WhatsApp kanalen zijn nu beschikbaar in Nederland

WhatsApp kanalen zijn nu beschikbaar in NederlandSinds 17 oktober kan iedereen in Nederland een WhatsApp kanaal aanmaken. Kanalen staan los van je chats, en informatie over wie je volgt, is niet zichtbaar voor andere volgers. Daarnaast wordt de persoonlijke informatie van zowel beheerders als volgers beschermd.

Wat is een WhatsApp kanaal?

Kanalen zijn een nieuwe manier om updates van mensen en organisaties te ontvangen via WhatsApp. Iedereen kan naast zijn chats een of meerdere kanalen maken. Vooral voor bedrijven en bekende personen is dit een mooie manier om met volgers en fans te communiceren. Vooralsnog is de communicatie eenrichtingsverkeer. De beheerder kan alleen zenden in een kanaal, de volger kan niet antwoorden of berichten plaatsen.

wat is een WhatsApp kanaal

Wil je mij volgen op WhatsApp? Klik op je telefoon op deze link of zoek in je WhatsApp op het tabblad Updates naar Anne Raaymakers.

Hoe maak je een WhatsApp kanaal?

Stap 1: Ga op je telefoon naar je WhatsApp en tik op het tabblad ‘Updates’.

Hoe maak je een WhatsApp kanaal?

Stap 2: Vervolgens tik je op de +

Maak een WhatsAppkanaal

Stap 3: Dan kies je ‘ kanaal maken’. Geef je kanaal een naam waarmee je (toekomstige) klanten je herkennen. Je bedrijfsnaam kan, maar als je, zoals ik, meer bekend bent onder je eigen naam, kies je die.

Geen zorgen, je priveprofiel, foto en chats worden niet zichtbaar in je nieuwe kanaal.

Stap 4: Schrijf een aantrekkelijke beschrijving van je kanaal en plaats een profielfoto. Dat kan een foto van jou zijn of je logo.

Stap 5: Plaats meteen een leuk welkomstbericht in je kanaal. Alle nieuwe volgers kunnen dat zien. En vraag hen ook meteen op de volgknop te tikken.


Volgers vinden jouw kanaal nu in hun WhatsApp onder het tabblad Updates. Vraag hen ook meteen om meldingen aan te zetten.

Stap 6: Rechtsboven in je nieuwe kanaal zie je ‘ kanaallink’. Kopieer die link en deel hem met iedereen die je wilt uitnodigen in je WhatsApp kanaal. Bijvoorbeeld in een nieuwsbrief, op je social media kanalen en je e-mail handtekening.

Lees ook dit blog: 5 innovatieve manieren om WhatsApp kanalen in te zetten voor je bedrijf

Veelgestelde vragen:

❓ Als je een kanaal volgt, wordt je telefoonnummer dan gedeeld met de beheerder van dat kanaal of de volgers?
🙋 Nee, de beheerder van het kanaal (in dit geval ik dus) ziet jouw telefoonnummer niet.

❓ Is er een maximum aantal volgers in een kanaal?
🙋 Nee, vooralsnog is er geen maximum aantal volgers. Je kunt het zien als een YouTube kanaal of een Facebook bedrijfspagina. Het kanaal is openbaar en iedereen kan het kanaal vinden in de zoekfunctie en iedereen kan het kanaal volgen.

❓Als er een nieuwe volger in het kanaal komt, kan deze dan de historie zien?
🙋 Ja, de nieuwe volger kan een bepaalde tijd terugkijken. Het is op het moment niet duidelijk hoe ver terug, maar zeker een aantal dagen.

❓ Kun je je prive nummer gebruiken of liever een apart nummer op WhatsApp Business.
🙋 Kan allebei. Je kunt naast een privé WhatsApp ook Business WhatsApp op je telefoon installeren. Ik heb gekozen om het gewoon in mijn privé WhatsApp te doen, hoef ik niet heen en weer te switchen tussen twee apps. En de volgers van mijn kanaal kunnen mijn privé WhatsApp niet zien.

❓Hoeveel kanalen kun je maken?
🙋 Je kunt in ieder geval op 1 WhatsApp account meerdere kanalen maken, hoeveel is me nog niet duidelijk. Daarover later meer, als ik meer weet 😉

Wat voor berichten kun je zoal in je kanaal plaatsen?
🙋 Dat ligt er aan, wat voor bedrijf/dienst/product heb je?

Je kunt er bijvoorbeeld aanbiedingen in plaatsen, video’s, menusuggesties, tutorials, goede raad, dagelijkse quotes, korte verhaaltjes, links naar je nieuwe blogs, foto’s van producten enz enz.

Speak Your Mind

*