Hoe krijg je meer bereik op Facebook?

bereik_op_facebookHet is een bekend gegeven dat je de laatste tijd steeds minder bereik hebt met je berichten op Facebook. Volgens sommigen komt dat omdat Facebook wil dat je gaat betalen voor je bereik door middel van advertenties. Volgens anderen komt dat om dat Facebook door middel van een ingewikkelde formule bepaalt wat interessant is voor je fans en alleen interessante berichten toont in het nieuwsoverzicht van je fans.

Allebei mogelijk en Facebook heeft de eerste mogelijkheid nooit officieel gemeld (ze zijn wel gek 🙂 ). Het maakt ook niet uit waarom het is. Het is op dit moment zaak dat je zoveel mogelijk bereik hebt met je inspanningen, energie en misschien wel geld, wat je er in stopt.

Het klopt dat de nieuwswaarde van het bericht wel bepaalt hoe vaak het getoond wordt en aan wie. Maar wanneer heeft een bericht nou nieuwswaarde in de ogen van Facebook?

Al experimenterend ben ik tot enkele conclusies gekomen. Die wil ik graag met je delen. Uit intensief testen bleek dat het volgende het bereik verhoogt:

1. Vaker berichten plaatsen op je Facebook pagina. En dan heb ik het over dagelijks, liefst zelfs 2 à 3 keer per dag.

2. Berichten plaatsen op momenten dat je fans online zijn. Kijk in je pagina statistieken onder ‘berichten’ wanneer ze online zijn.

3. Een mix van berichten plaatsen. De ene keer een link naar een interessant artikel of je eigen blog, de andere keer een tekstbericht, een vraag, of een video of afbeelding.

4. Het bericht direct op je pagina plaatsen en niet met Hootsuite, Buffer of een ander programma. Het is onderzocht door Hubspot en bewezen dat er een daling van bereik van maar liefst 70 % plaats vindt als je de berichten niet direct op je Facebookpagina plaatst. Inplannen op de pagina heeft geen daling tot gevolg.

5. Berichten van andere Facebook pagina’s delen.

6. Personen en pagina’s taggen. Dit kan niet altijd. Een persoon kan alleen getagd worden als deze persoon gereageerd heeft op het bericht. Een pagina kan vaak wel getagd worden. Typ dan de exacte paginanaam in, en soms helpt het om een @ voor de naam te zetten. Ga niet lukraak tags plaatsen die niet relevant zijn. Dat heeft een averechts effect.

7. Oude content opnieuw plaatsen. Zoek in je statistieken op, welke berichten van enkele maanden terug hoog scoorden en als ze nog relevant zijn, plaats ze gewoon opnieuw. Het zal zelden opgemerkt worden dat het al eens geplaatst is, omdat het bericht de vorige keer niet alle fans bereikt heeft.

8. Lange berichten plaatsen. Sinds kort merk ik dat een langer tekstbericht niet alleen hoog scoort qua bereik, maar dat er ook meer reacties op komen. En aan reacties, shares en likes hecht Facebook nieuwswaarde.

Wil je meer van dit soort handige, inspirerende tips? Meld je dan aan voor 365 Dagen Facebooksucces op https://www.fanfactor.nl/365

9. Zelf (als pagina) antwoorden op een reactie in een bericht.

10. Actuele zaken posten. Aan iets waar veel over gepraat wordt op Facebook, op dat moment, hecht Facebook veel nieuwswaarde.

Heb jij ervaren dat een bepaald bericht of berichtgeving hoog bereik heeft? Wat zijn jouw ervaringen? Deel je tips met ons!

Comments

 1. Hallo Anne,

  Misschien kan je me nog een tip geven. Op mijn facebook pagina van ArnhemLife plaats ik geregeld posts. Ik pas alle punten die je noemt toe, toch zie ik een duidelijk verschil in bericht bereik. Plaats is een foto van een boom, niet eens een hele mooie foto, geen linkjes erbij iod dan krijg ik likes en shares, groot bereik. Plaats ik een informatief bericht met een link naar een website, tag ik het event, organisatie of persoon, dan heb ik soms maar een bereik van 22 (met ruim 750 fb volgers). Hoe kan ik dit verbeteren? Ik heb herplaatsing al geprobeerd, ander tijdstip. Ik zit een beetje vast.

  Nog wel een andere tip voor lezers. GIF-jes werken als een trein!

  • anneraaymakers zegt

   Links naar een website buiten Facebook doen het vaak niet zo goed, omdat Facebook eigenlijk helemaal niet wil dat mensen van Facebook weg gaan, Petra

 2. Dank voor de tips! Ik vind het wel lastig om 3-4 X per dag te posten. Ik krijg dan het gevoel dat ik mensen aan het spammen ben en dan de pagina niet meer zullen volgen. Benieuwd naar hoe jullie daar tegenaan kijken?

 3. Het taggen van mensen kan wel alleen moet je het bericht dan (vlak na plaatsing) als jezelf bewerken. Tot voor kort werkte dat nog in elk geval.

 4. Sinds 3 weken begonnen met http://www.facebook.com/mooistefotovannederland . Een pagina gericht op de fotografie van NL. Veel van de handelingen hierboven standaard toegepast en dat werkt. Er zijn nog wel meer handige trucs maar die zet ik hier niet neer. Maar goed verhaal en kijk eens op de mooiste pagina van Nederland (in wording) Zodra je deze constructie en mijn grote vrienden ziet, dan kan je vast wat meer toevoegen aan deze lijst.

  Met Sprankelende Groet,

  Sparkle King

 5. Het delen van de link verhoogt ook de kans op meer bereik op Facebook, dus heb ik dat direct uitgeprobeerd door het te delen op mijn pagina @trouwmevrouw.
  Ben benieuwd…

 6. Ha Anne, je schrijft waardevolle artikelen voor mij. Met een schoorvoetend begin moet ik oppassen dat ik niet gegrepen wordt door het ‘statistieken-virus’. 😉 Bijvoorbeeld mijn hoofd breken over een berichtbereik van 4693 (rechts op de pagina). Hoe is dat nou mogelijk en heeft het wel waarde? Daarnaast, 12x gedeeld, maar door wie dan en hoe kan ik ze bedanken en moet dat eigenlijk wel?

  • anneraaymakers zegt

   dat is een mooi berichtbereik, Diana! Die cijfers gelden voor een week. en 12 keer gedeeld is helemaal mooi. Je doet toch iets goed! Als je onder het bericht op 12 keer gedeeld klikt, kun je zien wie gedeeld heeft

 7. Ik heb al ondervonden dat enkele woorden in HOOFDLETTERS, spaties veel puntjes……… en uitroepingstekens !!!!!! gebruiken doorgaans meer reacties oplevert

Speak Your Mind

*