Wie ziet wat jij doet op Facebook?

Als je een bericht of een pagina leuk vindt op Facebook, denk je er dan bij na wie dat ziet?

Je zult berichten als onderstaande meer en meer zien in je tijdlijn: Die en die vriend vindt een pagina leuk.

tijdlijn likes

Laten we eens wat fabels ophelderen rondom deze social advertenties:

Privacy van pagina’s die je leuk vindt

Allereerst heb je zeggenschap over wie de pagina’s die jij leuk vindt ziet. Om dit in te stellen muis je op je persoonlijke profiel over Meer (bovenaan je profiel, naast Vrienden en klik op Vind-ik-leuks. Bovenaan rechts in de Vind-ik-leuk-sectie zie je een potloodje. Klik daar op en kies Privacy Bewerken. Pas voor de verschillende categorieën aan wie jouw vind-ik-leuks kan zien.

Zo kun je ook de privacyinstellingen aanpassen van wie je persoonlijke gegevens kan zien, je vriendenlijst of je fotoalbums.

Social advertentie’s privacy

Ook heb je er zeggenschap over of jij verschijnt in social advertenties. [Klik hier om dit te tweeten] Dat stel je als volgt in: Klik op het tandwieltje rechts boven in de Facebook pagina en kies Privacyinstellingen – Advertenties – Advertenties en vrienden – Bewerken – pas aan naar ‘niemand’, als je dat wilt en klik op Wijzigingen Opslaan (staat standaard op ‘alleen vrienden’).

Berichten privacy

Je kunt instellen wie jouw individuele berichten ziet door dit te kiezen onder je bericht in de publiekselector.

publiekselector

Daar stel je in per bericht wie het kan zien. Je kunt dit ook na het plaatsen in je Activiteitenlogboek nog instellen.

Op pagina’s zijn natuurlijk alle berichten openbaar. Dus ook de reacties en de vind-ik-leuks van een bericht.

Bij berichten door vrienden (of mensen die je volgt) is de activiteit zichtbaar voor het publiek die de eigenaar van het bericht heeft bepaald. Bijvoorbeeld: als jij een bericht van jouw vriend leuk vindt en die vriend heeft dat bericht alleen voor vrienden geplaatst, dan kan jouw reactie of vind-ik-leuk alleen gezien worden door de vrienden van je vriend, inclusief gezamenlijke vrienden die jullie beiden hebben. De reactie of vind-ik-leuk is zichtbaar op de tijdlijn van je vriend, in de ‘ticker’ van gezamenlijke vrienden en misschien in de tijdlijn van gezamenlijke vrienden. Je kunt dit niet aanpassen.

Belangrijk om te weten is dat de eigenaar van het bericht naderhand het publiek kan uitbreiden. Bijvoorbeeld: als jij een reactie geeft op een bericht dat een vriend alleen met zijn vrienden deelt, en de vriend verandert ‘alleen voor vrienden’ in ‘openbaar’, dan kan iedereen jouw reactie zien.

BESPAAR JE ZELF UREN WERK ÉN STRESS MET DEZE KANT -EN -KLARE SOCIAL MEDIA CONTENT KALENDER. Elke dag compleet ingepland voor je tot en met december 2023. Volledig aanpasbaar voor jouw bedrijf. Kijk snel hier: https://www.fanfactor.nl/de-social-media-kalender/

Ik ben me zelf altijd zeer bewust van wat ik leuk vind op Facebook en waar ik op reageer en heb diverse groepen aangemaakt zoals Familie en Hele Goede Vrienden voor wie ik alleen bepaalde berichten plaats (dus niet openbaar). Ik vind niet zomaar alles leuk, want het is toch een soort aanbeveling of statement als je dat doet en het beïnvloedt ook mijn imago.

Deel dit artikel met je vrienden zodat zij zich dit ook zullen realiseren en hun privacyinstellingen eventueel kunnen aanpassen.

Comments

 1. ROOS KOCH zegt

  Hi Anne,

  Een praktische vraag over likes en unlikes van een FB-pagina:
  Als ik op FB kijk bij de optie ‘nodig je vrienden uit om je pagina leuk te vinden’ dan zie je drie tabs; niet uitgenodigd, geselecteerd en uitgenodigd. Als ik bij die laatste kijk, zie ik achter de namen twee opties staan: uitgenodigd of vind ik niet meer leuk. Is de laatste categorie mensen de groep die de pagina eerst wel leuk vond en later niet meer? Dus mensen die de pagina ge-unliked hebben? Toen ik dit cross checkte bij een van de ‘Vind ik niet meer leuk’ mensen, zag ik dat diegene nog steeds een like op mn bedrijf had staan op haar pagina. Ik ben heel benieuwd of je hier wellicht een antwoord op hebt. Bedankt vast!

 2. Selina Woudstra zegt

  Als ik iets op facebook plaats,is het dan mogelijk dat een totaal onbekende dit kan zien

 3. Dag, ik kan nergens op internet vinden wie mijn fotorol kan zien, volgers, niemand of iedereen. Is dat in te stellen? Ik lees wel eens dat je met foto bewerken die foto kunt verbergen, maar dat moet dan per foto? Ook wil ik absoluut niet dat de door mij met mijn smartphone gemaakte foto’s voor iedereen zichtbaar zijn, die wil ik zien, verder niemand, net als de fotorol. Ik ben al weken aan het zoeken, dus: help..! Alvast dank.

 4. Ik kan op de rechterzijbalk bij facebook niet meer zien wie van mijn vrienden iets heeft gepost of geliked. Hoe krijg ik die zijbalk terug te zien ?

 5. Goed bericht, blijf altijd nadenken over wat je plaatst. Meer mensen zien het dan je er vaak stil bij staat.

 6. Een vriendin kan door op mijn naam klikken alle likes en reacties zien wat ik die dag gegeven heb hoe zet ik dit aan of uit ?

  ik kan dit niet zien met mijn facebook app en vind het vervelend dat andere dat wel bij mij kunnen

 7. nissie laarhuis zegt

  als ik reageer op een foto komt dat bovenaan naast degene die de foto plaatst met mijn naam..Ik wil gewoon bij de reacties staan onder de foto..
  waar staat het vinkje verkeerd?;-)

 8. ik snap het niet helemaal, als ik een reactie bij iemand anders of vind ik leuk schrijf dan omt het bij mijn vrienden op het voorblad te staan hoe kan ik dat wijzigen ik wil niet dat mijn vrienden dat hoeven te zien

 9. Machteld zegt

  Altijd zeer nuttige tips en een beetje verslavend. Dank je wel, Anne!

 10. Zeker, wederom nuttige tips Anne 🙂 Vooral die van de advertenties denk ik dat daar velen blij mee zullen zijn.

 11. Dank je wel voor de tips ! Zoals altijd heel nuttig.

Speak Your Mind

*