Alles wat je wilt weten over het maken van een goede weggever

Alles wat je wilt weten over het maken van een goede weggeverAls ondernemer wil je natuurlijk niets liever dan meer naamsbekendheid opbouwen en meer klanten krijgen. Met een weggever die goed in elkaar zit, die je expertstatus onderstreept en die aansluit op de behoefte van je doelgroep zit je helemaal goed. Waar moet je nu allemaal op letten bij het maken van een goede weggever en wat is er nog meer belangrijk om te weten? In dit blog heb ik een aantal veelgestelde vragen hierover voor je samengevat.

1. Wat is een weggever?

Weggevers zijn niet meer weg te denken uit de onlinemarketing. Het is een snelle en eenvoudige manier om als ondernemer nieuw publiek te bereiken en leads te genereren.

Een weggever is een product, dienst of specifieke informatie die je gratis aanbiedt aan je doelgroep in ruil voor hun contactgegevens. Meestal is dat hun e-mailadres. Een weggever is een mooie manier om je expertise te delen en om je doelgroep iets te geven wat ze zoeken of wat ze graag willen hebben.

Met een weggever geef je je potentiële klant iets waardevols en interessants cadeau. Iets wat een ‘probleem’ oplost.

Bij het woord ‘weggever’ kun je bijvoorbeeld denken aan een e-book, een checklist, een webinar, een gratis proefperiode voor iets of een gratis intakegesprek. Weet dat het doel ervan altijd is om je doelgroep kennis te laten maken met jou en je expertise.

2. Wat zijn de voordelen van een weggever?

Het inzetten van een weggever heeft voor jou als ondernemer echt veel voordelen als het gaat om je naamsbekendheid, je expertstatus en het aantrekken van nieuwe klanten.

Want hiermee:

 • Bouw je vertrouwen op. Je biedt je potentiële klanten waarde; nog voordat ze een aankoop gaan doen. Hierdoor vergroot je de kans dat ze daarna voor jouw product of dienst kiezen.
 • Toon je expertise: Je kunt laten zien op welk gebied je de expert bent. Zo positioneer je jezelf en wordt je steeds meer gezien als een autoriteit op jouw specifieke vakgebied.
 • Leer je je doelgroep steeds beter kennen. Een weggever helpt je om je doelgroep steeds een beetje beter te leren kennen. Je ontdekt wie er echt geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.
 • Bouw een mooie mailinglijst op. Je verzamelt met je weggever automatisch contactgegevens van je specifieke doelgroep.  Hiermee kun je daarna regelmatig waardevolle content delen, bijvoorbeeld in vorm van een wekelijkse nieuwsbrief.
 • Bouw je gericht aan een duurzame relatie met je doelgroep. Dit leidt tot groei van en succes in je business.

Je leest het: een weggever is gewoonweg een must als je meer klanten wilt krijgen.

3. Waarom is een weggever zo belangrijk?

Weggevers zijn het ideale middel om je potentiële klanten kennis te laten maken met jou en datgene wat je te bieden hebt. Je laat zo zien dat je begrijpt wat ze nodig hebben en dat je bereid bent ze te helpen. Zo creëer je vertrouwen, wat essentieel is in het opbouwen van een sterke relatie met je klant.

Een weggever is echt waardevol voor je business. Het is vaak de eerste kennismaking met jou: zorg er dus voor dat je weggever professioneel oogt en dat er geen fouten in staan.

Door het gratis aanbieden van waardevolle content, toon je begrip voor de behoeften en wensen van je doelgroep. Je laat zien dat jij ze kunt helpen. Dit creëert een sterke basis voor het opbouwen van een duurzame relatie met ze.

Een weggever fungeert daarnaast ook als een krachtige zogeheten lead generation-tool. Hiermee kun je een waardevolle mailinglijst opbouwen en gerichte marketingcampagnes voeren.

Het aanbieden van een weggever biedt jouw doelgroep de mogelijkheid om jou en je bedrijf op een laagdrempelige manier beter te leren kennen. En dit helemaal vrijblijvend, zonder verplichtingen of kosten.

4. Welke typen weggevers zijn er?

Bij het kiezen van een weggever moet je vooraf goed uitzoeken wat het meest waardevol en relevant is voor jouw doelgroep. Verplaats je daarom goed in de doelgroep. Denk vooraf na over hun specifieke interesses, uitdagingen, behoeftes en wensen. Zorg dat (een aantal van) die dingen terugkomen in je weggever.

Er is een breed scala aan weggevers waaruit je kunt kiezen. Ik geef je een aantal voorbeelden van populaire typen weggevers:

 • Checklists of sjablonen die helpen bij het oplossen van een specifiek probleem van je doelgroep.
 • Webinars of online cursussen om je doelgroep nieuwe vaardigheden te leren of inzichten te geven.
 • E-books die je doelgroep inzicht geeft in een specifiek onderwerp.
 • Gratis proefperiodes of samples van je product of dienst.

Ninja-tip: ben je creatief en heeft je doelgroep misschien hele andere behoeftes? Dan kun je zelf vast een andere weggever verzinnen die perfect aansluit bij je doelgroep. Hoe origineler, hoe beter je blijft hangen.

5. Wat zijn de vereisten voor een goede weggever?

Op zich zijn er geen echte regels voor je weggever. Zolang de inhoud ervan je doelgroep echt aanspreekt, is het al goed. Wel zijn er aspecten die ervoor zorgen dat je weggever nog aantrekkelijker wordt.

Ten eerste moet je weggever inhoudelijk waardevol zijn. Het moet waardevolle informatie, inzichten of oplossingen bieden waar je doelgroep echt iets aan heeft. Zorg dat je doelgroep weet wat ze kunnen verwachten.

Het is sowieso slim om je weggever te relateren aan je product of dienst. Zo zorg je voor een natuurlijke overgang van mensen die interesse hebben in je weggever naar betalende klanten.

Daarnaast is het van belang dat je weggever relevant is en zo goed mogelijk aansluit op de wensen, behoeften en interesses van hen. Hiermee vergroot je de kans dat ze er waarde van inzien en bereid zijn om hun contactgegevens achter te laten.

Tenslotte is het ook belangrijk dat je weggever snel een eenvoudig toegankelijk is. Bijvoorbeeld via een downloadlink of via een eenvoudig te volgen online cursus die ze via de mail ontvangen. Hiermee haal je mogelijke drempels weg en ga je voor nog meer potentiële klanten op je mailinglijst.

6. Kun je wat voorbeelden geven van een goede weggever?

Hier volgen enkele voorbeelden ter inspiratie:

 • Een fotograaf die cursussen geeft, kan een gratis gids maken met 15 praktische tips voor het maken van adembenemende natuurfoto’s.
 • Een softwarebedrijf kan een (tijdelijke) gratis proefversie van hun app aanbieden.
 • Een stresscoach kan een audio-opname maken met een geleide meditatie voor stressvermindering.
 • Een interieurontwerper kan een e-book maken met 10 tips voor het inrichten van een kleine badkamer.
 • Een webdesigner kan een checklist opstellen met belangrijke punten voor het maken van een effectieve en aantrekkelijke website.
 • Een voedingsdeskundige kan een sjabloon van een mooie maaltijd planner aanbieden om mensen te helpen bij het starten met gezond(er) eten.
 • Een marketingexpert kan een gratis webinar geven over het optimaliseren van je social media marketing-strategie.

7. Hoe weet ik welk soort weggever het beste past bij mijn bedrijf?

Bij het kiezen van de juiste weggever voor je bedrijf is het allerbelangrijkste dat je je doelgroep door en door kent. Richt je op de specifieke uitdagingen en behoeften waarmee ze worstelen en bedenk hoe jouw expertise hen daarbij kan helpen.

Bedenk iets, zet het op papier en maak er vervolgens iets moois van. Maak je weggever bijvoorbeeld in Canva. Dat is een geweldige gratis online ontwerptool waarmee je prachtige professionele ontwerpen maakt.

Plaats die weggever op je website en kijk het een paar maanden aan. Loopt die weggever misschien wat minder goed? Maak er gerust nog één en kijk hoe je doelgroep die ontvangt.

8. Hoe promoot ik mijn weggever?

Er zijn verschillende manieren waarop je je weggever effectief kunt promoten. Denk aan een opvallende plaats op je website, zoals een banner of een pop-up. Die trekt meteen de aandacht van de bezoeker. Het nodigt ze uit om hun contactgegevens achter te laten. Dat is een manier die vaak goed werkt.

Ninja-tip: Zorg er wel voor dat de pop-up niet tot irritatie leidt. Dan verlaten je mensen je website meteen en komen niet meer terug …

Daarnaast is het delen van je weggever via social media een slimme manier om je doelgroep te bereiken en te werken aan je naamsbekendheid.

Ook kun je je weggever onder de aandacht brengen bij je bestaande klanten die deze weggever nog niet hebben. Als je budget het toelaat, kun je ook overwegen om betaalde advertentiecampagnes in te zetten om je weggever aan een nog breder publiek te tonen en zo meer leads te genereren.

Experimenteer gewoon met verschillende promotiekanalen. Blijf de resultaten analyseren en kijk welke aanpak het beste werkt voor jouw doelgroep.

9. Wat doe ik nadat iemand mijn weggever heeft gedownload?

Nadat iemand je weggever heeft gedownload, kun je deze waardevolle relatie langzaam aan verder uitbouwen. Voeg de mailadressen toe aan je e-mailmarketingcampagnes en deel regelmatig waardevolle informatie met ze.

Wil je meer weten over het werken met een e-mailprogramma voor onder meer het verzenden van nieuwsbrieven? Lees dan ook dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/autorespond-het-alles-in-een-programma-voor-je-e-mailmarketing/

Deel in je mails bijvoorbeeld je blogs met ze, vertel iets over de ontwikkelingen binnen je bedrijf of over de lancering van een nieuw product of een speciale aanbieding.

Ninja-tip: vergeet niet om ze om feedback te vragen en goed naar hun wensen en behoeften te luisteren. Hier kun je bijzonder waardevolle informatie uithalen, waar je in de toekomst je voordeel mee kunt doen.

10. Hoe zorg ik ervoor dat mijn weggever niet te veel van mijn betaalde aanbod weggeeft?

Dit is een vraag die vaak wordt gesteld. Je wilt graag dat mensen een goed beeld krijgen van je expertise, maar daarnaast ook geïnteresseerd raken in wat ze kunnen krijgen wanneer ze betalen voor je volledige product of dienst.

Zorg er altijd voor dat je weggever voldoende waarde biedt. Zorg dat mensen de kwaliteit van je aanbod wel echt ervaren. Daarbij houd je bepaalde onderdelen of informatie achter, die vervolgens alleen de betalende klant ontvangt.

Zo stimuleer je interesse en nieuwsgierigheid bij je doelgroep om je volledige aanbod te verkennen.

11. Kan ik meerdere weggevers tegelijk aanbieden?

Het is zeker mogelijk om meerdere weggevers tegelijk aan te bieden. In feite kan het zelfs verstandig zijn, omdat je zo verschillende subgroepen binnen je doelgroep aanspreekt en hun specifieke wens of behoefte kunt vervullen met die ene specifieke weggever.

Zorg ervoor dat elk van je weggevers duidelijk onderscheidend is en aansluit bij specifieke interesses of problemen van je doelgroep.

Ninja-tip: onthoud dat je de doelgroep niet wilt overweldigen met te veel keuzes. Te veel weggevers tegelijkertijd aanbieden kan overweldigend zijn en leidt tot keuzestress.

Wil je meer weten over het maken van een goede weggever? Lees dan ook dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/11-slimme-tips-voor-een-succesvolle-weggever/

Weggevers zijn een geweldige manier om op een eenvoudige wijze meer potentiële klanten aan te trekken. Wil je hiermee starten en in 30 dagen een wereld weggever klaar hebben? Ik kan je daarbij helpen met mijn cursus “In 30 dagen een wereld weggever”. Meld je nu aan!

Het gebruik van weggevers is een bewezen manier om meer klanten te krijgen en te werken aan je expertstatus, je zichtbaarheid en naamsbekendheid. Succes met het maken van je weggever!

Comments

 1. Hallo..in welke curus wordt er geleerd hoe een ebook te maken en daarna te downloaden en of delen zodat ik deze kan verkopen en of weggeven. Zodat ik het in mijn webshop kan zetten en dat klanten deze kunnen aankopen en of downloaden. Groetjes Sandra

Speak Your Mind

*