Wat is Canva for Education en wat kun je ermee?

Wat is Canva for Education en wat kun je ermeeCanva is een handige online ontwerp- en publicatietool met sjablonen waarmee je eenvoudig presentaties, posters, e-books, documenten en andere visuele content kunt maken. Het wordt door veel doelgroepen gebruikt: denk aan grafisch designers en ondernemers. Maar wist je dat Canva ook een geweldige online tool is die leerkrachten (en leerlingen) ondersteunt bij heel veel werkzaamheden?

Wat is Canva?

Er zijn veel goede online ontwerptools op de markt, maar Canva springt er naar mijn mening echt uit. De basisversie van deze tool is gratis en daar kun je al ontzettend veel mee. Je kunt het op je mobiel en je computer gebruiken.

Canva bevat ontelbaar veel professionele en mooie sjablonen, voorbeelden en templates die je volledig naar wens kunt aanpassen. Daarnaast heeft Canva heel veel mooie foto’s en afbeeldingen die je auteursrechtvrij mag gebruiken.

Wat is Canva for Education?

Canva heeft ook een versie gemaakt voor het onderwijs, genaamd Canva for Education. Deze is vooral gericht op samen werken en samen leren: ideaal om in te zetten voor het onderwijs dus. Het mooie is dat je binnen Canva zelf alle bestanden kunt delen met je leerlingen.

Dat is overzichtelijk en werkt efficiënt voor zowel de leerkracht als ook voor de leerlingen. Hiermee kan iedereen veel tijd besparen en met plezier effectief samenwerken.

Hoe kun je Canva in het onderwijs inzetten?

Deze online tool heeft alle mogelijkheden die je vind in Canva Pro (en zelfs nog meer). Ik licht hier een paar mogelijkheden toe die Canva voor het onderwijs extra interessant maken voor leerkrachten.

Maak gebruik van de handige en tijdbesparende lesmateriaal-sjablonen

De mogelijkheden van deze online tool zijn echt legio voor jou als leerkracht. Het biedt je mogelijkheid om professioneel en effectief lesmateriaal en ander materiaal te ontwerpen voor je lessen of voor je leerlingen. Het maakt niet uit voor welk schooljaar, welk niveau, welk vak of welk onderwerp: je vindt er alles wat je nodig hebt.

Canva beschikt over ontelbaar veel professionele sjablonen specifiek gericht op het onderwijs die je eenvoudig en snel personaliseert. Denk aan: lesmateriaal, werkbladen, presentaties, grafieken, animaties, infographics of video- en audio-opnamen. Bezoek de enorm uitgebreide sjabloonbibliotheek van Canva en bekijk welke sjablonen je zou kunnen inzetten.

Meer weten over de handige mogelijkheden in Canva? Lees ook dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/14-canvahacks-voor-geweldige-afbeeldingen/

Werk samen in de virtuele Canva classroom

Naast de geweldige ontwerpmogelijkheden biedt Canva ook de mogelijkheid om gemakkelijk online samen te werken met de leerlingen.

Op Canva maak je als leerkracht eenvoudig een online klaslokaal aan. Je nodigt daar vervolgens je leerlingen of ook andere leerkrachten uit om daar samen te werken.

Op die plek kun je vervolgens het lesmateriaal of sjablonen waarin de leerlingen moeten werken, eenvoudig delen. Na het toevoegen van je leerlingen kunnen ze direct in Canva aan de slag gaan.

Dat kan voor allerlei opdrachten interessant zijn. Leerlingen kunnen namelijk zowel individueel als in groepjes aan een opdracht werken in Canva. Vervolgens kun je als leerkracht de gemaakte opdrachten daar eenvoudig en snel bekijken en beoordelen. Op die manier wordt online samenwerken gemakkelijk en leuk gemaakt voor iedereen.

Koppel Canva met andere online tools

Er is eenvoudig een integratie mogelijk tussen Canva for Education en een aantal andere online hulpmiddelen. Denk aan Microsoft Teams of Google Classroom.

Maak in een handomdraai boeiend en professioneel leesmateriaal

Daarnaast bevat Canva ook diverse hulpmiddelen specifiek voor leraren waar jij als leerkracht je voordeel mee kunt doen. Denk aan sociaal-emotionele leeractiviteiten.

Je kunt in deze tool aansprekende en professionele lessen samenstellen voor je leerlingen waarbij je de beschikking hebt over ontelbaar veel professionele foto’s die je onbeperkt auteursrechtenvrij mag gebruiken.

Alles wat je ontwerpt, kun je naar wens personaliseren met gewenste lettertypes, afbeeldingen, achtergronden en kleuren. Ook kun je het materiaal ‘opleuken’ met audio, video of animaties.

Tenslotte vind je er allerlei ontwerpen waarmee je je fysieke klaslokaal op een leuke manier kunt ‘aankleden’. Denk aan allerlei educatieve posters of gepersonaliseerde ontwerpen.

Wie kan toegang krijgen tot Canva for Education?

Deze versie van de online tool is gratis voor bepaalde groepen leerkrachten en studenten in het basis- en secundair onderwijs. Daarnaast kunnen ook andere gekwalificeerde scholen en instellingen er gratis gebruik van maken.

Wil je weten of jij er als leerkracht gratis gebruik van mag maken? Op de website van Canva vind je alle informatie.

Voor wie is Canva for Education niet bedoeld?

Er zijn ook verschillende organisaties (en functies) die helaas niet gratis gebruik kunnen maken van Canva for Education. Denk aan:

 • Universiteitsstudenten.
 • Instellingen voor voortgezet onderwijs.
 • Instellingen voor volwassenenonderwijs.
 • Hogescholen, universiteiten en andere instellingen voor hoger onderwijs (docenten en personeel).
 • Gediplomeerde leerkrachten (in het basis- of voortgezet onderwijs) die momenteel niet werkzaam zijn.
 • Assistenten op kleuterscholen of kinderdagverblijven.
 • Onderwijzers voor thuisonderwijs die niet zijn geregistreerd bij een overheidsorganisatie.
 • Privé-docenten of leraren en vrijwillige docenten of leraren.
 • Ouders van kinderen die onderwijs volgen (in het basis- of voortgezet onderwijs).
 • Non-profitorganisaties die niet rechtstreeks lesgeven.
 • Organisaties die buitenschoolse activiteiten aanbieden

Hoe vraag ik Canva for Education aan?

Lijkt dit je wel iets en val je onder de doelgroep die in aanmerking komt voor deze variant van Canva? Via deze link kun je contact opnemen met Canva om je aanvraag te plaatsen.

Zodra je toegang hebt, kun je ongelimiteerd aan de slag. Je kunt ook meteen je leerlingen uitnodigen voor de virtuele Canva classroom om daar vervolgens samen aan het werk gaan.

Veel ontwerp-plezier gewenst met je Canva for Education-account.

 

Speak Your Mind

*