19 tips voor meer volgers op Instagram

Instagram volgersInstagram is mateloos populair met meer dan 200 miljoen actieve maandelijkse leden die 60 miljoen afbeeldingen en 1,6 miljard likes per dag delen. Het is echt een geweldig platform waarmee je goed kunt werken aan de zichtbaarheid van je business.

Misschien heb jij al een professioneel account met een mooie feed en post je regelmatig interessante dingen voor je doelgroep. Alleen zou je graag willen dat nog meer potentiële klanten je vinden en gaan volgen, zodat je een band met ze op kunt bouwen. Wil jij een boost geven aan het aantal volgers op Instagram? Lees dan dit blog waarin ik 19 praktische tips met je deel om dit voor elkaar te krijgen.

De basis op orde

1. Zorg voor een volledig ingevuld profiel

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken; dus zorg ervoor dat alles is ingevuld en actueel is. Check je profiel en kijk of alles nog klopt. Alle velden moeten ingevuld zijn. Zorg dat de biografie in het kort precies weergeeft waar jouw bedrijf voor staat. Je hebt niet veel plaats voor je tekst, dus neem de tijd om een pakkende en bondige bio te formuleren. Gebruik daarin zoveel mogelijk trefwoorden waar jouw potentiële klanten op zoeken.

2. Verander de URL in je bio regelmatig

Dan is er nog de website op je profiel. Inderdaad … je kunt er maar eentje kwijt op je Instagram-profiel. Je kunt hier een doorlink naar je website plaatsen. Maar het is veel slimmer om de URL elke paar weken te veranderen. Dan een keer naar je weggever, dan een keer naar een mooi blog van jou, dan weer naar je aankomende event, dan weer naar je website et cetera.

3. Post consistent

Maak het je volgers gemakkelijk en wees consistent met je posts op Instagram. Dit wekt vertrouwen en herkenning op bij jouw doelgroep. Ga hierbij voor een eenvoudige aanpak die bij jou past en die je ook volhoudt. Maak een duidelijke planning voor jezelf en kies een vast moment waarop je post. Post bijvoorbeeld in de ochtend op een vast tijdstip en zorg daarbij ook voor een stukje herkenbaarheid in de afbeelding en in de tekst.

Onthoudt: als je consistent aanwezig bent op Instagram, val je op bij jouw doelgroep en blijf je beter hangen.

Wil je dagelijks van dit soort handige tips voor Instagram, zodat je account snel groeit en je meer volgers krijgt? Doe dan mee met 365 Dagen Instasucces. Echt iets voor jou! https://www.fanfactor.nl/cursussen/365-dagen-instagram-succes/

Besteed aandacht aan de inhoud

4. Post vooral content waar je ideale klant behoefte aan heeft

Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het is verstandig om te achterhalen aan welke content je volgers precies behoefte hebben. De enige manier om dit te achterhalen, is om het uit te proberen en te testen. Post regelmatig over verschillende onderwerpen binnen jouw vakgebied. Je ziet vanzelf welke onderwerpen het goed doen en welk soort info het minder doet.

Check daarnaast regelmatig je statistieken. Die vind je via je profiel. Klik op het balkje ‘Statistieken’. Daar kun je van alles bekijken. Ben je verrast? Wat zegt dit over wat jouw publiek wil? Wat ga je meer doen? Wat minder? Maak notities van je bevindingen en gebruik deze informatie.

Ninjatip: je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, probeer dan collega’s die een zelfde doelgroep hebben als jij te analyseren en bekijk hun posts. Je gaat natuurlijk niet kopiëren, maar neem bepaalde inzichten en ideeën mee voor je eigen content. Kijk ook eens welke onderwerpen het bij hen goed doen.

5. Ga voor humor

De boog hoeft niet altijd gespannen te zijn en je hoeft niet altijd als de expert uit de hoek te komen. Een beetje ontspanning en wat humor op zijn tijd doet het erg goed. Plan eens in de zoveel tijd een leuk onderdeel in dat de mensen aan het lachen maakt. Probeer het in de buurt van jouw vakgebied te houden. Of deel eens een eigen blunder: dat is persoonlijk. Mensen zijn altijd nieuwsgierig en willen weten wie de persoon achter het account nu eigenlijk is.

Marketing

6. Blijf in contact met je volgers

Vaak zijn we zo gefocust op het vinden en benaderen van nieuwe volgers dat we de bestaande volgers vergeten. Verwaarloos je eigen volgers niet en zoek juist ook met hen regelmatig de interactie op. Stel ze een persoonlijke vraag in een post of via een persoonlijk berichtje.

Zoek gericht hun posts en laat een reactie achter en/of like de post. Zo laat je merken dat je belangstelling in ze hebt. Dit wekt sympathie bij ze op en het verbindt je volgers nog meer aan je.

Ninjatip: maak dagelijks wat tijd vrij die je gericht besteed aan interactie met je volgers.

7. Breng je Instagram-account steeds opnieuw onder de aandacht

Als je echt meer Instagram-volgers wilt krijgen, laat de mensen dan ook weten waar ze je kunnen vinden.  De beste manier is om ze er zelf attent op te maken.

Promoot je Instagram-account eens in een mooie post op je andere social media. Denk aan Facebook, LinkedIn of Pinterest. Op die manier werk je aan de zichtbaarheid van je Instagram-account. Doe dat niet allemaal tegelijk op één moment, maar spreid het uit. Bijvoorbeeld deze week op Facebook, over twee weken op LinkedIn et cetera.

Blog je? Plaats dan standaard een social media button onder je blog met een link naar je Instagram-account (en naar je andere socials).

Ninjatip: Herhaling is hier het sleutelwoord. Dat moet je natuurlijk niet te vaak achter elkaar doen. Een voorbeeld: je kunt gerust eens in de zoveel maanden je Instagram-account op je andere socials in een post delen, met de vraag of ze willen aansluiten.

8. Zet de link naar je Instagram-account in je e-mailhandtekening

Heb je al een link naar jouw Instagram-account in je e-mail handtekening staan? Pak dit dan meteen op. Want met deze simpele aanpassing kun je zorgen voor meer bezoekers, volgers en likes op je Instagram.

Wat moet je precies doen? Zet een duidelijke call to action onder je contactgegevens. Bijvoorbeeld: ‘Volg me op Instagram’, ‘Doe mee aan mijn actie op Instagram!’ Of ‘Ook elke dag een tip ontvangen? Volg me op Instagram’. Maak van deze tekst vervolgens een link naar je Instagram-account. Dit gaat je zeker nieuwe volgers opleveren.

Wil je nog meer tips over Instagram? Lees dan ook eens dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/20-geheime-instagramtips-voor-ondernemers/

9. Zet in op interactie

Interactie is alles in social media marketing. Het draagt enorm bij aan je zichtbaarheid. Ga actief de interactie aan met anderen op Instagram. Sommigen plaatsen alleen hun posts en doen verder zelf weinig aan interactie op dit platform. Dat is echt een gemiste kans.

Reageer op iedereen die reageert op jouw posts. Beantwoord alle vragen die gesteld worden en toon op die manier je interesse en deel zo je expertise. Daarnaast is het slim om posts van experts op jouw vakgebied te liken en erop te reageren. Doe je dit regelmatig; dan ga je opvallen bij die anderen. Zo bouw je een band op met deze personen die tot mooie dingen kan leiden zoals interessante en leuke samenwerkingen.

Ninjatip: een andere manier om interactie te realiseren is door bepaalde mensen te taggen in jouw posts en om hun reactie te vragen. Let op: doe dit niet té vaak.

10. Plaats overal een call to action bij

Welke actie wil je graag dat mensen ondernemen na het zien van je post? Jij hebt dat vast heel duidelijk voor jezelf, maar de lezer kan dat helaas niet precies weten als jij het er niet duidelijk bij vermeld. Geef je volgers dus precies aan wat jij graag wilt dat ze doen. Wil je dat ze reageren? Wil je dat ze je post liken? Wil je dat ze je blog gaan lezen?

Dat doe je door een call to action in je post op te nemen. Die heeft als doel dat de lezer tot een bepaalde actie overgaat. Het is dus een bericht of een knop met een tekst erop, waar de bezoeker op moet klikken. Je kunt de call to action plaatsen op de afbeelding die je post of in de bijbehorende tekst. Gebruik hiervoor korte en duidelijke zinnen: ‘Klik op de volgende link’, ‘Vertel in een reactie …’ of ‘Stel je vraag in een reactie …’.

11. Zet experts op jouw vakgebied in

Bekende namen binnen jouw vakgebied zijn erg interessant om te gaan volgen. Je kunt jezelf op die manier bij hen in de kijker spelen. Dat doe je door snel en vaak te reageren op hun posts. Hoe weet je nu wanneer ze iets gepost hebben? Klik hiervoor op een post (van degene) op de drie puntjes rechts boven. Klik dan op ‘Berichtmeldingen inschakelen’. Zodra ze nu iets posten, krijg jij daar een melding van en kun je meteen liken of reageren. Doe je dit gedurende langere tijd, dan ga je zeker opvallen.

Een tweede slimme manier is om de volgers van die persoon te bekijken en dan mensen te gaan volgen die volgens jou in jouw doelgroep passen. Volg ze niet alleen, maar like wat posts van ze die je aanspreken en reageer er ook op. Zo bereik je gericht en eenvoudig een mooie groep interessante mensen.

Samen sta je sterk

12. Leg contact met collega’s

Instagram heeft een fijne berichtenfunctie. Zet die ook gericht in om collega’s te contacteren. Bijvoorbeeld ondernemers met een zelfde doelgroep als jij. Want samen sta je sterker dan alleen. Trek gerust je stoute schoenen aan en stuur ze een bericht als je ideeën hebt om samen te werken of als je hun medewerking voor iets wilt vragen. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Het is hierbij belangrijk dat je een duidelijk boodschap hebt en dat je bericht niet te lang is. Zo is de kans het grootst dat je bericht wordt gelezen en erop wordt gereageerd.

13. Zoek de samenwerking op

Samenwerken met andere Instagramgebruikers bied je een geweldige kans om meer Instagram-volgers te krijgen. Stel dat iemand anders jou tagt (of andersom):  zo zorg je er al voor dat je extra opvalt. Het is nog slimmer om allebei tegelijkertijd hetzelfde te posten (of iets vergelijkbaars) waarin je elkaar over en weer tagt. Dat doet het goed in het algoritme.

Hashtags

14. Gebruik de juiste hashtags

Hashtags zijn erg belangrijk. Je kunt ze zien als lades waar je content in plaatst. Dagelijks doorzoeken mensen deze lades op zoek naar informatie of inspiratie. Door jouw posts in relevante lades te plaatsen – lees: relevante hashtags te gebruiken – zal iedereen die in die lade kijkt jouw content zien.

Hashtags zijn dus erg belangrijk om je bereik te vergroten en om nieuwe volgers te krijgen. Denk daarbij goed na over de doelgroep die je wilt bereiken en wat hun interesses zijn (waar ze precies op zoeken).

Ninjatip: er zijn ook online tools die je helpen met je hashtags: zogeheten hashtags generators. Die helpen je bij het vinden van relevante hashtags op basis van trefwoordselectie. Een voorbeeld is Tagsfinder.

15. Gebruik doelgroep-specifieke hashtags

Je kunt maximaal 30 hashtags inzetten per post. Gebruik ze slim en gericht. Hoe specifieker je bent met je hashtag, hoe gerichter je mensen met een bepaalde interesse (jouw ideale doelgroep) aantrekt en hoe groter de kans is dat ze je gaan volgen. Hoe specifieker de tags die je gebruikt, hoe minder groot het totaal aantal posts is en des te groter de kans is dat jouw post zichtbaar is. Als er meerdere hashtags over hetzelfde zijn: kies dan niet de allergrootste (met de meeste posts erin), maar eerder de middelste. Bij de allergrootste specifieke hashtags verzandt jouw post sneller in de enorme massa posts.

16. Gebruik event-gerelateerde hashtags

Evenement gerelateerde hashtags gaan over evenementen die plaatsvinden op jouw vakgebied. Denk aan jaarlijkse beurzen, seminars of workshops. Denk hierbij ook aan bekende evenementen: bij jou om de hoek of gewoon wereldwijd die gerelateerd zijn aan jouw business.

Roep er iets over (ook al ga je er niet zelf naartoe) en gebruik die hashtag. Dit zal misschien niet meteen tot meer volgers leiden. Maar omdat het zo’n bekende en populaire zoekterm is, wordt er veel op gekeken en daardoor kun je werken aan je zichtbaarheid en naamsbekendheid.

Originele manieren om meer volgers te krijgen

17. Neem deel aan Instagram Challenges

Wil je opvallen op Instagram? Neem dan deel aan Instagram Challenges. Hierbij plaatsen gebruikers bepaalde video’s en foto’s, bijvoorbeeld over een bepaald onderwerp en gebruiken ze dezelfde hashtag. Ze moedigen andere gebruikers aan om hetzelfde te doen. Dit zorgt voor veel zichtbaarheid, je kunt zo in contact komen met andere mensen en gevonden worden door mensen die op zoek zijn naar deze challenge. Dat is allemaal goed voor je zichtbaarheid.

18. Hergebruik je content direct

Elk stukje content dat je op Instagram plaatst krijgt een bepaald organisch bereik. Dit beperkt Instagram door een ingebouwd algoritme. Hoe mooi zou het zijn als je bijna het dubbele van het bereik zou kunnen krijgen met slechts één aangemaakte post (en een beetje extra werk)? Dat kan met het volgende trucje.

Stel je hebt een post geplaatst over je nieuwste blog. Zodra je die post hebt gepubliceerd, neem je de inhoud mee en verwerk je die weer in een story. Dat is snel gepiept, want je hebt de foto of video en de tekst al tot je beschikking. Eventueel kun je de tekst nog een beetje aanpassen. Plaats nu je story. Je hebt (technisch gezien voor Instagram) nu 2 verschillende posts geplaatst. Hiermee verdubbel je je zichtbaarheid eenvoudig en vergroot je de kans om nieuwe volgers te krijgen.

Ninjatip: Als je slim bent, doe je dit met ieder bericht dat je gaat plaatsen op Instagram. Het kost je weinig moeite en levert je veel op.

Zoek je nog inspiratie voor jouw Instagram content? Bekijk dit blog ook eens: //www.anneraaymakers.nl/instagram-content-die-echt-voor-jou-werkt-10-verrassende-tips/

19. Gebruik Instagram Reels

Reels is een nieuwe functionaliteit op Instagram. Het zijn 15-seconden video’s die je kunt bewerken en waar je effecten aan kunt toevoegen. Dit is een functie die Instagram min of meer heeft gekopieerd van TikTok. Hierbinnen kun je muziek, tekst en gifjes toevoegen. Het is een ideale manier om meer bereik te creëren. Deze video’s zijn onder meer vindbaar via de ‘explore pagina’, de feed en onder bepaalde hashtags.

Eenmaal geplaatste Reels blijven lang zichtbaar. Ze kunnen zelfs weken na het posten nog  zichtbaar zijn. Het is zeker de moeite waard om deze leuke nieuwe functie in te zetten voor meer zichtbaarheid en  voor meer volgers.

Tussen deze 19 tips zit vast iets wat je meteen in de praktijk kunt brengen om meer volgers te krijgen. Ga zo vandaag nog voor meer zichtbaarheid en meer volgers: succes!

Wil je dagelijks van dit soort handige tips voor Instagram, zodat je account snel groeit en je meer volgers krijgt? Doe dan mee met 365 Dagen Instasucces. Echt iets voor jou! https://www.fanfactor.nl/cursussen/365-dagen-instagram-succes/

Comments

  1. Instagram is really cool, but sometimes unfair…

Speak Your Mind

*