Hoe blijf je in Coronatijd online zichtbaar: 8 praktische tips

Hoe blijf je in de Coronatijd online zichtbaarVeel ondernemers worden in Coronatijden hard geraakt. Door de crisis moeten velen van ons andere bronnen van inkomsten zoeken. Gelukkig zijn wij een ondernemend en creatief volk en zie ik ondernemers de kansen pakken die ze nu noodgedwongen zien. Wist je dat je online zichtbaarheid één van de belangrijkste dingen is op dit moment? Heel Nederland (dus ook jouw doelgroep) zit veel online. Aan jou de taak om zo goed mogelijk vindbaar en zichtbaar te zijn.

Helaas is dit niet voor iedereen even makkelijk te realiseren. Vaak weet je niet waar je moet beginnen en in welke volgorde je het dan aanpakt.

Soms voel je ook angst om jezelf ‘in the picture’ te zetten. ‘Wat heb ik nou voor belangrijks te melden?’ of ‘ Ik doe er toch niet toe….’ zijn veelgehoorde bezwaren. Zeker in deze crisistijd.

Dit leidt ertoe dat je niet in de actiestand komt en dus niet goed zichtbaar bent. Dat moet echt anders. Ga aan de slag met deze 8 praktische tips waarmee je jouw online zichtbaarheid kunt opbouwen en vergroten. Pak deze kans.

Ga juist nú voor optimale online zichtbaarheid

Online zichtbaarheid houdt in dat je ervoor zorgt dat jouw bedrijf online vindbaar is voor jouw ideale klant. Dat begint met een goede website. Veel mensen denken dat je een website moet hebben die goed scoort in de zoekmachines. Dat is zeker mooi, maar dat alleen is niet voldoende voor optimale online zichtbaarheid. Je kunt zoveel meer doen om je zichtbaarheid te vergroten: maak er gebruik van. Want iedereen is tegenwoordig vooral online te vinden; zorg dat jouw doelgroep jou daar ook vindt.

1. Wees altijd authentiek jezelf

Zoals ik heel vaak zeg: jij bent je bedrijf. Jij bent uniek en jouw dienstverlening is dat ook. Zorg ervoor dat dit in alle acties met betrekking tot je online zichtbaarheid naar voren komt.

Straal online uit hoe je offline bent en durf jezelf te zijn: ook in Coronatijd. Deel gerust je gedachten en emoties op een gepaste manier. Je bent tenslotte ook maar een mens. Vergelijk jezelf en je dienstverlening niet met anderen. Maar volg je intuïtie en doe wat bij jou past. Vervolgens laat je dit zien in al je content. Zorg voor herkenbaarheid en eenduidige communicatie richting je doelgroep. Dat kan door te kiezen voor specifieke onderwerpen en door gebruik te maken van je huisstijl.

Ninjatip: Schrijf zoals je praat. Zoals je een gesprek zou voeren met een klant. Dan klink je vertrouwd en herkenbaar.

2. Zorg voor een aansprekende website

Je hebt vanwege de Coronacrisis waarschijnlijk wat meer tijd voor andere dingen in je business op dit moment. Zie dat als een kans en gebruik die tijd zo zinvol mogelijk om daar achteraf de vruchten van te kunnen plukken.

Ben je onlangs gestart als ondernemer en heb je nog geen website? Dan is nú het moment. Je kunt eenvoudig zelf een website maken in WordPress. Met de uitleg in dit blog, de tutorials op YouTube en een beetje handigheid heb je zo een website gemaakt. Dit kun je natuurlijk ook uitbesteden. Denk aan die handige neef of die vriend die zelf websites maakt: mensen willen je hier vast met alle liefde mee helpen. Zorg ervoor dat je zelf de content van je website schrijft. Jouw website-content moet de belangrijke vragen van je doelgroep zo goed mogelijk beantwoorden.

De kans is groot dat je al een website hebt. Ook dan is er werk aan de winkel. Neem je website kritisch onder de loep. Is meteen duidelijk voor wie jij er bent en welke problemen je kunt oplossen? Dit moet in een oogopslag duidelijk zijn. Kunnen ze eenvoudig contact met je opnemen? Dit zijn de belangrijkste onderdelen van je website.

Zorg daarnaast voor andere belangrijke informatie: houd het daarbij altijd kort en krachtig. Mensen zijn druk, dus grote lappen tekst worden niet gelezen en kunnen zelfs bezoekers afstoten. Maak bijvoorbeeld gebruik van overzichtelijke opsommingen en houd de rest van de teksten zo beknopt mogelijk.

Het is verstandig om regelmatig je website na te lopen en zaken aan te passen, te verwijderen of toe te voegen. Zorg er in elk geval voor dat er geen verouderde informatie op je website staat (bijvoorbeeld een workshop waarvan de datum al is verstreken). Dat oogt onprofessioneel.

Heb je een zaak die fysiek bezocht kan worden? Zorg dat je actuele openingstijden duidelijk te vinden zijn op je website zodat mensen niet voor de deur staan terwijl jij op dat moment gesloten bent. Onthoud: je website is je online visitekaartje: dus zorg ervoor dat alles actueel is.

Extra tip: vergeet ook niet om je website aan te passen aan de omstandigheden. Ben je meer uren geopend? Pas het meteen aan op je website. Denk er ook aan dat wanneer alles weer richting ‘normaal’ gaat, jij je website content ook weer aanpast op de nieuwe situatie.

Weet jij ook nooit wat je op social media kunt zetten? 🙂 Geen paniek. Ik geef je elke dag een tip, inspiratie, of idee om op een integere manier in te spelen op de actualiteit van de dag: https://www.fanfactor.nl/cursussen/365-dagen-social-media-succes/

3. Ga voor gratis reclame

Op dit moment moeten we goed kijken waar we ons geld aan kunnen besteden. Zeer waarschijnlijk is dat niet aan reclames. Wist je dat Google je gratis een mooie optie biedt om aan je online zichtbaarheid te werken?

Het is eenvoudig; alleen zie ik nog te vaak bedrijven die er geen gebruik van maken. Dat is eeuwig zonde. Ik heb het over het Google My Business-account: https://www.google.com/intl/nl_nl/business/

Door alle gegevens daarin aan te vullen, werk je gericht aan je online zichtbaarheid in Google. Want jouw ingevulde gegevens verschijnen direct rechts in beeld, zodra iemand je googelt. Hoe handig is dat?

Je kunt van alles toevoegen aan je profiel om je online uitstraling hier te verbeteren. Denk aan foto’s, openingstijden en aan het plaatsen van speciale aanbiedingen of bepaalde aankondigingen. Denk ook zeker aan reviews. Je weet hoe belangrijk die zijn. Vraag tevreden klanten of ze een review willen geven. Hoe meer, hoe beter. Stel dat jij 10 reviews hebt en je concullega’s 2, dan is de kans groot dat ze jou benaderen in plaats van je concullega.

Heb je een lokale onderneming die ook fysiek bezocht kan worden? Dan is dit helemaal mooie gratis reclame. Want jouw vestiging wordt weergegeven op de Google-kaart, zodat mensen meteen kunnen zien waar je precies zit.

Kortom: Vul dit profiel volledig in en zorg zo dat je bedrijf eruit springt voor lokale klanten.

4. Breng online focus aan

Zeker nu zijn de social media platforms jouw sterkste wapen als ondernemer. Doe er je dan ook voordeel mee. Je moet op een bepaalde manier fans/volgers zien te krijgen door online een persoonlijke band met mensen op te bouwen. Dat kan bijvoorbeeld goed op Facebook, Instagram, Pinterest of YouTube. Kies een insteek die gepast is in Coronatijd. Houd rekening met de gemoedstoestand van je potentiele klanten.

Op alle social media aanwezig zijn, is natuurlijk niet te doen. Ga voor jezelf na waar jouw doelgroep het meeste aanwezig is. Want jongeren hebben hun eigen favoriete platforms en ouderen ook. Doe gericht onderzoek waar je doelgroep zich online bevindt.

Profileer je vervolgens zo goed mogelijk op die sociale media. Licht (net als op je website) toe welke specifieke problemen je kunt oplossen voor je doelgroep! Onthoud daarbij: als mensen niet weten wie je bent of wat je doet, gaan ze niets bij je kopen. Bouw dus via de door jou gekozen platforms een band op met je doelgroep. En vergeet niet: deze crisis gaat weer een keer voorbij. Maak nu (flink) werk van je online zichtbaarheid om op de radar te blijven bij je doelgroep.

Bij zichtbaarheid denk je al snel aan reclame. De beste reclame is de reclame die anderen voor jou maken. Zorg dus dat je recensies en aanbevelingen krijgt. Daar is nu tijd voor. Op je Facebookpagina is dat bijvoorbeeld heel eenvoudig. Wist je trouwens dat Facebook recensies ook vindbaar zijn in Google? Tijd om er serieus mee aan de slag te gaan!

Recensies geven vaak de doorslag voor een potentiële klant. Facebook recensies zijn waardevol, omdat ze worden geschreven door echte mensen. Mensen waarbij je op het profiel kan kijken, of mensen die je misschien wel kent. Iedereen zit in deze tijden online; doe er je voordeel mee en zorg dat jij positief blijft hangen.

5. Nu echt aan de slag met video

Zoals ik al eerder aanhaalde: heel Nederland zit de hele dag online: zorg er dus voor dat jouw ideale klant jou daar vindt. Interessante content beperkt zich niet alleen tot het geschreven woord. Neem bijvoorbeeld video: dat is en blijft ‘hot’. Met video’s kom je automatisch hoger in de ‘ranking’ van de verschillende social media. Daarnaast is video erg persoonlijk. De kijker leert jou persoonlijk kennen. Emoties zijn ook veel beter over te brengen via video. Je ‘raakt’ de kijker persoonlijk. Dat is precies wat je wilt.

Heb je je al aan video gewaagd? Vaak heb je even een zetje, wat inspiratie en wat hulp nodig. Als je bijvoorbeeld een video plaatst op Facebook, gaat dat enorm voor je werken. Je video zal veel bereik hebben en veel views.

Extra tips:

  1. Maak de video niet te lang, maximaal 2 minuten.
  2. Upload de video naar Facebook (dus niet naar YouTube en dan met een link op Facebook).
  3. Plaats een Call to Action aan het einde van de video.

6. Ga (nu eindelijk) bloggen

Heb jij nu ook flink wat tijd over? Maak van de nood een deugd en begin met bloggen. Dit is een manier om via gratis content (blogs) je expertise te delen met jouw doelgroep. Op die manier weet de lezer wat jij ‘in huis hebt’ aan kennis en kunde. Daarnaast is het een manier om jezelf te onderscheiden van je concullega’s.

Waarom kom je er niet onderuit om te gaan bloggen als je online zichtbaar wilt worden?

  • Jouw doelgroep zit juist nu veel online
  • Je wordt online beter vindbaar
  • Je inspireert en motiveert anderen
  • Je werkt aan je expertstatus
  • Je krijgt meer zelfvertrouwen door je kennis te delen
  • Je wordt een betere schrijver
  • Je wordt een betere denker
  • Je krijgt oog voor de belangrijke thema’s op jouw vakgebied
  • Je breidt je online netwerk uit

Tot slot nog een extra reden waarom het zo interessant is om te gaan bloggen. Als mensen namelijk via Google bij een van jouw blogartikelen zijn gekomen en ze blijven vervolgens lang op jouw blog, wordt je blog door Google gezien als een waardevolle website. Hierdoor ga je ook weer hoger in de zoekresultaten scoren.

Heb jij je nog niet aan bloggen gewaagd? Dit is het juiste moment: ga ervoor. Hier vind je een handleiding hoe je een blog installeert op je bestaande website of een nieuwe website: https://www.anneraaymakers.nl/hoe-begin-je-met-een-wordpress-blog/

Extra tips: Deel de link naar elk nieuw geschreven blog steeds via de verschillende social media. En waarom niet ook meteen je meest recente blogartikel promoten in je e-mail handtekening? Gewoon met een linkje? 😉

7. Laat van je horen in groepen

Groepen op social media zijn een geweldige manier om jezelf online zichtbaar te maken. Daarnaast kun je op die manier werken aan je expertstatus.

Weet jij ook nooit wat je op social media kunt zetten? 🙂 Geen paniek. Ik geef je elke dag een tip, inspiratie, of idee om op een integere manier in te spelen op de actualiteit van de dag: https://www.fanfactor.nl/cursussen/365-dagen-social-media-succes/

Facebook
Naar mijn mening zijn groepen het leukste onderdeel van Facebook. Een Facebookgroep is een forum van gelijkgestemde mensen die met elkaar informatie uitwisselen, netwerken en elkaar helpen. In een groep kun je toekomstige klanten vinden. Echt rechtstreeks promoten en verkopen is ‘not done’ in een groep, maar je kunt er wel je status als expert op jouw gebied verhogen en mensen er mee kennis laten maken.

Op https://www.facebook.com/groups/ vind je mogelijk interessante groepen voor jou. Bovenaan deze pagina vind je ook de groepen van vrienden, lokale groene en nieuwe groepen. Kijk er eens door heen. Nog slimmer is het om gewoon op groepen te zoeken via een trefwoord. Als een groep interessant is, klik je rechts op de knop ‘Lid Worden’. Vaak moet je lidmaatschap eerst goedgekeurd worden door de groepseigenaar.

LinkedIn
Op LinkedIn vind je veel interessante groepen waarbij je kunt aansluiten. LinkedIn Groepen zijn erg nuttig voor de zichtbaarheid van je bedrijf. Wist je dat er een belangrijke verschuiving is van het simpelweg zenden van marketingboodschappen naar de echte connectie met je netwerk?

In plaats van grote publieke pagina’s op te bouwen, kiezen steeds meer bedrijven voor community’s. Deze verschuiving zie je al duidelijk op Facebook, waar waardevolle content in groepen voorrang krijgt boven promotionele content. Groepen (community’s) op social media hebben de toekomst en dat dat zeker geldt ook voor groepen op LinkedIn.

Kortom: laat van je horen in de groepen waar jouw ideale klanten zitten. Beantwoord daar regelmatig vragen, reageer op berichten van anderen of deel handige tips.

8. Geef een webinar

Heel Nederland is momenteel actief via videobellen of video vergaderen. Dat is nu de manier om contact te houden met familie en klanten. Een webinar is een samenvoeging van de woorden ‘web’ en ‘seminar’. Het gaat vaak om een workshop, een lezing of een presentatie die plaatsvindt via het internet. Webinars zijn natuurlijk een geweldige manier om te werken aan je online zichtbaarheid. Daarnaast bouw je daarmee sterk aan je betrouwbaarheid, je bekendheid en last but not least aan je mailingslijst.

Wil je een webinar geven? Zorg dan voor veel promotie ervan op de social media. Begin op tijd met promoten en herhaal het regelmatig. Natuurlijk zet je ook je mailinglijst gericht in met enkele mailberichten die gerelateerd zijn aan je webinar.

Vind je het op dit moment nog te spannend om alleen een webinar te geven? Kijk of je het met een andere expert samen kunt organiseren. Stel samen een webinar op en geef het samen.

Een andere manier is om je bijvoorbeeld (kort) te laten interviewen tijdens een webinar van iemand anders. Dat is een win-winsituatie: de ander heeft een extra expert aan het woord. Jij lift mee op de bekendheid van de ander en mensen hebben even kennis met jou mogen maken. Misschien smaakt dat naar meer en geef je daarna zelf een webinar.
Welk van deze tips ga jij gericht inzetten om jouw online zichtbaarheid in Coronatijden te vergroten? Kies er een uit waar je vandaag nog mee begint. Succes!

Weet jij ook nooit wat je op social media kunt zetten? 🙂 Geen paniek. Ik geef je elke dag een tip, inspiratie, of idee om op een integere manier in te spelen op de actualiteit van de dag: https://www.fanfactor.nl/cursussen/365-dagen-social-media-succes/

Speak Your Mind

*