15 vragen aan jezelf voor je een bericht op Social Media post


etiquette op Social Media
Ik ben dol op Social Media. Maar Social Media kan ook tegen je werken. Als je er te veel tijd aan besteedt (zie Een Social Media Werkweek van 4 uur) of als je de verkeerde dingen zegt. Er is niet zo iets als etiquette speciaal voor Social Media, wel zo iets als goed fatsoen. En tot 15 tellen.

Stel jezelf de volgende 15 vragen voor je je bericht post.


1.
Vindt iemand dit interessant of alleen ik zelf?
2. Beledig ik iemand en zo ja, is dat erg?
3. Doe ik iemand pijn?
4. Is dit bericht wel geschikt voor social media of kan ik het beter ergens anders communiceren?
5. Hoe vaak heb ik vandaag al een bericht gepost?
6. Zitten er geen spelfouten in dit bericht?
7. Klopt de link?
8. Is het echt oké dat de hele wereld dit leest?
9. Snapt iedereen waar ik het over heb (ben ik niet te vaag)
10. Zitten er niet te veel afkortingen in dit bericht?
11. Zitten er niet te veel hashtags in dit bericht en zijn de hashtags nuttig?
12. Klink ik niet als een tiener?
13. Is dit een emotionele reactie?
14. Is dit echt iets wat ik moet delen of zit ik gewoon te zwetsen?
15. Ben ik bereid hier minder leuke reacties op te krijgen?

Wil je meer leren over social media? Doe dan mee met de online cursus “365 dagen social media succes“. Ik geef je elke dag een nieuw idee of inspiratie om jouw (toekomstige) klanten te blijven bereiken, in contact en zichtbaar te blijven

Comments

 1. Mooi Lijstje Anne. Ik heb er nog wel eens moeite mee als ik een post wil maken.
  Dan denk ik er inderdaad over na en vervolgens laat ik het vaak gaan.

 2. Anne, dank je wel. Mooi en overzichtelijk rijtje wat je er makkelijk even bij kunt pakken. Zie dat de post al van 2013 is maar wat mij betreft nog steeds actueel en valide.

 3. Dank je wel Anne voor je artikel.
  Als ik de 15 vragen lees en beantwoord, dan kan beter niemand iets posten op Social Media; wat jij goed vindt, vinden anderen het niet ok en sommigen vinden het wel goed, het is lastiger dan je denkt. Juist op Social Media lees ik vaker posts van de zo geheten-gemaakte deskundigen of experts, dingen die ik denk hé, wat is dit? en het grappige aan is dat je daarna vele likes ziet. Nog een voorbeeld, ik snap het niet hoe kan je een foto van een overledene Kind liken? Dus het is niet een kwestie van mening verschil maar ook een gedegen culturele kennis van andere wereld delen en van de Global economie! Het Amerikaans Engels is echt (waar) anders dan een Engelse persoon Engels, geld ook voor Arabisten en het taal gebruik van Eerste en TK leden.
  Last but not least, ik vond vraag nummer 4 het beste van de hele populaire vragenlijst.

 4. Vaak is het inderdaad of mensen hardop denken in de social media, soms doe ik hieraan mee, maar wel op mijn persoonlijke FB pagina. Niet op mijn prof.pagina’s.

 5. Saskia van der Hilst zegt

  ai, net al wat gepost wat ik niet had gedaan als ik eerst dit had gelezen..toch bedankt Anne, zal volgende keer wat langer nadenken…

 6. Maar helaas het leven op een social media is anders , net het gewone leven.
  Kom maar eens buiten en je weet genoeg.
  Helaas geen sprookje , en als je de hele waslijst leest dan kan je beter niets meer zeggen.
  En zo werkt het natuurlijk niet , wat wel mist in deze tijd van social media is wat respect.
  Zo te zien slaan we allemaal wat door , en misschien weer de jeugd een beetje opvoeden , dus echt opvoeden en niet hun leventje verknallen met doeloze luxe artikelen.

  Fijne dag allemaal..XX

 7. Annette Stevens zegt

  Goede adviezen. Zou iedereen ter harte moeten nemen

  • Hi there Bobby, This my first time reading your blog and I enjoy it! I have blogs and I’ll link you there.. Would that be ok? Google AdWords Keyword Tool, is known to be the best keyword tool and I’m using it. But, there are many more tools right now and for sure are helpful too. It’s good to explore and try something new…

  • The earliest memories I’ve of cars is my Father experienced a Hudson though I do not believe that it had been a Hornet . I would say a 1948 or 49 four door dark colored and using a light colored interior . It absolutely was already the mid 50s and he replaced it using a early 50s Buick Road Master he bought from my uncle as he experienced just purchased the home we grew up in .br /Years later I would uncover that Hudson was State of your Artwork for the time and his was also Expensive as he bought it new . Also the Hornets experienced Quite a Racing Legacy .

 8. Dank je wel , Anne!

 9. Tryntsje van Vessem zegt

  als nou ‘es wat meer mensen dit ter harte namen, dan werden de social media wat aangenamer en zinvoller …

Speak Your Mind

*