De volgknop inschakelen op je persoonlijke Facebook

Vraag jij je ook wel eens af of je Facebook persoonlijk zakelijk in kunt zetten? Moet je je persoonlijke profiel inzetten? Moet je een groep gaan maken? Het klopt dat berichten van je Facebook pagina (dus je bedrijfspagina) minder vaak worden getoond en bekeken als van je persoonlijke profiel.

Berichten van persoonlijke profielen, daarentegen, worden veel vaker en beter gelezen. Je kunt wel degelijk je persoonlijke profiel ook zakelijk inzetten.

Ben jij je eigen merk?

Veel kleine ondernemers en ZZP-ers zijn hun eigen merk. Overweeg dus om naast je zakelijke pagina ook je persoonlijke profiel in de strijd te gooien. Daarmee adviseer ik je niet om je persoonlijke profiel zakelijk in te gaan zetten. Ik adviseer je wel om je zelf, als persoon, zakelijk in te zetten.

BESPAAR JE ZELF UREN WERK ÉN STRESS MET DEZE KANT -EN -KLARE SOCIAL MEDIA CONTENT KALENDER. Elke dag compleet ingepland voor je tot en met december 2023. Volledig aanpasbaar voor jouw bedrijf. Kijk snel hier: https://www.fanfactor.nl/de-social-media-kalender/

Ik weet dat heel veel ondernemers nu terug deinzen en roepen: “Ik hou privé en zakelijk graag gescheiden!’ Dat snap ik, ik ook. Met mijn privé zaken hebben de meesten niks te maken en dat blijft zo.

Het is natuurlijk wel zo dat als mensen zich verbonden voelen met je bedrijf, je product, ze zich ook automatisch verbonden zullen voelen met jou. Tenminste, als het goed is. Veel van mijn klanten zijn mijn vrienden en veel van mijn vrienden zijn mijn klanten. Geloof me, dat is prettig zaken doen. Overigens vind ik ‘privé’ iets anders dan ‘persoonlijk’.

Hoe kun je jezelf als persoon in de strijd gooien op Facebook, op een goede, integere en veilige manier, zodat je (toekomstige) klanten het zullen waarderen èn jij je er goed bij voelt?

Je profiel mag geen overduidelijk commerciële doelen hebben

Je profiel mag van Facebook alleen een persoonlijke naam hebben. Dus jouw voornaam en achternaam. Géén bedrijfsnaam, dat is tegen de regels.
Je mag ook geen commerciële omslagfoto hebben op je profiel.

Wat kun je wel doen?

Activeer de ‘volgknop’ op je persoonlijke profiel.
volgknopWat is volgen op Facebook?

Op Facebook kan iemand vrienden met je worden, maar iemand kan je ook volgen. Als iemand je volgt, ben je geen vrienden, maar krijgt deze persoon wel je persoonlijke updates te zien op de startpagina. Let wel, alleen de berichten die door jou openbaar geplaatst worden.

Ga naar Instellingen – Volgers en zorg dat ‘Wie kan me volgen’ op ‘Iedereen’ staat.

volgers

Je krijgt dan een volgknop op je omslagfoto en mensen kunnen je gaan volgen.

Vriendschapsverzoeken
Verder accepteer ik altijd vriendschapsverzoeken van klanten en zakelijke contacten en plaats deze in een aparte lijst. Het voordeel van groepen mensen in lijsten plaatsen is, dat je bepaalde berichten kunt plaatsen die dus alleen zichtbaar zijn voor de mensen op deze lijst.

Zakelijke berichten op je persoonlijke tijdlijn plaatsen

Nu kun je bijvoorbeeld een zakelijk bericht openbaar plaatsen op je persoonlijke Facebook, of beter nog, plaats het bericht op je (zakelijke) pagina en deel het als jezelf. Twee vliegen in één klap.

Ik krijg wel eens de opmerking: ‘Ja maar, mijn vrienden en familie zitten echt niet te wachten op berichten over mijn bedrijf’. En ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat raar vind. Mijn familie en vrienden vinden mijn bedrijfsactiviteiten interessant, leven met me mee en helpen me door deze berichten ook weer te delen. Zij zijn tenslotte mijn vrienden. Het is natuurlijk wel zaak hier een goede balans in te bereiken. De hele dag je product promoten is niet handig en zal je inderdaad niet in dank afgenomen worden.

Gewoon lekker jezelf zijn op Facebook en persoonlijk verbinding aan gaan met mensen.

Lees hier hoe je bepaalt voor wie je berichten te lezen zijn en hier hoe je je je berichten alleen voor een selecte groep (bijvoorbeeld je familie of hele goede vrienden) plaatst.

Comments

 1. Hallo, de icoon ‘volgers’ in instellingen, staat niet in mijn instellingen. Hoe krijg ik dat wel voor mekaar? Vr.gr. Mitzy

 2. Dag Anne,

  Ik zie bij een facebookpagina iemand die drie actieknoppen heeft:
  email, volgen en chatten. Ik zou dat ook graag willen, hoe krijg ik dat voor elkaar? Ik ben bezig mijn boek te promoten. Inmiddels heb ik de volgknop aan weten te zetten, dank voor je bericht!!
  Jeanette Mennes

 3. Als je iemand volgt op Facebook, komt die dan wel op jouw Facebook te staan bij vind ik leuk?

 4. Kan je met een bedrijfspagina ook andere account volgen?

 5. Jeroen zegt

  Zien mensen het als je hen gaat volgen? Zien anderen in je vriendenlijst dat je iemand volgt?

 6. Beste Anne,

  Inmiddels is er een en ander veranderd op Facebook. Het lukt mij niet om de volg knop in te schakelen. Weet je hoe dit tegenwoordig werkt?

 7. Even andere vraag, wellicht weet je het: ik deel soms video’s op mijn tijdlijn voor vrienden, maar niemand kan dit zien. Bij de tijdlijn instellingen staat alleen genoemd wie wat kan zien wat door ANDEREN is geplaatst. Niet door jezelf. Foto’s die ik deel kunnen vrienden wel zien, hoe kan dit?

 8. Beste Anne

  Ik wil graag een volgknop instellen op mijn persoonlijk profiel als ik volgen aanklik en dan iedereen kom deze niet op mijn prive profiel in beeld
  Ik vind bij instelling de knop ‘volgen’ niet.
  Waar kan ik deze activeren

 9. heel leerzaam en goed te begrijpen. bedankt

 10. Hallo Anne, dank voor deze info. en een vraag:
  bij de instellingen voor volgers staat ook de mogelijkheid om je Twitteraccount te koppelen aan je Facebookprofiel. Is dat iets dat jij aanraadt?
  Ik hoor graag je advies voor ik deze keuze maak.
  Bij voorbaat dank, Anneke

 11. Gillian smolders zegt

  Beste

  Ik wil graag een volgknop instellen op mn persoonlijk acc,
  Ik vind bij instelling de knop ‘volgen’ niet.
  Waar kan ik deze activeren?

  HET IS DRINGEND

  groet

 12. Marielle van Veen zegt

  Anne

  Klopt het dat de volgen klopt op je persoonlijke pagina komt en niet op je zakelijke pagina?
  Groet, Mariëlle

 13. Hallo Anne,
  Ook ik had een prive profiel op de zaak staan en al heel veel vrienden die ons volgde ik hem hem om gezet naar een like pagina en al mijn vrienden om gezet naar likers omdat er werdt gezegd dat face book je eruit gooit als je je vrienden pagina gebruikt voor je zaak en dan ben je al je vrienden kwijt als het goed is zien nu ook al mijn likers mijn foto’s en berichtjes.

 14. Ik heb al lange tijd mijn privé Facebook opengesteld voor volgers. Ik had het idee dat mijn bedrijfspagina helemaal niet bekeken werd en werd moe van het hebben van twee pagina’s. Heb bevalt mij prima en mijn privé omgeving vindt het alleen maar leuk om te zien waar ik in mijn bedrijf mee bezig ben. Ik maak geen reclame maar ik deel waar ik mee bezig ben en wat mij inspireert. Bij dingen die echt privé zijn, moet je er even aan denken om het juiste vinkje aan te vinken.
  Groet,
  Sandra

 15. Je opmerking over zakelijk en privé scheiden is ook wel op mij van toepassing, geloof ik… Ik heb een privéprofiel over persoonlijke zaken en een zakelijk profiel (bedrijfsprofiel). Soms komt een enkele zakelijke relatie uit bij mijn privéprofiel en accepteer ik hun vriendschapsverzoeken wel, maar ik maak hen wel duidelijk dat ze mijn ’thuisprofiel’ zien – dat betekent dat ik óók berichten plaats over een feestje of over mijn kinderen.
  Ik zou het vermoeiend vinden om bij elke post te denken ‘wie mag dit zien?’. Vandaar dat ik deze knop niet zou inschakelen!
  Groet,
  Karen Visser

 16. Dag Anne,

  Wederom een leerzame post. Ik ben benieuwd of je een ‘regel’ hanteert m.b.t. het delen van zakelijke content op je persoonlijke profiel? Dus hoe vaak is acceptabel? Ik snap dat het persoonlijk is, maar wellicht kun je daar iets zinnigs over zeggen.

  Gr,

  Ryan

  • anneraaymakers zegt

   Ik denk zo’n 75 – 25 %. En dan 25% zakelijk. Ik denk dat het bij mij zelfs minder is. Andersom kan het ook op je fanpage, daar mag ook best eens iets persoonlijks op staan 😉

Speak Your Mind

*