7 tips voor foutloze blogartikelen

tips voor goede blogartikelenJij schrijft vast je blogartikelen zelf. Of je hebt een ghostwriter of een gastblogger of blogschrijver in dienst. Helaas hebben de meesten van ons dat niet. Hoewel, helaas? Blogartikelen schrijven is een deel van mijn werk dat ik het allerleukste vind. Maar ik ken veel ondernemers die het een crime vinden.

Als je een blogartikel geschreven hebt, moet je ook nog zelf de eindredactie doen. Er zit niks anders op. Dat is vaak het moeilijkste gedeelte. Je hebt zojuist al een uur naar je artikel zitten staren en nu moet je het ook nog gaan verbeteren en de fouten er uit halen.

Ik heb 7 tips voor je om moeiteloos en snel je artikelen zelf te editten.

1. Edit niet terwijl je schrijft. Twee vliegen in een klap meppen is in dit geval niet handig. Als je gaat verbeteren terwijl je schrijft zal dat je creativiteit niet ten goede komen. Blijf lekker in de flow en blijf schrijven tot je klaar bent. Besteed geen aandacht aan schrijffouten, details of andere onzuiverheden. Verbeteren doe je later.

2. Neem afstand. Als je niet vast zit aan een deadline, is het goed om je werk soms even te laten voor wat het is en soms zelfs pas de volgende dag verder te schrijven. Als er 24 uur tussen het eerste woord en de laatste zin zit zul je ook beter kunnen editten.

Als je geen 24 uur hebt, doe dan even iets anders voor je gaat verbeteren.

3. Print je werk. Ga weg bij je computer en lees het artikel op papier (sorry bomen). Pak een rode stift en onderstreep de spelfouten. 

4. Lees je artikel hardop. Als je je werk hardop voorleest aan jezelf, hoor je de kromme zinnen veel beter.

5. Doe geen 2 dingen tegelijk. Verbeter eerst alle spelfouten, Begin dan weer van vooraf aan en verbeter de kromme zinnen.

6. Als een zin echt niet loopt, ga er dan niet aan sleutelen, maar schrijf die alinea opnieuw.

7. Laat iemand anders je artikel lezen. Ik heb een goede kennis die er een paar minuten aan besteedt en me vervolgens wat puntjes mailt. Ze haalt er altijd een fout uit, terwijl ik toch echt heel goed ben in foutloos schrijven en d’s en dt’s en zo 🙂

Comments

 1. voor mensen met een tablet en tip 3.. ik print iets wat ik apart moet lezen naar PDF en stuur het naar mijn tablet. Daar heb ik een app op waarmee ik in een pdf commentaar ed kan zetten, net zoals op papier. Scheelt bomen 😉

 2. Hallo Anne,

  Mooie lijst. Ben het met tips 2 en 4 t/m 7 helemaal eens.
  Voor mij werkt de eerste tip niet. Ik word door schrijffouten namelijk zo afgeleid dat juist dat mijn creativiteit weg ebt. Ik moet dan eerst corrigeren om verder te kunnen.
  Met tip 3 ben ik het op zich wel eens, maar bij mij krijgen de bomen voorrang. Dan maar een taalfoutje meer.

  Ik wil hier wel twee alternatieven aandragen. 1) Zorg dat je creatief denkt voordat je gaat schrijven. Gebruik bijvoorbeeld een krijtbord/whitebord om je verhaallijn te noteren. 2) Ben je klaar? Lees dan de tekst van achter naar voor. Zo ben je vanzelf meer gericht op de tekst dan op de verhaallijn.

  Zelf ben ik erg gecharmeerd van de oplossing die Petra van Ree (BusinessDiva) gebruikt. Zij geeft aan dyslectisch te zijn en vraagt lezers om begrip. Dat lezende is het veel gemakkelijker om door taalfouten heen te kijken.

 3. Koos Overbeeke zegt

  Je kunt tekst redigeren ook uitbesteden.

  Via Elance.com vind je universitair (Nederlandse taal en/of journalistiek) afgestudeerde Nederlanders die in een derde wereldland leven en voor 10 tot 12 dollar 1000 woorden nakijken. (word proofing noemt men dat in het Amerikaans)

  In die landen kun je van 10 dollar als een rijk mens leven..

 4. Practisch lijstje, Anne. Ga ik meteen toepassen.

 5. Dat noem ik nou schaamteloze zelfpromotie, Nicole Vijgen….

 6. Voor foutloze teksten, blogs of andere artikelen ben je aan het juiste adres bij het Redactiehuis van Nicole Vijgen. Volg mij op https://www.facebook.com/redactiehuis

Speak Your Mind

*