9 tips voor een geweldige video voor social media

video social media bereikAls je regelmatig artikelen van me leest en de huidige ontwikkelingen van Facebook volgt, weet je dat het maken van video’s heel belangrijk is. Video’s krijgen op Facebook veel bereik. Dit heeft twee belangrijke redenen.

Facebook wil meer en meer een videoplatform worden. Daarom krijgen alle video’s die jij plaatst op je pagina extra bereik. Zeker live video’s!

Een andere reden waarom Facebook jouw video’s meer bereik geeft, is dat video’s positief bijdragen aan de ervaring van de gebruikers van Facebook. Video’s zijn een vorm van entertainment. Ze kunnen de gebruikers van Facebook vermaken. Als jouw video’s de gebruikers goed stemt, betekent het dat de gebruikers langer op Facebook blijven.

En zoals iedereen met een website, wil Facebook dat mensen zo lang mogelijk op de website blijven.

Vraag je je af hoe jij een video kunt maken die je kunt plaatsen op Facebook, of op andere social media?

In dit artikel deel ik 9 tips om een aantrekkelijke video te maken. Ik geef je ook een aantal tools waarmee je die video’s kunt gaan maken. Je kunt de tips uit dit artikel dan direct toepassen.

1. Gebruik content die al goed presteert opnieuw

Als jij hebt besloten dat je een video gaat maken voor social media, is de eerste vraag die in je opkomt misschien wel: ‘waar ga ik het over hebben?’ Dat is ook logisch, voor een goede video heb je een onderwerp nodig.

Maar misschien heb je al een onderwerp. Begin eens met de content die je al hebt gemaakt. Ga eens kijken naar welke content goed werkt. Welke artikelen werden goed gelezen en welke Facebookberichten kregen veel reacties?

Als er artikelen of Facebookberichten zijn waar goed op wordt gereageerd, zegt dat iets over wat jouw doelgroep interessant vindt. Maak op basis van deze informatie een lijst met onderwerpen waar je video’s over kunt gaan maken.

2. Schrijf een kort script

Je hebt een lijst met onderwerpen gemaakt. Je moet deze onderwerpen gaan uitwerken naar goede video’s. Dat begint bij het schrijven van een kort script. Zelf schrijf ik de tekst voor mijn video altijd helemaal uit. Dan weet ik precies wat ik ga vertellen. Ik neem het script een aantal keer door voordat ik de video op ga nemen. Doordat ik de tekst een paar keer heb gelezen, heb ik het script eigenlijk niet meer nodig tijdens de opname van de video en komt de video nog steeds spontaan over.

Je kunt er ook voor kiezen om niet het hele script uit te schrijven en alleen een lijst te maken met de punten die je wilt bespreken. Ik raad je in ieder geval niet aan om een video te gaan maken zonder een script of lijstje. Je moet voorkomen dat je dingen vergeet te vertellen en je de video opnieuw moet opnemen.

3. Verwerk jouw persoonlijkheid

Een video moet duidelijk van jou afkomstig zijn. In een van de volgende tips leg ik je uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je video visueel herkenbaar is. Met deze tip wil ik het hebben over je persoonlijkheid in de video.

Met een video die je live uitzendt, met Facebook Live, of een video waar jij zelf in beeld bent, is het natuurlijk heel eenvoudig. Jij bent in beeld, dus de video is duidelijk van jou afkomstig. Als jij echt jezelf bent in die video, is er genoeg persoonlijkheid in de video verwerkt.

Maar je kunt ook video’s maken waarin je gebruik maakt van afbeeldingen. Geef de video dan persoonlijkheid door bijvoorbeeld een grapje te verwerken dat jij echt zou kunnen maken als je in gesprek bent met de klant.

Wist je dat je ook video’s kunt maken met Canva? Zelfs als je niet zelf in beeld wilt. Doe je mee met de cursus ‘In 30 Dagen een Canva Kei’? Dan maken we samen de leukste afbeeldingen en video’s voor je social media: https://www.fanfactor.nl/cursussen/canva-cursus/

4. Kies het juiste platform voor je video

Niet iedere video is geschikt voor ieder platform. Een Facebook Live uitzending van 30 minuten, kun je downloaden, op je computer opslaan, maar vervolgens niet op Instagram uploaden. Op Instagram kun je namelijk alleen video’s van maximaal 60 seconden uploaden.

Ik denk ook dat als je een langere video op Instagram zou kunnen plaatsen, dit niet goed gaat werken. Instagram is een platform waar mensen kort naar de diverse berichten van de mensen uit hun netwerk kijken.

Ieder social media platform heeft unieke mogelijkheden voor het publiceren van video’s. Het is belangrijk dat je bij het maken van de video nadenkt over je publiek op ieder platform en over de mogelijkheden die de platforms hebben. Op deze manier kun je het juiste platform kiezen voor je video. Je kunt zelfs de video geschikt maken voor het platform waar je de video wilt gaan plaatsen.

Ninjatip: Als je een video plaatst op meerdere platforms, houd er dan rekening mee dat je bij voorkeur de video’s direct op het platform plaatst. Als je een video op YouTube uploadt en de link naar de video op Facebook plaatst, krijgt het bericht met de link veel minder bereik dan wanneer je de video rechtstreeks op Facebook uploadt.

5. Neem de video op in de juiste stand

Ik bedoel de stand waarin je de video opneemt. Je kunt een video horizontaal opnemen, dit wordt ‘landscape’ genoemd. Een video die je verticaal of staand opneemt, heeft de stand ‘portrait’. Je hebt ook vierkante video’s.

Iedere stand die je gebruikt voor een video heeft eigen voordelen. Als jouw doelgroep heel veel video’s bekijkt op de mobiele telefoon, kun je het beste kiezen voor het maken van een video met de oriëntatie ‘Portrait’. Mensen hoeven de telefoon dan niet te draaien om de video optimaal te kunnen bekijken. Als je weet dat jouw fans de video bekijken vanaf een desktop computer, is het beter om te kiezen voor video’s met een landscape stand.

De video’s met een vierkante vorm kun je goed gebruiken op een platform zoals Instagram, maar ook op het moment dat je niet weet op welke manier jouw fans de video’s bekijken.

6. Maak je video’s visueel herkenbaar

Als je iets van mijn bedrijf voorbij ziet komen, kun je het herkennen aan het gebruik van roze en paarse kleuren. Ik voeg bij voorkeur nog het logo van Fanfactor toe. Er bestaat dan geen verwarring over waar de video van afkomstig is.

De visuele content die ik plaats is altijd heel kleurrijk. Als je een video gaat maken, is het belangrijk om te zorgen dat de video dezelfde uitstraling heeft als de andere content die je plaatst.

Het zou heel raar zijn als ik een zwart-wit video maak. Mijn fans zullen bij deze video niet direct aan mij denken.

Als je eenmaal voor een bepaalde opmaak voor je video’s hebt gekozen, kun je hier een template van maken voor het maken van je volgende video’s. Dit bespaart je veel tijd als je in de toekomst meerdere video’s gaat maken.

7. Voeg muziek toe

Je kunt de video voorzien van leuke muziek. Let erop dat je niet zomaar ieder liedje onder de video kunt plaatsen. Muziek heeft bepaalde rechten en Facebook kan de publicatie van een video met bepaalde muziek weigeren. De video wordt dan zonder waarschuwing van je account verwijderd. Dit kan uiteindelijk zelfs resulteren in het blokkeren van je pagina!

Als je de muziek van de geluidencollectie van Facebook zelf gebruikt zit je altijd goed. Er zijn ook veel websites te vinden waar je de muziek gratis kunt downloaden. Met bepaalde tools (bijvoorbeeld de Diashow die je direct op Facebook kunt maken) kun je ook gratis muziek toevoegen, zonder dat je de muziek eerst op internet moet downloaden.

8. Maak je video voor een bepaalde doelgroep

Voor je bedrijf heb je nagedacht over je doelgroep. Je hebt bepaald welke mensen je wilt gaan helpen en voor wie jouw oplossing echt geschikt is. Die mensen spreek je aan door je video informatie over bepaalde onderwerpen te laten bevatten of door een specifiek soort taalgebruik.

Het is goed om statistieken van oudere video’s te bekijken voordat je de video gaat maken. Kijk naar welke mensen eerder jouw video’s hebben bekeken. Met de statistieken op Facebook kun je zelfs zien hoe oud de mensen zijn die naar de video hebben gekeken. Hoe beter jij weet welke mensen je video’s bekijken, hoe beter je de video op deze doelgroep aan kunt laten sluiten.

9. Volg de resultaten van de video nauwlettend

Het maakt niet uit of je al heel veel video’s hebt geplaatst of dat je naar aanleiding van dit artikel je eerste video’s gaat maken om te publiceren op social media. In beide gevallen is het belangrijk dat je blijft kijken hoe de video’s het doen op de verschillende platforms.

Bekijk de statistieken om te weten wie je doelgroep is. Je wilt ook weten wat je doelgroep leuk vindt. Als je dat weet, kun je namelijk video’s gaan maken die aansluiten op de interesses van je doelgroep.

Stel dat je niet naar de statistieken van de video zou kijken. Dan zou je niet weten hoe je video het doet. Je weet niet of je doelgroep jouw video interessant, grappig of leuk vindt. Je weet dus ook niet of je de volgende keer dezelfde soort video moet maken of dat je een andere strategie moet gaan gebruiken voor het plaatsen van video’s op social media.

Tools voor het maken van video’s

Je kunt voor het maken van video’s een aantal verschillende tools gebruiken. Ik geef hieronder een kort overzicht van een paar van deze tools:

  • Een Diashow op Facebook: de gemakkelijkste manier om een video te plaatsen op Facebook, is door een video van een afbeelding te maken op Facebook. Het is snel en eenvoudig, maar het kan alleen in de Meta Business Suite.
  • Adobe Spark Video: deze tool is heel eenvoudig in gebruik, je wordt stap voor stap door het maken van een video heen geholpen. Je kunt met Adobe Spark Video muziek aan de video toevoegen en zelfs een stukje tekst inspreken om bij de afbeeldingen af te spelen. Lees meer over het gebruik van Adobe Spark in het artikel ‘Geweldige content maken met Adobe Spark Video’.
  • Ripl: dit is een ideale tool voor als je geweldige afbeeldingen hebt gemaakt en daar veel meer mee wilt doen. Lees het artikel ‘Geweldige content maken met Ripl’ om te leren hoe je met deze tool geweldige animaties kunt maken.
  • Facebook Live video: ga live op je pagina. Klik op de knop ‘Live gaan’ en 3, 2, 1… je bent live!
  • Camtasia
  • iMovie
  • Movie Maker

Het is belangrijk dat je content van goede kwaliteit is en dat er een bepaalde consistentie is tussen de diverse berichten die je plaatst. Houd dat in gedachte als je een video gaat maken. Het is niet erg als je eerste video niet direct aanslaat bij je fans. Blijf testen. Maar blijf het wel proberen, net zo lang tot jij de smaak te pakken hebt en je je fans met je video’s gaat bereiken.

Maak jij regelmatig video’s voor social media? Deel eens een link naar zo’n video in een reactie? Ik ben benieuwd!

Comments

  1. https://www.facebook.com/vantekoopnaarverkocht/videos/1644160945645634/

    Ik deel graag mijn video met je Anne. Je bent zo fijn om te volgen.
    Thanks voor je waardevolle tips.
    Warme woongroet, Diane van Beek
    http://www.vantekoopnaarverkocht.nl

Speak Your Mind

*