20 geheime Instagramtips voor ondernemers

20 Geheime Instagram TipsBen jij als ondernemer actief op Instagram en kun je wel wat inspirerende tips gebruiken om Instagram in te zetten voor meer originele en professionele inhoud? Ben je op zoek naar tips die je nog niet kent en waar je je voordeel mee kunt doen? In dit blog deel ik 20 verrassende tips. Ga voor Instagram content die opvalt en zet het gericht in om je business verder te laten groeien.

Ga voor professionaliteit

Als ondernemer mag je op Instagram lekker authentiek jezelf zijn. Wist je dat het belangrijk is om altijd je unieke zelf te blijven in je reacties? Gebruik geen woorden die niet bij je passen of waarvan je denkt dat de ander ze van jou verwacht.

Schrijf zoals je praat en schrijf dingen die je meent: dan ben je het meest authentiek. En dat is erg belangrijk voor jouw marketing. Mensen weten dat te waarderen. Daarnaast wil je ook professioneel overkomen. Deze tips helpen je daarbij.

1. Gebruik terugkerende thema’s

Gebruik terugkerende thema’s. Per dag, per week of per maand. Een steeds terugkerend dagthema kan bijvoorbeeld zijn:

 • Maandag – #Melancholiemaandag
 • Dinsdag – #Doedinsdag
 • Woensdag – #Weetjeswoensdag
 • Donderdag – #Transformatiedonderdag
 • Vrijdag – #Vragenstaatvrijdag
 • Zaterdag – #Shoppingtipsopzaterdag
 • Zondag – #Uitjesopzondag

Het handige hiervan is dat je zelf precies weet wat je op welke dag moet posten. Dit terugkerende thema helpt je direct aan inspiratie en je volgers vinden het terugkerende thema leuk en gaan erop rekenen.

Bij weekthema’s kun je kijken naar actualiteiten. Denk aan de Boekenweek, week van de werkstress of de week van de veiligheid. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om op in te haken voor je eigen business.

Ninjatip: je kunt ook een eigen thema van de week verzinnen. Stel je hebt een hoveniersbedrijf, dan kun je denken aan ‘snoeitips’, ‘herfst in de tuintips’ enz. Houdt dan 1 week lang een thema aan en voor de volgende week verzin je weer een ander thema.

Wil je graag nog meer inspiratie over wat je kunt posten? Lees dan ook dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/maak-jouw-social-media-content-kalender-in-5-simpele-stappen/

2. Gebruik de aftel-klok in stories

Een aftelklok in een story telt af tot een bepaalde deadline die jij zelf kunt instellen. Het doel ervan is om je doelgroep te attenderen op je event door af te tellen naar de datum van je event.

Heb jij een leuk evenement en wil je daarmee op Instagram extra opvallen? Gebruik dan deze aftel-klok optie. Die staat bij de stickers:

20 verrassende Instagramtips voor ondernemers

De aftelklok kun je goed gebruiken in je stories om extra aandacht te vestigen op je event. Dat kan van alles zijn. Denk aan een webinar, een Live uitzending op Instagram (of Facebook). Maar je kunt het ook inzetten om aan te geven dat dan een specifiek thema begint, je product dan wordt gelanceerd of een andere belangrijke of interessante gebeurtenis plaatsvindt die je graag wilt delen.

Je voegt de teller als volgt toe:

 1. Ga naar je Instagram Stories en kies de sticker ‘Aftellen’.
 2. Selecteer de datum. Scrol hiervoor naar de gewenste datum.
 3. Pas kleur en tekst naar wens aan. Je kunt ook emoji’s toevoegen.

Ninjatip: je doelgroep kan zich abonneren op jouw ‘aftelling’. Zij krijgen een herinnering als de tijd om is. Zo worden ze nog een keer extra gewezen op jouw event: handig toch?

Vergroot bereik en betrokkenheid

3. Lok meer reacties uit met een call to action

Op Instagram ga je voor interactie en betrokkenheid. Dan werk je aan je zichtbaarheid. Een bericht met veel reacties krijgt namelijk automatisch meer bereik. Zorg dat in iedere post een call to action (= CTA) staat. Een CTA is een opvallende button, een link of tekst op een afbeelding die ervoor moet zorgen dat lezers op je afbeelding of link klikken. Een CTA beantwoordt één vraag: Wat wil je dat de lezer doet na het zien van jouw post?

Zet een call to action in je tekst of in je story. Stel bijvoorbeeld een vraag of probeer een discussie uit te lokken. Het klinkt simpel, maar het is echt zo: mensen reageren sneller als je erom vraagt. Ook als jij weer antwoordt of terug reageert op de reacties, zorgt dat voor een hogere plaats in de feed, omdat bij iedere reactie van een volger of van jou, je bericht omhoog ‘geduwd’ wordt.

Wil je graag meer tips over het inzetten van CTA’s? Lees dan ook dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/10-doeltreffende-cta-tips-voor-meer-klanten/

4. Spreek eens persoonlijk iets in

Wil je iemand op Instagram een chatbericht sturen? Dat kan origineler. Je kunt op Instagram ook gesproken berichten versturen. Deze audioberichten zijn alleen beschikbaar in Instagram Direct.

Instagram Direct is de berichtendienst van Instagram, waarmee je berichtjes kunt uitwisselen met je Instagram-vrienden. Naast berichten en foto’s kun je ook gesproken berichten versturen. Qua opzet lijken de gesproken berichten veel op de audioberichten van WhatsApp en in iMessage.

Je verstuurt de berichten als volgt:

 • Open de Instagram-app en tik rechtsboven op het papieren vliegtuigje om naar Instagram Direct te gaan.
 • Open een gesprek.
 • Hou nu je vinger ingedrukt op het microfoon-icoontje. Zolang je deze ingedrukt houdt, kun je een gesproken bericht opnemen.
 • Laat los om te versturen.
 • Wil je handsfree opnemen, beweeg je vinger dan omhoog zodra je de microfoonknop ingedrukt houdt.
 • Je kunt nu het scherm loslaten. Tik op de verzendknop om te versturen of op het prullenbakje om te verwijderen.

De gesproken berichten zijn beschikbaar in zowel één op één gesprekken als in groepsconversaties. Een ideale persoonlijke manier dus om extra op te vallen en de oprechte aandacht te trekken.

5. Maak optimaal gebruik van je bio

Er is een handige en simpele truc om beter zichtbaar te zijn met jouw business op Instagram. Als je niet echt bekend bent, zal jouw bedrijfsnaam niet direct verschijnen bij de top hashtags. Want op jouw bedrijfsnaam wordt waarschijnlijk niet direct gezocht. Het is (nog) geen bekende hashtag. Mensen zoeken wel op thema’s en gerichte trefwoorden. Wees slim en doe hier je voordeel mee.

Hoe kun je nu zorgen dat je nieuwe volgers aantrekt? Heel eenvoudig: voeg een belangrijk trefwoord toe aan je naam in de bio. Ga voor een woord waarop je doelgroep zoekt. Stel je bent kinderkapper. Zet dat woord dan ook in je bio. Dit is een van de best werkende tips voor je zichtbaarheid op Instagram.

Ninjatip: hoe meer trefwoorden je verwerkt in je bio, hoe beter.

6. Wordt door je hashtag vindbaar op Google

Op Instagram wordt vaak gezocht op bepaalde woorden, met of zonder hashtag. Mensen volgen vaak hashtags die ze interessant vinden. Jouw hashtags zorgen ervoor dat je beter wordt gevonden.

Wist je dat een hashtag die vaak genoeg wordt gebruikt, ook goed gevonden wordt in Google? Google maar eens op #365dageninstasucces 😉 Zaak dus om jouw unieke hashtags vaak te gaan gebruiken. Zet jouw unieke hashtags in iedere post.

Ninjatip: Moedig ook eens anderen aan jouw unieke hashtag te gaan gebruiken. Vraag het aan je tevreden klanten of aan je kenniskring. Mensen helpen je graag.

7. Reageer met een ander account op je eigen content

Het kan zijn dat je meerdere accounts op Instagram in gebruik hebt. Bijvoorbeeld een zakelijk en een privéprofiel. Maar je kunt ook meerdere zakelijke profielen naast elkaar in gebruik hebben. Stel dat je twee specifieke doelgroepen hebt, dan kun je voor elk van hen een eigen account aanmaken. Meer kan zelfs ook.

Naast het feit dat je op die manier perfect die specifieke subgroepen kunt benaderen, kun je nog iets doen waarmee je aan je zichtbaarheid werkt. Reageer met je ene account op het andere account (en andersom). Like bijvoorbeeld de net geplaatste post of – nog beter – like het en plaats er ook meteen een reactie bij. Al deze activiteiten zorgen ervoor dat je weer iets meer naar boven gaat in de feed van Instagram.

Ninjatip: doe dit direct nadat je iets hebt geplaatst. Dat is het beste moment om optimaal gebruik te maken van de werking van het algoritme van Instagram.

8. Ga voor interactie voor en na het posten van je bericht

In de tip hiervoor gaf ik al aan dat snel liken of een reactie plaatsen van belang zijn voor het algoritme van Instagram.

Wist je dat dat ook geldt voor de reacties die je plaatst bij een ander? Het schijnt dat je ook actief iets kunt doen aan jouw zichtbaarheid door 30 minuten en 15 minuten voordat je jouw post plaatst, zelf actief te reageren op de posts van anderen in jouw feed.

Dus niet alleen maar liken, maar ook een reactie erbij plaatsen. Dan plaats je jouw post en wacht weer 15 minuten. Vervolgens ga je opnieuw actief reageren op de posts van anderen. Ja, het kost je wat tijd, maar het schijnt echt de moeite waard te zijn. Probeer het eens uit.

9. Zet Instagram in voor Q&A-sessies

Houd eens een vraag & antwoordsessie (= Q&A) op Instagram. Jij bent de expert, dus biedt jouw volgers de gelegenheid om gebruik te maken van jouw expertise. Jij werkt aan je expertstatus en zij krijgen hun vragen beantwoord: win-win dus!

Je kunt dit op verschillende manieren doen. De meest eenvoudige is om een oproep te doen dat volgers hun vraag als reactie kunnen achterlaten. Jij selecteert vervolgens de belangrijkste vragen en beantwoordt die in een video of ik een blogpost. De vragen die je niet meeneemt in jouw video of blog, ga je persoonlijk beantwoorden in een privébericht.

Ninjatip: houd je Q&A’s steeds op vaste momenten. Bijvoorbeeld een keer per week op woensdag of 1 keer in de maand op de tweede maandag in die maand. Je volgers houden van een vaste structuur en duidelijkheid.

Wil je dagelijks van dit soort handige tips voor Instagram, zodat je account snel groeit en je meer volgers krijgt? Doe dan mee met 365 Dagen Instasucces. Echt iets voor jou! https://www.fanfactor.nl/cursussen/365-dagen-instagram-succes/

Ga voor een professionele lay-out

10. Zet je Instagram filter gericht in

Filters zijn leuk om je afbeeldingen wat te pimpen. Hiermee kun je leuke dingen doen. Ik kwam eerder een wetenschappelijk onderzoek tegen over het gebruik van filters. Daaruit blijkt dat foto’s met filter 21% vaker bekeken worden. Ze hebben zelfs 45% meer kans op een reactie.

Ook blijkt uit dit onderzoek dat warme filters het erg goed doen, net zoals foto’s met scherpe contrasten. Foto’s met ‘saturatie’ effecten doen het juist weer minder goed. Doe hier je voordeel mee, maar zorg er wel voor dat je niet overdrijft met de filters.

11. Gebruik witregels in je teksten

Eerder moest je allerlei trucjes uithalen om een mooie rustige lay-out van je tekst te krijgen met witregels en spaties. Veel mensen weten nog niet dat de Entertoets nu wel werkt bij het maken van je bericht.

Nog even enkele dingen waar je op moet letten:

 • Zorg dat er geen spaties voor of achter een enter staan. Dan werkt het namelijk niet.
 • Heb je geen Entertoets op je telefoontoetsenbord, switch dan eens naar je numerieke toetsenbord, daar staat meestal wel een entertoets.
 • Mocht het je nog niet lukken om de gewenste witregels in je tekst aan te brengen, typ je tekst dan eerst in de notitie app en kopieer en plak in je bericht. Dan gaat het zeker goed.

12. Verberg je hashtags in stories

Ook in stories (net als in je posts) zijn hashtags belangrijk om gevonden te worden en meer views te krijgen. Je wilt zoveel mogelijk mensen bereiken met je story, dus je gebruikt het liefste zoveel mogelijk relevante hashtags. Wil je liever niet dat al die hashtags zichtbaar zijn?

Hier volgt een handige truc om je hashtags te verbergen:

 • Typ de hashtags in de story met de teksttool of gebruik de hashtag sticker (je kunt er tien gebruiken).
 • Maak de hashtags zo klein mogelijk.
 • Plaats tenslotte een sticker, gif of emoji over de hashtags heen om ze te verbergen.

Ninjatip: wil je liever geen sticker, gif of emoji gebruiken in je story? Plaats dan al je hashtags in de rechterbovenhoek en ‘plak’ ze daar over elkaar heen. Dat doe je door ze stuk voor stuk aan te maken en ze dan erheen te slepen en daarheen te plaatsen.

Ga voor originele en professionele stories

13. Maak zelf een 3D-effect voor je tekst

Technisch is het momenteel niet mogelijk in Instagram om een 3D-effect aan te brengen op de tekst in je story. Maar je kunt het wel zelf maken. Het is heel eenvoudig en het lijkt net echt.

Klik hiervoor in een story op het pictogram met het tekenpennetje. Schrijf het gewenste woord (of de zin) om in het gewenste lettertype. Kies hier de kleur zwart. Zet de tekst op de plek waar je die wilt hebben.

Nu de truc: schrijf opnieuw exact hetzelfde woord (of zin) in hetzelfde lettertype. Neem bijvoorbeeld rood. Plaats het woord nu op het eerste (zwarte) woord, maar schuif het ietsje opzij. Zodat je de zwarte letters ook ziet langs de zijkant. Het resultaat is een verbluffend 3D-effect.

14. Ga voor vetgedrukte tekst

Soms wil je woorden of passages van je tekst benadrukken. Op Instagram heb je niet de gelegenheid om je tekst op te maken. Denk bijvoorbeeld aan vetgedrukte letters.

Met deze handige tool kan dat wel: de BoldTextGenerator.

Het is een kwestie van tekst plakken, en de opgemaakte tekst weer kopiëren en in je bericht plakken. Zo eenvoudig werkt het.

15. Ga voor een opvallend lettertype

Instagram heeft zelf enkele lettertypes; maar veel keuze heb je niet in je stories. Met de Fancy Tekst Generator is dat verleden tijd.

Je kunt elk gewenst lettertype gebruiken door de tekst in de tool te plakken. Vervolgens kies je het gewenste lettertype rechts uit en kopieer je dat naar je Instagram. Je kunt het in je berichten gebruiken, in je stories en in je bio. Super gemakkelijk en met een groots effect.

16. Gebruik geanimeerde lettertypes

Je hebt nu wat tips gekregen om je lettertypes wat meer op te laten vallen. Wist je dat je de tekst ook kunt animeren? Dat kan met de tool Hypetype.

Dit is een video App (alleen beschikbaar voor iOS) waarmee je leuke animaties in je stories kunt maken. Je kunt hiermee bijvoorbeeld je tekst laten bewegen, zodat die meer opvalt. Het werkt als volgt:

 • Installeer de app.
 • Open de app en selecteer de gewenste foto.
 • Klik 2 keer op de foto en je kunt nu onderaan met verschillende opties de tekst bewerken. Probeer wat dingen uit.

20 verrassende Instagramtips voor ondernemers

 • Sla je afbeelding op en gebruik hem op je Instagram. Zo heb je mooie originele content.

17. Verander de opmaak van stickers

Instagram stickers zijn een leuke optie om je story wat te pimpen. Als je de juiste stickers gebruikt worden je stories niet alleen leuker, maar ze kunnen je ook helpen een gewenst doel te bereiken.

Instagram heeft verschillende stickers die je kunt gebruiken voor je stories. Wist je dat je die stickers ook kunt verplaatsen en aanpassen? Denk bijvoorbeeld aan de positie of de kleur.

Je vindt de sticker-optie rechtsboven in je scherm bij je edit-opties (de smiley in het vierkante Instagram-icoontje). Je komt uit bij alle beschikbare stickers:

Sla je afbeelding op en gebruik hem op je Instagram. Zo heb je mooie originele content.

Wil je dagelijks van dit soort handige tips voor Instagram, zodat je account snel groeit en je meer volgers krijgt? Doe dan mee met 365 Dagen Instasucces. Echt iets voor jou! https://www.fanfactor.nl/cursussen/365-dagen-instagram-succes/

Scrol er doorheen. Als je een sticker hebt gekozen, kun je die vervolgens verslepen naar de gewenste plaats. Met twee vingers kun je de grootte aanpassen. Door erop te klikken kun je de stijl aanpassen. Ga zo voor stickers die aansluiten bij jouw huisstijl.

18. Draai je scherm in een video

Je hebt vast weleens gezien hoe mensen in een Insta-(live) filmpje supersnel het scherm van horizontaal naar verticaal switchen (of andersom).

De truc is heel simpel, je moet het alleen net even weten. Als je jouw video aan het opnemen bent, tik je twee keer snel achter elkaar op je scherm. De telefoon switcht automatisch binnen een seconde naar de andere stand.

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor je stories? Lees dan ook dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/80-content-ideeen-voor-instagram-stories/

Ga voor iets opvallends

19. Publiceer je ‘best nine’

Met deze tool maak je eenvoudig een overzicht van je beste Instagram-content. Dat doe je als volgt:

 • Download de app Top Nine.
 • Vul je Instagram-gebruikersnaam in.
 • Geef je e-mailadres door.
 • Jouw persoonlijke ‘Instagram Top Nine’ komt na een paar seconden in beeld.
 • Sla de afbeelding op en post hem op je account.

Ninjatip: Handig als je op je privacy gesteld bent. Je kunt na je download eenvoudig je persoonlijke gegevens weer verwijderen. Ga hiervoor naar topnine.co/forget-me

20. Maak zelf een mooie fotocollage

Zie jij ook steeds vaker van die mooie fotocollages langskomen op Instagram? Een fotocollage is een zinvolle tool voor je business. Je kunt het op verschillende manieren inzetten. Denk aan een selectie van de meest populaire posts; zo kun je die nogmaals onder de aandacht brengen. Of je maakt een weergave van je nieuwste producten.

Je kunt ook jouw favorieten bij elkaar plaatsen. En wat denk je van voor- en na foto’s? Of je producten en testimonials van die producten? Je ziet het; je kunt er alle kanten mee op.

Instacollage is een handig tool om je collages mee te maken. Deze applicatie is voor zowel iPhone als Android beschikbaar.

De app werkt eenvoudig: kies een sjabloon en plaats de foto’s op de gewenste plaats. Tenslotte kun je nog een effect toevoegen als je dat wilt.

Heb je een tip gezien die er voor jou meteen uitsprong? Maak er nu direct werk van en ga zo voor originele Instagram content. Succes!

Wil je dagelijks van dit soort handige tips voor Instagram, zodat je account snel groeit en je meer volgers krijgt? Doe dan mee met 365 Dagen Instasucces. Echt iets voor jou! https://www.fanfactor.nl/cursussen/365-dagen-instagram-succes/

Speak Your Mind

*