Licht, camera en… ACTIE met Facebook Live!

Gebruik jij inmiddels al Facebook Live voor jouw meest waardevolle tips, nieuwste producten en leukste updates? Een uitzending doen via Facebook Live kan zorgen voor heel veel betrokkenheid. Video’s worden vaker weergegeven in de tijdlijn van de Facebookgebruikers en dit is natuurlijk goed voor jouw zichtbaarheid.

Het geeft helemaal niets als je nog geen Facebook Live uitzending hebt gedaan. Het nieuwe jaar is nog maar een maand oud en het regelmatig gebruik maken van Facebook Live kan nog steeds het perfecte nieuwe voornemen worden voor 2017!

Ik heb eerder twee artikelen geschreven met tips voor het gebruik van Facebook Live:

Wat je echt iedere dag op Facebook zou moeten doen

3 super handige tips voor video’s op Facebook

Als je de basis van Facebook Live begrijpt, kun je de kwaliteit van de video’s naar een nog hoger niveau gaan tillen. In dit artikel geef ik je een paar tips om je video’s nog professioneler te maken.

Licht

Licht is echt ontzettend lastig. Soms heb je te weinig licht, is de omgeving te donker en zien mensen je bijna niet. En het kan voorkomen dat je te veel licht hebt gericht op jezelf, waardoor het beeld, of jij, veel te wit wordt!

Veel mensen denken niet na over de belichting, terwijl ze het ook belangrijk vinden om flatterend in beeld te komen. Licht is heel belangrijk voor jouw uitzending! Je wilt natuurlijk dat mensen jou kunnen zien. En als je iets verteld over een nieuw product, wat je ook laat zien, of de omgeving waar je bent, is het natuurlijk wel handig als de mensen dit kunnen zien.

Als je op zoek bent naar het ideale licht voor jouw Facebook Live uitzendingen, kun je het beste gaan experimenteren met verschillende plekken bij jou thuis, op kantoor of waar je gebruikelijk de uitzendingen houdt. Het advies om zo min mogelijk natuurlijk licht te hebben op de plek waar je de uitzending houdt. Je hebt over dit licht geen controle. Iedere wolk die voor de zon verschijnt of juist verdwijnt, gaat zorgen voor een ander licht. Dit kan het beeld tijdens de uitzending gaan verstoren. Ga daarom niet voor het raam zitten en doe bij voorkeur zelfs de gordijnen dicht.

In de video-industrie wordt vaak gebruik gemaakt van lichtbronnen vanaf drie verschillende punten. Het licht komt dan echt van drie punten. Het allereerste wat belicht wordt, is het onderwerp en bij Facebook Live ben jij dat! Verder zorg je ervoor dat de achtergrond en het gebied voor jou goed zijn verlicht.

Het is absoluut niet noodzakelijk om honderden euro’s uit te gaan geven aan goede verlichting. Je kunt prima een goede lamp bij de Ikea halen die precies voor het juiste licht tijdens jouw uitzending zorgt! Een bouwlamp werkt ook, maar let dan wel op dat het licht niet te wit is.

Camera

De meeste mensen gaan op Facebook Live met hun telefoon. Het grote voordeel van een uitzending met je telefoon is dat je je telefoon vaak bij je hebt en je dus op ieder moment en iedere locatie een Facebook Live uitzending kunt starten. Zolang er maar internet is natuurlijk!

Sommige mensen geven toch de voorkeur voor een andere camera dan die van de telefoon. Voor de Facebook Live uitzendingen die ik thuis doe, op mijn computer, gebruik ik een webcam. Veel laptops en computers hebben tegenwoordig een ingebouwde webcam. Mocht jouw laptop of computer dit niet hebben, je kunt vaak eenvoudige maar goede webcams aanschaffen voor een betaalbare prijs. Deze sluit je met een USB kabel aan op je computer of laptop. Ook hier moet je natuurlijk rekening houden met een goede internetverbinding!

Ik gebruik zelf de Logitech C920 en deze camera is de beste momenteel te koop.

Facebook Live wordt met het vernieuwde nieuwsoverzicht belangrijker dan ooit! Een Facebook Live uitzendingen krijgt meer bereik dan ieder ander bericht op Facebook. Wil jij Facebook Live strategisch kunnen inzetten in je totale marketing en verkoopstrategie? Meld je aan voor Facebook Live Power.

Een klein aantal mensen wil echt een aparte filmcamera hebben en is bereid daar een grotere investering voor te doen. Je heb dan de keuze om een camera te kopen waar je direct een verbinding met het internet mee kunt maken of je kunt zelfs gaan voor de professionele apparatuur. Naar mijn idee is dat voor Facebook Live echt niet noodzakelijk, tenzij je uitgebreide uitzendingen gaat doen waarin je superveel informatie deelt en waarmee je uiteindelijk ook die investering weer terug gaat verdienen.

Let op: Nog niet iedereen heeft de Facebook Live functionaliteit op de computer (januari 2017). Als je deze optie nog niet hebt, kun je helaas voor nu alleen via je smartphone uitzenden.

Tripod

Een tripod is een standaard voor je telefoon of externe camera en biedt je ontzettend veel voordelen. Het zorgt er namelijk voor dat je je handen vrij kunt houden tijdens de uitzending. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe producten in beeld brengen of gewoon met je handen praten.

Een tripod zorgt ervoor dat je camera stabiel staat. Je krijgt, geen schokkerig of wazig beeld zolang je camera op de tripod zit en je tripod blijft staan. Mocht je toch het beeld van de camera iets willen verplaatsen, kun je de tripod verschuiven. Hierdoor krijg je niet dat schokkende beeld als wanneer je je telefoon in je hand hebt en dan opeens omdraait om iets anders in beeld te brengen.

Als ik praat, praat ik vaak met mijn handen. Heel vaak doe ik dat onbewust en onbedoeld. Stel je dan eens voor dat ik een Facebook Live uitzending doe met mijn telefoon en uit automatisme mijn hand mee beweeg terwijl ik praat. Dat leidt de kijker heel erg af van de boodschap die jij wilt vertellen.

Je kunt ook een selfiestick gebruiken. Deze geven je niet alle voordelen die ik hierboven heb gegeven, want als je je hand beweegt waar je de selfiestick in vasthoudt, heb je natuurlijk nog steeds het bewegende beeld. En je hebt niet allebei je handen vrij tijdens de uitzending. Maar een selfiestick geeft je wel nog meer vrijheid dan wanneer je de telefoon in de handen hebt. Kun je niet tussen een tripod en een selfiestick kiezen? Er zijn tripods die je kunt uitvouwen tot een selfiestick.

Geluid

Heb jij weleens een Facebook Live uitzending van iemand helemaal afgekeken, terwijl het geluid niet goed was? Waar het geluid zo slecht was dat je iemand niet kon verstaan en daardoor compleet de boodschap miste? Ik geloof best dat je nog voor het einde bent afgehaakt.

Een goede microfoon zorg voor een betere geluidskwaliteit en de kwaliteit van het geluid is echt het belangrijkste element van jouw Facebook Live uitzending. Het mag best eens voorkomen dat je beeld een beetje beweegt of dat je niet altijd helemaal scherp in beeld bent. Zodra je onverstaanbaar of onhoorbaar bent, gaan de kijkers afhaken en zullen mensen ook niet meer snel een andere uitzending van jou gaan kijken.

Goede microfoons zijn in allerlei prijsklassen te vinden. Kijk zelf maar eens naar de verschillende microfoons die je online kunt vinden en bepaal welke microfoon het beste bij jou en jouw doelen met Facebook Live passen.

Zoek naar ‘dasspeld microfoon of microfoon smartphone of Iphone’.

Notities

Tijdens een Facebook Live uitzending heb ik van die gele post-its op de rand van mijn scherm geplakt. Of soms heb ik een blaadje waarop ik enkele hoofdpunten heb geschreven die ik echt wil bespreken tijdens de uitzending. Maar ik schrijf nooit letterlijk de dingen op die ik ga zeggen.

Ik weet best dat Facebook Live ontzettend spannend is en dat je nerveus kunt worden omdat het Live is. Een script geeft je vast meer zekerheid. Maar ga geen dingen oplezen van een blaadje. Je wilt vriendelijk en zo natuurlijk mogelijk overkomen, maar dat doe je niet door de dingen voor te gaan lezen. Ga de dingen loslaten en ga gewoon een uitzending doen met een klein spiekbriefje!

Til dit jaar je Facebook Live uitzendingen naar het volgende niveau. Of, als je er nog niet mee bent begonnen, ga deze tips gelijk implementeren zodat je al bij de start geweldige video’s gaat maken! Je hoeft geen expert te worden, maar ik hoop wel dat deze tips je gaan helpen bij het professionaliseren van jouw uitzendingen.

Vergeet niet dat je best eens spontaan mag doen in een Facebook Live uitzending, want dat soort dingen kunnen juist heel goed werken!

Facebook Live wordt met het vernieuwde nieuwsoverzicht belangrijker dan ooit! Een Facebook Live uitzendingen krijgt meer bereik dan ieder ander bericht op Facebook. Wil jij Facebook Live strategisch kunnen inzetten in je totale marketing en verkoopstrategie? Meld je aan voor Facebook Live Power.

Comments

  1. GOSEWINA PATHUIS zegt

    de live video samen gaat goed het beeld is helder maar als ik praat heb ik een echo en hoor me zelf ik doe de live via de telefoon en kijk op de pc of het beeld helder is het geluid van de pc staat uit wat kan ik doen om de echo weg te krijgen ik hoor geen echo bij de medegebruiker

  2. Hoi Anne,

    Ik ga live met oefeningen/bewegingen. Heb net gekeken hoe ik mijn laptop het beste kan neerzetten (met webcam). De audio is dan niet best dus ik wil er een externe microfoon bij regelen. Een dasspeld is niet handig omdat ik zoveel beweeg. Heb jij misschien een tip? Dank je wel alvast! Mariëlle

  3. Hai! Ik heb me vol goede moed opgegeven voor facebook Live. Maar bij nader inzien vinden we het beter om ‘live’ te gaan tijdens ons bezoek aan bijvoorbeeld Salamanca. Het is voor de kijker leuker om direct een taalschool te zien met een verhaal er om heen, dan naar ons te luisteren en te kijken. Wij verkopen namelijk taalcursussen Spaans, en dus ‘lucht’. Maar de tips zijn hoe dan ook welkom!

Speak Your Mind

*