11 smoezen die jou belemmeren in het waarmaken van je dromen

11 smoezen die jou belemmeren in het waarmaken van je dromenIedereen heeft vaardigheden, eigenschappen en talenten waarmee successen bereikt kunnen worden. Maar herken je dat gevoel dat jij niet alles bereikt wat je zou kunnen bereiken? Ik wel!

Je neemt je aan het begin van een nieuw jaar een aantal dingen voor. Je wilt een bedrijf starten of je huidige bedrijf succesvoller maken. Maar als je dan halverwege het jaar kijkt naar dat doel, is er eigenlijk niets van terecht gekomen.

Je weet dat je beter kunt, maar tja… je kunt duizend redenen bedenken waarom je het toch niet doet. “Smoesjes!”, zeg ik dan! Als je diep van binnen weet dat jij beter kunt, dat jij wel die successen kunt bereiken, luister je te veel naar die stemmetjes in je hoofd. Excuses die je juist weerhouden van het bereiken van dat succes.

Met dit artikel hoop ik dat je inzicht krijgt in het excuus wat jij gebruikt, zodat je dat excuus van de baan schuift en wel je dromen waar kunt gaan maken. Ik wil niet te streng en belerend voor je zijn, want ik weet persoonlijk echt waar als geen ander, dat je jezelf soms streng moet toe spreken.

1. Ik ben niet slim genoeg

Je hebt misschien weleens het gevoel dat je niet slim genoeg bent. Soms doe je ook echt onhandige dingen. Je verstuurt een mail naar de verkeerde persoon en je denkt direct dat die persoon je wel heel dom moet vinden. Of tijdens een telefoongesprek weet je even niet goed hoe je een vraag moet beantwoorden. Je komt niet helemaal uit je woorden. Dan zal de persoon aan de andere kant van de telefoon vast denken dat je helemaal geen verstand hebt van de dingen die je doet.

Als jij echt gelooft dat je dom bent, dan is het zo. Waar je in gelooft ga je namelijk naar handelen. Het is heel lastig om met een excuus als dit om te gaan. Je moet toch gaan proberen om uit je hoofd te krijgen dat je dom bent. Dat is namelijk wat je beperkt in het bereiken van het succes.

Vertel jezelf iedere ochtend in de spiegel dat jij wél dat succes kunt bereiken. Dat jij de kennis hebt die je daarvoor nodig hebt en dat je echt slim genoeg bent om een succes te maken van jouw bedrijf. Je gaat merken dat als je dit vaak genoeg doet, je meer zelfvertrouwen krijgt. Je zult vastbesloten worden. En het is dan geweldig om te zien wat je allemaal kunt bereiken.

2. Het is nog niet het juiste moment

Je wilt je eigen bedrijf starten, je hebt het hele bedrijfsplan al gemaakt. Maar als mensen je vragen wanneer je de deuren van je nieuwe winkel opent of wanneer je website online komt, geef je aan dat het toch niet het juiste moment is.

De kinderen zijn namelijk nog iedere middag thuis en hebben aandacht nodig. Je hebt nog een baan waardoor je je niet kunt focussen. Of je bent nog bezig met een grote klus van een opdrachtgever die je juist heeft aangeraden om een eigen bedrijf op te zetten.

Als je een interessante cursus of training wilt volgen, kijk je in je agenda en zie je dat je agenda helemaal volstaat met afspraken met klanten. Die klanten kun je ook zonder de cursus of training goed helpen, dus je stelt de cursus of training weer uit.

Natuurlijk zijn dit echt omstandigheden die veel energie en tijd vragen. Maar het zouden geen factoren moeten zijn die je tegenhouden in het bereiken van je succes. Ik denk zelfs dat er nooit een perfect moment is om een bedrijf te starten, volledig voor je bedrijf te gaan werken of een training of cursus te gaan volgen.

Ik raad je aan toch altijd voor je bedrijf te gaan en de keuze te maken het te gaan doen. Op sommige momenten zal je het lastig vinden dat je die keuze hebt gemaakt. Is er weleens iemand die tegen je heeft gezegd dat het bereiken van succes eenvoudig zou zijn? Nee, precies. Maak de keuze nu, niet over een week of over een maand. Ga voor jouw succes. Je moet er misschien hard voor werken en er dingen voor opgeven, maar dat gaat het waard zijn.

3. Ik heb het te druk

Dit excuus lijkt natuurlijk heel erg op het excuus ‘Het is nog niet het juiste moment’. Zeker als je kijkt naar die volle agenda met afspraken met klanten. Iedereen heeft het druk. In de huidige tijd kan je iemand vragen naar de afspraken in de agenda en bijna iedereen zal aangeven dat de agenda overvol zit met zakelijke en persoonlijke afspraken. Het is dan best lastig om nog een uur of twee op een dag in te plannen om aan jouw persoonlijke succes te gaan werken.

Mijn vraag aan jou is dan: Hoe graag wil jij dat succes bereiken? Ik denk dat als je iets echt graag wilt, je wel een manier vindt waardoor het in je agenda past. Je staat desnoods een halfuur eerder op, gaat iets later slapen, kijkt een uur minder televisie in de avond. Er is altijd een manier om extra tijd vrij te maken om aan je dromen en successen te werken.

4. De dingen gaan eigenlijk wel goed zoals ze gaan

Je bent eigenlijk wel tevreden met hoe alles nu gaat. Natuurlijk weet je dat je veel grotere successen gaat bereiken als je meer met je talenten en vaardigheden zou doen. Maar waarom zou je het risico nemen als het nu wel goed gaat?

Omdat jij het kunt! Zorg ervoor dat je later, als je terugkijkt op je leven, geen spijt krijgt van de dingen die je niet hebt gedaan. Je kunt namelijk alleen spijt krijgen van de dingen die je niet hebt gedaan. En loopt het anders dan je had verwacht? Dan heb je weer iets nieuws geleerd.

5. Ik heb niet de vaardigheden of opleiding die je nodig hebt

Durf jij de volgende stap niet te zetten omdat je denkt dat je niet de juiste vaardigheden of opleiding hebt gehad? Dat was misschien vroeger zo. Als je vroeger niet de juiste opleiding had, was het lastig om nog te gaan studeren en nieuwe dingen te leren. Maar tegenwoordig worden er zo ontzettend veel trainingen en cursussen aangeboden. Ik weet zeker dat jij echt een cursus of training kunt vinden waarmee je nieuwe vaardigheden en kennis kunt leren.

Het grootste voordeel van de huidige tijd is dat er heel veel online wordt aangeboden. Je kunt dus thuis, in de avonduren, nieuwe dingen gaan leren. Gebruik dit excuus niet langer en ga kijken welke training of cursus je wilt gaan volgen. Wacht niet tot het juiste moment om je aan te melden. Meld je direct aan en begin met leren!

Zal ik je een geheim verklappen? Mijn vooropleiding is MAVO. In mijn jeugd heb ik nooit de kans gekregen om door te studeren. Maar door later toch een studie op te pakken, allerlei opleidingen en workshops te volgen en op allerlei manieren kennis op te doen, ben ik toch gekomen waar ik wilde.

6. Ik ben niet zo goed, slim of getalenteerd als…

Je kent het gevoel misschien wel, je hebt een geweldig idee, kijkt op Facebook en… je ziet dat iemand anders al een soortgelijk idee heeft uitgevoerd. Dat voelt misschien even als een klap in je gezicht. Want je kunt nu nog wel proberen om dat idee toch uit te gaan voeren, maar die andere persoon heeft zoveel meer ervaring en kennis. Dat heeft vast geen enkele zin. En moet je haar lach op die prachtige foto zien! Zo’n foto kun jij nooit laten maken…

STOP! Ga jezelf niet vergelijken met iemand anders. Je mag wel naar anderen kijken en zien wat zij doen. En je mag ook best denken dat ze misschien net een stap verder zijn dan dat jij bent. Maar laat het je niet weerhouden om toch voor je succes te gaan. Jij hebt jouw eigen persoonlijkheid, jouw eigen karakter en je eigen vaardigheden!

Deze factoren gaan ervoor zorgen dat jij van jouw idee een succes gaat maken. Jij bent uniek in wat je doet en jouw product, dienst, bedrijf of idee zal ook uniek zijn.

7. De vorige keer dat ik het probeerde lukte ook niet

Vorig jaar heb je misschien geprobeerd om af te vallen. Je ging goed van start, viel een aantal kilo’s af, maar uiteindelijk verviel je in je oude patroon. Je kwam weer aan, zelfs meer dan je eigenlijk was afgevallen.

Dat is echt zo’n voorbeeld van iets wat je hebt geprobeerd en wat niet lukte. En ik kan me goed voorstellen dat als je dan opnieuw wilt afvallen, je denkt dat het je niet gaat lukken. Zo kan het ook gaan met andere dingen die je al geprobeerd hebt.

Je hebt misschien geprobeerd aan de marketing van je bedrijf te werken of om een nieuwe klant te overtuigen dat jij de juiste persoon bent om mee samen te werken. Als dat toen niet is gelukt, waarom zou het nu wel gaan lukken? Het voelt nutteloos het opnieuw te proberen.

Ze zeggen altijd dat resultaten behaald in het verleden, geen garantie bieden voor de toekomst. Als jij de marketing van je bedrijf niet op gang kreeg, wil niet zeggen dat het nu ook niet gaat lukken. Kijk eens terug naar wat je vorige keer hebt gedaan. Kun je alle stappen die je hebt gezet nog opschrijven?

Misschien heb je toen iets gedaan wat niet goed werkte voor jouw bedrijf. Je had mogelijk geen focus of je hebt je marketing laten verslonzen. Als je een overzicht maakt van wat je hebt gedaan, zie je misschien wel waar het fout is gegaan en wat je nu anders kunt doen.

8. Ik heb niet genoeg geld

Het bereiken van successen heeft echt niets met geld te maken. Ik heb een periode gehad dat ik samen met mijn kinderen dubbeltjes bij elkaar moest zoeken om boodschappen te kunnen doen. Maar ik kon uiteindelijk ook in mezelf investeren. Ik ben een training in het buitenland gaan volgen. Ik wist zeker dat ik door het volgen van die training, van mijn bedrijf een succes kon maken.

En dat bleek helemaal waar te zijn! Er zijn altijd manieren te vinden waarop je geld kunt besparen, waardoor je toch net die paar euro’s opzij kunt leggen om in jezelf te gaan investeren. Tegenwoordig hoeft een goede cursus om de eerste stappen naar je succes te zetten, helemaal niet duur te zijn. Kijk maar eens naar 365 Dagen Facebooksucces. Als je geen inspiratie hebt voor je Facebookberichten, krijg je voor minder dan € 0,50 per dag, iedere dag een e-mail boordevol inspiratie, tips en ideeën.

Als je het idee hebt dat je te weinig geld hebt om aan je succes te werken, wil ik je vragen eens te kijken naar wat je echt nodig hebt om aan je succes te werken. Heb je misschien nog ergens wat geld wat je kunt investeren? Of kun je simpele besparingen doen waardoor je over een maand dat geld alsnog bij elkaar hebt?

 9. Mijn vrienden en familie snappen het niet

Je kunt vol enthousiasme vertellen over de dromen die je hebt, de doelen die je jezelf hebt gesteld en de successen die je wilt bereiken. Maar je familie snapt het gewoon niet. Ze willen met alle liefde met je meedenken, maar in de gesprekken merk je dat ze niet helemaal begrijpen wat je precies wilt bereiken.

In zo’n geval heb ik eigenlijk maar één advies. Vind iemand die je wel begrijpt. Een mentor of een coach is in zo’n geval heel waardevol. Iedere succesvolle ondernemer die ik ken, heeft een mentor of coach. Dat is iemand die met je mee kan denken, die je kan begeleiden en die begrijpt wat je bedoelt als je het hebt over de successen die je wilt bereiken.

Als je die persoon hebt gevonden, neem contact op om te vragen of die persoon jou kan helpen. Al stuur je maar af en toe een e-mail naar elkaar. Dat kan net die steun zijn die jij nodig hebt om je doel te kunnen bereiken.

10. Ik ben te moe

Aan het einde van de dag zijn we allemaal moe. Iedereen heeft na een dag werken behoefte aan een avondje op de bank, de voetjes omhoog en een leuke serie op tv. Vermoeidheid is iets wat we allemaal ervaren. Het verschilt alleen in hoeverre we daaraan toegeven.

Ik merk dat als ik me in de middag wat vermoeider voel en toch nog even buiten ga wandelen, ik daar heel veel energie van krijg. Bovendien krijg ik daar inspiratie van. Je kunt veel beter niet toegeven aan de vermoeidheid die je voelt, in beweging komen en daarna in actie komen voor je succes. Je zult merken dat je motivatie en productiviteit gaan toenemen als je dit maar vaak genoeg doet.

11. Ik ben te oud

Je bent nooit te oud om aan je droom of succes te werken. Ik ben daar een heel goed voorbeeld van. En ik ben echt niet het enige voorbeeld. Ik ben 56. Ik groeide op in een wereld zonder computers, zonder internet en dus zonder social media marketing. En toch is dat nou juist waar ik mijn succes mee heb bereikt.

Ik heb het allemaal mezelf aan moeten leren. En ik heb mijn leeftijd daar niet als beperking in gezien. Sterker nog, ik zie het juist als mijn kracht! Dat wil ik jou ook meegeven. Het is nooit te laat om je eerste bedrijf te starten, aan je marketing te werken of een cursus te gaan volgen.

We hebben allemaal zo onze eigen excuses die we gebruiken. Maar als je niet uitkijkt, gaan deze excuses je weerhouden van het bereiken van succes. Welk excuus gebruik jij? Of gebruik je er misschien meerdere? Laat het weten in de reacties.

Je kent het verschijnsel vast wel: uitstelgedrag. Je krijgt het niet voor elkaar om die klusjes te doen die al even moeten gebeuren of om een start te maken met een groter project. Of dat nu thuis is of op het werk: het maakt niet uit. Je gaat liever eerst je mails checken, het nieuws kijken of een kop koffie drinken. Als dit af en toe gebeurt, is er niets aan de hand. Maar steeds meer mensen ontwikkelen een soort permanent uitstelgedrag. In dit blog deel ik 14 tips met je om je uitstelgedrag effectief tegen te gaan https://www.anneraaymakers.nl/14-gouden-tips-tegen-uitstelgedrag/

 

Comments

 1. Een ontzettend goed artikel Anne, voor mij echte eye-openers! Bedankt voor deze inzichten!

 2. Beste Anne,
  We lijken wel een beetje op elkaar denk ik: mijn opleiding, mijn durven, (skieen en schaatsen), niet met social media opgegroeid, op latere leeftijd (62) een bedrijf gestart, als eerste in Nederland een camperplaats met wellness begonnen. Passie om mensen (gasten) het naar de zin te maken.
  Graag zou ik willen leren om een advertentie te plaatsen op facebook in het buitenland. Op 23 maart kan ik niet aanwezig zijn (een van onze zonen komt die dag aan vanuit Australie. Wat kunnen we voorelkaar betekenen?
  Hartelijke groeten,
  Janny Dekens Camperplaats Vechtdal Nieuwleusen

 3. Dag Anne

  Ik denk niet dat smoesje op mij van toepassing is. Wel zie ik dat toen ik in januari tegen de UWV coach zei: ik heb meer tijd nodig dan die 6 maanden die jullie mij geven, waarheid is gebleken. In eerste plaats voor mijn eigen ontwikkeling als ondernemer, ik moest echt in die rol groeien.
  De tweede plaats Leren van Hoe schrijf ik goede teksten, hoe werkt Facebook.
  Op de derde plaats focus en strategie, in het begin had ik de focus op zo richt je met eenvoud een aquarium in, pas later in het jaar begon ik te zien welke strategie daar optimaal voor was.
  De vierde factor was geld.
  ER wordt geld verdiend en ik kan met gemak nu 75 euro wekelijks investeren in facebook advertenties.
  Op nieuw geld leren hoe doe ik dat zo optimaal mogelijk.
  Facebook helpt een handje mee door haar beleid aan te passen want het sociaal bezig zijn met liefhebbers. heel veel waardevolle content delen dat geeft mij gratis veel bereik.
  Ik wordt blijkbaar genoemd op fora, een aquariumvereniging heeft mij uitgenodigd om hun aquariumhuiskeuring te doen.
  Ieder kwartaal verdubbelen de cijfers. De maand Januari wederom, de focus blijft op het verenigings gevoel, dat spreekt de liefhebber aan, het geeft ze vertrouwen in mij en zijn blijkbaar bereid een meerprijs te betalen.

  Om hier achter te komen ben ik eerder opgestaan en later naar bed gegaan een jaar lang alles gegeven wat ik kon, omdat ik mij realiseerde geen 2 jaar tijd te hebben. Het is gelukt in 1 jaar tijd en kon gelukkig met de kerst een de eerste 2 weken in januari even op adem komen.

  2018 heeft beslist een nieuwe fase al was het maar omdat ik nu zonder risico. Live facebook video’s kan gaan uitzenden zonder door UWV op mijn vingers getikt te worden.

  • anneraaymakers zegt

   Hoi Johan, dat denk ik ook niet. Smoesjes hoort gelukkig niet bij jou. Zoals ik je ken in ieder geval. Helaas maak ik me er wel eens schuldig aan 😉

Speak Your Mind

*