Videobellen in een groep met Facebook Ruimtes: zo werkt het

Facebook videobellenDoor Corona is het gebruik van videobellen (of beeldbellen) privé en zakelijk wereldwijd enorm toegenomen. Het doel van Facebook stond altijd al in het teken van mensen bij elkaar brengen. Facebook heeft sinds kort een nieuwe functie die daar ook weer actief aan bijdraagt: Facebook Ruimtes of Rooms. Wil jij met maximaal 50 mensen – zonder tijdslimiet – samenzijn en communiceren via beeld en spraak? Lees dan dit blog en kijk of dit nieuwe snufje van Facebook iets voor jou is.

1. Videobellen

Er waren natuurlijk al verschillende aanbieders van videobellen: denk aan Skype, Microsoft Teams en Zoom. Maar veel van hen waren (technisch) niet klaar voor de enorme toestroom en het aantal gebruikers per sessie.

De wens van de gebruikers is dat het veilig en zo laagdrempelig mogelijk is. Dus zonder lastige installatie van software of het aanmaken van een account met wachtwoorden. De voorkeur gaat uit naar praktisch en snel. Met Messenger Rooms lijkt deze optie nu binnen Facebook ook beschikbaar te zijn.

Dit is niet de zoveelste aparte app, maar een handig onderdeel van de bestaande Messenger-app van Facebook. Hiermee maak je een zogenaamde ruimte aan (dus een aparte ‘ruimte’ binnen Facebook), waar iedereen eenvoudig bij kan en makkelijk aan toegevoegd kan worden. Hiermee kunnen mensen videobellen in groepen. Dit kan een privégroep zijn met Facebookvrienden of een openbare groep waar een deelnemer alleen maar een link voor nodig heeft.

2. Wat zijn Messenger Ruimtes?

Doel van deze nieuwe functionaliteit van Facebook is om het eenvoudiger te maken voor familie, vrienden en collega’s om online samen in contact te komen. Je kunt nu een ruimte aanmaken in de Messenger-app en zo eenvoudig mensen uitnodigen voor een videogesprek.

Deze functie werd al eerder aangekondigd en nu is die voor iedereen beschikbaar. Het is mogelijk om deze functie via de Messenger app te gebruiken, maar ook op je startpagina of in een Facebookgroep op je telefoon en op je computer. Het handige is dat je mensen kunt uitnodigen om deel te nemen aan een gesprek. Dat doe je simpelweg door de genodigden aan te klikken in de room of het toesturen van een linkje.

3. Wat kun je met Messenger Ruimtes

Deze nieuwe ruimtes om te videobellen zijn heel eenvoudig in gebruik:

  • Er kunnen maximaal 50 (!) mensen deelnemen per videogesprek.
  • Je kunt ook deelnemen aan een gesprek als je geen Facebook account hebt.
  • De gesprekken kennen geen tijdslimiet zoals sommige andere aanbieders dat wel hebben in hun (gratis) versies.

Het handige is dat je de ruimtes op verschillende manieren kunt delen:

  • Via Facebook groepen.
  • Via Facebook Events.
  • Via de nieuwsfeed.

Doe jij nog niets met Facebook groepen? Misschien is het – juist met deze extra functionaliteit – extra interessant om er iets mee te gaan doen. Lees dan zeker ook dit blog over Facebookgroepen: https://www.anneraaymakers.nl/tips-trucs-voor-het-beheren-van-een-facebookgroep/

Er gaan geluiden dat deze functionaliteit binnenkort ook beschikbaar komt via onder meer Whatsapp en Instagram Direct. Via Whatsapp kun je nu met maximaal 8 personen bellen (dat aantal was daarvoor 4). Voor bedrijfspagina’s gaat Facebook ‘Workplace Rooms’ uitbrengen.

4. Hoe werkt het?

Een ruimte starten in Messenger

Het is allereerst belangrijk dat je de meest recente versie van de Messenger-app geïnstalleerd hebt. De apps daarvoor vind je hier: Apple Store of Google Play Store.

Voor de desktop kun je de nieuwste versie hier downloaden: Microsoft Store or Mac App Store.

Waar vind je deze nieuwe optie nu precies? Die vind je als je de Messenger app opent en inlogt. Klik rechts onderaan op het icoontje ‘Mensen’. Boven in zie je nu staan: ruimte maken. Dit is de plek waar je jouw aparte ruimte kunt aanmaken.

Dan verschijnt het volgende venster:

Facebook videobellen

Zorg ervoor dat je haar goed zit 😉 want zodra je hier op de knop ‘Proberen’ klikt, gaat de camera draaien en ben je in beeld. Ben je voor het eerst in jouw ruimte, dan zijn er nog geen mensen aan toegevoegd (en kan ook nog niemand je zien).

Je kunt nu de mensen uitnodigen die je aan jouw videobel-sessie wilt toevoegen. Dat kan via de optie ‘Link delen’. Zoals eerder genoemd: nodig ook gerust mensen uit die geen Facebookaccount hebben. Ze kunnen gewoon aansluiten bij dit videogesprek: ook als ze ook geen Messenger-app in gebruik hebben.

Een meeting in een ruimte gaat trouwens pas van start als de host (degene die de ruimte heeft gemaakt) zelf aanwezig is. Wil je de ruimte weer verlaten? Klik dan op het kruisje rechts bovenin. Er zijn nu twee opties.

Facebook ruimte verlaten

Er wordt gevraagd of je het gesprek wilt beëindigen of dat je het gesprek wilt verlaten. Bij beëindigen wordt iedereen verwijdert die deelneemt aan het gesprek.

Klik de gewenste optie en je bent weer uit de ruimte. Er wordt tenslotte nog een keer een bevestiging gevraagd of je het gesprek echt wilt beëindigen/ de ruimte echt wilt verlaten.

Een ruimte starten op je startpagina

Log je in via je desktop? Dan zie je direct onder de statusbalk ‘Ruimte maken’ staan. Klik hierop om een ruimte aan te maken. Geef jouw ruimte een toepasselijke naam, nodig de mensen uit die je erbij wilt hebben en stel de begintijd in.

Zo werkt het ook op je smart phone:

Facebook videobellen

 

 

Let op: De gesprekken in de Messenger Ruimtes worden niet versleuteld. Facebook geeft aan dat ze daar nog mee bezig zijn. Het werkt nu met dezelfde encryptie als andere videogesprekken in Messenger app.

Als jij zelf een ruimte maakt, kies jij wie daaraan mag deelnemen. Jij bent dan de moderator van de groep (de beheerder). Dus jij hebt dan de rechten om de ruimte te blokkeren voor derden of om mensen eruit te verwijderen (en later eventueel weer toe te voegen).

De door jou opgezette ruimte verschijnt trouwens bovenaan in de nieuwsfeed. De mensen die je uitnodigt, krijgen daarvan een notificatie.

Hebben anderen jou uitgenodigd voor een ruimte? Dan zie je dat vanzelf langskomen. Als je wilt deelnemen aan een gesprek, kan dat eenvoudig via elk gewenst apparaat: je mobiele telefoon, je PC/laptop of je tablet.

Zoals gezegd: het ideale is dat je niets hoeft te downloaden en meteen kunt deelnemen aan een gesprek. Dat geldt zowel voor degene die het organiseert, als ook voor de deelnemers.

5. Privacy

Ik hoor je al denken: hoe zit dat nu eigenlijk met de privacy hiervan? Dat is zeker van belang voor mensen die misschien bewust geen gebruik maken van Facebook, maar wel worden uitgenodigd voor een videogesprek via de Facebook Messenger app.

Facebook geeft aan dat ze geleerd hebben uit de lessen van het verleden. Wil je meer weten over de privacyregelgeving van deze Facebook Rooms; bekijk ze dan hier: privacy and security controls.

Kortom: Facebook Messenger Ruimtes of Rooms is een handige tool die je eenvoudig kunt inzetten om met je Facebook vrienden (maar ook mensen daarbuiten) samen in een groep te videobellen. Probeer het eens uit en kijkt of het voor jou werkt.

Comments

  1. Ik heb iedere keer weer mensen die wel uitgenodigd zijn, maar die niet de ruimte binnen kunnen komen. Is erg frustrerend.

  2. Hoe stem ik de muziek goed af …ik geef online sportles maar ze horen de muziek niet goed en mij wel.

Speak Your Mind

*