Hoe kies je een winnaar van je winactie op Facebook?

winnaar_squareJe mag van Facebook best een winactie voeren op de tijdlijn, maar hoe doe je dat dan en hoe kies je de winnaars?

De winactie

De actie voeren is simpel: Kies of maak een leuke afbeelding, schrijf de tekst er bij, wat er te winnen valt en wat men er voor moet doen en plaatsen maar. Let wel op een paar belangrijke dingen:

1. Verzin een leuke, originele actie. Bedenk; wat vindt mijn doelgroep leuk om te winnen.

2. Zorg dat de prijs relevant is. Op WinWoensdag kun je bijvoorbeeld op mijn pagina deelname aan 365 Dagen Facebooksucces winnen. Een Ipad winnen als je een sieradenwebwinkel hebt, is dus niet relevant.

3. Houd je aan de Facebookregels bij winacties. Je mag als voorwaarde stellen dat deelnemers het bericht moeten liken om te winnen. Dus bijvoorbeeld: ‘Like dit bericht en win’. Of ‘Geef een reactie op dit bericht en win’. Of beide. Je mag wel vragen om te delen, maar delen mag geen voorwaarde zijn om te winnen. De pagina liken mag ook geen voorwaarde zijn om te winnen

4. Je mag de winnaar bekend maken op je tijdlijn.

5. Gebruik een afbeelding en tekst. Een afbeelding spreekt meer aan dan alleen tekst.

6. Promoot de actie ook op Twitter en in je persoonlijke tijdlijn. En natuurlijk in je nieuwsbrief.

De winnaar

Om de winnaar eerlijk te kiezen kun je gebruik maken van een app. Fanpagekarma is echt een hele leuke en simpele, gratis app. Ga naar http://www.fanpagekarma.com/facebook-promotion, plaats de url van de bewuste post op je pagina in het venstertje en klik op de groene knop ‘Identify winners’. Kies je winnaar(s)!

De url van het Facebookbericht

Hoe vind je die url? Heel eenvoudig, maar je moet het maar weten. Klik op de tijd dat je het bericht plaatste onder je naam boven het bericht (zie afbeelding hier naast). Dan kom je op de eigen pagina van het bericht. Dat is de url.

Winnaar Facebook

Winnaar Facebook

Wil je meer van dit soort handige, inspirerende tips? Meld je dan aan voor 365 Dagen Facebooksucces op https://www.fanfactor.nl/365

Woobox

Ook Woobox heeft een leuke gratis app om een winnaar te kiezen. Je moet dan eerst een account aanmaken op Woobox.com. Maar dat is ook gratis.

Als je dat gedaan hebt, en ingelogd bent, klik je boven in in de zwarte balk op ‘Posts’. Vervolgens klik je op ‘Pick’ achter je Like & Win bericht. Vink aan wat je voorwaarden waren om mee te doen: Het bericht liken of op het bericht reageren of beiden. Klik op ‘Pick a winner’. Als je meerdere winnaars wilt aanwijzen klik je gewoon op ‘unpick’ en doe je het nog een keer.

Veel plezier en succes met je Win actie en vertel me in een reactie waar we mee kunnen doen met jouw actie!

Comments

 1. Hoi heb je ook een tool zoals Fanpagekarma in het Nederlands om de gegevens
  voor een deel like en win actie te gebruiken zonder dat ik ze zelf allemaal moet in typen in een soort van win Carrousel

 2. Waarom moet je bij fanpagekarma nu ineens al je gegevens invullen? dat wil ik helemaal niet. Daarom heb ik ook commentpicker geprobeerd, maar deze werkt blijkbaar alleen op openbare fb pagina’s en ik wil juist een winnaar kiezen uit de reacties die gegeven zijn op bepaalde berichtjes in een besloten groep.

  Is er een tool die wel werkt in een besloten groep?

 3. Ik gebruik altijd Comment Picker (https://commentpicker.com) voor mijn Facebook en Youtube acties.
  Deze is wel op basis van de reacties en niet op basis van likes.

 4. -Om de winnaar eerlijk te kiezen kun je gebruik maken van een app. –
  Ik zie helaas nergens een app van Fanpage Karma. Is die er nog wel?

 5. Help!!! Geen winnaar, wat nu? ? Ik heb sinds kort als distributeur van FM Parfum een Webshop gekregen. Heb toen winactie gedaan: De eerste online besteller krijgt een gratis Pure parfum 30 ml naar keuze. Resultaat, geen besteller. Netjes neergezet geen winnaar en gelijk naar aanleiding hiervan een nieuwe winactie opgezet: hoeveel paaseitjes zitten er in de kan? Resultaat, maar 2 reacties met foute antwoorden erg sneu. Doe echt meer dan mijn best maar wat nu???

  • anneraaymakers zegt

   Je kunt beter niet als voorwaarde stellen dat ze iets moeten kopen Narcis, want dan krijg je veel minder deelnemers. Of zoals bij jou nu geen 🙁

 6. Hi!

  Ik ben op zoek naar goede / leuke acties die in regel zijn met FB.
  Heb je daar voorbeelden van?

 7. Ik wil onder AL mijn volgers een adventskalender verloten. Dus niet alleen de reageerders van een post. Hoe doe ik dat ?

 8. Waar vind ik de url? Lukt me niet met de info wat hierboven staat

 9. Volgens mij mag je bij een winactie op Facebook WEL de pagina laten liken maar het bericht niet laten delen als voorwaarden om kans te maken op winnen. Dit staat in het reglement van Facebook!

  Veel bedrijven doen een deel en like actie. Logisch want door het bericht te laten delen bereik je veel meer mensen. Ik laat mensen alleen het bericht & mijn pagina liken en vraag ze een leuke reactie schrijven in de comments.

  • anneraaymakers zegt

   Officieel mag je niet als voorwaarde stellen om te winnen dat ze de pagina moeten liken. Ik weet dat veel pagina’s het doen, maar het is tegen de regels.

 10. Laat ik eens een actie opzetten dacht ik! Nou, dat weet ik 🙂 Heel veel reacties, zoveel dat ik door de bomen het bos niet meer zie haha. Maar super blij mee!
  Nu wil ik via Woobox de trekking doen op 9 maart a.s. Moet ik dit nu al opstarten (15-2) of kan ik dat op 9 maart zelf doen? En kan ik dan ook alleen de mensen die gereageerd hebben mee laten doen aan de trekking, want ik wil niet de getagde mensen mee laten loten.
  Actie staat bovenin mijn facebookpagina: https://www.facebook.com/Miss-Hawks-Events-1428567477371375/

  (ik weet alleen nog niet goed waar ik de url van de actie kan vinden …..

 11. Hey Anne,

  Door de guidelines die ik laatst las en dit ben ik een beetje verward… in de guidelines van Facebook staat namelijk duidelijk vermeld dat je alle regels, aanbiedingsvoorwaarden, en een complete vrijwaring voor Facebook in je actie moet verwerken. Toch zie ik dit, in de like en win acties die ik voorbij zie komen (sommige zijn van grotere partijen als een Route.nl), nooit terug. Wat gebeurd er nou met zo’n pagina of post en waar kan ik ’t melden als spam zodat er wat mee gedaan wordt?

  • anneraaymakers zegt

   Het volstaat vaak om te verwijzen naar de voorwaarden op de site. Niet iedereen is op de hoogte van of houdt zich aan deze regels en ik denk dat Facebook ook niet de hele site afstruint op zoek naar overtreders. Als het gemeld wordt is het ook nog maar de vraag of er wat mee gedaan wordt. Wat overigens niet betekent dat je je dan maar niet aan de regels moet houden, lijkt me.

 12. Dank voor de uitleg!

 13. Eerlijk en gemakkelijk een winnaar kiezen bij een Like & Share actie. Op http://Commentpicker.com is het ook makkelijk en overzichtelijk.

 14. Super handig weer, dankjewel! Leuk hoe ik na 1 Google zoekactie toch vaak bij jou uit kom voor deze praktische antwoorden op mijn vragen! 😀
  Mijn winactie is vandaag en morgen hier te vinden:
  https://www.facebook.com/lichtgever/posts/1342609879112711

 15. Stef de Beurs zegt

  Hi Anne,
  In punt 3 lijkt mij de laatste zin in tegenspraak met de 2e zin. Mag dat nu wél of juist niet?
  Hartelijke groet,
  Stef

 16. Beste Anne,

  Ik ben zonder veel inlezen een facebook actie gestart. Een beloning voor de zoveelste liker. Kun jij me misschien zeggen of je dit op facebook zakelijk kunt traceren? In community kwam ik het niet 123 tegen…

  (verloten was natuurlijk smart geweest…)

  mvg, Baldur.

 17. Dank voor je bericht.
  Die Fanpagekarma is een handig tooltje.

  Weet je toevallig of je ook kunt filteren op mensen die een bericht gedeeld hebben? Voor het vieren van mijn a.s. 10.000 likes wil ik 10 boeken gaan weggeven. Ik wil dit verloten onder mensen die het bericht hebben gedeeld.

 18. Ook ik heb een leuke actie
  Vandaag 23 April om 21:00 wordt de winnaar van de “Game Tablet Aktie” bekent gemaakt. Wil je nog kans maken? klik dan op de volgende link
  en like onze facebook pagina & deel deze aktie
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=555706841257490&substory_index=0&id=477333542428154

  Bedankt voor de tips

  Gr. Daan

 19. Hallo Anne, als je de winactie op de tijdlijn plaatst van de fanpage gaat hij na meer posts uit beeld, dus ook voor de bezoekers van de pagina. Is het mogelijk om dit bericht als eerste te laten zien op je tijdlijn? Of is het beter om dan een tabblad aan te maken met like & win? Maar dan zien de bezoekers de actie ook niet direct en zal men interesse moeten in like & win. Hoe kunnen wij dat het beste aanpakken? En is het ook mogelijk je likes van je fanpage uit te nodigen om deel te nemen aan / te informeren over de actie? Wij willen een actie starten (make-over) samen met een kledingzaak en kapper en hun likes ook actief gebruiken als dat op een of andere manier mogelijk is. de naam van onze fanpage is http://www.facebook.com/royalleventz

 20. Graag zou ik alle ‘likers’ van mijn Facebookpagina mee willen laten loten voor de actie. Hoe doe ik dat?
  Wat ik nu terugvindt is degene die het bericht geliked hebben.
  Alvast bedankt

 21. Guurtje de Goede zegt

  Ik heb een leuke winactie (loveshoot) op Facebookpagina FotodeGoede.
  Ik zal dit voor het eerst gaan uitvoeren en hoop dat het lukt met de fanpagekarma, kan ik het van te voren proberen zonder dat het op Facebookpagina komt?

 22. Ik heb een leuke winactie op de volgende pagina:

  https://www.facebook.com/Cleaneatingmetdieuwke/

  Dank voor alle tips!
  cleaneatingnow

 23. Hier vind u de facebook acties:
  https://www.facebook.com/echtemannendragenoranje.nl

  Mvg. Marco en Ingeborg Kevelham

 24. Ik wist van het bestaan van deze app. geweldig! Altijd tot de laatste verloting gedaan met briefjes PUF! Wij hebben nu 450 likers, dan is dit via deze app geweldig. Een leuk voetbalshirt van echtemannendragenoranje.nl doet het altijd goed. Goede uitleg Mevr. A. Raaymakers. Groetjes Marco Kevelham

 25. Hoi Anne, met mijn eerste winactie wilde ik dit proberen, maar de mogelijkheid die ik had gebruikt (Wie gun jij een massage), dus het nomineren van anderen als winnaar, kon ik niet kwijt. Woobox heb ik nog niet geprobeerd. Ik heb het toen met een hoed en briefjes gedaan. Voordeel: leuke foto-op. om de winnaar bekend te maken. 🙂

 26. Wat een fijne tips, ik heb bijna 1000 volgers en er loopt een winactie van stickers bij http://www.facebook.com/madebydena.nl
  Ga er zeker gebruik van maken om de winnaar bekend te maken, bedankt anne

 27. Natas O. zegt

  Wat een super handige app, daar ga ik zeker gebruik van maken bij het verloten van de winnaar van mijn actie.
  Win een fotoshoot (omgeving Eindhoven)
  http://www.facebook.com/photo.osenga

 28. Bonjoura - Goedkope sieraden en meer zegt

  Bedankt voor de informatie!

  http://www.bonjoura.nl

 29. Bedankt voor de tip!

 30. Hoi Anne,

  bedankt voor deze nuttige info!

  Succes met je site

  groetjes Joffrey

 31. Heb direct een win bericht gemaakt.
  Dank voor je tips

 32. Bedankt voor de uitleg!

  Gr.

  http://www.fashionstraat.nl

 33. Nathalie zegt

  Wat makkelijk uitgelegd!
  Ik ga de eerste winnaar bekend maken.
  Wil je ook een Olaf knuffel winnen, kijk dan snel op https://www.facebook.com/Betaalbarekledingetc en deel en like de actie en pagina.

 34. Top manier om een winnaar te kiezen.

 35. Ingeborg zegt

  Beste Anne,
  ik zou heel graag weten hoe je de fanpage kunt gebruiken bij een like&win waarbij je wilt verloten onder alle likers van je pagina? In mijn geval 250. Of kun je met de fanpage alleen maar likers van de post gebruiken? Maar deze post is toch weer gedeeld en daar opnieuw geliked, hoe pikt hij dan echt alle likers eruit??
  Super bedankt voor je snelle antwoord.
  Groetjes!
  http://www.facebook.nl/triplebbraceletsbyborgje

  • Superhandig deze tips. Dankjewel!
   Mar ook ik heb de vraag: hoe kan ik iemand kiezen uit alle likes van mijn pagina ? Ik heb nu mijn eerste mijlpaal van 100 behaald en krijg maar 78 namen te voorschijn…. Deze heb ik met printscreen vastgelegd, maar mis er dus nog 22. Wie weet raad ??

 36. CJ Counting zegt

  Superhandig deze site!
  Geen scheve gezichten op deze manier voor de verloting.
  Tablet winnen? kijk dan op
  https://www.facebook.com/634374149981797/photos/a.701463926606152.1073741828.634374149981797/701463713272840/?type=1

 37. Anne, weer een fantisch artikel zojuist van je gelezen. Het grappige van jou artikelen is dat ze zich altijd bevinden in een niche, super;) thnx

 38. Beste Anne,

  Handig hoor je tip! En ook weer de input van jouw volgers.
  Dank je wel hiervoor. groetjes, Nicole

 39. Beste Anne,

  Hoe kies ik een winnaar uit de likers van mijn pagina. Ik heb dus een like en win actie op basis van het aantal pagina likes en niet op basis van de likes op een post.

  Ik hoor graag van je!

 40. Beste Anne, ik had een like en/of deel actie aangemaakt op mijn fanpagina. En deze ook gedeeld op mijn persoonlijke pagina. Nu bekijk ik de statistieken en zie dat het bereik 11 is en de betrokkenheid 234. Hier snap ik niets van. Hoe kunnen er nu 234 mensen betrokken zijn als het bereik maar 11 is? Als ik in de statistieken op het bericht klik zier ik dat het 15 keer gedeeld is en 219 keer leuk. Hoe kan ik nu zien wie dat zijn? Ik moet toch bepalen wie de prijs krijgt?
  Groet Patricia

 41. Hallo Anna,
  ik loop tegen dezelfde vraag aan als Yvette, geen ‘vind ik leuk weergeven’ knop in beeld. Ik ben me aan het inlezen om een actie te starten, maar kan nu niet al mijn fans mee laten delen in de prijzen, omdat ik de namen niet zie.
  Ik hoop dat je hier een oplossing weet.
  Dank je,
  Hilde

  • anneraaymakers zegt

   Hilde, helemaal bovenin je pagina zie je naast het woord Facebook 3 tekentjes. De meest rechtse met die hoofdjes geven de Vind-ik-leuks weer. De laatste 5 of zo worden getoond, klik eronder op ‘alles weergeven’. In dat lijstje klik je steeds onderaan op ‘meer weergeven’. Je kunt er dan ongeveer 350 zien. Heb je meer vind-ik-leuks dan kun je die helaas niet meer achterhalen.

 42. Klopt het dat, omdat je maar 350 likes kan weergeven, een actie als ”wij verloten product X onder onze likes bij het behalen van 1000 likes op onze pagina” niet mogelijk is? Zijn hier nog alternatieven voor?

  • anneraaymakers zegt

   Het kan wel Wout, maar dan moet je iedere dag de likes verzamelen en er dan zelf na bepaalde tijd er random een prijswinnaar uit trekken. Het kan ook met een app (een stuk gemakkelijker) bijvoorbeeld van Wishpond, Shorststack, Like&Winnapp ed.

   • Dag Anne,

    Op het moment heeft onze facebook pagina 850 likes, en we willen iets gaan verloten bij 1000 likes. We hebben tot nu toe niets handmatig bijgehouden, begrijp ik dat de enige (gratis) manier is dan een losse post te plaatsen?

    • anneraaymakers zegt

     Dat kan, maar je kunt met geen mogelijkheid alle 1000 likes inzien, dus dan is een winnaar uit alle likes kiezen moeilijk. Tenminste als dat je bedoeling is. Sommige apps voor een actie met een winnaar zijn gratis. Ik denk dat Shortstack en Wishpond voor de eerste actie of tab niks rekenen.

 43. Beste Anne,

  Bednkt voor de handige tips betreffende de facebook fanpage. Zelf zit ik met een vraag over het weergeven van alle likes van onze fanpage. Het zit namelijk zo dat deze gemaakt is vanuit een prive account en op dit moment worden alleen de vrienden van diegene weergegeven, maar niet ook de overige personen die de fanpage hebben geliked. Zelf heb ik alle opties uitgeprobeerd binnen de fanpage zelf en kom hier niet echt aan uit. Hoe krijg ik een volledig overzicht van alle personen die de fanpage hebben geliked?

  Alvast bedankt voor jouw terugkoppeling op bovenstaand.

  Groeten,
  Indira

  • anneraaymakers zegt

   Hallo Indira, je kunt alle likes weergeven als je klikt op de pagina op ‘vind-ik-leuks weergeven’ naast ‘Meer vind-ik-leuks krijgen. Als je meer dan 350 vind-ik-leuks hebt toont Facebook helaas niet alle likes. Alleen tot ongever 350. Er is op dit moment geen andere manier om meer dan 350 likes weer te geven.

   • Hallo Anne, als ik mijn administratiepanel in beeld heb, dan kan ik nergens klikken op “vind-ik-leuks weergeven”.
    Ik had een actie om iets te verloten tussen de eerste 150 pagina likers, maar kan alleen mijn eigen vrienden zien…….. ik kom er niet uit en zou voor 12 uur een winnaar melden..

    Hoe moet ik het nu doen? Mijn fb pagina is fotokadoyvette.
    ik hoop dat je me kunt helpen……..

    • anneraaymakers zegt

     Yvette, helemaal bovenin je pagina zie je naast het woord Facebook 3 tekentjes. De meest rechtse met die hoofdjes geven de Vind-ik-leuks weer. De laatste 5 of zo worden getoond, klik eronder op ‘alles weergeven’. In dat lijstje klik je steeds onderaan op ‘meer weergeven’. Je kunt er dan ongeveer 350 zien. Heb je meer vind-ik-leuks dan kun je die helaas niet meer achterhalen.

 44. goedemorgen Anne, ik heb een vraagje. Wij hebben een like-actie op onze pagina en nu hebben mensen deze pagina op zich geliked en dus allemaal andere posts. Natuurlijk willen wij onze winnaar selecteren uit alle likes, maar is dat ook mogelijk? Ik kan tot nu toe niet vinden hoe ik dat voor elkaar kan krijgen. Enig idee?
  Trouwens, mooie en handige pagina dit!

  • anneraaymakers zegt

   Goedemorgen Irene. Als je een like en win actie op een tab doet, kun je de winnaar kiezen met een like-en-winapp. Als je de actie op je tijdlijn doet, kun je het met fanpagekarma doen. Dan geef je ook aan in de actie dat je de winnaar kiest uit de likes van het bericht. Wil je ook uit de likes van de pagina een winnaar kiezen dan zul je dat handmatig moeten doen. Dus alle likes weergeven en er een random uitkiezen. Als je al heel veel likes hebt is dat bijna niet te doen. Bovendien toont Facebook maar tot ca 350 likes, ok al heb je er meer.

   • dank je wel voor je reactie en tips. We hebben nu 100 likes, dus een lijst is nog te doen. Voor de volgende actie inderdaad anders aanpakken.

 45. Bedankt voor deze tips Anne. Graag nodig ik jullie uit voor een leuke Like & Win actie op https://www.facebook.com/EntreeMode

 46. Henk van der Wijk zegt

  Hij is weer mooi en praktisch Anne!

  Dank je wel en groetjes,
  Henk

 47. Dit werkt zeker niet als je als voorwaarde stelt om je pagina te liken.

 48. Beste anne, voordat ik de tool Fanpagekarma ga gebruiken zou ik graag willen weten of dat de winnaar direct bekend wordt gemaakt op je fb pagina (is dit gekoppeld) of moet je dit nog zelf toevoegen, Ik wil het namelijk eerst een keer zelf uitproberen/ testen hoe het werkt.
  gr Monique

  • anneraaymakers zegt

   Er gebeurt niets met die winnaar die geloot wordt. Die moet jezelf nog bekend maken, op je fanpage of persoonlijk. Dus geen zorgen, probeer Fanpagekarma maar eens uit.

 49. Kleine correctie;
  Je mag wel oproepen om te delen, dat mag altijd, je mag het echter niet als deelname voorwaarde hanteren en je mag nu wel de winnaar bekend maken op de timeline van de pagina. (zie vanaf 0:35 in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=NRziLMgbbOk)

Speak Your Mind

*