Dagelijkse social media takenlijst

Mijn dagelijkse social media takenlijstAls mensen aan me vragen; “Hoeveel tijd besteed je per dag aan Social Media?”, hebben ze niks aan mijn antwoord, want Social Media is mijn vak. Maar als je serieus resultaat wilt behalen zou ik je een half uur tot 1 uur per dag aanraden. Veel? Trek hier een deel van de tijd die je besteedt aan telefonische acquisitie, netwerken en marketing vanaf en je houdt tijd over.

Maar wat zou je dan in dat half uur tot 1 uur kunnen doen? Ok, hier is mijn social media takenlijst die ik dagelijks afwerk in ongeveer 1 uur:

Instagram

 1. Post een interessante, informatieve, betrokken afbeelding met tekst en hashtags.
 2. Beantwoord je persoonlijke berichten met een volledig antwoord en niet alleen ‘dank je wel’.
 3. Like 2 of meer berichten.
 4. Geef twee mensen een compliment in een reactie op een bericht. Dat kan iets heel eenvoudigs zijn zoals ‘mooi gezegd’ of ‘mooie foto’.
 5. Volg minstens 5 mensen terug die jou zijn gaan volgen’.

Facebook

 1. Kijk wie van je vrienden ook zakelijk verbonden zijn met jou en die vandaag jarig zijn, en feliciteer hen. Je vindt de verjaardagen in de kolom rechts van op het nieuwsoverzicht. Kleine moeite.
 2. Beantwoord commentaren op de tijdlijn van je pagina.
 3. Beantwoord opmerkingen in je Postvak In.
 4. Post een interessant, informatief, betrokken bericht op je pagina.
 5. Plaats een bericht in een groep (geen promotie!). Er is vast wel iemand die je kunt helpen met jouw kennis en expertise in relevante groepen.

LinkedIn

 1. Accepteer uitnodigingen die het accepteren waard zijn. Beantwoord deze uitnodigingen met een bedankje voor de uitnodiging en bijvoorbeeld een tip voor een interessant artikel op je blog.
 2. Nodig iemand uit in je netwerk die je graag in je netwerk wilt (bijvoorbeeld in de sectie ‘Mensen die je misschien kent’).
 3. Plaats een update op je startpagina.
 4. Kijk op startpagina of er updates zijn waar je op kunt reageren of als ‘interessant’ kunt aanmerken.
 5. Kijk of je iemand in je netwerk een aanbeveling kunt geven.
 6. Kijk of er in je groepen leuke discussies gaande zijn waar je aan deel kunt nemen.

Blogs

 1. Beantwoord reacties op je blog.
 2. Kijk op de blogs van mensen die een reactie op je blog hebben achter gelaten en reageer op hun blog.

Pinterest

 1. Volg enkele nieuwe borden (terug) die het volgen waard zijn.
 2. Plaats 3 nieuwe pins op een van je prikborden (bijvoorbeeld van je blog of van een productpagina als je een product aanbiedt wat je kunt laten zien.

Bovenstaand lijstje klinkt als heel veel, maar als je gefocust alles afwerkt in een tijdblok en je niet laat verleiden om op elk social media platform ook nog eens lekker rond te neuzen, ben je zo klaar.

Wat zijn jouw dagelijkse social media activiteiten?

 Zou je wel iedere dag zo’n goede tip in je mailbox willen vinden? Abonneer je dan op 365 Dagen Facebooksucces. Je krijgt een systeem dat werkt en waardoor je in een flow belandt. Hierdoor hou je het wel vol én heb je maar kort de tijd nodig voor je Facebook Marketing. Kijk op www.fanfactor.nl/365

De laatste jaren wordt het steeds duidelijker hoe belangrijk het voor jou als ondernemer is om aanwezig te zijn op social media. Visuele content speelt daarbij een belangrijke rol. Of je nu zelf foto’s maakt, stockfoto’s gebruikt of je eigen ontwerpen maakt in Canva: met sprekende afbeeldingen bereik je jouw doelgroep, straal je de gewenste expertise uit en val je op een professionele manier op. Omdat alle online platforms voor afbeeldingen hun eigen formaten hanteren en hier wel eens dingen in veranderen, vind je in dit blog de actuele formaten per platform en per soort afbeelding.

Comments

 1. Hoi Anne,
  Dank je wel voor je gave lijst. Een goede hulp om ermee te beginnen hoewel ik nog wel moeite heb om alles bij te houden..al doende leer ik.

  Groetjes,
  Irene

 2. Dank je wel. Ik heb voor 2013 al een hele dagplanning gemaakt het enige wat nog ontbrak was een goede social media planner. Deze heb jij mij zojuist uitgereikt. Erg handig overzicht.

 3. Dank voor het aanbrengen van structuur in de social media activiteiten!
  En het klopt wat je zegt: het schijnt dat je – om succesvol te kunnen zijn – 60% van je beschikbare tijd aan marketing moet besteden! Ik ben het wel eens met een van de vorige reacties: hoe meet je nou welk effect je intzet van de soc. media heeft?
  ik ga dit lijstje in ieder geval doorgeven aan mijn vrienden/volgers!

  • anneraaymakers zegt

   Het is moeilijk de impact van je social media activiteiten te meten. Als je je conversie omhoog ziet gaan is het natuurlijk duidelijk, maar het enige wat je kunt meten zijn clicks (met analytics en bit.ly) en aantal volgers/connecties. Maar soms koopt een klant omdat ie een tweet heeft gezien, vervolgens een blogartikel heeft gelezen, daarna je Facebook heeft geliked, zich op Facebook inschreef op je nieuwsbrief, je nieuwsbrief ontving en vandaar uit doorklikte naar je webshop en iets kocht. Hoe meet je dat?

 4. Hallo Anne,

  Bedankt voor het toesturen van de informatie over Linked In en Facebook. Ik speel al langer met de gedachte om deze social media zakelijk in te zetten. Ik wil eerst zelf beter geinformeerd zijn, voordat ik ondoordachte dingen ga doen.

 5. Anne,
  Lekker praktisch, daar hou ik van!
  groet
  Marianne Carriere

 6. Super, Anne, dank voor je lijst. Ik voeg er nog aan toe: je groepen (voor zover je die hebt in Linkedin) beheren, reageren op discussie en/of nieuwe starten.

 7. Hoi Anne,

  Ik ben het helemaal met jou eens! Structuur is het toverwoord. Sinds enige tijd werk ik met vaste dagelijkse rubrieken. Deze heb ik zelf bedacht. Ik besteed dagelijks zeker een uur aan mijn social media activiteiten. Omdat ik mij probeer te focussen op “engagement” is facebook mijn “cockpit”….veelal gevoed vanuit pinterest Vandaaruit plaats ik mijn content door naar twitter en linkedin. Om alle kanalen goed te managen gebruik ik hootsuite. Ik mis het “shedulen” van content in jou takenlijst. Ik heb vaste tijden waarop ik post, omdat mijn volgers dan het meest actief zijn.
  Ik doe het niet verkeer op social media gebied is mijn indruk toch worstel is nog steeds met de vraag hoe kun je business generen met social media? Ik weet dat een lange adem noodzakelijk is, maar vraag mij af of ik niet iets mis. Hoe lang duurt het voordat je ROI zichtbaar word? Zijn er Nederlandse voorbeelden van zzp/mkb’ers die voldoende klanten krijgen via social media? Dan heb ik nog een ander vraagje waar ik niet uitkom. Als iemand een comment plaats op mijn facebookbox op mijn blogger blog krijg ik daar geen melding van. Hoe los ik dit op? Any wise words? Ik hoor graag van je. Hartelijks, Ryan de Kom

 8. Hallo Anne,
  Heerlijk al die tips die je rondstuurt! Ik gebruik er heel veel van en stuur ze ook weer door in mijn netwerk(en) Groetjes Aad

 9. Anne, bedankt!

 10. Wim Austmann zegt

  Dank je wel, Anne. Weer een typisch voorbeeld van iets wat je eigenlijk wel weet maar waar je “even” op gewezen moet worden. Hij hangt inmiddels voor mijn neus op de muur !!! Nogmaals: hartelijk dank. Vriendelijke groet, Wim. present4you

 11. Super Anne, ik rommel meestal maar wat aan, naar gelang het me uitkomt. Dit geeft structuur. Vanaf vandaag toepassen!

 12. Bedankt Anne! Erg handig zo’n lijstje

 13. Hallo Anne,

  Alweer zulke nuttige tips van jouw kant. Zo’n lijstje kon ik nog precies gebruiken, want ik zwem nog een beetje op het gebied Social Media. Het stimuleert me weer om door te zetten. Bedankt en groeten, Petra

 14. DANK JE WEL ANNE,IK GA EM OOK EVEN DOORSTUREN ! GRT BRIGITTE ALLESISLIEFDE.COM

 15. Autoreclame Werkt zegt

  Bedankt voor je lijstje dit doe ik ook elke dag voor de bedrijven waar ik reclame voor maak!!
  Groet,
  Bianca Arts

 16. wj.dewaal zegt

  Anne,
  Handig lijstje om ook toe te passen
  Gr Willem Jan

 17. Pilar Melkert-Veloso zegt

  Hallo Anne,

  Bedankt. Heel goed zo’n lijstje. Ik ga elke dag doen!!

  Groetjes,
  Pilar

 18. Gerben zegt

  Anne,
  Handig en simpel, doch doeltreffend lijstje! Mag ik deze doorplaatsen op sales-start.nl? Uiteraard met bronvermelding en link!
  Gerben Feikens

 19. Beste Anne,

  Heel erg handig zo’n lijst zowel zakelijk als prive. Hij hangt uitgeprint boven mijn PC.

  Groeten Renate

 20. Hoi Anne,

  Bedankt voor het lijstje, erg handig. Het is denk ik wel zo dat je toch regelmatig moet checken of er iets interessants staat. En daar gaat wel even tijd inzitten. Maar dat kan je snel doen.

  mvg,
  Michel

 21. Dag Anne,
  Handig lijstje, brengt direct een beetje structuur aan in mijn werkdag

  Groeten Claudy

 22. Marja Duin zegt

  Hoi Anne,
  fijn, zo’n overzicht! Gelukkig herken ik wel veel dingen, dus ik ben op de goede weg. ook wel eens prettig om te merken 😉

  groet, Marja

 23. Hoi Anne, dank je wel voor je lijst en die ga ik zeker gebruiken en hang ik boven mijn bureau. Fijn dat je dit met ons deelt.
  Groetjes Monique

 24. Hoi Anne,

  Inderdaad een mooie en vooral handige lijst. Ook ik ga hem uitprinten en toepassen.
  Scheelt een hoop tussendoor bekijken van timelines, een uur uitkiezen en deze punten afwerken.

  Groet,
  Maartj

 25. anne,
  gaaf lijstje, dank je wel, ga ik ophangen en doen !!
  gr ingeborg

Speak Your Mind

*