De meest waanzinnige videomarketing tool van dit moment: Facebook Live

Het is inmiddels geen geheim meer dat videomarketing steeds meer domineert. Je kunt Facebook niet openen zonder alle video’s in je nieuwsoverzicht te zien! En steeds vaker zie je mensen in jouw netwerk live gaan op Facebook. De meldingen met aankondigingen van de mensen die live gaan vliegen mij echt om de oren!

Ik vind dat zelf heerlijk! Want ik weet hoeveel er mogelijk is met een Facebook Live video. Zelf heb ik de resultaten van een video vaak mogen ervaren en zie ik bij mijn klanten de successen die ze bereiken met een simpele live video!

Het is ook bijna vanzelfsprekend dat je met Facebook Live successen gaat bereiken. Met Facebook Live is namelijk zo ontzettend veel mogelijk! En het werkt gewoon super goed! Ik ga je in dit artikel meer uitleggen over de voordelen van Facebook Live, wat het is en hoe je live kunt gaan. En ik weet zeker dat je na het lezen van dit artikel echt live op Facebook gaat uitzenden!

De voordelen van Facebook Live

Weet jij waarom het zo ontzettend effectief is om Facebook Live te gebruiken? De eerste reden is omdat het heel persoonlijk is. Jij bent live in beeld en je kunt perfect laten zien wie je bent, waar je werkt en hoe het er binnen jouw bedrijf aan toe gaat. Je kunt laten zien waar je op dit moment aan werkt of wat je op dit moment bezig houdt!

Facebook Live is interactief. Mensen kunnen direct op jouw video reageren en jij ziet de reacties van mensen in je scherm. Daardoor kun jij eventuele vragen van de kijkers direct beantwoorden. Bovendien is Facebook Live in het hier en nu. Zodra mensen een melding zien dat jij live bent, ontstaat er een gevoel van urgentie. Mensen zullen snel geneigd zijn jouw uitzending te gaan bekijken!

Een ander voordeel is dat Facebook Live nog continu in ontwikkeling is. Je denkt misschien: “ach, al die veranderingen. Ik word er soms nu al gek van dat de ene dag op de ene knop geklikt moet worden en de volgende dag op een andere. Maar de nieuwe mogelijkheden die Facebook beschikbaar stelt met Facebook Live zijn keer op keer fantastisch!

Facebook wil YouTube van de troon stoten wanneer het gaat om video. Daarom blijven ze ook ontwikkelen. En een ander bijkomstig voordeel is dat ze jouw Facebook Live uitzending belonen met extra aandacht. Jouw uitzending zal veel hoger in het nieuwsoverzicht verschijnen van jouw volgers.

Facebook Live, wat is het eigenlijk?

Facebook Live geeft jou de mogelijkheid een uitzending te doen vanaf je Facebook profiel, pagina of vanuit een groep. Het is super eenvoudig! Je kunt live gaan vanaf je mobiele telefoon of vanaf een desktop computer of laptop. Zie jij de mogelijkheid om live te gaan niet op je laptop of desktop computer? Kijk dan eens in de Google Chrome browser! Het kan zomaar zijn dat je vanaf die browser de optie wel ziet!

Met Facebook Live heb je een aantal functies. Je kunt:

 • zowel jezelf in beeld brengen, als filmen wat je ziet. En tijdens de live uitzending kun je gewoon switchen!
 • een aankondiging plaatsen zodat je volgers zien dat je live gaat
 • een live uitzending opslaan en delen met de volgers. Zo wordt de uitzending nadat je deze hebt beëindigd, echt een video
 • direct contact hebben met de kijkers
 • telkens weer je Facebook Live uitzendingen verbeteren met behulp van de beschikbare statistieken

3, 2, 1.. Live gaan!

Ik noemde het hierboven al even, je kunt live vanaf je mobiele telefoon of je desktop computer. En ik ga je precies uitleggen hoe dat werkt!

Ga op je mobiele telefoon allereerst naar je Facebookpagina. Ik neem tenminste aan dat je live wilt gaan vanaf je pagina omdat je Facebook Live wilt gaan inzetten voor je bedrijf. Je hebt op de pagina de mogelijkheid om je statusupdate te delen. Klik hier op ‘Schrijf iets’.

Klik vervolgens op ‘Livevideo’ (IOS) of ‘Live gaan’ (Android)

In het volgende scherm kun je een beschrijving aan de livevideo toevoegen. Dit is optioneel, maar ik raad je aan een pakkende beschrijving te bedenken en deze hier in te voeren. Je kunt de beschrijving na afloop van de video nog aanpassen. De beschrijving is al wel zichtbaar en je wilt met de beschrijving jouw volgers overhalen om live te gaan kijken!

Voordat je live gaat heb je nog een aantal andere opties. Je kunt met het toverstafje leuke effecten toevoegen aan de video of met het cameraatje met de ronddraaiende pijltjes wisselen van het beeld. Deze opties zijn ook tijdens de live uitzending beschikbaar.

Vanaf je pagina kun je alleen direct live gaan. Zodra je op de knop ‘Livevideo starten’ hebt geklikt (of getikt), ga je live en kunnen de mensen je zien. Wil je liever eerst een keer oefenen zonder dat iemand het ziet? Ga dan naar je persoonlijke Facebookprofiel om vanaf daar live te gaan. Kies voordat je de live video start bij knopje ‘Openbaar’ voor ‘Alleen jij’. Zo ziet niemand anders de video en kun je ongestoord oefenen.

Heb je voldoende geoefend en ga je echt live? Dat is echt het spannendste! Klik op ‘Livevideo starten’… Je bent direct in beeld! Begin dus ook direct met het vertellen van jouw verhaal, het stellen van vragen of het delen van tips! Na afloop van de video kun je de video opslaan op je pagina of verwijderen.

Live gaan vanaf je computer werkt eigenlijk vrijwel hetzelfde als live gaan vanaf je mobiel. Ga allereerst in Google Chrome naar je Facebookpagina en klik onder de mogelijkheid om een statusupdate toe te voegen op ‘Een livevideo starten’.

Mogelijk vraagt je browser eerst om toestemming te geven dat je camera wordt gebruikt. Klik hier op akkoord. Je ziet direct jezelf in beeld verschijnen en rechts in het scherm de mogelijkheid een beschrijving toe te voegen. Zodra je er echt klaar voor bent, klik je op ‘Live gaan’.

Je Facebook Live uitzending aankondigen

Nog maar heel kort geleden heeft Facebook weer een nieuwe functie toegevoegd aan Facebook Live. Je kunt tegenwoordig je live uitzending aankondigen. Zo laat je de mensen die je Facebookpagina liken, weten dat je later op de dag of in de week live gaat. Je fans kunnen bij de aankondiging een reminder instellen, zodat als het eenmaal zover is, ze bij het wereldbolletje rechts bovenin een melding zien verschijnen. Zo’n aankondiging werkt natuurlijk fantastisch om meer betrokkenheid en meer kijkers te krijgen voor jouw uitzending.

Je kunt een aankondiging aanmaken vanaf je desktopcomputer of laptop. Om de aankondiging te maken ga je naar je Facebookpagina en klik je in het menu op Video’s.

Klik op Videobibliotheek.

Kies voor ‘+ Live’

Je kunt de beschrijving aan de live toevoegen. Je klikt nu niet op ‘Live gaan’, maar op het pijltje ernaast. Vervolgens kies je voor Livevideo inplannen en selecteer je de datum en het tijdstip waarop je de live uitzending wilt gaan doen.

De mensen die jouw pagina liken, krijgen een bericht op hun tijdslijn te zien met het tijdstip waarop jij live gaat. Ze kunnen direct aangeven of ze drie minuten voordat de uitzending daadwerkelijk start, een reminder willen ontvangen.

Zijn er nog aandachtspunten voordat je live gaat?

Bij sommige platforms moet je rekening houden met allerlei factoren als je echt live gaat. Bij Facebook is dat gelukkig niet zo. Het enige waar je aan moet denken is dat je Facebook Live uitzending bij voorkeur minimaal 10 minuten duurt. De perfecte lengte van een live video kan ik voor jou niet aangeven. Dat is echt afhankelijk van je doelgroep.  Probeer het gewoon eens uit en kijk, met behulp van de statistieken, welke lengte voor jouw publiek het beste werkt!

BONUS

Ik heb nog een kleine bonus voor je! Ze zeggen dat een goede voorbereiding altijd het halve werk is. Dat geldt natuurlijk ook voor Facebook Live! Daarom heb ik 6 geweldige tips voor je waardoor jij echt voorbereid aan je live uitzending kunt gaan beginnen!

 1. Oefen op je persoonlijke profiel
 2. Maak een notitieblaadje met steekwoorden, zodat je tijdens de live uitzending nog weet wat je ook al weer wilde bespreken.
 3. Ga live in een omgeving met voldoende licht en weinig achtergrondgeluiden.
 4. Laat mensen ruim van tevoren weten dat je live gaat, doe dit dus niet 5 minuten voordat de uitzending begint.
 5. Deel iets met de kijkers wat exclusief voor hen is, bijvoorbeeld een speciale aanbieding waar alleen de live kijkers gebruik van mogen maken.
 6. Kies een goede en pakkende beschrijving.

Ga jij vanmiddag nog live? Let dan ook op de volgende tips die ik je geef om je video echt professioneel over te laten komen.

Heel veel succes en vooral heel veel plezier met je eerstvolgende live uitzending!