Berichten inplannen op je Facebook fanpage en ‘edgerank’

 

Facebook berichten

Het is best handig om berichten van te voren in te plannen op je Facebook pagina. Natuurlijk kun je dit ook doen met bijvoorbeeld Tweetdeck en Hootsuite. Het plaatsen van berichten via programma’s buiten Facebook is echter niet goed voor de edgerank.

Edgerank? Wat is dat nou weer?
Heel veel mensen doen moeilijk over edgerank en in feite is het helemaal niet moeilijk. Edgerank is de waarde die Facebook geeft aan jouw bericht. Hoe hoger de waarde, hoe vaker je bericht getoond wordt op nieuwsoverzicht van je fans (mensen die je pagina ‘liken’).

Wat is ‘edge’?
Facebook noemt elke activiteit op Facebook ‘edge’. Een bericht of status update is edge; het liken of reageren op een status update is edge; het uploaden van een foto is edge en ook het aanpassen van je fanpage of profiel is edge. Elke interactie, elke actie op Facebook , is edge.

Wat is ‘edgerank’?
Edgerank is de waarde die Facebook hecht aan die actie. Een bericht van jou dat 10 keer geliked is en 6 reacties heeft, krijgt een hogere waarde dan een bericht zonder likes en reacties en wordt dus minder vaak getoond aan je fans. Het kan dus zijn dat een bericht met weinig interactie niet zal verschijnen op het prikbord van een van je fans. Facebook vindt dat het bericht relevanter is voor je fans, als het veel likes of reacties heeft. Maar ook een afbeelding of video heeft weer een hogere waarde dan een tekstbericht. Een bericht op een fanpage met 1000 fans heeft een hogere waarde dan een bericht van een fanpage met 100 fans/likes. Bovendien zal het bericht eerder getoond worden op het prikbord van een fan die jouw pagina vaak bezoekt en meerdere berichten heeft geliked op jouw pagina.

Handmatig plaatsen
En nog iets heel belangrijks: een bericht geplaatst rechtstreeks op Facebook heeft een hogere waarde dan een bericht geplaatst via Tweetdeck, Hootsuite of elke andere derde partij waarmee je je Facebook kunt updaten. Met andere woorden: het is beter je berichten rechtstreeks op Facebook handmatig te plaatsen en/of eventueel in te plannen.

Je kunt dus je berichten handmatig inplannen op Facebook. Heel eenvoudig. Klik op je pagina in het veld ‘wat ben je aan het doen’, en linksonder dat veld verschijnt een knopje.

Facebook berichten


Locatie en taalgebied
Voeg vervolgens jaartal, datum en tijd doe en klik op ‘Plannen’. Je kunt zelfs instellen dat het bericht getoond moet worden aan mensen op een bepaalde locatie en/of in een bepaald taalgebied. Klik daarvoor op ‘Openbaar’ en stel locatie en taal in.

Je kunt het ingeplande bericht terugvinden in je activiteitenlogboek onder ‘Beheren’. Daar kun je ook de datum wijzigen of het bericht verwijderen.
Je kunt berichten inplannen tot 6 maanden in de toekomst met minstens 15 minuten tussen elk nieuw bericht

Comments

 1. En weer een tip geleerd, dank over het inplannen van een bericht! Dank je wel hiervoor Anne.

  groetjes, Nicole

 2. ik heb een datum gewijzigd van aantal berichten die door mijn vrinden waren geplaatst op mijn tijdlijn.. ik zie die berichten niet meer op mijn tijdlijn.. ik kan ze zien in het activiteitenboek terug met de nieuwe geplaatste datum.. maar ik kan daar bij het activiteitenboek het datum niet meer wijzigen, om het eventueel weer zichbaar te maken!! brichten waren in februari zichbaar, verplaatst naar januari nu..Help me graag!! Alvast bedankt

 3. Ik wil een bericht delen van mijn persoonlijke pagina naar mijn facebook pagina, maar ik krijg een foutmelding: Dit bericht kan niet op het prikbord worden geplaatst. Kan ik 1 bericht tegelijkertijd plaatsen op mijn persoonlijke pagina en mijn facebook pagina?

  • anneraaymakers zegt

   Moeilijk om van een afstand te zeggen wat er fout gaat Yura. Let even op hoe je Facebook gebruikt, als bedrijf of als jezelf. En nee, helaas, je kunt een berciht niet tegelijkertijd op je pagina én op je persoonlijke profiel plaatsen.

 4. Hallo Anne,

  handige functionaliteit waar ik gretig gebruik van maakte voor https://www.facebook.com/RondomEva. Ik schrijf “maakte” omdat sinds afgelopen week ik het niet meer voor elkaar krijg om posts in te plannen. Weet jij of deze functie gewijzigd is?

 5. Ik wil een bericht op de privepagina van een van mijn fans delen op mijn fanpage, maar ik krijg een foutmelding: Dit bericht kan niet op het prikbord worden geplaatst.

  Waarom is dit?
  Hoe kan ik priveberichten van anderen delen naar mijn fanpage?

  • anneraaymakers zegt

   De eigenaar van het bericht heeft ingesteld dat niemand zijn berichten mag delen, helemaal niet of tenzij iemand vriend is. Een Facebook pagina kan geen vriend zijn want is geen mens.

 6. Karin Miedema zegt

  Anne dank je wel voor deze belangrijke tips.

  Zou je enkele uurtjes over hebben, na de zomer, om ons als Nederlandse Vereniging voor Autisme regio Noord Brabant op weg te helpen met facebook?(of algemener opzetten van goed passend sociale media pakket.)

  We zouden zo graag meer gezinnen willen laten weten dat de NVA er voor hen is met lotgenoten contact, informatie en Thema-avonden. Maar hoe doen we dat?

  Als vrijwilligers blijf je naast je full time baan en gezin, toch worstelen met de fijne kneepjes van o.a. Facebook.
  Fennard Drenth van Drendabel doet al mee om ons met social media op weg te helpen.

  We zijn heel benieuwd naar je reactie, misschien ken je meer mensen die zich eenmalig voor NVA Noord Brabant willen inzetten met hun expertise?

  Veel dank vast voor het meedenken.
  Hartelijke groet,

  Karin Miedema
  (Kandidaat) Voorzitter NVA NB

  P.S. voor wie ons in het klein wil helpen: like ons =)
  http://www.facebook.com/NVANoordBrabant?filter=3

 7. Dank je Anne voor al jouw handige tips en uitleg. Geweldig dat je dat zo met ons deelt!

 8. Zie mijn post hieronder: wat ik wil weten: als ik de startdatum invul, betekent dat dat ik alle post op de fanpage kwijt ben?

 9. Hoi Anne, op mijn facebook fanpage krijg ik te zien wanneer ik op het klokje klik:
  When did your page begin?
  You need to add the date VLLA began before you can post in the past.
  Date: [invulvakje ‘add year’]
  Start type: [invulvakje ‘VLLA was opened’]
  en de tekst:
  “Your Page timeline will update to show this new information when you click save. Anything in the sharing tool that hasn’t been posted yet, like a status update or a photo, will need to be added again.”

  • anneraaymakers zegt

   Dat klinkt alsof je de post in het verleden hebt gepland. Het kan zijn dat Facebook een begindatum wil van jouw onderneming. Dus de datum wanneer je je onderneming gestart bent.

 10. Heel erg bedankt, het is duidelijk en helder geschreven.

 11. Ontzettend handig! Maar… kun je me vertellen wat ik dan fout doe? Ik krijg de dag niet ingesteld, dus krijg ook het uur niet te zien. Enig idee?

  • Hoi Asha, Nou ik heb het net gedaan dus zit nog fris in de geest haha.

   1. Eerst dus klikken in het vakje waar je kunt neerpennen wat je aan het doen bent.
   2. Dan pas verschijnt het klikje aan de linkerkant.
   3. Klik op klokje
   4. dan verschijnt het jaar, klik daarop en vul jaar in
   5. pas daarna verschijnt weer de optie voor de maand, dag, uur en minuten

   Kun je hier wat mee?

   • Sorry, ik zie dat ik niet volledig genoeg ben geweest met mijn vraag.

    Ik krijg dus wel het klokje en het jaar en de maand te zien. Maar wanneer ik de dag probeer krijg ik ‘m niet ingesteld. Ik kies me suf, maar hij kiest geen dag.

    Moet ik dat soms ergens nog instellen ofzo?

 12. Wat een handige tip! Ga er zeker gebruik van maken.

 13. Erg leerzaam! Bedankt voor de tips 😉

Speak Your Mind

*