Ontspannen en goed voorbereid op vakantie als ondernemer: 17 gouden tips

Ontspannen en goed voorbereid op vakantie als ondernemer: 17 gouden tipsAls je een eigen bedrijf hebt, is het vaak een uitdaging om de deur achter je dicht te trekken. Je verantwoordelijkheidsgevoel maakt dat het lastig is om je werk helemaal los te laten. Juist voor jou is het enorm belangrijk om op bepaalde momenten echt langdurig je rust te pakken. Vooral om mentaal tot rust te komen en er even lekker tussenuit zijn. In dit blog deel ik 17 tips waarmee je als ondernemer van je vakantie echt een ontspannen vakantie maakt.

Op tijd omschakelen naar de vakantiemodus

Alleen als je regelmatig je batterij oplaadt buiten je werk(plek) kun je succesvol zijn. Doe je dit niet, dan liggen chronische stress of een burn-out helaas op de loer. Voorkom dat. Met een goed gevoel op vakantie gaan is belangrijk voor jouw levenskwaliteit en je zakelijk succes.

Een vakantie bestaat niet alleen uit de vrije dagen zelf, maar uit deze drie fasen:

  1. De periode voorafgaand aan je vakantie.
  2. De vakantie zelf.
  3. De periode na de vakantie.

Ze zijn alle drie belangrijk en dragen bij aan echte ontspanning en rust. Voor elke fase geef ik je enkele gouden tips zodat jij echt ontspannen van je vakantie kunt genieten.

To do ter voorbereiding op je vakantie

1. Kom alvast in de vakantie-mindset

Het is onverstandig om tot vlak voor je vakantie door te razen en door te werken. Toch gebeurt dat vaak. Het is beter om de drukte en stress voor je vakantie al langzaam af te bouwen. Zo voorkom je dat je tijdens je vakantie last krijgt van allerlei klachten zoals hoofdpijn, rug/schouderpijn of slaapproblemen.

Dat kun je doen door de laatste 2 weken voor je vakantie gericht ontspannende dingen tussen je werk door te plannen. Ga bijvoorbeeld elke middag buiten wandelen. Een kwartier is al genoeg: snuif de frisse lucht op en kom mentaal tussen de drukte door even tot rust. Of plan een gezellige lunch in met je moeder, zus, broer of vriendin.

Neem een momentje de tijd en kijk wat je op je vakantiebestemming allemaal kunt doen of bezichtigen. Dit ontspant en zorg voor de nodige vakantie-voorpret. Je kunt ook een power nap doen, kort mediteren of even lekker ontspannen lezen. Plan deze dingen ook in in je agenda.

Hierdoor breng je automatisch meer rust aan in je laatste werkdagen waardoor je meer ontspannen bent.

2. Creëer duidelijk overzicht

Als je geen overzicht hebt, blijf je je van binnen onrustig voelen. Zorg dat je precies weet wat je allemaal moet doen. Schrijf alle taken op die je nog moet doen voor je op vakantie gaat. Plan vervolgens alle belangrijke en urgente zaken in voor je vakantie (zie ook de volgende tip). De andere werkzaamheden kun je alvast inplannen voor na je vakantie.

Door dit uit te werken, creëer je veel meer rust in je hoofd. Je hebt overzicht en weet zeker dat je niets vergeten bent. De dringende zaken handel je voor je vakantie af en de minder dringende dingen staan ook ingepland.

3. Bepaal welke deadlines je gaat halen en wat je moet uitstellen

Je kunt waarschijnlijk niet alles wat je wilt doen voor je vakantie afronden. Je moet dus gericht keuzes maken. Bepaal liefst drie weken van tevoren welke deadlines je echt kunt afwerken voor je vakantie. Het is hierbij belangrijk om realistisch te blijven. Hoeveel tijd kosten de werkzaamheden je? Plan de tijd ruim in zodat je geen stress ervaart.

De dingen die je niet op tijd af kunt ronden, moet je ofwel delegeren of uitstellen. Maak daarin keuzes en licht de klanten of relaties op tijd in.

Wil je tips om uitstelgedrag na je vakantie te voorkomen? Lees dan ook dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/stop-met-dat-uitstelgedrag-eens-en-voor-altijd-13-belangrijke-dos-donts/

Stop met dat uitstelgedrag, eens en voor altijd! 13 belangrijke do’s & dont’s

4. Start geen nieuwe dingen voor je vakantie

Doe de laatste twee weken voor je vakantie rustig aan. Bereid je zowel lichamelijk als geestelijk voor op je vakantie. Start in deze periode ook geen nieuwe dingen op. Verzet die werkzaamheden en plan ze in na je vakantie.

Doe nu ook geen toezeggingen die niet echt relevant zijn voor je bedrijf. Op die manier houd je tijd over en focus je gericht op de werkzaamheden die je moet afronden voor je vakantie.

5. Delegeer noodzakelijk werk

Zijn er dingen die echt af moeten of die geregeld moeten worden tijdens je vakantie? Dingen die  je niet kunt uitstellen? Zorg ervoor dat iemand dit van je overneemt tijdens je vakantie. Regel dat ook 3 weken van tevoren.

Kies een persoon uit, vraag degene en zorg ervoor dat hij tijdig alles weet, alles kan en alles mag doen om de werkzaamheden zelfstandig namens jou uit te voeren. Dit zal waarschijnlijk niet vaak voorkomen, maar als het wel zo is, ben je op deze manier goed voorbereid en hoef je niet vanuit je vakantieadres nog van alles te regelen en te doen.

6. Informeer klanten en relaties over je afwezigheid

Breng je relaties van tevoren op de hoogte van je vakantie door ze een bericht te sturen. Stel een e-mail op waarin je uitlegt dat je op vakantie gaat. Geef dit tijdig door zodat ze daar rekening mee kunnen houden.

Geef duidelijk aan van wanneer tot wanneer je niet bereikbaar bent. Geef ook de naam door van degene die bepaald werk overneemt. Verduidelijk (indien nodig) in welke uitzonderlijke gevallen en hoe je bereikbaar bent tijdens je vakantie. Dit zorgt aan beide kanten voor een goed gevoel. Je creëert voor iedereen duidelijkheid en rust.

7. Zorg voor een noodplan

Zijn er dingen die mis kunnen gaan tijdens je afwezigheid? Stel hiervan een lijstje op. Stel vervolgens per punt een noodoplossing op. Betrek mensen hierbij die hierin een rol hebben.

Stel je biedt online cursussen aan en iemand kan echt niet meer inloggen. Zorg dat ze tijdens je vakantie terecht kunnen bij iemand anders (bv. een VA of kennis), die ze dan binnen 24 uur netjes verder helpt. Door hier vooraf goed over na te denken, bespaar je jezelf tijdens je vakantie vervelende telefoontjes en stress.

8. Stel je afwezigheidsassistent en voicemail in

Spreek de dag voor je vakantie je voicemail opnieuw in. Geef duidelijk aan wanneer je weer bereikbaar bent en wat mensen kunnen doen bij dringende vragen.

Doe hetzelfde bij je mailbox. Zorg voor een duidelijke tekst waarin je vermeld van wanneer tot wanneer je afwezig bent. Geef ook aan waar mensen terecht kunnen bij dringende vragen.

Ninja-tip: Stel je afwezigheid twee dagen langer in dan dat je daadwerkelijk weg bent. Zo kun je na je vakantie rustig opstarten zonder dat je meteen je hele mailbox moet bijwerken of mensen je gaan bellen.

9. Sluit ook mentaal af

Alles wat nodig is voordat je op vakantie gaat, heb je nu geregeld. Er moet nog één ding gebeuren. Helemaal aan het eind van alle voorbereidingen is het van belang om ook mentaal af te sluiten.

Een geweldige truc hiervoor is om je kantoor en / of je werkkamer netjes op te ruimen. Sluit deze nu ook bewust af; als het even kan met een sleutel. Draag die sleutel tenslotte symbolisch over aan iemand anders. Bijvoorbeeld je partner of een vriend(in).

To do tijdens je vakantie

10. Kies een vast checkmoment

Vakantie is geen vakantie als je nog de hele dag je laptop of telefoon erbij pakt en je mail checkt. Ik weet het: misschien heb je het wel nodig voor overzicht en stuk gemoedsrust. Kies er dan voor om op één bepaald moment op de dag online te gaan.

Check dan alle platforms en kijk waar echt actie nodig is. Handel af wat je moet doen of wilt. Voor de rest van de dag ga je voor deze dingen niet meer online.

11. Voel je niet schuldig

Ondernemers zijn echte creatievelingen en doeners. Vaak is het lastig en voelt het ongemakkelijk om helemaal niets te doen wat met je business te maken heeft. Voel je niet schuldig als je niets doet. Het is juist nodig; geniet ervan.

Je werkt altijd hard, dus deze vakantie heb je dubbel en dwars verdiend. Voel het ook zo. Weet dat hoe beter jij uitrust en ontspant, hoe creatiever en inventiever je bent als je weer aan de slag gaat.

12. Doe de digital detox

Door de komst van internet en mobiele telefonie kan iedereen elkaar altijd bereiken: waar je ook bent of wat je ook doet. Het is niet deze digitalisering die het ons lastig maakt om er echt even helemaal tussenuit te zijn. We zijn het meestal zelf omdat we digitaal bereikbaar willen blijven als we op vakantie zijn. Mensen gaan je natuurlijk bellen, appen of mailen. Daarvoor heb je je vaste checkmoment ingebouwd.

Gebruik je elektronische apparaten verder echt alleen voor persoonlijk gebruik. Zet je mobieltje bijvoorbeeld op ‘niet storen’. Stel het zo in dat alleen de echt belangrijke telefoontjes doorkomen. WhatsApp is ook zo’n afleiding en een ontzettende tijdvreter. Zet de meldingen ervan uit en check dit ook maar één keer per dag.

13. Ga voor een echt werkverbod

Ik zet deze er toch even bij 😉 Want het is moeilijk om je werk helemaal los te laten. Doe het nu maar gewoon: het komt je werk en privé juist ten goede om deze afstand te nemen. Dus ‘stiekem’ werken aan die presentatie of dat nieuwe concept; dat gaan we even niet doen tijdens de vakantie.

Ninja-tip: op vakantie komen vaak de beste ideeën naar boven. Maak hier zeker gebruik van. Noteer die dingen in een notitieboekje of in een app. Dan kun je daar na je vakantie mee aan de slag.

14. Laad de accu weer goed op

Vakantie is het moment op lekker te ontspannen of juist dingen te doen die je altijd al graag wilde doen. Wissel deze zaken af. Ter ontspanning kun je jezelf bijvoorbeeld trakteren op een massage. Dit maakt de vaak gespannen schouder- en nekspieren losser.

Blader lekker door tijdschriften of boeken. En als iets je aandacht grijpt, kun je zo lang je wilt lekker lezen. Of luister naar je favoriete muziek. Het is leuk om een aparte playlist voor je vakantie te maken. Die kun je tijdens je vakantie luisteren. Maar het leuke is dat je die ook nog kunt luisteren na je vakantie om dat vakantiegevoel weer op te roepen.

Neem sportspullen mee op vakantie zodat je ook aan lichaamsbeweging kunt doen. Dat houdt fit en ontspant. Neem elke dag voldoende tijd voor je lunch. Deze belangrijke maaltijd wordt thuis vaak verwaarloosd tijdens de overvolle drukke werkweek.

In zuidelijke landen wordt het ’s middags gehouden: de welbekende siësta. Haal je slaap in na je ontspannen lunch in een comfortabel hotelbed of direct op het strand.

Zet tenslotte geen wekker aan op vakantie. Laat je innerlijke klok tijdens je vakantie bepalen wanneer je naar bed gaat en wanneer je opstaat. Gewekt worden door de eerste zonnestralen is veel relaxter dan gewekt worden door het gerinkel van je mobieltje 😉

To do na je vakantie

15. Neem de tijd

Ga je weg met vakantie? Plan dan bij voorkeur dat je nog 1 of 2 dagen thuis bent en kunt acclimatiseren na terugkomst van je vakantie. Dan kun je alles op- en inruimen en nog even ontspannen om vervolgens maandag weer vol energie te starten.

Zorg er in de vakantieplanning voor dat je nog een paar dagen rustig thuis kunt zijn na je vakantie. Dus liever niet zondagavond thuis aankomen en maandag weer aan het werk moeten. Zo zit je meteen weer in je drukke waan van de dag en zijn je vakantiegevoel en de bijbehorende rust snel ver te zoeken.

16. Start rustig op

Als je weer begint, laat je je afwezigheidsassistent en je voicemail nog een dag of twee aanstaan (zie tip 8). Lees je mails in alle rust door en luister de berichten af.

Kijk wat er allemaal moet gebeuren, breng prioriteiten aan, deel je werkzaamheden in en verspreidt ze over de komende dagen en weken. Het fijne is dat je nu ook niet meteen telefoontjes hoeft aan te nemen. Deze aanpak zorgt ervoor dat je in alle rust en met een goed gevoel kunt opstarten.

17. Houd je vakantiegevoel levendig

Als je niet uitkijkt, is het vakantiegevoel na je vakantie weer snel verdwenen. Voorkom dat en houd je vakantiegevoel levendig. Print twee leuke vakantiefoto’s van de afgelopen vakantie uit en zet ze in mooie lijstjes op je bureau.

Kies ook een mooie vakantiefoto als achtergrond op je computer en je mobieltje. Of luister tijdens je werk naar de muziek die je tijdens je vakantie hebt gehoord. Zo kun je tussen de bedrijven door nog lekker ontspannen wegdromen …

Je leest het: met een goede voorbereiding bespaar je jezelf onnodige stress voor, tijdens en na je vakantie. Pas deze tips toe en geniet zorgeloos van je welverdiende vakantie. Zo kun je daarna weer uitgerust en vol energie aan de slag.

Speak Your Mind

*