Maak afbeeldingen en video’s als een pro met deze 50 praktische tools

Maak afbeeldingen en video’s als een pro met deze 50 praktische tools

Eén van de vragen die mij het meest wordt gesteld is: hoe krijg jij van die mooie beelden bij je social media-posts? De foto’s zoek ik meestal op gratis fotosites en vervolgens bewerk ik die in diverse fotobewerkingsprogramma’s. Weet je wat het leukste is? De meeste zijn ook nog eens helemaal gratis.

In dit blog deel ik 50 handige tools, websites en apps die ik zelf gebruik voor professionele en mooie afbeeldingen en video’s. Ik was zelf ook verrast dat het er zoveel zijn. Sommige tools moet je even downloaden op je pc of laptop of installeren op je telefoon, maar ze zijn zeker de moeite waard. Wel een waarschuwing vooraf: sommige hebben een verslavende werking 🙂 

Mijn top drie

Ik gebruik veel van deze tools regelmatig om mooie afbeeldingen en video’s te maken, maar ik heb ook zeker mijn favorieten. Dit is mijn persoonlijke top drie:

  1. Canva: dit is een ‘alles in één’ fotobewerkingsprogramma. Met de Canva Pro variant kun je de achtergrond wissen van een foto en ook  gemakkelijk je gemaakte foto resizen naar een ander formaat, zodat hij ook direct bruikbaar is voor andere social media kanalen.
  2. Befunky: ook dit is een uitgebreide foto-editor. Wat ik hieraan vooral erg handig vind, is dat je rechtstreeks kunt zoeken in Pixabay.
  3. Camtasia: hiermee kun je perfect schermopnames maken. Die kun je vervolgens helemaal naar wens bewerken. perfect voor het maken van een levendige presentatie, cursus of tutorial.

HANDIGE TOOLS

Tools om je foto’s te editen

Deze fotobewerkingsprogramma’s hebben heel veel mogelijkheden. Probeer ze uit en zoek het programma waar jij snel en gemakkelijk je afbeeldingen mee bewerkt.

 1. Fotor: Met deze tool kun je snel je foto’s bewerken. Een extra handigheidje is dat je dat ook meteen voor een hele reeks afbeeldingen kunt doen. Denk aan het gebruik van een filter: lekker efficiënt.
 2. Pixlr editor: met deze tool kun je bijvoorbeeld een foto ‘oud’ maken of een sepia look geven. Voor de gevorderden is het werken met lagen een mogelijkheid.
 3. Online Image Editor: superhandige tool om in een paar klikken de achtergrond van bijvoorbeeld je logo te verwijderen. Resizen, croppen, GIF’s maken is overigens ook allemaal mogelijk.
 4. Gimp: dit is wel een tool voor de ervaren fotobewerkers onder ons. Gimp heeft de mogelijkheden van een professioneel fotobewerkingspakket zoals Photoshop.
 5. Pagemodo: maak hiermee in een handomdraai professionele omslagfoto’s of social media afbeeldingen, waarbij je ook nog eens gebruik kunt maken van foto’s uit de fotostudio van Pagemodo.
 6. Pizap: gebruik de mogelijkheden om snel een nieuwe omslagfoto te maken in de vorm van een collage. Je kunt de foto helemaal zelf samenstellen of gebruikmaken van één van de sjablonen die beschikbaar zijn.
 7. Collage: gebruik deze tool om eenvoudig een mooie collage maken om bijvoorbeeld een impressie weer te geven van een workshop. Upload de foto’s, kies een sjabloon, voeg tekst toe en publiceren.
 8. Fotoverkleinen.nl: hiermee kun je heel eenvoudig je foto verkleinen. Kies ook eens voor ‘resultaat bewerken’.  Je komt dan op fotoaanpassen.nl (zie nummer 12) terecht waar je hele mooie opties hebt.
 9. Fotoaanpassen.nl: hiermee voeg je randen toe, werk je met filters, bepaal je effecten zoals houtskool of zwart/wit. Een erg leuke en eenvoudige tool.
 10. Picasa: dit is de foto-editor van Google waarmee je foto’s kunt organiseren, bewerken en voorzien van mooie effecten. Om Picasa te gebruiken moet je het programma wel eerst downloaden.
 11. VistaCreate: deze tool heeft – net als Canva – allerlei effecten die je kunt toevoegen aan je ontwerpen. Mooi pluspunt is de grote bibliotheek aan animaties die je aan je ontwerp kunt toevoegen. Dit is wel tegen betaling.

Tools om snel en gemakkelijk video’s te maken

Video is hot. Online platforms zoals Facebook vinden het enorm leuk als jij video’s gebruikt in je berichten. Videoberichten zijn goed voor je paginabereik. Je kunt natuurlijk zelf video’s maken met je smartphone of een professional inhuren, maar je kunt ook heel gemakkelijk van een aantal foto’s een korte video maken. Zo heb je in een handomdraai een leuke video gemaakt. Hier volgen handige tools waarmee je dat kunt doen.

 1. Makeagif: maak met je eigen foto’s, webcam of video een mooie GIF. Mijn ervaring is dat GIF’s de aandacht trekken in de tijdlijn. Probeer het eens uit dus.
 2. iMovie: erg handige toepassing om van foto’s een ware film te maken, inclusief bijbehorende muziek. Kies een thema, voeg je beelden toe, bewerk deze, zoek de juiste muziek en de film is klaar.
 3. Magisto: hiermee maak in een paar stappen je eigen video. Upload de gewenste foto’s, kies je thema en bijpassende muziek en je video is gemaakt. Snel en simpel in gebruik.
 4. App Foto’s in Windows 10: hiermee kun je je foto’s gemakkelijk op één plek beheren op je PC en daarnaast ook allerlei handige bewerkingen uitvoeren. Je vindt de app door op je PC via het vergrootglas te zoeken op ‘Foto’s’.
 5. Powtoon Studio: dit is de vreemde eend in de bijt, maar erg leuk om uit te proberen. Met Powtoon kun je met een bestaand template aan de slag of helemaal je eigen animatie opbouwen.

 Zou je wel iedere dag zo’n goede tip in je mailbox willen vinden? Abonneer je dan op 365 Dagen Facebooksucces. Je krijgt een systeem dat werkt en waardoor je in een flow belandt. Hierdoor hou je het wel vol én heb je maar kort de tijd nodig voor je Facebook Marketing. Kijk op www.fanfactor.nl/365

Tools om sprekende quotes te maken

Mooie quotes op een prachtige foto inspireren. Ik hou persoonlijk van Nederlandse quotes en gebruik ook vaak uitdrukkingen van mezelf. Zoek een mooi beeld en bewerk de foto in één van deze programma’s.

 1. Quotecover: zoek een quote of gebruik je eigen quote, kies waar je de quote voor wilt gebruiken, bewerk het beeld en je hebt meteen een mooi bericht om te plaatsen.
 2. Pablo: dit is de quote maker van Buffer. Je kunt een eigen afbeelding uploaden of kiezen uit een van de beelden van Pablo. Vervolgens kies je een voorgestelde tekst. Of je wijzigt eenvoudig de tekst naar eigen wens, voegt je logo toe en kiest het formaat. Dit is een geweldige tool als je snel quotes voor je social media-berichten wilt maken.

Tools voor speciale effecten

Soms wil je het beeld net dat beetje extra geven, waardoor hij direct opvalt in de tijdlijn van je volgers. Kijk dan eens naar deze sites. Samen met een mooi bericht levert dit ongetwijfeld veel reacties op.

 1. Woordwolk.nl: deze leuke tool maakt een beeld van een tekstbestand, URL of PDF. Pas de kleuren naar wens aan, maak het beeld passend voor je social media kanaal en je hebt in een oogopslag een samenvatting van je tekst.
 2. Sumopaint: dit is één van de weinige gratis fotobewerkingsprogramma’s die daadwerkelijk in de buurt komt van het prijzige Photoshop. Het heeft ontzettend veel interessante bewerkingsmogelijkheden en filters.
 3. Glitterfoto.nl: voor de speciale momenten. Je kunt jouw beeldmateriaal met deze tool voorzien van glittertekst, glitterachtergrond of clipart.
 4. Photofunia: maak hiermee jouw foto of logo op een bushokje, flatgebouw of in de sneeuw. Er zijn heel veel leuke opties met deze tool.
 5. Photo Face Fun: evenals Photofunia vele opties om je eigen foto te verwerken in een groter beeld.
 6. Funny.pho.to: deze tool bevat 600 verschillende foto frames, effecten en filters om je foto helemaal te bewerken en dus helemaal eigen te maken.
 7. Loonapix:  dit is een website waarbij je foto’s kunt bewerken met speciale foto-effecten, lijsten en gezichtseffecten.
 8. Clipping Magic: met deze online tool kun je heel makkelijk en snel witte achtergronden verwijderen van bijvoorbeeld je logo.
 9. Photofiltre: dit is één van de meest uitgebreide fotobewerkingstools qua effecten die je kunt vinden. Het bevat ontelbaar veel mogelijkheden wat betreft instellingen, lagen, filters en andere effecten. Je kunt er verrassende resultaten bereiken.

Tools voor buttons en iconen

Foto’s die je wilt gebruiken om je fans of volgers in actie te zetten, kun je voorzien van een button of icoon. Dit versterkt de boodschap in je bericht. Deze sites vind ik erg prettig werken.

 1. Dabuttonfactory: hiermee maak je in een handomdraai mooie buttons voor op je foto of website.
 2. Iconion: dit is ook een favoriet. Iconen in je eigen huisstijl maken kan met iconion (bijvoorbeeld voor je apps op je Facebookpagina). Wel eerst even downloaden op je laptop of pc.
 3. Iconarchive: dit is nog zo’n geweldige site met iconen om je boodschap kracht bij te zetten.

BESPAAR JE ZELF UREN WERK ÉN STRESS MET DEZE KANT -EN -KLARE SOCIAL MEDIA CONTENT KALENDER. Elke dag compleet ingepland voor je tot en met december 2023. Volledig aanpasbaar voor jouw bedrijf. Kijk snel hier: https://www.fanfactor.nl/de-social-media-kalender/

HANDIGE APPS

Natuurlijk kun je ook met je smartphone foto’s en video’s bewerken. Ik heb de volgende app’s voor op je telefoon geselecteerd. Zo kun je altijd en overal je foto’s bewerken.

Foto editor app’s

 1. Wordswag (IOS): hiermee heb je in een paar seconden een geweldige foto gemaakt met je eigen tekst in een mooie opmaak. Zo simpel kan het zijn.
 2. Textswag (Android): dit is de variant op Wordswag (nummer 34), maar dan voor Android.
 3. A Beautiful Mess (betaald): voor nog geen euro een geweldige app om je foto’s te voorzien van een filter, tekst en nog veel meer. Een must have als je het mij vraagt.
 4. PicPlayPost (IOS) PicPlayPost (Android): maak hiermee een mooie collage met een combinatie van foto’s en video’s en plaats deze direct op social media.
 5. Moldiv (IOS) Moldiv (Android): dit is een professionele app waarmee je alle effecten, teksten en kaders kunt bepalen om een afbeelding te maken die helemaal bij jouw bedrijf past.
 6. Phonto: supermakkelijk bewerken, tekst toevoegen en direct plaatsen op Facebook, Twitter of Instagram.
 7. Pip camera: dit is een hele leuke app om foto-effecten te maken met je eigen foto’s, of je foto te gebruiken in bijvoorbeeld een magazine-omslag.
 8. Photo Grid Collage maker: met deze app maakt je snel en eenvoudig een collage van je foto’s. Handig om bijvoorbeeld een impressie te geven van een bijeenkomst.
 9. VSCO Cam: deze app voorziet foto’s van een professioneel fotofilter.
 10. Piclab: hiermee voeg je schitterende teksten, filters, effecten, randen en patronen toe, om de foto precies naar jouw wens te maken.
 11. Facebook: in de Facebookapp zelf kun je ook je foto bewerken en er iets leuks op krabbelen.

Video app’s

 1. Online videorecorder: hiermee kun je snel een video maken en meteen verwerken en downloaden. Je hebt geen extra software meer nodig, alleen je camera. Je kunt hem ook op de PC gebruiken.
 2. VivaVideo (IOS) VivaVideo (Android): maak in een paar simpele klikken een mooie video. Selecteer de gewenste muziek, bepaal de duur en klaar ben je.
 3. Animoto (IOS) Animoto (Android): dit is nog zo’n enorm handige app om in een paar minuten leuke video’s te maken.
 4. Flipagram: dit is een hele gebruiksvriendelijke app waarmee je foto’s omtovert tot een leuke video.
 5. Legend (IOS) Legend (Android): maak hiermee van een quote eenvoudig een filmpje en je hebt weer een video die je meteen kunt posten.
 6. GIF maker: dit is een handige app waarbij je van je foto’s een leuke GIF kunt maken.

En een bonus:

 1. Snapseed (IOS) Snapseed (Android): hiermee kun je eenvoudig belichting bijstellen, bijsnijden, verscherpen en filters toevoegen. Superhandig in gebruik.

Welke tool, website, app gebruik jij die hier nog ontbreekt? Laat je het mij weten?

Comments

 1. For Wavlink login assistance, navigate to the Wavlink website or use the mobile app. Enter your credentials to access your account dashboard for networking solutions. New users can create an account effortlessly. Need help? Contact our support team for swift assistance, ensuring smooth networking experiences.

 2. Welcome to our services, where we specialize in giving expert help with setting up your WiFi extender via the user-friendly website mywifiext net. Our committed team of professionals will walk you through the whole installation procedure, assuring a smooth and trouble-free installation. You can quickly configure and optimize your WiFi extender by visiting mywifiext net, increasing the range of your wireless network and enhancing connectivity throughout your house or workplace. You can rely on us to make the setup process easier and to help you get the most out of your WiFi extender for a smoother and more consistent internet experience across all of your devices. Allow us to be your trusted partner in improving network coverage and performance.

 3. Looking for the best Digital Marketing Institute in Amritsar? Look no further than XL Multimedia and Animation Course. As a leading Digital Marketing Academy in Amritsar, they offer a comprehensive range of courses to help you master all aspects of digital marketing.

  XL Multimedia and Animation Course stands out for its highly skilled and experienced trainers who ensure that you receive top-notch training. Their expertise in the field guarantees that you gain valuable insights and knowledge to excel in the digital marketing industry.

  The course curriculum at XL Multimedia and Animation Course is carefully designed to provide students with an in-depth understanding of digital marketing. From social media marketing to SEO, PPC advertising, email marketing, and content marketing, their courses cover all the essential topics. Whether you are a beginner or an experienced marketer, their programs cater to all levels of expertise, allowing you to enhance your skills and stay ahead in the competitive digital landscape.

  One of the significant advantages of choosing XL Multimedia and Animation Course is the certifications and accreditations they provide. These credentials can add immense value to your resume and career, showcasing your expertise and dedication to professional growth.

  Moreover, XL Multimedia and Animation Course offer flexibility in course selection, ensuring that you find a program that suits your learning style and fits your budget. They understand that every student is unique, and they strive to provide a personalized learning experience.

  Enroll now at XL Multimedia and Animation Course, the best Digital Marketing Academy in Amritsar, to kickstart your journey towards becoming a successful digital marketer. Take advantage of their comprehensive courses, experienced trainers, and valuable certifications to propel your career in the dynamic world of digital marketing.

 4. Thanks for sharing such valuable information. I appreciate the time you have given to writing this blog.

 5. Wow, great post. Thanks for sharing this article with us. There are too many things for me to learn.

 6. great post

 7. Bedankt.
  Dan raad ik ook Photo Studio aan.
  Ik vind deze zo mooi dat ik de pro versie heb gekocht en dat doe ik niet snel 😊
  Dit gebruik ik op de tablet.

 8. Bedankt.
  Dan raad ik ook Photo Studio aan.
  Ik vind deze zo mooi dat ik de pro versie heb gekocht en dat doe ik niet snel 😊

 9. Is er ook een tool waarbij ik een foto kan plaatsen op een screen van laptop/telefoon. Bij photofunia is dat helaas niet te vinden. Hopelijk weet jij meer?

  Groet, Lizet

 10. Prima tips.

 11. I have noticed you don’t monetize anneraaymakers.nl,
  don’t waste your traffic, you can earn extra cash every month
  with new monetization method. This is the best adsense alternative for any type of website (they approve all sites),
  for more details simply search in gooogle: murgrabia’s tools

 12. antoine zegt

  Hallo Anne,

  Ik heb vandaag je mooie tools gevonden geweldig hoor,
  ga zo door ik hem wel delen bedankt

 13. Bedankt voor de handige tips! Daar was ik al een tijdje naar op zoek. Alleen ik heb begrepen dat ‘gratis’ foto’s niet bestaan i.v.m. portretrecht van de modellen?

 14. willy ardijns zegt

  Wow, waarom heb ik, je niet vroeger ontdekt ?

 15. Ik ga gelijk beginnen met het verbeteren van mijn video’s.

 16. Super handig artikel! Thanks

 17. ik vind het leuk om mooie plaatjes te bewerken maar welk programma moet ik daar voor gebruiken ? als ik nu foto bewerkt schrijf ik zo lelijke letters .?? doe het op mijn laptop .lig in bed ik wil wat te doen hebben help !!!

 18. Alsof ik in een snoepwinkel sta!

  Dank je wel?

 19. Wat een verzameling van tools Anna, bedankt! Wat ik me wel afvraag, hoe weet ik bijvoorbeeld van pixabay welke foto’s ik vrij kan gebruiken?

 20. Leuk artikel! En dank voor de goede tips

  Gr.
  Steven

 21. super tips. Bedankt!

 22. Sjoukje Postma zegt

  Dankje Anne, Super leuk deze lijsten! Heb ook nog een rijtje voor je:
  Retouch, Logoscopic, Logocreator, Polarr photo editor, Moldiv, Simply B & W, Over, Icolorama, Distressed Fx, Foodie, Phototoaster, Faded.

 23. Wat een geweldige verzameling!
  Dank je wel Anne!

 24. Geweldig bedankt Anne, voor de sleutel tot deze schatkist aan tools!

 25. Super weer Anne, ik gebruik ook nog videoframe een leuke app waar je en een foto en een video in kunt zetten. Verder geen aanvullingen.

 26. Tryntsje van Vessem zegt

  ik gebruik PicsArt op mijn smartphone.

 27. Dag Anne,
  Fantastisch, bedankt voor je tips. Geweldig dat je dit met ons deelt.
  Milou Ket

Speak Your Mind

*