Checklist voor een succesvolle Facebook Live

Er zijn inmiddels al veel blogartikelen aan Facebook Live gewijd, en echt niet alleen op mijn blog. Je hebt vast al heel veel informatie verzameld die je helpt bij het maken van een succesvolle Facebook Live uitzending. Informatie die je inspireert voor de volgende uitzending of tips die je uitzending echt professioneel maken.

Vind je het toch lastig om echt te beginnen? Wees eens eerlijk, heeft dat ermee te maken dat je eigenlijk een beetje houvast nodig hebt? Natuurlijk kan het zijn dat je Facebook Live spannend vindt. Het is ook spannend om je eerste Facebook Live uitzending te gaan doen. Maar laat jij je ook tegenhouden doordat je geen concreet overzicht hebt van wat je kunt doen om voorbereid de Facebook Live uitzending in te gaan?

Dat begrijp ik echt helemaal! Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is echt zo. En dat geldt net zo goed voor Facebook Live. Ik geloof dat ik je met dit blogartikel dan enorm ga helpen. Ik vertel je namelijk precies, stap voor stap, wat je moet doen om goed te kunnen beginnen met een professionele live uitzending voor je marketing.

1. Verzamel de benodigdheden voor je live uitzending

Het klinkt een beetje alsof je nu de ingrediënten aan het verzamelen bent voor het recept wat je gaat maken . Het is belangrijk dat je dat ook zo ziet. Je hebt de onderstaande punten echt nodig voor jouw succesvolle Facebook Live!

Tijdens een Facebook live uitzending heb je niemand nodig die op de knoppen klikt om live te gaan en controleert of het geluid goed werkt. Dat is het leuke van Facebook Live. Je hoeft geen dure technicus in te schakelen, want je kunt dat gewoon zelf! Jij kunt zelf de knoppen bedienen en het geluid controleren! Dat scheelt weer toch? Verder heb je het volgende nodig:

 • Een goede computer: het hoeft echt geen hypermoderne computer met enorme grafische kaarten te zijn. Het mag gewoon een moderne Windows-PC of MAC zijn. Houd aan dat je minimaal 8GB aan werkgeheugen hebt zodat je computer verschillende programma’s tegelijkertijd kan laten draaien. Je wilt niet dat de uitzending gaat haperen!
 • Of een goede smartphone. De meeste recente smartphones kunnen live video aan.
 • Internetverbinding: voor Facebook Live heb je een goede internetverbinding nodig. Of in ieder geval een internetverbinding waar de uploadsnelheid goed is. Houd aan dat je minimaal een uploadsnelheid van 10 Mbps nodig hebt voor goede beelden tijdens jouw uitzending. Op Speedtest.net kun je jouw internetsnelheid controleren. Check altijd nog even of de verbinding echt goed werkt door te oefenen op jouw profiel. Misschien haalt je internetverbinding niet de uploadsnelheid van 10 Mbps, maar gaat de uitzending wel goed!
 • Webcam/microfoon: mocht je vaker live gaan op je computer, is het goed om na te denken over het investeren in een microfoon of webcam. Ik gebruik zelf de beste webcam die er op dit moment op de markt is, namelijk de Logitech C920 – HD Pro Webcam. Voor jouw eerste uitzendingen zal het echt voldoende zijn om de (ingebouwde) webcam en microfoon van je laptop of smartphone te gebruiken.
 • Licht: het beste licht is daglicht! Echt waar! Ik doe mijn Facebook Live uitzendingen het liefst overdag. Bij mij valt het daglicht heel mooi naar binnen en daar profiteer ik van tijdens een uitzending. Voldoende licht is belangrijk, anders ziet de kijker je niet. En te veel licht kan ervoor zorgen dat je heel wit oogt. Pas daar ook mee op. Door te oefenen op de plek waar je live wilt gaan, kun je zien hoe het licht overkomt op de video.

NINJA-TIP: gebruik oortjes terwijl je de live uitzending doet. Het staat misschien wat raar voor de kijker, maar leg aan de kijker uit wat het doel is. Je gebruikt de oortjes namelijk om te horen of je nog goed te verstaan bent én om te voorkomen dat het geluid gaat rondzingen in de kamer door de speakers van je computer!

2. Bepaal waar je Facebook live uitzending over gaat

Facebook Live kun je op veel verschillende manieren inzetten. Het is belangrijk dat jij van tevoren bepaalt wat het doel is van je uitzending. Ga jij live omdat je een leuk nieuwtje wilt delen? Wil je meer kijkers en meer betrokkenheid op je pagina? Ik zeg niet dat het onmogelijk is om live te gaan zonder een doel, maar zelf vind ik het wel heel erg gedurfd!

Wil je inspiratie voor het doel van Facebook Live? Lees het artikel met 22 manieren om Facebook Live in te zetten voor jouw marketing.

3. Kondig aan dat je live gaat

Plaats niet langer dan enkele dagen voordat je live gaat, een bericht op Facebook met dat jij later in de week een uitzending doet. Je kunt dit Facebookbericht promoten, zodat je jouw aankondiging bij nog meer mensen onder de aandacht brengt.

Voeg bij de aankondiging een pakkende tekst toe over de uitzending. Beschrijf waarom iemand jouw uitzending echt moet gaan kijken!

4. Bereid je uitzending goed voor

Nu je weet waar je uitzending over gaat en je dit ook hebt aangekondigd op Facebook, is er geen weg meer terug. Dat is echt jouw stok achter de deur! Na de aankondiging ga je aan de slag met het voorbereiden van de uitzending. Dit doe je door steekwoorden te noteren zodat je tijdens de uitzending weet wat je gaat bespreken.

5. Nog even oefenen…

Ik noemde al eerder dat je kunt oefenen om de internetverbinding, het geluid, het beeld en het licht te testen. Dit kan op je profiel als je de privacysettings op ‘Alleen ik’ hebt gezet. Dan kijkt er niemand mee met jou live pogingen.

Probeer altijd even te testen voordat je live gaat. Zeker op een locatie waar je nog niet eerder live bent gegaan. Dit gaat misschien niet als je Facebook Live echt heel spontaan is. Mocht dit niet zo zijn, kun je voor je eigen gemoedsrust ongeveer een uur voor je uitzending even oefenen. Als blijkt dat de plek waar je de uitzending had gepland niet ideaal is, kun je in de tussentijd nog een nieuwe plek vinden voor je uitzending.

Let bij het oefenen ook op de achtergrond. Zijn er misschien rare dingen op de achtergrond zichtbaar? Is je kamer misschien rommelig en oogt dat niet heel professioneel? Ik heb weleens gehad dat ik twee ronde voorwerpen achter me had staan, waardoor ik van die leuke Mickey Mouse-oren kreeg… Je raadt het al, ik heb de voorwerpen toch even weggehaald voordat ik echt live ging.

6. De laatste checks voor de uitzending

Vlak voordat je live gaat, doe je het volgende:

 • Sluit alle programma’s die je niet gaat gebruiken tijdens de uitzending af, inclusief je e-mail en Dropbox! Zo word je tijdens de uitzending niet afgeleid door een binnenkomende e-mail en Dropbox bijvoorbeeld trekt enorm veel bandbreedte.
 • Zet je telefoon uit, of – als je live gaat via je telefoon – in ieder geval helemaal op stil. Denk ook aan andere geluiden die je uit kunt zetten, bijvoorbeeld de klok die ieder uur slaat. Ik zet zelfs mijn deurbel uit als ik live ga. Ik plan ook nooit een afspraak vlak voor of na mijn uitzending. Mocht er toch onverwachts een buurman of pakketbezorger aanbellen, wordt de uitzending niet verstoord.
 • Je hebt al eerder de test gedaan voor de internetsnelheid. Als ik op een nieuwe locatie live ga, check ik vlak voor de uitzending altijd nog even of de internetverbinding nog steeds goed is.
 • Leg je spiekbriefje met steekwoorden voor tijdens de uitzending vast klaar.

7. Live gaan!

Nu komt het spannendste deel! Het live gaan. Maar geen zorgen. Met de tips hierboven heb je je echt goed voorbereid! Houd je tijdens de uitzending aan het plan wat je had, met voldoende ruimte voor creativiteit en maak er wat van!!

Jij hebt alles zelf in de hand!

8. Na de uitzending

Nadat je klaar bent met de uitzending en de uitzending hebt beëindigd kun je de video publiceren op je Facebookpagina. Doe dit ook, zodat mensen de uitzending later nog terug kunnen kijken.

Promoot dat bericht met jouw uitzending als je nog meer mensen wilt bereiken waarvoor de video waardevol kan zijn.

Ik weet dat Facebook Live voor iedereen een echte uitdaging is, maar ik hoop oprecht dat je met behulp van de checklist in ieder geval goed voorbereid aan de uitzending kunt beginnen. Download de checklist via onderstaande button.

Het grootste voordeel is dat je de checklist niet hoeft uit te printen, maar je de items direct op je computer kunt afvinken. Ideaal toch?

Facebook Live wordt met het vernieuwde nieuwsoverzicht belangrijker dan ooit! Een Facebook Live uitzendingen krijgt meer bereik dan ieder ander bericht op Facebook. Wil jij Facebook Live strategisch kunnen inzetten in je totale marketing en verkoopstrategie? Meld je aan voor Facebook Live Power.

Comments

 1. Hoi Anne,
  je vertelt dat de ingebouwde microfoon voldoet. Welke instelling moet je gebruiken bij microfoon: standaard, communicatie of microfoon? Ik heb ze alledrie gebruikt en ik krijg gewoon geen geluid te horen als ik de opname afspeel. Bij video’s van anderen hoor ik wel geluid. Als ik skype dan ben ik wel hoorbaar. Mijn uploadsnelheid is hoog genoeg, 31 mbps. Op internet vind ik geen antwoorden. Heb jij een idee wat de oplossing kan zijn? Ik heb het ook al geprobeerd met een externe microfoon? Dankjewel.

 2. Anne,

  Begrijp ik het goed dat Facebook Live direct door mensen wordt bekeken? Of pas na publicatie op de pagina door mij?

Speak Your Mind

*