Je bedrijf loslaten tijdens je vakantie: zo doe je dat!

Je bedrijf loslaten tijdens je vakantie zo doe je dat!Kun jij je werk loslaten als je vakantie hebt? Omdat je als ondernemer vaak voortdurend ‘aan’ staat, kan het ook tijdens je vakantie een uitdaging zijn om je werk los te laten. De vakantie is echt bedoeld om jezelf weer lekker op te laden en er straks weer vol energie voor te gaan. Omdat ik weet dat het voor veel ondernemers een enorme uitdaging kan zijn, deel ik in dit blog een aantal tips om van je vakantie echt vakantie te maken.

Workaholics

Wij als ondernemers zijn vaak echte workaholics: alles draait om je bedrijf. Je houdt enorm van je werk omdat het je vervult.

Aan de ene kant is dat heel goed. Aan de andere kant is zoveel van je werk houden best een gevaar. De drempel om een workaholic te worden is laag. Dat maakt het moeilijk voor je om je werk echt even je werk te laten, zoals je het in loondienst vaak een stuk gemakkelijk kunt doen.

Zo schakel je goed om naar de vakantiemodus

Een vakantie bestaat niet alleen uit je echte vakantiedagen, maar eigenlijk uit drie fasen:

  1. De weken en dagen die aan de vakantie voorafgaan.
  2. De vakantiedagen.
  3. De periode na de vakantie.

Alle drie de fasen zijn belangrijk voor je algehele vakantiegevoel en dragen bij aan je gevoel van rust en ontspanning. Doe je voordeel met de volgende tips.

1. Plan rustige dagen in vlak voor en na je vakantie

Je kent het wel: je komt heerlijk relaxed terug van vakantie en na 2 dagen ben je dat gevoel alweer kwijt en zit je weer midden in de stress en de drukte.

Datzelfde geldt ook voordat je vakantie krijgt. Zorg dat je de laatste week voor je vakantie ook al flink afbouwt. Zo schiet je niet in de stress door alles wat je nog af moet ronden voor je vakantie en ga je ook echt meteen ontspannen je vakantieperiode in.

Om de overgang uit die prettige vakantie-modus naar weer werken minder moeilijk te maken, plan je liefst een paar rustige dagen in vlak voor en na je vakantie.

Plan de eerste dagen bijvoorbeeld geen gesprekken in met klanten. Plan ook niet meteen trainingen en workshops in. Start liever op met wat administratieve zaken of met je social media marketing. Je kunt je ook inlezen over de laatste ontwikkelingen op je vakgebied zodat je daarvan op de hoogte bent.

Dit is echt één van de belangrijkste tips, omdat je op deze manier echt rustig naar je vakantie toewerkt en na de vakantie weer rustig opstart.

2. Kondig je vakantie tijdig aan

Laat iedereen al ruim vooraf weten wanneer je niet bereikbaar bent. Niets is vervelender dan een opdracht binnen te zien komen tijdens je vakantie, waarop je dan nee moet zeggen.

Het is verstandig en attent om ruim voor je vakantie aan je klanten en opdrachtgevers te laten weten dat je een tijdje offline bent.

Je kunt ze dan meteen vragen of je nog iets voor ze kunt betekenen voor die tijd. Als je dit goed en tijdig communiceert, is de kans klein dat je tijdens je vrije dagen toch wordt benaderd door die contacten. Dat geeft je meteen veel meer (innerlijke) rust.

3. Neem geen last minute verzoeken aan

Is je agenda al aardig vol zo voor je vakantie? Je zult zien dat mensen dan juist nog proberen om ertussen te komen.

Verwijs ze vriendelijk maar resoluut naar de opties na je vakantie. Op die manier kun je rustig de laatste zaken afwerken. Je klanten hebben hier zeker begrip voor.

4. Zet de afwezigheidsassistent van je mail aan

Waarschijnlijk kunnen je klanten je ook via de mail contacteren. Zet dan tijdens je vakantie de afwezigheid assistent aan. Zorg dat het een leuke boodschap is en geen saai onpersoonlijk standaard mailtje.

Een voorbeeld:

Hallo! 

Wat leuk dat je mailt. Ik ga je mail zeker beantwoorden. Dat duurt op dit moment wel iets langer dan je van me gewend bent. Ik ben namelijk op vakantie tot (datum). Als het heel dringend is, dan kun je het beste even contact opnemen met [naam en telefoonnummer/e-mailadres collega]. Ik wens je een heerlijke zomer.

Nog een ander voorbeeld:

Beste lezer, 

Sorry, ik ben er niet. Ik vind het fijn dat je mailt, maar ben, zoals je ziet, even offline. (Iets met zon, zee, strand en een hangmat). Ik wens je een fijne dag!

5. Vermeld op je social media dat je even niet beschikbaar bent

Ook je fans en volgers moet je op de hoogte brengen van het feit dat je er even niet bent. Dat is wel zo netjes.

Maak een mooie post waarop duidelijk wordt dat je even minder (of niet) online bent. En dat je na je vakantie weer reageert en hun vragen beantwoord.

Daarmee maak je het jezelf nog gemakkelijker om vaker met een goed gevoel offline te zijn. Zo kun je echt afstand nemen van je werk en goed bijtanken.

6. Bepaal duidelijke grenzen voor jezelf

Ik begrijp dat je als ondernemer toch graag de vinger aan de pols houdt en tijdens je vakantie je mail even checkt en je social media bekijkt.

De kunst is om dit zoveel mogelijk achterwege te laten. Want voor je het weet zit je weer drie kwartier op je Instagram terwijl je veel leukere dingen kunt doen tijdens je vakantie.

Wat goed werkt, is dat je bepaalde momenten kiest waarop je online even wat zaken checkt. Doe dat niet te vaak: 1 of 2 keer per dag is meer dan genoeg.

Zet ook een timer aan zodat je niet te lang onbewust online blijft hangen. Want voor je het weet is er weer een half uur om.

7. Ga echt voor ontspanning

De verleiding is soms best groot om nog even dat marketingboek of managementboek in je koffer te stoppen. Geloof me, dat ga je vast niet lezen. Vakantie is bedoeld om te ontspannen.

Pak liever een lekkere thriller of liefdesroman in om te lezen in je hangmat of strandstoel. En laat die leerboeken thuis staan. Die pak je na je vakantie weer op.

Hetzelfde geldt voor online cursussen: niet aan beginnen tijdens je vakantie. Want dan blijf je in de werkmodus hangen en daar wil je nu juist zo graag uit komen.

8. Plan je social media content vooraf in

Jij bent lekker met vakantie, maar je social media kunnen natuurlijk gewoon doorlopen. Met de juiste voorbereiding vooraf kun je online gewoon zichtbaar blijven en de aandacht van je doelgroep trekken.

Er zijn veel online tools die je helpen om je content te maken en te plaatsen. Maak voor je vakantie ruim de tijd vrij om hiermee aan de slag te gaan.

Maak voor de periode dat je weg bent zoveel mogelijk content. Doe dat bijvoorbeeld in Canva.

Als je de pro-versie hebt, kun je je posts zelfs snel en makkelijk omzetten naar een ander formaat. Hierdoor ben je stukken sneller klaar met het maken van je posts. Je bespaart echt ontzettend veel tijd.

Is je content klaar? Dan kun je ze alvast klaarzetten in een planningstool. Die zorgt ervoor dat de content op het moment dat jij het wenst online wordt gezet. Je hebt verschillende online planningstools; denk aan Later.

Hier kun je een gratis account aanmaken. In de kalender kun je precies aangeven op welk platform je een bepaald bericht gepubliceerd wilt hebben.

Zodra je een account hebt aangemaakt en je social media platforms hieraan hebt gekoppeld, kun je de berichten gaan inplannen op de kalender. Dat gaat makkelijk en het wijst zichzelf.

Voor Pinterest raad ik aan om Tailwind te gebruiken. Hiermee  zet je razendsnel en betaalbaar je Pinterest-content klaar.

9. Vergeet je boekhouding niet

Voordat je op vakantie gaat, is het belangrijk je boekhouding op orde te hebben. Neem een halve dag de tijd om al je bonnetjes en dergelijke uit te zoeken. Betaal alvast alle openstaande facturen. Als er een BTW-aangifte aankomt, zorg dan dat die ook tijdig is gedaan.

Hiermee creëer een goed gevoel van controle en overzicht, zodat je echt zorgeloos op vakantie kunt gaan. Want je weet dat je alles netjes op tijd geregeld.

10. Maak alvast een to-dolijstje voor na je vakantie

Geloof het of niet: in plaats van onrust geeft dit je juist een heerlijk gevoel van rust en controle.

Je weet precies wat je dan moet doen. Omdat je er al vooraf over nagedacht hebt, verminder je het risico van uitstelgedrag en kun je lekker uitgerust gemotiveerd aan het werk gaan. Fijne vakantie gewenst!

Speak Your Mind

*