15 redenen om te bloggen

15 redenen om te bloggenSinds ik online ben gaan ondernemen, is er één ding wat mijn bedrijf enorm veranderd heeft, en dat is bloggen. Met bloggen heb ik mijn bereik vergroot, maar ook mijn kennis, mijn omzet en mijn focus.

Maar bloggen heeft ook mij veranderd, als persoon. Mijn eerste blog, in 2009, was een persoonlijk blog en door de jaren heen is het meer een marketing tool geworden. Maar het is nog steeds een verhaal dat mij veranderde, zowel als mijn bedrijf. En het is een soort persoonlijke therapie en dat is iets wat ik iedere ondernemer aan beveel.

Er zijn een heleboel redenen voor ondernemers om te bloggen en het verbaast je misschien dat veel van die redenen persoonlijk zijn. Bloggen verandert niet alleen je bedrijf maar nog meer de schrijver.

Daarom in dit artikel 15 redenen waarom bloggen je leven verandert en verrijkt en van jou een beter mens maakt.

1. Je wordt een betere schrijver

Schrijven is communiceren. Het is je gedachten op papier zetten én anderen proberen te overtuigen van deze gedachten. Daarom word je er beter in door het te doen, precies zoals iedere andere vaardigheid. Je gaat vanzelf beter schrijven, iedere keer als er een tekst uit je pen of toetsenbord komt. En beter schrijven komt altijd van pas, of je nou een boek, een presentatie, een cv of een brief schrijft.

2. Je wordt een betere denker

Omdat het schrijfproces betekent dat je je gedachten op papier zet, stimuleert het blogproces je om dieper te denken. Je graaft dieper in het onderwerp, maar ook in je brein, in je kennis en in je leven. Helaas zeggen ondernemers vaak dat ze niet kunnen bloggen omdat ze ‘niks te vertellen’ hebben. Dan antwoord ik altijd hetzelfde: misschien heb je gewoon nog niet ontdekt wat je te vertellen hebt. Want iedereen heeft iets moois en interessants te vertellen.

3. Je gaat bewuster leven

Zodra je gaat schrijven over je leven en de gedachten die jouw leven vormen, ga je dieper nadenken over wie jij bent, wie je wilt worden en hoe je dat kunt worden. En dat zou reden genoeg moeten zijn om te beginnen.

4. Je krijgt oog voor belangrijke dingen

Om te bloggen moet je een soort van filter hebben. Je kunt simpelweg niet over elke gebeurtenis of gedachte schrijven. Daarom is bloggen steeds weer kiezen wat nu belangrijk is om te vertellen. Dit proces helpt je een oog voor belangrijke dingen te ontwikkelen. En onthoud dat de belangrijkste dingen zich aandienen op de meest simpele manier. Als je begint zul je snappen wat ik bedoel.

5. Het leidt tot een gezondere leefwijze

Bloggen vraagt focus, toewijding en discipline. Naar mijn mening zijn dat dingen die iedereen moet hebben, of je nou ondernemer bent of niet. Ze halen het beste uit de tijd die jij hebt. Sinds ik blog sta ik vroeger op (dit artikel is geschreven om 5 uur ’s ochtends) en beweeg ik meer (tijdens het lopen bedenk ik het onderwerp en de grote lijnen van het artikel).

Zelfs als je focus, toewijding en discipline nog niet in jezelf herkent, zal bloggen nieuwe gezonde levensgewoonten in jou wakker maken.

6. Je ontmoet nieuwe mensen

Of dit nou mensen zijn die reageren op je blog, je e-mailen of op social media, het zal je verbazen hoe snel je nieuwe mensen ontmoet online.

7. Je verdient er geld mee

Je hoeft er geen geld mee te verdienen om van de voordelen van bloggen te profiteren. In feite leidt dit doel je soms heel erg af van het plezier van bloggen. Los daar van, of je er nou 20 euro of 20.000 euro per jaar mee verdient, het is altijd leuk om iets te doen wat uitbetaalt.

8. Je inspireert anderen

Bloggen verandert niet alleen jouw eigen leven maar ook dat van je lezers. En omdat jouw blogs gratis zijn is het in feite een geschenk wat je weggeeft. Het is een heel waardevol geschenk omdat je er tijd en energie aan besteedt en je kennis deelt, zonder er iets voor terug te vragen. Dat je lezers geïnspireerd worden is een heerlijke gedachte..

9. Je krijgt een nieuwe kijk op het leven

Bloggen is een kwestie van geven en nemen. Het grootste verschil tussen bloggen en op een meer traditionele manier publiceren is dat bloggen een tweerichtings verkeer is. Bloggen vraagt input van de lezer. Als schrijver introduceer je een onderwerp dat er voor jou toe doet. Je neemt de tijd om je mening en gedachten aan de lezer uit te leggen en daarop kan de lezer reageren. En vaak geven deze reacties jou weer een nieuwe kijk op het onderwerp.

10. Bloggen is gratis

Je kunt vandaag beginnen zonder een cent uit te geven. Ik gebruik zelf WordPress en beveel deze gratis blogtool ook ten zeerste aan. Als het niks kost, waarom zou je het dan niet eens een kans geven?

11. Je wordt bekender

Of je nou 1 lezer hebt of 10000, met bloggen open je jouw leven voor anderen. Het is een goede manier om jezelf te introduceren in de online wereld. Op den duur zul je steeds meer onthullen over jezelf en je verhaal en het zal je verbazen hoeveel mensen jouw verhaal leuk zullen vinden.

12. Het maakt je bewuster van jouw talent

Bloggen werkt soms precies als schrijven in een dagboek. Het traint je om anderen en jezelf te observeren en je gaat je talenten ontdekken en er van groeien. Daarom kan een blogartikel nooit verdwijnen, gestolen of vernietigd worden. Deze groei blijft namelijk altijd bestaan.

13. Je krijgt meer zelfvertrouwen

Je wordt je er bewust van dat jij en jouw leven belangrijk zijn, dat je een unieke kijk hebt, belangrijke woorden en iets moois te bieden hebt aan de ander.

14. Je wordt blij van reacties

Iedere reactie op je blog is een bron van groei. Van positieve reacties word je blij en kritische reacties zetten je aan het denken. Ook als iemand je blog deelt of er over tweet maakt je hart een sprongetje.

15. Het geeft je de kans om te helpen

Als je blogt inspireer je mensen, je motiveert hen om beter te worden en je leert hen iets. Niets helpt de mensheid meer dan motivatie, inspiratie en kennis delen.

Onthoud dat jouw reden om te bloggen niet hoeft te zijn om geld te verdienen of meer volgers te krijgen. Jouw reden hoeft zelfs niet te zijn dat je het internet wilt veranderen. Dat bloggen jouw leven verandert is genoeg reden om nu te beginnen.

Een onderdeel van marketing dat heel belangrijk is gebleken, is bloggen. Het maakt niet uit wat voor soort bedrijf je hebt; je moet een blog hebben om je publiek betrokken te houden en relevante, helpende content te delen
Mijn blog heeft een grote impact gehad op de aantallen websitebezoekers en omzet. Wil jij dit ook? Doe dan mee met de cursus “In 30 Dagen een Briljant Blog

Comments

 1. Heel herkenbaar en ik geloof het helemaal… Nu nog de drive om het ook te blijven volhouden.
  (Veel van die redenen gelden ook bij het maken van mooie foto’s, vind ik)
  Bedankt voor deze gemeende pep-talk!

 2. saskia zegt

  Wat leuk en inspirerend om te lezen! Ik ben sinds kort tot dit inzicht gekomen. En het motiveert mij idd heel erg. Wel vind ik het jammer dat het nog maar door zo weinig mensen wordt gelezen. Vraag me af of iemand tips heeft hiervoor? Wat is nou bijvoorbeeld een handig tijdstip of dag in de week dat je het beste kunt posten? Hoe vergroot je je bereik? Door te adverteren? Of gewoon geduldig afwachten? Ik merk aan mezelf dat ik het nog best spannend vind om mezelf te presenteren. Misschien dat dat me onbewust tegenhoud ofzo?
  Wat zijn jullie ervaringen?

 3. Miriam zegt

  Ik kon de drang niet weerstaan, het begon toch weer te kriebelen. Eerte blog net gepost…wat vind ik dit spannend.
  https://www.facebook.com/notes/miriam/bucketlist/1976156716031471/

 4. Het bloggen levert inderdaad veel op. Door veel te oefenen krijg je steeds meer een eigen stijl. Wat mooi toegepast kan worden op berichten op sociale media, je voorstellen en webteksten. Ik zeg. Bloggen doen.

 5. Ik ben het helemaal met je eens Anne. Ik beheer zelf ook een weblog: http://www.corawriter.blogspot.nl en heb hiermee mezelf in het schrijven verder ontwikkeld. Ook is het een hele leuke bezigheid waarbij je lezers kunt informeren over jouw kennis. Wanneer ik weer een nieuwe post geplaatst heb, laat ik dat op mijn Facebook weten. Alleen vind ik het erg jammer dat ik heel weinig reacties hierop krijg. Ik voel mij vaak niet gezien. Desondanks ga ik er wel mee door.

 6. Beste Anne,
  Wat een wijsheid vloeit uit jouw pen. Even dacht ik doorklikken, direct daarop dacht ik toch even kijken wat Anne te vertellen heeft. Prachtig verwoord Anne, met bewondering heb ik het doorgenomen en elk punt verraste me. hoe mooi je het geschreven hebt.
  Hartelijk dank.
  Veel succes.

 7. Eens. Elke (beginnende) ondernemer die meer klanten wil, zou moeten bloggen. Het is dé manier om te laten zien dat je expertise hebt in jouw vakgebied. Want (zo zeg ik altijd in mijn workshops): als jij de wereld niet vertelt wat je kunt, hoe moeten mensen het dan van je weten?

  Daarnaast is het ook gewoon leuk om je kennis te delen. Precies zoals Anne schrijft: je wordt er slimmer, bewuster en blijer van.

  En voor wie denkt dat bloggen zonde van je tijd is: als je blog scoort in Google, kun je heel lang profiteren van die ene inspanning. Dan wordt jouw blog soms dag in dag uit gelezen, soms maanden of jaren lang.

  Zo kreeg ik vorige week nog een grote (schrijf)klus van iemand die een oudere blog gevonden van mij had op Google en enthousiast was geworden van mijn verhaal.

  Als je daar niet blij van wordt! 🙂

 8. Volledig mee eens en heel herkenbaar.

 9. Wat een overtuigend verhaal Anne. Ja, schrijven is leuk en vooral ook uitdagend omdat je steeds helder moet formuleren en je daardoor ook een heldere boodschap de wereld in stuurt. Althans, zo ervaar ik het.

Speak Your Mind

*