Van de figuurlijke geldboom naar echt veel geld verdienen

Van figuurlijke geldboom naar echt veel geld verdienen“Ik heb toch geen geldboom in de tuin.”

Dat zei ik weleens tegen mijn kinderen toen we het financieel echt niet goed hadden. Het is niet zo dat mijn kinderen het niet begrepen hoor! Want ze hielpen altijd heel goed mee als we al het kleingeld in huis bij elkaar zochten om er boodschappen van te kunnen doen (ja, zo dramatisch is het echt ooit geweest).

Maar ik denk dat iedere ouder weleens tegen de kinderen zegt dat geld niet als vanzelfsprekend kan worden beschouwd. Want dat zeg je eigenlijk als je het over die geldboom hebt.

Misschien merk je als ondernemer dat je erop bent gericht dat er minder geld uitgaat dan dat er binnenkomt. Iedere investering die je doet, voelt pijnlijk aan en daardoor zorg je er eigenlijk vooral voor dat er geen geld uitgaat.

In dit artikel leg ik je uit waarom je dat op die manier benadert, hoe je eigenlijk naar geld zou moeten kijken en waarom je als ondernemer moet investeren.

Overtuigingen over geld

Ik heb eigenlijk altijd het idee gehad dat ik alleen veel geld kon verdienen door hard te werken. Door in de avonden en weekenden door te werken, om maar zoveel mogelijk uren te maken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik die overtuiging van mijn ouders heb meegekregen. Als ik mijn ouders verteld zou hebben dat het bedrijf wat ik nu heb zo succesvol zou worden, terwijl ik maar 24 tot 30 uur in de week werk, hadden ze me voor gek verklaard.

Dat is helemaal niet raar, want ik merk dat er eigenlijk maar heel weinig mensen zijn die geloven dat je tonnen kunt verdienen met een eigen bedrijf, zonder dat je daarvoor nachten door hoeft te werken.

De enige manier om dit soort overtuigingen te doorbreken, is door te laten zien dat het anders kan. Voor jezelf en voor anderen. Zodat jij jouw ervaringen kunt gaan delen en kunt laten zien dat het écht kan.

De eerste stap om de overtuigingen te doorbreken, is door zelf te ervaren dat de overtuiging niet waar hoeft te zijn. Ook als je voor een dubbeltje geboren bent, kun je nog steeds dat kwartje worden. Je hebt dat volledig zelf in de hand.

De tweede stap is jezelf vragen te gaan stellen. Ontzettend veel vragen. Tony Robbins leerde me dat de kwaliteit van je leven wordt bepaald door het aantal vragen wat je stelt. Je leert heel veel als je vragen stelt. En daarbij tellen ook de vragen die je jezelf stelt mee.

Bij het runnen van je bedrijf, moet je die vragen gaan stellen. Waarom maak jij bepaalde keuzes? Waarom wil jij eigenlijk geld verdienen? Wat wil je met het verdiende geld gaan doen? Wat wil je daarmee realiseren? Je kunt met het verdiende geld gaan investeren in jezelf, in je bedrijf of misschien huur je iemand in om je bij bepaalde werkzaamheden te ondersteunen.

Heb je duidelijk voor jezelf waarom je geld wilt verdienen, waarom het zo belangrijk voor je is en wat je uiteindelijk met de behaalde omzet wilt gaan doen? De volgende stap is om de prijzen van je producten of diensten te gaan verhogen.

Ondernemers vragen vaak te weinig voor de producten en diensten die ze aanbieden. Terwijl de prijs van je aanbod voor een groot deel bepaalt welke omzet je gaat realiseren. En hoe hard je voor die omzet moet gaan werken. Met een hoger geprijsd aanbod, hoef jij helemaal niet meer in de avonduren en in de weekenden achter de computer te kruipen om je omzetdoel voor het komende kwartaal, halfjaar of jaar te behalen.

Te lage prijzen hanteren is tevens een van de gevolgen van overtuigingen die je kunt hebben over geld. Je denkt misschien dat je aanbod alleen verkoopt met een lage prijs, want als het te duur is gaan mensen het vast niet kopen. Terwijl je juist met een hogere prijs de kans hebt dat je aanbod geloofwaardiger is en het beter verkoopt.

Meer geld verdienen en gaan investeren

Kijk wat er gebeurt als jij de prijzen van je aanbod gaat verhogen. Ga je nog steeds hetzelfde aantal producten of diensten verkopen of misschien zelfs meer? Je kunt de onderzoeker van je eigen bedrijf worden. Wat gebeurt er als jij bij wijze van een experiment een maand om 16:00 uur stopt met werken, in plaats van om 17:00 uur, 20:00 uur of misschien zelfs later? In combinatie met die hogere prijzen voor je aanbod. En kijk welke processen je kunt automatiseren. Ik hoop dat je er dan achter komt dat het geld wat je verdient niet samenhangt met de inzet die je toont.

Dat geld dat je verdient, kun je vervolgens gaan investeren. Het is ontzettend belangrijk dat je geld uitgeeft als ondernemer. Laat het geld stromen. En ja, in het begin doet dat best een beetje pijn. Ik heb het zelf een hele tijd lastig gevonden om geld uit te geven, ook al wist ik dat het voor een goed doel was.

Inmiddels zie ik het uitgeven van geld als een manier om in ieder geval minimaal het geïnvesteerde bedrag terug te verdienen. In de realiteit is het altijd meer. Een goede investering levert altijd meer op dan dat het heeft gekost. Daarom investeer ik regelmatig in mezelf en in het bedrijf. Blijven leren vind ik geweldig en dat is een van de dingen die ik doe met het geld dat ik verdien.

Ik denk dat nieuwe dingen leren en nog beter worden in wat je doet, de beste investering is die je kunt doen.

Inderdaad, geld groeit niet aan de bomen. Of zoals mijn moeder altijd zei, ‘op mijn rug’. Maar we kennen allemaal wel die gezegdes over geld, die ons wijs gemaakt worden, die we geloven, zonder echt goede reden.

‘Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje’

‘Geld maakt niet gelukkig’

‘Geld stinkt’

‘Geld is de wortel van alle kwaad’

Ik denk dat degene die deze gezegdes bedacht, geen geld had. En dat we de manier waarop we over geld denken moeten veranderen.

Ik heb voor jou een opdracht: Bepaal welke cursus of opleiding jij dit jaar wilt gaan doen en schrijf dat eens op. Bekijk dan hoeveel je iedere maand opzij moet zetten om dit te verwezenlijken.

Misschien heb je het geld al verdiend en kun je je direct voor de cursus aan gaan melden. Maar anders is het mooi om ervoor te sparen (zonder dat je natuurlijk tot midden in de nacht gaat werken).

Ik heb zelf op mijn spaarrekening ‘potjes’ ingericht. Een van die potjes is ‘opleiding’. Elke maand gaat er een percentage van mijn winst naar dat potje. Banken waar je potjes in kunt richten zijn Knab en Moneyou.

Welke training staat op jouw verlanglijstje? Laat het me weten in een reactie.

Comments

  1. Guus Witjes zegt

    Mooi stuk! Je haalt Tony Robbins aan. Welke boeken zou je van hem adviseren om te lezen?

  2. Hoi Anne! Goed blog! Veel mensen denken nog in schaarste, en zogauw je die mindset laat varen is ineens alles mogelijk! Ik ben het lichtende voorbeeld…

  3. Heb al voornemens om een cursus op mijn vakgebied te volgen via online lessen en Vakmanschap eco verven op natuurlijke basis.
    Hiervoor leg ik maandelijks 100 euro opzij.

Speak Your Mind

*