin met iets heel simpels, verplicht jezelf om op bepaalde tijden niet meer naar e-mails te kijken. Ga in de avond geen mails meer beantwoorden. Zet de computer na 8 uur in de avond uit, leg je laptop weg en kijk ook niet meer naar je e-mail op je telefoon. Sterker nog, ik zou het echt heel cool van je vinden als jij je werkmail van je telefoon af haalt, zodat je alleen nog op je laptop of computer naar je e-mail kunt kijken. Zo kom je in de avond niet meer in de verleiding om toch nog even met je telefoon een e-mail te beantwoorden.

5. Ga netwerken

Hoeveel mensen ken jij? En hoeveel ondernemers heb jij in je contactenlijst staan? Probeer elke week met een andere ondernemer contact op te nemen. Je kunt tijdens deze momenten met elkaar bespreken hoe het gaat en wat er speelt. En wie weet kun je elkaar motiveren of ergens bij helpen.

Wat je nu kunt doen:

 • Maak een lijstje van collega-ondernemers die jou inspireren en met wie je contact zou willen opnemen
 • Zet de lijst in je notitieboek
 • Maak voor de eerste week in januari een afspraak met een van hen.

6. Maak van je werkplek jouw droomwerkplek

Heel eerlijk, mijn droomwerkplek is ergens op een warme bestemming. Ik vind het lang niet altijd leuk dat het in Nederland in de wintermaanden vroeg de lampen aan moeten en dat het in de ochtend lang donker blijft. Maar daarmee wil ik niet zeggen dat je je huis te koop moet zetten en naar het buitenland moet verhuizen.

Het gaat om je werkplek in Nederland. Misschien is dat wel thuis, misschien heb je ergens een kantoor. In 2024 ga jij jouw werkplek extra speciaal maken. Geef de muur bijvoorbeeld eens een mooie, nieuwe en frisse kleur, hang inspirerende quotes op en organiseer alles wat op je bureau staat. Zo ga jij zeker iedere dag met plezier naar je werkplek!

Wat je nu kunt doen:

 • Zoek de 3 mooiste quotes die jou inspireren, om later in te lijsten en op te hangen. Schrijf ze in je notitieboek.

7. Geef jezelf iedere dag iets speciaals

Jezelf iedere dag wat tijd en aandacht geven gaat zichzelf uitbetalen. Je gaat je er beter door voelen, je gaat beter in je vel zitten en je gaat beter presteren. Je denkt misschien nu: maar hoe kan ik mezelf iedere dag iets speciaals geven? Dat kost toch klauwen met geld? Het hoeft niet altijd materialistisch te zijn! Het kan ook een mooie herinnering zijn waar jij een foto van maakt en later nog eens naar terug kan kijken!

Wat je nu kunt doen:

 • Maak iedere dag 1 foto met je telefoon van wat je die dag leuk vond, opviel, trots maakte of ontroerde. Het kan iets heel eenvoudigs zijn. Je lekkere cappuccino, een bloem, je kind dat lief zit te spelen. Na een tijdje heb je een hele serie foto’s die je glimlachend terug kunt kijken in 2024.

8. Neem afscheid van klanten die jou energie kosten

Kost een klant jou energie? Eigenlijk vind ik dat je dan allang afscheid van deze klant had moeten nemen. Je moet willen werken voor en met de mensen waar je energie van krijgt. Werken met mensen die je energie kosten is echt zonde!

Wat je nu kunt doen:

 • Schrijf in je notitieboek op hoe je ideale klant er uit ziet
 • Bedenk het scenario voor wat er gebeurt als je afscheid neemt van die ene klant die je veel te veel energie kost

9. Maak je takenlijst niet korter, maar langer

Normaal probeer je altijd je takenlijst af te werken op een dag of in een week. En toch is die lijst nooit helemaal klaar. Er komt altijd wel iets bij. Als er iets af is, komt er namelijk ruimte voor iets nieuws. Voor 2024 wil ik je uitdagen om wel te werken met een takenlijst, maar deze lijst niet meer te zien als een lijst die zo snel mogelijk korter moet worden.

Denk regelmatig na over de dingen die niet op je lijstje staan. Zijn er misschien nieuwe dingen die je kunt gaan doen? Of dingen die je kunt gaan doen om je werk leuker te maken? Als je niet blijft denken aan de taken op je takenlijst, komt er ruimte voor nieuwe creatieve ideeën. Die kun je gewoon weer aan je takenlijst toevoegen.

Zo blijft je bedrijf in ontwikkeling.

Wat je nu kunt doen:

 • Plan de taken op je takenlijst niet meer in. Natuurlijk moet je deadlines wel gewoon in je agenda zetten en deze deadlines behalen. Maar alle andere taken zet je op je takenlijst zonder een deadline die je telkens weer aanpast.

Wil je de komende weken ook dagelijkse motivatiemails ontvangen, zodat we er samen aan kunnen werken en je een stok achter de deur hebt 😉 Meld je dan aan voor de minicursus ‘Jouw Succesvolle jaar’. Het is gratis.

10. Zeg vaker dank je wel

Hoe vaak spreek jij je waardering uit voor wat anderen voor je doen? Mensen bedanken elkaar steeds minder. En steeds vaker wordt een bepaalde service als vanzelfsprekendheid gezien.

Het is goed om regelmatig waardering uit te spreken voor de dingen die mensen voor je doen. Geef mensen een complimentje. Je zult zien hoe erg ze daardoor gaan stralen en hoe het hun zelfvertrouwen doet groeien. En met meer zelfvertrouwen kunnen ze nog meer voor jou betekenen.

Wat je nu kunt doen:

 • Als je vanavond thuiskomt bedank je je partner, een familielid of een goede vriend of vriendin voor de steun die ze je altijd geven.

11. Ga iets groots en creatiefs doen

Bij je meest succesvolle jaar ooit hoort iets groots, creatiefs en iets nieuws. Ik wil dat je in 2024 iets groots gaat doen voor jouw bedrijf. Bijvoorbeeld een nieuw product op de markt zetten of een nieuw programma aanbieden waarmee je weer een andere doelgroep kunt gaan helpen. Bij voorkeur is dit iets waarvan je nu eigenlijk denkt dat je het nog niet aankan. Ik weet zeker dat je dat namelijk wel kunt en dat je het gewoon moet gaan doen!

Wat je nu kunt doen:

 • Plan in je werkweek 4 uur om aan dit idee te gaan werken. Schrijf het idee uit in je notitieboek.

12. Accepteer de dingen die op een dag zijn gebeurd

Lig jij in de avond in je bed te malen over de dingen die op een dag zijn gebeurd of gezegd? Daar moet je echt mee stoppen. Je kunt dingen die zijn gebeurd of gezegd namelijk niet veranderen. Je kunt de tijd nou eenmaal niet terugdraaien.

Zo ontzettend veel mensen verwerken in bed nog de dag. Dat is prima, maar laat deze verwerking niet de overhand nemen. Je moet niet wakker gaan liggen van de dingen die zijn gebeurd. Accepteer de dingen zoals ze zijn, leg ze naast je neer en bedenk dat het de volgende dag weer een nieuwe dag is!

Wat je nu kunt doen:

 • Als je echt merkt dat je moeite hebt om in de avond in slaap te komen, schrijf dan voor je gaat slapen in je notitieboek 3 dingen waar je die dag dankbaar voor bent.

13. Wees actief op social media

Hoe kan het ook anders, je moet als ondernemer echt actief zijn op social media. En dat gaat in 2024 niet veranderen! Sterker nog, ik denk dat actief zijn op social media alleen nog maar belangrijker wordt.

Daarmee bedoel ik niet alleen Facebook. Ik bedoel ook Instagram, Pinterest, LinkedIn. Ga kijken naar manieren waarop jij ervoor kunt zorgen dat je op de platforms waar je doelgroep zich bevindt, actief bent. Misschien helpt een van mijn 365 Dagen programma’s je daar wel bij ?

Wat je nu kunt doen:

 • Bekijk de openbare profielinformatie op de verschillende platforms waar jij een account hebt. In hoeverre klopt deze informatie nog? Als de gegevens niet meer actueel zijn, pas je ze natuurlijk aan.

14. Werk aan je imago

Welk imago heb jij op dit moment als ondernemer? Dat gaat niet alleen over hoe mensen over je denken, het gaat ook over de huisstijl van je bedrijf. Past dit nog bij je of ben je de afgelopen jaren te veel gegroeid? Het kan best zijn dat er een andere stijl nog beter bij je past en dat je huisstijl een opfrisbeurt kan gebruiken.

Je imago heeft ook te maken met hoe je je kleedt. Welke kleding trek jij aan als je een gesprek hebt met een klant? Kies je nog steeds voor een comfortabele look of ben je altijd heel netjes gekleed? Ga in 2024 nadenken over je imago. Wat straal je nu uit als ondernemer en in hoeverre wil je dit aanpassen?

Wat je nu kunt doen:

 • Ga eens door je kledingkast en gooi alle kleding eruit die je helemaal niet meer draagt. En kijk daarbij natuurlijk ook naar de kleding die je zakelijk draagt. Wordt het weer tijd om eens goed te gaan winkelen?

15. Maak een planning

Bij het stellen van doelen heb je ook een planning nodig. Zonder planning weet je namelijk niet welke stappen je op welk moment moet gaan uitvoeren om het doel op een bepaald moment te halen. Maak aan het begin van het jaar een planning voor wanneer je doelen wilt behalen en welke subdoelen er dan zijn.

Wat je nu kunt doen:

 • Bepaal voor de doelen die je hebt opgesteld wanneer je ze bereikt wilt hebben

16. Kijk naar Facebook Evenementen bij jou in de buurt

Wist je dat heel veel ondernemers hun evenementen inplannen op Facebook? Dit betekent dat jij de evenementen kunt zien op Facebook. Ga maar eens op je computer naar Facebook en kijk in het menu bij ‘Evenementen’. Als je daarop klikt, kom je bij allerlei verschillende evenementen. Dat kunnen evenementen zijn die populair zijn in Nederland, bij jou in de regio of evenementen waar veel van je vrienden heen gaan.

Als ondernemer kun je met deze functie kijken welke zakelijke evenementen de komende periode bij jou in de buurt worden georganiseerd. Misschien zit er wel een interessant evenement bij om te bezoeken en te gaan netwerken?

Wat je nu kunt doen:

 • Zoek 1 evenement bij jou in de regio wat zakelijk interessant kan zijn om te bezoeken

17. Maak een lijst met boeken die je wilt gaan lezen

Maak een lijst met boeken die je in 2024 wilt gaan lezen. Dat kan een lijst zijn met boeken die je in je vrije tijd gaat lezen, maar ik wil je zeker adviseren om regelmatig een boek te gaan lezen, dat je gaat helpen in je bedrijf. Denk aan een boek dat bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling, waardoor je misschien een aantal zwakke punten kunt gaan verbeteren. Of aan een boek dat je gaat helpen met je marketing.

Het allereerste boek wat natuurlijk op je lijst moet komen te staan is mijn boek ‘Vind ik leuk’ 🙂

Wat je nu kunt doen:

 • Begin met het maken van een lijst met een aantal boeken die je zeker wilt gaan lezen. Zorg dat er minimaal 3 boeken op de lijst staan voor januari.

18. Maak een afspeellijst voor tijdens je werk

Naar welke muziek luister jij het liefste als je aan het werk bent? En merk je dat je tijdens het werk telkens weer een nieuw nummer moet selecteren op YouTube of in Spotify? Dat kan een stuk efficiënter. Maak een afspeellijst met jouw favoriete nummers. Zo hoef je niet iedere keer weer op zoek naar een nieuw nummer en word je tijdens het afspelen van deze lijst niet afgeleid door reclames.

Wat je nu kunt doen:

 • Je kunt nu al beginnen met het maken van verschillende afspeellijsten, zodat je over meerdere dagen kunt afwisselen

19. Ga gezonder lunchen

Als ondernemer heb je het vast heel erg druk. Je bent daardoor geneigd om achter je bureau te eten en vaak ook de ongezonde dingen te pakken. Ongezonde broodjes of misschien tussen de middag zelfs een vette hap. Dat werkt niet mee aan je gezonde leefstijl!

Let erop dat je gezond gaat lunchen. Maak de lunch in de ochtend al klaar en neem deze mee naar je werkplek. Verplicht jezelf om de voorbereide lunch ook echt te eten en laat je niet overhalen door een collega om toch die vette lunch te nemen.

Wat je nu kunt doen:

 • Zoek heerlijke, gezonde lunchrecepten op.
 • Koop of maak een heerlijke verse salade voor de lunch

20. Kom in beweging

Gezonder lunchen? Dat betekent ook dat je naar buiten gaat. Ga een half uur buiten flink doorwandelen. Je maakt met zo’n wandeling je hoofd leeg en het is heel goed voor de dagelijkse beweging. Je gaat merken dat als je terugkomt op je droomwerkplek, je weer boordevol ideeën en creativiteit zit.

Wat je nu kunt doen:

 • Schaf schoenen aan waar je lekker op kunt lopen, want een half uur flink doorstappen op naaldhakken is misschien niet heel verstandig.

21. Besteed taken uit

Welke taken blijven iedere week weer op je takenlijst staan? Welke taken doe je altijd met ontzettend veel tegenzin? Deze dingen moet je niet meer gaan doen. Als je ze met tegenzin doet, betekent dat ze energie kosten. Dat het je alleen maar een vervelend gevoel geeft. En jij moet als ondernemer juist in die creatieve modus kunnen zitten! Daarom ga je in 2024 meer taken uitbesteden, zodat jij je tijd besteedt aan de dingen waar je plezier in hebt.

Wat je nu kunt doen:

 • Maak een lijst met de dingen die je echt met ontzettend veel tegenzin doet, zodat je weet wat je uit moet gaan besteden. Schrijf ze in je notitieboek.

22. Doe kennis op, ga leren

Ga jezelf nieuwe vaardigheden aanleren. Je zou jezelf voor kunnen nemen om in 2024 iedere week weer iets nieuws te leren. En als je daarvoor een cursus van een aantal maanden hebt gekozen, telt dat natuurlijk voor meerdere weken.

Wat ik regelmatig doe als ik vroeg wakker ben, is een les bekijken van een online cursus die ik gekocht heb. Ik vind het heerlijk om met zo’n les de dag te beginnen.

Wat je nu kunt doen:

23. Zoek een buddy

Ga samenwerken met een andere ondernemer. Hiermee bedoel ik niet dat je samen een product of dienst aan moet gaan bieden. Ik bedoel dat je iemand zoekt iemand waarmee je kunt sparren over de zaken die spelen binnen jouw bedrijf en iemand die jou kan motiveren als je het even niet zo ziet zitten.

Dit is anders dan het werken met een coach. Bij een coach betaal jij iemand om jezelf verder te ontwikkelen. Bij een buddy is er veel meer sprake van een gelijkwaardige relatie waar jullie elkaar helpen.

Wat je nu kunt doen:

 • Bedenk met welke ondernemer jij nu al goed contact hebt. Zou deze persoon geschikt zijn om jouw buddy te worden? Vraag het dan direct!

24. Ga vaker posten op social media en hou het nu vol

Consistentie en regelmaat zijn de belangrijkste dingen als het aankomt op social media voor je bedrijf . Deel jouw kennis met meer mensen op jouw social media kanalen. Daardoor krijg je meer zichtbaarheid en gaan steeds meer mensen jou zien als expert.

Volgens mij hoef ik je niet meer te overtuigen van het succes van consistent posten, ik moet je alleen overtuigen van het feit dat je het echt moet gaan doen! Ga in 2024 vaker publiceren op Facebook, Instagram, LinkedIn etc. Ga nog meer kennis delen, laat je persoonlijkheid zien en doe winacties, promoties en acties.

Plan de berichten van te voren in in je Social Media Content kalender.

Wat je nu kunt doen:

25. Wees lief voor jezelf

Niemand heeft er wat aan als jij streng bent voor jezelf. Je moet natuurlijk een bepaalde kwaliteit en service van jezelf verwachten, maar leg de lat niet onnodig hoog. Het moet ook voor jou leuk blijven. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat je de dingen doet die je leuk vindt en dat je met de mensen werkt die je waarderen voor wat je doet. En het belangrijkste, ga nooit aan jezelf twijfelen!

Wat je nu kunt doen:

 • Hier moet je gewoon direct al mee beginnen! Er is namelijk geen reden om te wachten.

Wat denk je? Gaat 2024 voor jou een succes worden? Laat het me weten in een reactie!

Wil je de komende weken ook dagelijkse motivatiemails ontvangen, zodat we er samen aan kunnen werken en je een stok achter de deur hebt 😉 Meld je dan aan voor de minicursus ‘Jouw Succesvolle jaar’. Het is gratis.

Speak Your Mind

*