YouTubevideo Virus verspreidt zich via Facebook Messenger

Op Facebook Messenger gaan momenteel berichten rond met een virus. Je denkt dat je een video van jezelf gestuurd krijgt, maar wanneer je doorklikt is de kans groot dat je kwaadaardige software binnenhaalt.

Momenteel worden deze berichten weer massaal gedeeld. Pas dus op!

Privé-bericht over video

Je ontvangt een privé-bericht van een bekende waarin een video, die zogenaamd van jou is, wordt aangekondigd. In het bericht staat dan bijvoorbeeld ‘[Jouw Naam] OMG’ of ‘Je kwam voor in deze video, [jouw naam]’. Bijgevoegd is een link die lijkt te verwijzen naar YouTube. Hierdoor denk je dus dat het echt om een filmpje gaat. Niets is minder waar. Klik niet op de link en waarschuw de afzender.

Wat kun je doen als je toch hebt geklikt?

Je doet er verstandig aan in ieder geval onderstaande stappen te doorlopen als je geklikt hebt op een vreemde link in een bericht op Facebook Messenger.

  1. Open de browser, check of er plugins in staan die je niet herkent, en verwijder deze. (Als je de link hebt geopend met je smartphone dan kun je deze stap overslaan)
  2. Ga naar het app-overzicht van Facebook. Onder het blokje ‘Apps, websites en plug-ins’ klik je op Bewerken > Uitschakelen.
  3. Verander je wachtwoorden, en verwijder de betreffende berichten. Vergeet niet om ook je vrienden te waarschuwen, mogelijk zijn de berichten ook namens jou doorgestuurd.

Ook verstandig:

  • Check even je actieve sessies op Facebook en verwijder onbekende activiteiten: Open Facebook op je computer en ga naar de instellingen (klik op het driehoekje rechtsboven en ga naar ‘Instellingen’). In het linkermenu zie je ‘Beveiliging’ staan. Vervolgens klik je op ‘Waar je bent aangemeld’.

    Op deze pagina zie je een lijst van browsers en apparaten die zijn gebruikt om in te loggen op jouw Facebookaccount.

    Zie je hier een sessie tussenstaan die je niet vertrouwt? Klik op ‘Activiteit beëindigen. Je wordt dan afgemeld op dat apparaat.

  • En stel ‘Aanmeldgoedkeuring’ in via het tabblad Privacy > Aanmeldgoedkeuringen. Iedere keer als er van een nieuwe browser wordt ingelogd op jouw account, moet je – naast je wachtwoord – een code invoeren.
  • Je browser opschonen met een speciaal programma en een virusscan uitvoeren.

Reacties

  1. oei gebeurt steeds vaker zoiets. Let altijd goed op, maar mocht t per ongeluk gebeuren zou ik niet weten wat te doen, dank voor de tips!!

Laat wat van je horen

*