9 tips voor een positieve mindset in het Corona-tijdperk

We zitten al een paar weken met zijn allen in een nieuwe onbekende situatie. Dat is wennen voor iedereen. Ook voor de ondernemers onder ons is dit een uitdagende periode. Ik zie ondernemers die zich vrij snel aanpassen aan de situatie en die meeveren in de ontwikkelingen. Zij gaan gericht op zoek naar kansen & mogelijkheden om hun business anders in te richten.

Andere ondernemers zitten bij de pakken neer en krijgen niets uit hun vingers. Dat is jammer, want juist nú moet je als ondernemer flexibel en creatief zijn om er ook na deze crisis zo goed mogelijk voor te staan.

Maar hoe kun je je zelf ertoe aanzetten om weer in een positieve spiraal te komen, ondanks alles wat er op dit moment gebeurt? Hoe kun je jouw creativiteit weer aanboren om nieuwe kansen te ontdekken voor jouw bedrijf in dit Corona-tijdperk? Geloof me, er zijn echt meer kansen voor je business dan je op het eerste moment denkt.

In dit blog deel ik 9 tips waarmee je direct aan de slag kunt met het resetten van je mindset. Want dat is het eerste wat nu moet gebeuren. Zodat jouw creativiteit weer volop kan borrelen en jij én je bedrijf weer in de actiestand komen.

1. Zorg goed voor jezelf

Natuurlijk is het goed om je te richten op je dierbaren en op je business. Maar vergeet jezelf niet in het hele gebeuren. Want de enige die voor jou kan zorgen, ben jezelf. Dat wordt in crisistijd vaak vergeten. We zijn veel meer bezig met alles en iedereen om ons heen dan met onszelf.

Onthoud dat jij niet voor anderen kunt zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt. Daarnaast ben jij je bedrijf: als jij niet fit bent, is je bedrijf ook niet fit. Goed voor jezelf zorgen is nu zelfs het allerbelangrijkste. Maak hier dan ook je prio van.

Slaap voldoende: probeer minimaal 7 uur te slapen. Eet gevarieerd en gezond. De verleiding is groot om te gaan voor makkelijk en lekker. En om nu te gaan snoepen en snaaien. Maar juist nu is het belangrijk om op je voeding te letten, om zo te zorgen voor een goed immuunsysteem. Blijf daarnaast in beweging. Sportscholen zijn dicht, maar online kun je allerlei lessen en trainingen volgen. Van opzwepende Zumba-lessen tot rustgevende yogalessen. Geen excuses meer dus!

Zorg tenslotte voor sociale contacten (zie tip 5) En pak je rustmomenten waarop je iets leuks doet waar je energie van krijgt. Plan die momenten voor jezelf in en geniet ervan. Je hebt ze hard nodig om op te laden.

2 Onderschat de invloed van je gedachten niet

Wist je dat je gedachten veel invloed hebben op hoe je je voelt en op je hele mindset? Mindset is de manier waarop jij denkt. Het bestaat eigenlijk uit het hele patroon van gedachten die je dagelijks hebt. Die gedachten zijn vaak positief of negatief.

Vaak heb je niet eens door dat je door je negatieve gedachten in een negatieve mindset terecht gekomen bent. Je moet je daar eerst zelf bewust van worden, voordat je er iets aan kunt veranderen. Ga maar eens na hoeveel negatieve gedachten je op een dag hebt; zeker in deze tijden waarin angst en onzekerheid de boventoon voeren. Als je ze zou opschrijven, denk ik dat je best schrikt.

Als je merkt dat je in een negatieve spiraal zit, is de enige manier om daaruit te komen om je te richten op positiviteit. Voed jezelf met leuke en plezierige gedachten. Haal mooie herinneringen op en probeer zoveel mogelijk te focussen op de positieve dingen in je leven. Hoe klein ze ook zijn. Door daar steeds de aandacht op te vestigen, zullen de negatieve gedachten wat meer naar de achtergrond verdwijnen.

Wil je je negatieve gedachten verminderen? Probeer een negatieve gedachte dan eens om te buigen naar iets leuks, moois of positiefs. Of schuif de negatieve gedachte opzij (want je kunt de situatie nu toch niet veranderen) en denk aan iets moois of aan een fijne herinnering. Dat is in het begin best lastig, maar uiteindelijk gaat het steeds sneller. Zo kun je je mindset positief beïnvloeden waardoor je ook beter in je vel zit en meer energie hebt.

Extra tip: zet het effect van positieve woorden eens in. Want positieve woorden hebben ook invloed op je. Maak een lijstje met die woorden waar je blij van wordt en probeer deze dagelijks regelmatig te gebruiken in je communicatie.

3 Sta een uurtje eerder op

Dit is mijn allerbeste tip. Ze zeggen niet voor niets: morgenstond heeft goud in de mond. De vroege ochtend is het ideale moment voor creatieve werkzaamheden. Zeker in deze tijd is het nog eens van extra belang, omdat je met het hele gezin – dag in, dag uit – thuis zit. Maak ’s ochtend een frisse start en pak je eigen moment. Dan is het nog rustig in huis. Doe hier je voordeel mee. Start na je kop koffie of thee met een klus die veel concentratie vraagt.

Extra tip: Ga bijvoorbeeld brainstormen over kansen waar je met je bedrijf op in kunt springen in deze crisis. Denk hierbij eens totaal ‘out of the box’. Pak een groot vel papier en laat je gedachten gaan alsof alles mogelijk is. Wat zou je graag willen betekenen nu? Welke producten of diensten heb je of kun je ontwikkelen waar nu behoefte aan is? Hoe ziet je doelgroep er nu uit? Het kan zomaar zijn dat je in deze tijden met een nieuw product een nieuwe doelgroep aan kunt boren.

Vroeg in de ochtend heb je nog echt rust in je hoofd en ben je extra creatief. Als je lekker vroeg begint, kun je al bergen verzetten voordat de rest is opgestaan. Dat geeft je een geweldig voldaan gevoel als jij al een heleboel werk hebt verricht om je business draaiende te houden. Het geeft positieve energie en het zorgt ervoor dat je de rest van de dag in de actiestand staat.

Extra tip: als je vroeger opstaat, moet je er wel voor zorgen dat je voldoende uren nachtrust hebt. Dus eerder opstaan betekent ook ’s avonds eerder naar bed 😉

4 Laat los wat je niet kunt veranderen

Dit is natuurlijk een enorme inkopper, maar ooh zo waar. Zeker in deze Corona-tijden. Als je niet uitkijkt, ben je voortdurend aan het piekeren. Over je eigen gezondheid bijvoorbeeld en die van je dierbaren, over je business, over de economische situatie na de crisis, over het feit dat je vakantie niet doorgaat en je eigenlijk niets leuks buiten de deur kunt doen. Piekeren gebeurt vaak onbewust en zo kun je in een negatieve mindset terecht komen (zie tip 1). Dat wil je echt voorkomen, want te veel piekeren veroorzaakt stress (geestelijk, maar ook fysiek) en dat is het laatste wat je nu wilt.

Hoe pak je dat loslaten nu het beste aan? Ga bij elk van deze gedachten concreet na wat jij er hier en nu aan kunt doen om de situatie te veranderen. Als je dat nagaat, kom je erachter dat je op de meeste dingen eigenlijk (helaas) geen invloed hebt. Vaak gaat het hierbij om toekomstscenario’s.

Onthoud dat niemand die scenario’s hier en nu echt kan beïnvloeden. Herken die gedachten over de toekomst en probeer ze dan los te laten, omdat je er gewoonweg geen controle over hebt. Alle gedachten hieraan kosten je alleen maar veel negatieve energie. Loslaten dus en erop vertrouwen dat als er dingen gebeuren in de toekomst, dat jij er ook dan wel weer een oplossing voor gaat vinden. Vertrouw op jezelf.

5 Blijf in contact

Wist je dat mensen eigenlijk kuddedieren zijn? Onze behoefte aan sociale contacten is erg groot. Sterker nog: het is van levensbelang. Sociaal contact is noodzakelijk voor je welzijn en je gezondheid.

In deze tijd van ‘social distancing’ is het moeilijk en lastig om echt in contact te blijven met anderen. We kunnen elkaar niet opzoeken, terwijl het nú juist zo nodig is. Gelukkig kunnen we wel online contact houden. Maak hier ook gebruik van. Onderhoud regelmatig contact met je familie en je vrienden. Dat kan op allerlei manieren en met meerdere mensen tegelijk: je kunt zelfs online borrelen en feestjes vieren. Google eens wat er allemaal mogelijk is en wees creatief.

Extra tip: zorg ervoor dat je niet de hele dag online bent. Plan deze contactmomenten zoveel mogelijk in, zodat je ook de planning van je business aan kunt houden. Andersom geldt dit ook: trek jezelf niet te veel terug uit je sociale contacten. Misschien heb je geen zin in online contact, maar zorg er wel voor dat je regelmatig iemand spreekt.

6 Ga voor positiviteit

Wist je dat hoe jij je voelt een enorm effect heeft op het verloop van jouw dag? En op de invloed die je hebt op anderen? Iemand die zich goed voelt, is veel gelukkiger en meer gemotiveerd om dingen aan te pakken. Jouw gemoedstoestand heeft namelijk direct impact op je motivatie.

Hoe zorg je voor meer positiviteit? Zoek gericht positieve dingen op en vermijd de negatieve zoveel mogelijk. Natuurlijk kun je elke nieuwsuitzending op tv bekijken. En alle nieuws over Corona op je social media volgen. Maar wat levert jou dat op? Vaak alleen een vervelend en negatief gevoel. Voorkom dat. Kijk 1 keer per dag een nieuwsuitzending en houd het daarbij.

Gebruik je tijd liever om bijvoorbeeld leuke of mooie verhalen te lezen of grappige filmpjes te kijken. Je weet vast al dat lachen gezond is: zet dit juist nu in. Kijk grappige video’s of zet een leuke comedy op en lach zo hard als je kunt. Of lees inspirerende verhalen van ondernemers die in deze tijden het roer succesvol omgooien. Neem die positieve energie over en ga daarna gemotiveerd verder met jouw eigen business.

7 Focus op je kansen en mogelijkheden

Het is begrijpelijk dat nu veel wordt gesproken over Corona en alle negatieve gevolgen ervan. Dit is een hele natuurlijke reactie om je te verzetten tegen deze onvoorziene omstandigheden. Kijk uit dat je hier zelf niet in verzandt. Het is prima om het er even over te hebben, maar zorg ervoor dat je je daarna herpakt.

Het is verstandig en slim om deze nieuwe situatie nu met beide handen aan te grijpen. Kijk naar het hier en nu, naar al datgene wat er nu wél mogelijk is en wat jij nu kunt doen in jouw situatie. Jij bepaalt, waar jij nu je energie insteekt.

Corona heeft een enorme impact op de wereld, maar realiseer je dat elke verandering nieuwe kansen biedt: de huidige situatie dus ook. Bepaal jouw kansen en maak er een start mee.

8 Kom in de actiestand

Eerst doen en actie, daarna kun je er verder over nadenken en bijsturen. De meeste mensen doen het in de andere volgorde, met als gevolg dat er niets concreets gebeurt en er geen resultaten zijn. Zij focussen op alles wat fout kan gaan en wat misschien niet gaat werken. Daardoor worden er geen stappen gezet. Heel jammer.

Je kunt allerlei gave ideeën hebben: zolang ze in je hoofd zitten gebeurt er natuurlijk helemaal niets. Dus ga aan de slag. Kies een project uit waar jij de komende weken je tanden in zet. Heb je nog geen idee hoe en wat? Plan deze week nog een online afspraak in met iemand om te sparren over jouw business-ideeën in Corona-tijd. Zorg ervoor dat jij al een paar ideeën hebt uitgewerkt en leg die aan degene voor. Samen kom je tot hele mooie dingen.

Na het gesprek stel je een actielijst op. Wat moet er nu gebeuren, in welke volgorde en wie schakel je (eventueel) in om je te helpen? Plan de acties in. Het belangrijkste: houd je ook aan je planning. Alle kleine uitgevoerde actiepunten brengen jou snel dichter bij jouw doel. Dat motiveert bij iedere stap een beetje meer en geeft je enorm veel positieve energie.

9 Vier je successen

Last but not least: niets is zo belangrijk in dit Corona-tijdperk als positiviteit en positieve momenten vieren. Dus ook je successen mogen gevierd worden. Door je successen te vieren, sta je stil bij belangrijke stappen die je hebt gemaakt richting jouw einddoel. Juist nú motiveert dat enorm en geeft het jou energie. Denk eraan dat elk succes er eentje is. Zowel privé als zakelijk: vier dus je grote én kleine successen 😉

Het vieren van successen is dus van groot belang om ook op de lange termijn prettig aan je business te kunnen werken. Hier een paar tips hoe je je succes kunt vieren:

  • Bestel een lekkere maaltijd online.
  • Plan een vrije dag in voor jezelf en ga alleen maar leuke dingen doen (in en om huis).
  • Trakteer jezelf op dat mooie boek dat je altijd al wilde hebben.
  • Kijk of je iemand anders ergens belangeloos mee kunt helpen (want daardoor voel je je nog beter dan je na je behaalde succes al deed).
  • Deel je succes op social media en geniet van de reacties.
  • Doe een vreugdedansje en lach (dan komen de broodnodige geluksstofjes vrij) 😉

Ben je op zoek naar extra motivatie om in deze tijden aan de slag te gaan met je business? Lees dan zeker ook dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/wat-het-coronavirus-ons-leert-over-marketing/

Je ziet dat er genoeg dingen zijn om in het Corona-tijdperk je mindset positief te beïnvloeden. Onthoud dat jij de touwtjes in handen hebt en jij bepaalt wat er gaat gebeuren. Kom nu in actie en onderzoek jouw business kansen met een gezonde portie positiviteit: ga ervoor. Ik wens je veel sterkte en succes!

Speak Your Mind

*