Hoe begin je met een WordPress blog?


begin_een_blog_in_3_stappenMijn blog is het begin geweest van mijn succes. 6 jaar bloggen heeft mij zo ontzettend veel opgeleverd, dat hou je niet voor mogelijk. Het heeft mijn bedrijf echt geholpen, aan naamsbekendheid, vertrouwen en, ja, klanten.

De vraag die ik regelmatig krijg is: hoe begin je nou een WordPress blog? Veel ondernemers hikken er tegenaan, omdat ze denken dat het ingewikkeld is om te starten met bloggen.

Niets is minder waar. Doe deze 3 stappen en je kunt gaan bloggen. Klaar? Go!

Ik adviseer je om WordPress te gebruiken. De WordPress software is gebruikersvriendelijk en eenvoudig. Bovendien is een WordPress blog goed vindbaar in Google en gratis. Dat laatste is natuurlijk niet onbelangrijk :-).

Kies dan wel een WordPress installatie op je eigen domein. Niet schrikken, ga ik je uitleggen en dat ga je allemaal zelf doen.

Om de verwarring compleet te maken, je hebt wordpress.org en wordpress.com.

Wat is het verschil tussen wordpress.org en wordpress.com?

WordPress.com
Op wordpress.com kun je een blog starten op het domein, op de server van WordPress. Da’s lekker makkelijk, dan hoef je zelf geen domein te hebben en het is , tot op zekere hoogte, gratis.

Veel bloggers kiezen voor een WordPress.com blog. Ik zou dat niet doen. Zo’n blog bevindt zich op de server van WordPress en het webadres (URL) zal dan zoiets zijn als: https://jouwnaam.wordpress.com/

Verder heb je er weinig zeggenschap over. Je kunt het niet inrichten precies zoals jij wilt en je hebt niet de beschikking over plug-ins. Plug-ins zijn apps die je helpen je blog in te richten en precies zo te maken als jij wilt.

WordPress.org
Als je er voor kiest een blog te starten op je eigen website/domein, kies je voor wordpress.org. Je installeert dan de (gratis) software die je op wordpress.org kunt downloaden op je eigen domein. Je kunt je blog helemaal inrichten zoals jij wilt en staat op jouw eigen plekje op het internet.

Ik adviseer deze laatste optie en zal je stap voor stap uitleggen, hoe je dit advies kunt opvolgen.

Dan moet je dus wel eerst een domein aanvragen en een webhost kiezen. Een webhost biedt je een plek op het internet, de plek waar jouw blog op een server geplaatst moet worden.

Als je al een domein hebt en je blog op je bestaande domein wilt starten, hoef je stap 1 natuurlijk niet te doen. Afhankelijk van hoe het is ingericht bij jouw webhosting, moet je dan zelf WordPress installeren.

Er zijn ook veel hostingbedrijven die een One-Click-Install hebben, zoals ik hier onder beschrijf. Informeer daar even naar bij je webhosting.

Stap 1: Neem een hosting account

Ik raad je Hensel Hosting aan. Voordeel is dat het een Nederlands bedrijf is, de mensen die er werken spreken Nederlands en leveren een goede service. Een domein en hosting kost bij Hensel Hosting € 5,75 per maand en daar krijg je WordPress bij.

Ik weet dat er goedkopere aanbieders zijn, maar voor mij is service, betrouwbaarheid, gebruikersvriendelijkheid en snelheid heel belangrijk.

Als je een domein aanvraagt krijg je binnen enkele minuten een e-mail dat je kunt gaan beginnen.

Stap 2: Installeer WordPress

install_wordpressAls je een domein hebt aangevraagd en de bevestigingse-mail hebt ontvangen, log je in en hoef je alleen maar op ‘Install WordPress’ te klikken. Een kind kan de was doen.

In dit proces kun je ook kiezen of je je blog in een map wilt plaatsen of direct ‘in de root’. Bijvoorbeeld www.mijnbedrijf.nl/blog (dan staat je blog in een submap van je website) of www.mijnblog.nl.

Kies bij ‘Taal’ voor NL, dan is de software helemaal in het Nederlands. Wel zo gemakkelijk.

Klik op de blauwe knop installeren. Trek je niets aan van een melding dat ‘files will be deleted’. Komt helemaal goed.

Klik indien nodig op ‘Verversen’ en als de installatie klaar is zie je bij ‘Recente Installaties’ de locatie van je blog. Kopieer de url en plak in de browser.

Je krijgt dan een welkomstwoordje van WordPress.

welkom_WordPress

Kies een websitetitel (de naam van je blog). Als je er nog niet zeker van bent, geen nood, je kunt dit later nog veranderen.

Kies een gebruikersnaam en een wachtwoord. Dit zijn de gegevens waar mee je in logt bij WordPress, als je gaat bloggen.

Vul je e-mailadres in. Klik op ‘Installeren’.

Je hebt nu een blog! Zo simpel is het! Youpie! Je blog staat nu op het domein wat je hebt gekozen. Bijvoorbeeld www.mijnbedrijf.nl/blog of www.mijnblog.nl. Als je dat intypt in de browser, zie je je blog.

OK, ziet er nog wel heel ongezellig uit, maar daar gaan we wat aan doen in stap 3.

Stap 3: Richt je blog in

Zo, nu kun je inloggen. Klik op de knop ‘inloggen’ en vul de gebruikersnaam en het wachtwoord in die je in de vorige stap hebt gekozen.

Je komt nu in het dashboard van je blog, waar je je blog kunt gaan beheren.

Klik op ‘Weergave – Thema’s’ en kies een van de aangeboden Thema’s. Een ‘Thema’ bepaalt het uiterlijk van je blog.

Je kunt ook een ander thema kiezen dan die aangeboden worden. Klik daar voor op ‘nieuwe toevoegen’ en dan op ‘Eigenschap filter’.

themas_WordPress

Je kunt hier invullen welke kleur je kiest, welke layout.

Als je vervolgens op ‘Filters toepassen’ klikt zie je een keur aan beschikbare thema’s die je kunt gebruiken. De thema’s die aangeboden worden zijn gratis.

Installeer een thema en je kunt gaan bloggen!

Om je eerste blog te gaan schrijven klik je op ‘Berichten – Nieuw Bericht’.

Heb je de smaak te pakken en wil je dat zoveel mogelijk mensen jouw artikelen gaan lezen? In dit artikel vind je ’20 manieren om de bezoekers van je blog terug te laten komen voor meer’

Veel plezier!

Comments

 1. Lieselot fabel zegt

  Kun je met wordpress je lezers laten intekenen zodat ze bij elk nieuw blog bericht een mail krijgen?

 2. Welke domeinbedrijven raad je aan?

 3. Hoi anne ik heb de stappen doorlopen. Helaas krijg ik een foutmelding als ik de url in de browser plaats. Ik krijg dan niet het scherm van Wordpress.
  Hoe nu verder?
  mvg Mandy

 4. hooi ik ben david en ik heb een auto blog genaamd instauto.nl
  ik heb best veel artikelen en ik schrijf dagelijks
  maar hoe krijg ik bezoekers?

  • Hey David, het belangrijkste is goede SEO (google even) en goede duidelijke artikelen schrijven. Daarnaast kun je de site onder de aanbracht brengen op forums die relevant zijn (in je handtekening zetten) en via facebook, eventueel kun je adverteren op facebook. Daar kun je selectief adverteren richting personen geinteresseerd in autos en het is de goedkoopste manier (cpm kosten)

 5. Goede uitleg maar het ‘Kies een thema’ gaat wel wat snel. Volgens mij kun je een studie doen naar alle verschillende thema’s en dat geeft keuze stress. Ik zou tenminste echt niet weten hoe ik snel een thema zou moeten kiezen. Heb je daar tips voor?

 6. bianca Taapken zegt

  Hallo Anne,
  Ik heb mijn naam al geregistreerd (paar jaar terug) bij Transip. Hoe kan ik nu deze koppelen aan mijn blog?

 7. Hey Anne,

  Mooi artikel. Alleen wil ik wel een kleine kanttekening geven:

  Als je een domein hebt aangevraagd en de bevestigingse-mail hebt ontvangen, log je in en hoef je alleen maar op ‘Install WordPress’ te klikken

  Niet elke hosting provider heeft deze service. Ik zit zelf bij een provider die het wel bied. Maar ik heb hiervoor ook een provider gehad die dit niet bood (en duurder was!!)

  Zelf ben ik een beginnende blogger over mijn leven met autisme, ik wil artikelen gaan schrijven over de omgang in de thuis situatie en hoop dat mensen dit herkennen. Ook wil ik wat informatieve artikelen gaan schrijven. Ik heb al een aantal pagina’s van je doorgelezen en het zijn erg handige tips waar ik je voor wil bedanken.

  Met vriendelijke groet
  Adriaan
  http://adriaanlive.nl

 8. Hi, nee mijn blog staat op onze website.
  Vandaar dat ik me afvraag waarom ik er dan ook een zou moeten aanmaken op wordpress.
  Is dat beter?

 9. Margreet,
  Goed uitgelegd voor de starters. Ga zo door !
  Ik kan jouw ervaring ook onderschrijven.
  Naamsbekendheid, klanten etc.
  Daarnaast is het gewoon erg leuk om je ervaringen en kennis te delen.
  En business start met verbinden, je moet een goed gevoel hebben bij een mogelijke leverancier als je wilt inzetten op een duurzame lange termijn relatie.

 10. Hi Anne, ik heb ook een blog op de website. Is een blog via wordPress beter? Ik kan de blog ook laten ombouwen zodat er comments gegeven kunnen worden dat is nu niet mogelijk.

 11. Hi Anne, ziet er idd erg aantrekkelijk uit om te gaan dien
  Ik heb een blog op de website maar doe er niet veel mee, die kan ik laten ombouwen zo dat er ook op gereageerd kan worden. Is wordpress dan ook nog nodig? Of beter dan via eigen website? Je hoort het al totaal geen verstand heb ik ervan!

 12. Complimentje voor de fantastische uitleg Anne. Daar zullen velen je ongetwijfeld dankbaar voor zijn.

 13. Margreet zegt

  Hallo Anne, Kies ik als hosting personal, professional of Small business? Want als ik een blog begin, heb ik dan veel (8 GB) of weinig (2)GB ruimte nodig?

 14. Monique van Wijk zegt

  Hallo Anny, ik wacht even de cursus af voordat ik uberhaupt ga beginnen met bloggen. Hartelijke groet,

Speak Your Mind

*