De 11 meest gestelde vragen over Clubhouse

De 11 meest gestelde vragen over ClubhouseVorig jaar maart werd de app Clubhouse gelanceerd, maar de echte hype vindt nu pas plaats. In Nederland en België zelfs pas sinds een week of 6.

Clubhouse is een nieuw type sociaal netwerk. Het draait hierbij niet om foto’s, video’s, afbeeldingen of teksten, maar om audio. Het opvallende is dat je alleen toegang krijgt via een uitnodiging: erg exclusief dus.

Maar als je eenmaal binnen bent, is het wel meteen verslavend. In dit blog deel ik de meest gestelde vragen over dit nieuwe interessante social media-platform dat voor ondernemers veel mogelijkheden biedt om jezelf als expert te profileren en meer zichtbaar (in dit geval: hoorbaar) te worden voor je (potentiële) klanten.

Je kunt Clubhouse vergelijken met een groot huis met ontelbaar veel virtuele kamers (rooms genaamd). In elke room vinden live gesprekken plaats.

Om je alvast een idee te geven van wat Clubhouse is, hier kort wat feitjes op een rij:

 • Het is een op audio gebaseerde app voor sociale media.
 • Deelname is alleen exclusief op uitnodiging (invite).
 • Deze app is tot nu toe alleen beschikbaar voor iOS.
 • Er wordt wel aan een Android versie gewerkt.
 • Er wordt nog hard doorontwikkeld aan de app.

Hier volgen de meest gestelde vragen over Clubhouse.

1. Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een audio-only app waar je online live naar gesprekken kunt luisteren. Denk aan een live podcast of een meeting waarbij je live kunt deelnemen aan discussies. Dus echt alleen maar audio: geen reacties, geen likes en geen ingeschakelde camera.

Dus het maakt niet uit hoe je haar zit en of je valse wimpers los zitten. Alleen jouw stem. I love it!

In je eigen room bepaal jij wie er toegang tot heeft. Ook bepaal je zelf wie mee mag luisteren en mee mag praten. Alles vind live plaats en er is achteraf niets terug te luisteren.

Het concept van alleen audio is anders dan alles wat er al is. Het is veel spontaner, directer en opener dan andere sociale media apps. Je kunt alleen meedoen als je een uitnodiging (= invite) hebt ontvangen.

Invites zijn nu nog schaars en dat maakt het ook exclusief.

Wil je graag op een makkelijke manier iets te weten komen over de meest uiteenlopende onderwerpen? Dan kun je hier je hart ophalen. Maar ook als je jezelf juist wilt profileren als expert op je vakgebied, dan is dit een interessant platform om jouw ideale doelgroep eenvoudig te bereiken.

2. Hoe is Clubhouse ontstaan?

De Clubhouse app werd ontwikkeld door Paul Davison en Rohan Seth met hun start-up Alpha Exploration Co. uit de VS. Beide heren hebben in het verleden voor zoekmachinegigant Google gewerkt. In maart 2020 kwam Clubhouse op de markt.

Wist je dat er geluiden gaan dat Facebook ook werkt aan een eigen Clubhouse-versie? Volgens The New York Times speelt Facebook in op de groeiende populariteit van deze app door ook een eigen variant te maken.

3. Wat zijn de kosten voor Clubhouse?

Clubhouse is tot nu toe een gratis app. Het is echter nog in ontwikkeling, dus het kan alle kanten op. Het is dus afwachten wat er in de toekomst gebeurt, maar nu is Clubhouse gewoon gratis te gebruiken.

4. Waar vind ik Clubhouse?

De app is dus voorlopig alleen voor iPhones te downloaden. Via de app-store van Apple kun je de app vinden en downloaden. Er wordt gewerkt aan een Android-versie.

Er heerst nogal wat verwarring omdat er meerdere apps zijn met dezelfde naam. Zo is er een app voor project management software die ook Clubhouse heet.

Klik hier voor de link naar de juiste Clubhouse-app.

5. Hoe kan ik aansluiten bij Clubhouse?

Het aantal gebruikers blijft flink stijgen: hoe zorg je dat jij er ook bij komt? Om lid te worden van Clubhouse moet je eerst Clubhouse via de app store downloaden (zie vraag 4).

Clubhouse is momenteel nog erg exclusief. Want zonder uitnodiging (‘invite’ genoemd) is er helaas geen kans om eens lekker rond te neuzen op deze app en te luisteren of deel te nemen aan de gesprekken. Die uitnodiging moet je krijgen van iemand die al lid is van Clubhouse.

Als je aansluit, krijg je standaard twee invites. Daarmee kun je twee mensen naar wens uitnodigen om ook lid te worden bij Clubhouse. Ook zij krijgen elk weer twee invites: zo werkt dit systeem dat gaat voor een stuk exclusiviteit.

Deze invite werkt op telefoonnummer. Gebruik bij het aanmelden op Clubhouse altijd het telefoonnummer waarop je de uitnodiging hebt ontvangen. Anders kun je er nog niet in 😉

Nog een bijzonder kenmerk van Clubhouse: Op je profiel staat openbaar door wie jij uitgenodigd bent. Er zijn dus goede redenen om je uitnodigingen doordacht te verdelen. Als je bijzonder actief bent, kun je trouwens extra uitnodigingen verdienen.

6. Hoe krijg ik een invite voor Clubhouse?

Zorg dat je in elk geval de app al hebt gedownload. Kies bij de gebruikersnaam bij voorkeur voor je eigen naam. Als je de app dan toegang geeft tot je contactlijst, zien je contacten – die al op Clubhouse zitten – dat jij ook wilt aansluiten. Geef de app vervolgens toestemming tot je contacten. Zij krijgen dan een melding dat jij ook graag wilt aansluiten en zo kan iemand je een invite sturen.

Zoals aangegeven kun je een invite ontvangen van iemand die al actief is op Clubhouse. Vraag je vrienden en kennissen er gewoon eens om, niet geschoten is altijd mis ;-). Misschien kennen zij wel weer iemand die jou een invite wil geven.

Je kunt ook de app downloaden en jezelf dan op de wachtlijst laten zetten. Het is wel onzeker hoe lang het duurt voordat je naar binnen komt. Maar dit heeft het grote voordeel dat je contacten die al lid zijn, zien dat jij op de wachtlijst staat. Ze kunnen dan besluiten om je een invite te geven.

Er komen ook steeds meer forums en groepen online waarbinnen je kunt vragen of iemand een invite voor je heeft. Die vind je onder meer op Facebook en Instagram. Gebruik hierbij de hashtags #Clubhouseinvite of #Clubhouse.

Je mag ook in een reactie onder dit blog melden of je een invite nodig hebt of er eentje over hebt. Er is vast wel iemand die reageert. Ik ga hier overigens niet in bemiddelen of zo. Het is helemaal aan jou of je een invite vraagt of geeft.

Tenslotte worden invites zelfs online ‘verkocht’ voor bizar hoge prijzen. Geen aanrader natuurlijk. Trap er niet in, het is niet nodig te betalen voor een Clubhouse invite. Ga gewoon voor één van de eerder genoemde opties.

7. Ik heb een invite voor Clubhouse: en nu?

Zoals aangegeven is Clubhouse alleen voor genodigden.

Heb je een invite ontvangen? Klik dan op de link in het bericht, meld je aan (zie de volgende vraag) en je kunt aan de slag op Clubhouse.

8. Hoe meld ik me aan bij Clubhouse?

Je hebt de app geïnstalleerd en je hebt een invite ontvangen. Dan kun je nu de volgende eenvoudige stappen doorlopen.

Open de app.

Voer je telefoonnummer in (van het toestel waarop je de app gaat gebruiken).

De 11 meest gestelde vragen over Clubhouse

Bevestig je telefoonnummer met de code die je via een bericht op je telefoon ontvangt.

De 11 meest gestelde vragen over Clubhouse

Vul je echte voor- en achternaam in.

De 11 meest gestelde vragen over Clubhouse

Maak een gebruikersnaam aan.

Nu sta je op de wachtlijst. Ook kun je nu mensen vragen om een invite. Zodra je die hebt, zie je die in de app verschijnen en kun je naar binnen.

Als je een invite van iemand hebt ontvangen, zorg dan dat je de app hebt geïnstalleerd (zie vraag 4).

9. Ik ben binnen: hoe werkt Clubhouse precies?

De indeling

Ben je eenmaal binnen? Nu moet je je profiel instellen door je volledige naam in te voeren, een gebruikersnaam te kiezen en een foto toe te voegen. Je moet de app ook toestemmingen geven, zoals toegang tot contacten, een microfoon, etc.

Je vindt in het midden de homepage die alle rooms herbergt. Het zoek-icoontje, de uitnodigingenteller, de feed, het meldingsbel-icoontje en je profiel staan in het bovenste deel.

De opties om ‘een room te openen’ en mensen te zien die beschikbaar zijn om te chatten zie je in het onderste deel staan.

Via het menu kun je tenslotte ook je Twitter- en Instagram-account koppelen.

De 11 meest gestelde vragen over Clubhouse

Rooms

Een room is optisch ingedeeld in twee delen. Bovenaan zie je wie aan het woord is of wie er aan het woord gaan komen (in chronologische volgorde). In het onderste gedeelte zie je iedereen die in de ‘virtuele zaal’ zit.

Je kunt eenvoudig aansluiten bij een openbare room. Ook kun je je eigen room openen. Je hebt daarbij de opties ‘Open’, ’Social’ en ‘Closed’.

De 11 meest gestelde vragen over Clubhouse

Closed rooms zijn handig om (privé) gesprekken te voeren, bijvoorbeeld met vrienden, collega’s of (potentiële) klanten. Open rooms kan iedereen betreden en iedereen kan er  dan meeluisteren of meepraten.

Gebruikersrollen

Er zijn verschillende gebruikersrollen te benoemen op Clubhouse:

 • Luisteraar: Wil je gewoon luisteren naar wat er allemaal wordt gezegd? Geen probleem: Elke gebruiker die zich bij een room aansluit, kan het gesprek live volgen.
 • Moderator: die leidt het gesprek door gebruikers ‘op het podium’ te halen en hen aan het woord te laten. Omgekeerd kunnen ze ook gebruikers van het podium verwijderen.
 • Spreker: Iedereen in de room kan actief aan de discussie deelnemen en aan het woord komen. Wil je meepraten? Steek dan even je virtuele hand op (rechts onderaan in beeld) en je komt vanzelf aan de beurt. Zo maak je duidelijk dat je een vraag hebt of ook iets wilt bijdragen aan het gesprek.

Je microfoon staat standaard uit. Zo wordt voorkomen dat er allerlei ruis is of dat gesprekken door elkaar heen lopen. Als je aan de beurt bent, schakelt de moderator je microfoon in en kun je iets vertellen of vragen.

Met de kalenderweergave kun je in de gaten houden wanneer er rooms geopend worden die je bijzonder interesseren. Daarvoor klik je op het kalender-icoontje boven in het menu.

De 11 meest gestelde vragen over Clubhouse

Dan kun je door allerlei aankomende gesprekken scrollen. Wil je iets volgen? Tik dan op het belletje erachter en je krijgt een notificatie als het gesprek start:

De 11 meest gestelde vragen over Clubhouse

Interessegebieden

Als je bent ingelogd, kun je zelf de onderwerpen aangeven waarin je geïnteresseerd bent. Je kunt echt van alles vinden.

Volg de thema’s waarop jij expert bent om te zien wat er allemaal wordt aangeboden. Volg de influencers uit je vakgebied of kijk waar zijn mee bezig zijn en laat je inspireren.

Clubhouse toont je vervolgens suggesties van rooms die hieraan gerelateerd zijn en interessant voor je kunnen zijn. Omdat de app relatief nieuw is, vind je nu nog veel anderstalige rooms. Maar er zullen steeds meer Nederlandstalige rooms komen.

10. Wat kan er allemaal op Clubhouse?

Eigenlijk alles wat gebaseerd is op audio. Denk aan gewone live (groeps)gesprekken, live overleg, live workshops, live Q&A-gesprekken, live discussies, live lezingen of live netwerkbijeenkomsten.

En … ga jij ook aan de slag met Clubhouse? Als ondernemer liggen er zeker prachtige kansen om via dit platform direct in contact te komen met je potentiële klanten. Succes!

Comments

 1. Kim Berckmans zegt

  Heel duidelijk ! Ik had ook graag een invite ontvangen, wie heeft er eentje over?

 2. Monique Posset zegt

  Goedemorgen, is er nog iemand van wie ik een invite kan ontvangen voor Clubhouse? Duidelijke uitleg Anne, helaas zonder invite geen toegang tot jou room. Username: @mposset

 3. Mooie Blog, interessant ! en zou graag mee luisteren Kan ik nog een invite ontvangen?

 4. Jolanda Krouwel zegt

  Bedankt voor de heldere uitleg. Ik zou graag met Clubhouse van start willen gaan. Wie wil mij een invite sturen? Mijn username is @jkrouwel. Alvast bedankt voor de genomen moeite!

 5. Monique van Herpen zegt

  Ik wil ook graag een invite ontvangen
  @moniquevherpen
  Wie oh wie kan mij helpen?

 6. Bianka Muller zegt

  Hoi Anne, bedankt voor het toelichten. Ik zou graag een invite willen ontvangen. Alvast bedankt. Gr. Bianka

 7. Super bedankt weer voor je duidelijke uitleg Anne!

  Graag zou ik een invite willen ontvangen van Clubhouse. Mijn username is @moniquewilders
  Ben jij diegene die mij helpt?
  Bedankt alvast en een fijne dag!

  • Francisco Manuel Mendez Vilas zegt

   Dank voor deze introductie. Heel leuk initiatief. Ik wil graag deelnemen en een invite ontvangen voor Clubhouse. Mijn gebruikersnaam is @ francisco19784. Wie wil mij helpen? Alvast heel erg bedankt.

 8. Dank voor deze introductie. Heel leuk initiatief. Ik wil graag deelnemen en een invite ontvangen voor Clubhouse. Mijn gebruikersnaam is @yogacapelle. Wie wil mij helpen? Alvast heel erg bedankt.

 9. Bart peeters zegt

  Goedemiddag, ik ben heel benieuwd wat Clubhouse ons kan bieden en wil graag deelnemen aan jullie live-gesprek op dinsdag 9 maart. Wil één van jullie mij uitnodigen? Mijn gebruikersnaam is @Baldie1966. Hartelijke groet uit Oosterhout, Bart Peeters

 10. Evelien van den Breemen zegt

  Ik sluit aan in de rij 😊 Ik zou graag een invité voor Clubhouse ontvangen. Mijn username is @Eefje75
  Alvast heel erg bedankt!!

 11. Dag iedereen,
  uiteraard wens ik ook een uitnodiging van Clubhouse te ontvangen, maar gezien ik duidelijk niet de enige ben, zal ik geduldig blijven wachten.
  Mijn profiel op Clubhouse = @RivellaCosmetic
  Alvast hartelijk dank bij voorbaat

 12. Super leuk, zojuist de app gedownload. Van wie mag ik een invite ontvangen?? Alvast heel erg bedankt!

 13. Dag Anne

  Ik wil ook de link ontvangen met de uitnodiging.
  Ik heb me al eens aangemeld maar geraak niet binnen.
  Dus hopelijk via deze weg
  Groetjes Kristy

 14. Ik heb al veel gehoord over Clubhouse, maar nu ook duidelijk uitgelegd hoe te starten! Ik zou graag een invite ontvangen, wie heeft er een over?

 15. Josefien bex zegt

  Goedendag Anne en iedereen die dit leest.
  Ik wil heel graag een uitnodiging ontvangen voor Clubhouse.
  De uitleg van de app Clubhouse is heel duidelijk. Dank je wel hiervoor.
  Alvast bedankt voor de uitnodiging.

 16. Josefien bex zegt

  Goedendag Anne en iedereen die dit leest.
  Ik wil heel graag een uitnodiging ontvangen voor Clubhouse.
  De uitleg van de app Clubhouse is heel duidelijk. Dank je wel hiervoor.

 17. Goeiemorgen, ik wil ook wel graag een invite voor Clubhouse.
  Alvast bedankt!
  sTeF.

 18. Goedemorgen,
  Ik zou heel graag een invite willen voor clubhouse. Een mooie duidelijke uitleg trouwens in deze blog.
  In ieder geval bedankt hiervoor en ik hoop dat ik binnenkort ook een invite heb om hier actief mee bezig te gaan.
  Alvast bedankt.

 19. Marjon Groen zegt

  Dank je wel voor je uitleg Anne, zoals altijd alles weer duidelijk. Ook ik wil graag een invite ontvangen voor Clubhouse, wie helpt mij?

Speak Your Mind

*