Tips & trucs voor het beheren van een Facebookgroep

Facebookgroepen zijn mateloos populair. Groepen zijn de meest bezochte pagina’s van Facebook.  Iedereen is wel lid van een of meerdere groepen.

Als jij een Facebookgroep start voor jouw bedrijf heeft dat een enorme meerwaarde, want het helpt je bij de volgende dingen:

 • Jezelf als expert profileren
 • Makkelijk verbinding te maken met (potentiële) klanten
 • Veel waarde te bieden zodat je trouwe fans krijgt
 • Relaties op te bouwen met je (potentiële) klanten
 • Vragen beantwoorden van aanvragers van je weggever of deelnemers aan je programma
 • Verkoop

Wist je dat het heel eenvoudig is om een Facebookgroep voor je bedrijf te maken? Doen dus! In het artikel ‘Een Facebookgroep maken voor je bedrijf‘ leg ik je precies uit hoe je een groep maakt en hoe je deze koppelt aan je Facebookpagina. Denk er daarbij wel aan dat het opbouwen van jouw groep moet gaan om een thema dat relevant is voor je bedrijf én dat toegevoegde waarde voor je fans heeft.

OK, dan staat je groep op Facebook. Wat voor actie ga je nu ondernemen? Daar ga ik uitgebreid op in een ander blog: Hoe je een Facebookgroep inzet voor je bedrijf.

In dit blog geef ik je 15 tips voor een Facebookgroep voor je bedrijf en hoe je hier optimaal gebruik van kunt maken.

Een belangrijke tip is: geef je groep een goede naam. Als je een coachingspraktijk hebt voor jonge ouders die ‘Gelukkig Ouderschap’ heet, dan is dit geen goede naam voor je Facebookgroep. Veel te algemeen. In plaats daarvan zou je je groep ‘Opvoedingstips voor jonge ouders’ kunnen noemen.

Verderop in dit blogartikel leer je hoe je de naam van je groep eventueel kunt wijzigen.

Schrijf ook een goede beschrijving van de groep, waarin jouw kernwoorden staan. Als iemand zoekt op Facebook naar een groep en jouw groep vindt, moeten ze meteen zien wat voor groep het is en waar de groep over gaat.

365 Dagen Pinsucces

Een Facebookgroep moet je goed beheren. Het beheren (=modereren) van een Facebook vraagt jouw tijd en aandacht. In dit blog deel ik een aantal praktische tips & trucs voor het beheer van je Facebookgroep.

Handige groepsinstellingen

Er zijn een paar handige groepsinstellingen die ik graag met je wil delen.

 1. Naam van je Facebookgroep wijzigen. Soms is het nodig de naam te wijzigen. Dit is heel eenvoudig te doen.
 • Klik links van het nieuwsoverzicht op Groepen en kies de betreffende groep.
 • Dan klik je op Meer. Kies hier Groepsinstellingen bewerken.
 • Door naast Groepsnaam te klikken, kun je deze veranderen.
 • Dan sla je het op via Opslaan

Houd er wel rekening mee dat je de groepsnaam maar één keer in de 28 dagen kunt wijzigen.

 1. Stel vooraf vragen aan de mensen die zich aanmelden. Als beheerder van een groep kun je mensen, die lid willen worden van je groep, maximaal drie vragen stellen. Het moeten korte, duidelijk vragen zijn. Zo kun je een beeld krijgen van degene die lid wil worden. Of je kunt bepaalde informatie achterhalen over die persoon. Dit doe je op de volgende manier:
 • Klik links van het nieuwsoverzicht op Groepen en kies de betreffende groep.
 • Dan klik je op Meer. Kies hier Groepsinstellingen bewerken.
 • Klik vervolgens naast Lidmaatschapsverzoeken op Vragen stellen.
 • Hier kun je jouw vragen toevoegen. Klik tenslotte op Opslaan.
 1. Groep koppelen aan je pagina.
 • Klik op je bedrijfspagina in de linker kolom op
  • B. Mocht je dit tabblad hier niet zien staan, ga dan naar het beheer van je tabbladen en gedeelten van je pagina om het zichtbaar te krijgen.
 • In Groepen klik je op Je groep koppelen.
 • Daarna klik je op Koppelen naast die groep waaraan je je pagina wilt koppelen.
 • Als laatste klik je op Groep koppelen om dit te bevestigen.

Houd er rekening mee dat je alleen groepen kunt koppelen aan pagina’s die door jou beheerd worden.

 1. Je URL aanpassen.

Standaard heeft jouw groep een URL (internetadres) met een lang nummer. Dit zorgt niet echt voor goede vindbaarheid en staat ook niet leuk als je aspirant leden de URL stuurt van je groep om uit te nodigen. Pas daarom de URL (internetadres) aan van de groep in de instellingen.

 1. Bewaak je privacy-instellingen. Er zijn verschillende instellingen mogelijk; afhankelijk van de grootte van je groep. Ik ga hier even uit van een groep tot 5000 leden. Op deze manier wijzig je de instellingen voor jouw groep:
 • Klik links van het nieuwsoverzicht op Groepen en kies de betreffende groep.
 • Dan klik je op Meer. Kies hier Groepsinstellingen bewerken.
 • Scrol met je muis naar beneden naar Privacy.
 • Daar klik je op Privacy instellingen wijzigen. Selecteer hier nieuwe privacy instelling.
 • Klik tenslotte op Bevestigen en dan op Opslaan.

Kies voor een openbare groep als iedereen toegang mag hebben. Je hebt totaal geen controle over wie lid wordt en iedereen (ook niet leden) kunnen zien wie wat in de groep plaatst.

Kies voor een besloten groep als je de leden zelf toe wilt laten en als alleen leden de inhoud van de groep mogen zien. Bijvoorbeeld voor klanten of deelnemers aan je online programma.

Kies voor een geheime groep als de inhoud over een precair onderwerp gaat. Een geheime groep is zelden van toepassing.

Zou je wel iedere dag zo’n goede tip in je mailbox willen vinden? Abonneer je dan op 365 Dagen Facebooksucces. Je krijgt een systeem dat werkt en waardoor je in een flow belandt. Hierdoor hou je het wel vol én heb je maar kort de tijd nodig voor je Facebook Marketing. Kijk op www.fanfactor.nl/365

Vul je groep met leden

Je groep staat helemaal: en dan? Je wilt dat er zoveel mogelijk mensen aansluiten. Er zijn verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen.

 1. Nodig zelf mensen uit. Je kunt nieuwe leden uitnodigen voor een groep. Dat doe je als volgt:
 • Klik links van het nieuwsoverzicht op Groepen. Selecteer de groep waarvoor je nieuwe leden wilt uitnodigen.
 • Dan klik je op Meer. Selecteer hier Leden uitnodigen.
 • Dan kun je de namen intikken van degenen die je wilt uitnodigen.
 • Klik tenslotte op Uitnodigen.
 • Let op: je kunt alleen vrienden uitnodigen.

Je kunt ook de fans van je pagina uitnodigen voor je groep. Dat gaat op de volgende manier:

 • Klik links van het nieuwsoverzicht op Groepen. Selecteer de groep waarvoor je nieuwe leden wilt uitnodigen.
 • Klik dan in het linker menu op Leden.
 • Je ziet dan in het rechtermenu een lijst van de personen die jouw pagina leuk vinden.
 • Je nodigt die fans tenslotte uit voor je groep door op Uitnodigen te klikken.
 1. Categoriseer je groep goed. Zo wordt jouw groep beter vindbaar via de optie Voorgestelde groepen van Facebook.
 2. Adverteer. Als je wilt, kun je ook gebruik maken van Facebookadvertising voor jouw groep.
 3. Promoot je groep. Doe dit overal waar het maar mogelijk is: denk aan je (andere) social mediakanalen. Stuur de link mee in je nieuwsbrieven of blogs. Trek het rustig breder: schrijf een heel blog over je Facebookgroep of maak zelfs een video waarin je jouw groep toelicht en aanprijst. Geef hierin duidelijk aan waarom het interessant is voor jouw doelgroep. Ook slim: vermeld jouw groep op een opvallende manier op je ‘Dankjewel-pagina’ (als je die gebruikt). Een andere manier is om de link naar jouw groep in andere, vergelijkbare groepen te delen. Wat ook leuk is, is om een evenement te organiseren om jouw groep te lanceren. Deel hierover van alles op je diverse social media. Dat zorgt voor nog meer zichtbaarheid en (naams)bekendheid.
  Gebruik hiervoor de de aangepaste URL van de groep en nodig uit op de knop ‘Lid worden’ te klikken.

Interactie is het sleutelwoord

Jij moet de boel draaiende houden: zeker in het begin. Dat doe je door te laten zien dat jij de expert bent. Hoe je dat doet? Beantwoord alle vragen en vraag ook door.

 1. Ga zelf actief aan de slag. Zorg er dus -vooral in het begin- voor dat jij heel actief bent in jouw groep met het plaatsen van berichten, vragen en reageren op reacties van anderen. Zo word je het beste zichtbaar in het nieuwsoverzicht.
 2. Zorg voor continue zichtbaarheid. Dus plaats steeds relevante content in je groep: denk aan eigen posts, (gedeelde) berichten, polls, tips, spelletjes (quiz), feitjes, grappige zaken uit jouw vakgebied. Stel zelf vragen om interactie (verder) op gang te brengen.
 3. Maak duidelijk dat jij de eigenaar bent. Een handige manier is om jezelf regelmatig en duidelijk te profileren als eigenaar van de groep. Je kunt dit ook doen door meteen de nieuwe leden van je groep te verwelkomen. Facebook heeft daar een makkelijke functie voor.

Niet vergeten!

 1. Stel vooraf regels op. Plaats deze bovenaan je groep en zet ze daar vast. Zo wordt voor iedereen duidelijk hoe en wat. Natuurlijk gaat het weleens mis: probeer de communicatie over de regels dan zoveel mogelijk via privéberichten. Zo houd je de content in de groep, waar die ook voor bedoeld is.
 2. Kies voor een besloten groep. Een groep beheren betekent soms ook dat je te maken krijgt met uitdagingen. Denk aan reclame, spam of negatieve reacties (en erger). Om dit voor te zijn, kies je bij voorkeur voor een besloten groep. Buiten het privacy-aspect, hou je zo onbevoegden buiten je groep. Je kunt er ook voor kiezen om een paar selectievragen in te stellen. Iedereen die lid wil worden, moet deze vragen eerst beantwoorden.

Tenslotte heb ik nog een Ninjatip voor je:

 1. Iedereen die jouw berichten in de groep leuk heeft gevonden kun je uitnodigen om je pagina leuk te vinden. Je moet daarvoor wel de groep gekoppeld hebben aan je pagina.

Ik vind Facebookgroepen een van de leukste onderdelen van Facebook. Je kunt op een hele leuke manier groepen inzetten voor je bedrijf. Ga jij nu ook aan de slag? Succes!

 

Comments

 1. hoe kan ik nieuwe leden automatisch weigeren als de de vragen niet beantwoorden?

 2. beste
  ‘uitgelicht’ is verdwenen in mijn groep van fb
  mvg

 3. Veerle Heymans zegt

  Mijn facebook groep heeft een probleem.

  Er is een programma binnen geraakt dat zomaar continu leden binnen laat🙈

  Ondanks er ledenvragen en groeps-regels zijn ingesteld waar ze mee akkoord moeten gaan.

  HELP!

 4. De Ridder hendrik zegt

  Een beheerder heeft een besloten facebookgroep opgemaakt. Later heeft hij mij ook de functie van beheerder toegekend. Momenteel neemt hij zelf niet meer actief deel in de groep. Hij maakte eerder notities en die kwamen dan automatisch onder de bestanden te staan, wat wel handig was als je in de mappen een nieuwe post wou plaatsen. Maar nu zijn die ineens verdwenen uit het tabblad Bestanden en staan die gewoon onder Discussies tussen al de rest. Niet zo handig dus. Hoe kan ik dat terugzetten zoals voorheen ?

 5. Kan ik met 1 bericht al de leden bereiken ( taggen zeg maar ) in een facebookgroep ?

 6. Ooit is er een samenwerkinsdocument gemaakt tussen een beheerder en een moderator.
  Hoe we dat gedaan hebben, weten we helaas niet meer.
  Kan iemand ons uit de droom helpen?

 7. Ik heb twee Facebookgroepen één daarvan is:
  Losloopgebied Saendelft-West met 700 leden. Nu heb ik het zo ingesteld dat mensen eerst vragen dienen te beantwoorden eer zij lid kunnen worden, maar hoe kan ik zien welk lid de groep heeft verlaten?

  https://www.facebook.com/groups/768002780563950/?ref=share_group_link

 8. Hallo,
  ik heb een facebookgroep. Als ik zelf een bericht post als beheerder kunnen mijn leden hier niet op reageren met een foto of filmpje. Hoe kan ik dit aanpassen?
  Ik heb al overal gezocht maar kan dit nergens vinden.
  Het zou heel fijn zijn mocht je mij hiermee kunnen verder helpen.
  Dank je wel!

 9. Ans Offenberg zegt

  Hallo , ik probeer al tijden de functie BESTANDEN toe te voegen aan mijn familiegroepen maar dat lukt niet op mijn computer , op de tablet zie ik het er wel bij staan , maar ik kan niks met een tablet , ik kan daar niet mee overweg , ik werk beter met min computer . Groetjes Ans .

 10. Hallo Anne, ik heb een besloten Facebookgroep en ik kan als beheerder als enige berichten en bestanden plaatsen. Mijn leden (inmiddels bijna 8.000) kunnen wel reacties plaatsen. Nu wijzigt de volgorde van mijn berichten steeds. De berichten die veelvuldig bekeken worden komen hoger op de pagina en de berichten die minder bekeken worden komen lager. Kan ik als beheerder de volgorde van de berichten en bestanden die ik plaats ook vastzetten?

  • Anne Raaymakers zegt

   Tanja, je kunt je eigen berichten vastzetten in ‘Uitgelicht’. Daarvoor klik je op de 3 puntjes rechtsboven in een bericht.

 11. Eveline zegt

  Goedenavond Anne,

  Ik heb een groep aangemaakt maar de groep is niet te vinden. Alle instellingen staan goed.
  Wat zou het nog kunnen zijn?

  Ik hoop dat u kunt helpen.

  Met vriendelijke groet,

  Eveline

 12. Chris Stuerebaut zegt

  Hallo Anne,

  Heb reeds een week mijn groep en ik wil de leden bedanken. Echter ik volg de stappen maar zie nergens dat ik een welkom bericht kan schrijven??
  Zelfs niet voor de laatste 7 dagen? Is die verdwenen dan ??

 13. Hallo Anne,

  Super interessante blog!
  Vraagje: Is het ook mogelijk om een FB-groep aan te maken waarin de leden elkaar niet kunnen zien of contacteren?

  Alvast bedankt!

 14. Hallo,
  Niet iedereen in een groep weet hoe of wat een PB is of messenger en hoe je dat moet doen. Is daar een knop voor aan te maken bij berichten?
  Groet,
  Jan

 15. gerrit RAES zegt

  ER VERDWIJNEN LEDEN UIT MIJN GROEP ALS LID;
  hoe kan ik als beheerder zien , welke leden de groep verlaten hebben ?

 16. Joke Goossens zegt

  Hallo. Ik heb een groepje over boeken en wil bovenaan (waar ook info, discussie, ruimtes enz. staat) een bestand maken waarin ik een lijst kan bijhouden, maar het lukt mij niet. Ik zie nergens staan waar dat kan. Kunt u mij helpen. Alvast bedankt.

  • Rinus Delissen zegt

   Hallo Joke, in dat rijtje , van info, discussies, staat ook een tab Bestanden, zo niet dan op het einde staat: meer, klik die aan en dan verschijnt het tabje Bestanden, openen en op het + klikken en kan je een bestand uploaden.

 17. Ik ben beheerder van een Facebookgroep van een patiëntenvereniging. Kleine 2300 leden. Nou is de link van die groep nog steeds een link met zo’n eindeloos nummer op het eind, dus ik besloot dat aan te passen. Maar gek genoeg krijg ik daar de melding dat je de naam van een groep niet kunt wijzigen bij meer dan 5000 leden. Ja, m’n neus, die heb ik ook niet. Ra, ra, politiepet?

 18. willem molema zegt

  Als beheerer kan ik de nieuwe leen van de laatste week verwelkomen, maar volgens Facebook moet ik als beheerder de laatste honderd nieuwe leden kunnen zien? Hoe dan? En waarom wordt niet aangegeven hoe je dat kunt zien?

 19. tosca diseraad zegt

  Kan ik een privé groep ook veranderen naar openbaar ? Wil graag meer mensen bereiken

 20. keigoed artikel bedankt!
  Ik vraag me wél af wat de regels van fb zélf zijn voor het aanmaken van een groep? Ik vind dit nergens weer. Ik zet bijvb regelmatig berichten, waar ik verwijs naar een blog post van mijn website (met affiliate marketing links op, maar dus nooit rechtstreeks affiliate links) , maar toch heb ik al bericht gekregen dat ik ‘spam’. Onbegrijpelijk voor mij eigenlijk, misschien concurrentie die me rapporteert? Ik ben nu uiterst voorzichtig geworden.
  Heb je dit al meegemaakt?
  Thanks!

 21. Peter van Kessel zegt

  IK heb 1 vraag hoe kan ik leden toevoegen via mijn email?.

 22. Ik heb een faceboek groep overgenomen als admin, met een aantal van duizenden leden. Ik wil graag oude posts verwijderen, sommigen met bijlage/foto, alleen is het probleem dat ik dit helaas 1 voor 1 moet verwijderen. Is het mogelijk om bulk posts ofterwel meerdere posts tegelijkertijd te selecteren en te verwijderen? Dat scheelt namelijk enorm veel tijd. Mvg

 23. Ik wil niet dat leden , andere mensen uitnodigen. Hoe voorkom ik dat?

 24. Zojuist heb ik een besloten en onzichtbare FB groep aangemaakt; ik moet hier een flinke groep mensen voor uitnodigen (zo’n 150; deelnemers van een training die allen zeer graag in deze groep willen), maar na 100 uitnodigingen vindt Facebook dat het wel genoeg is en krijg ik melding dat ik te vaak dezelfde handeling achter elkaar verricht en dat dit niet meer kan, om misbruik te voorkomen. Enig idee wanneer ik verder kan met uitnodigen?

 25. Hoi Anne,
  Graag wil ik nadat vooraf vragen stel aan de mensen die zich aanmelden voor mijn Facebookgroep, een overzicht hebben van de antwoorden die ze gaven. Kan dit ergens?
  Kathleen

  • Anne Raaymakers zegt

   Helaas is dat niet mogelijk, Kathleen

  • Helga Bulkens zegt

   Hoi Anne,

   Als ik de URL deel van mijn besloten groep naar mijn persoonlijke pagina om leden te werven staat er al ” Lid geworden” maar er moet eigenlijk lid worden knop zijn.. weet jij de oplossing.. Groetjes Helga

   • Rinus Delissen zegt

    Hallo Helga,
    Dat staat er bij jou bij omdat je al lid bent.
    Bij alle anderen die nog niet lid zijn staat er wel : lid worden.

 26. Ik heb een groep met bijna 6000 leden, onder de rubriek onderwerpen heb ik uitstappen en leuke dorpen, geplaatst, hoe kan ik meerdere onderwerpen toevoegen zoals bv goede restaurants , toffe bars enz

 27. Peter Van Assche zegt

  Hey Anne,
  Mag ik je eens iets vragen?
  Krijgen deelnemers aan een besloten groep (die verbonden is met een FB-pagina) ook automatisch de berichten te zien die op die hoofdpagina worden gepost?
  In de besloten groep posten we bijna dagelijks heel wat foto’s van bewoners uit het woonzorgcentrum waar ik werk, omdat familie het erg leuk vindt die te zien. Op de hoofdpagina zijn we veel selectiever, posten we slechts enkele keren per week één enkele foto om iets specifiek in de kijker te zetten. Het zou echter jammer zijn dat de groepsleden die specifieke post zouden mislopen … Bedankt voor je antwoord!
  Groetjes,
  Peter.

 28. L. Deknatel zegt

  Hoe kun je nu je url van een groep aanpassen. De wijze die hierboven wordt vermeld werkt na de huidige updates niet meer. Gr. Leo

 29. Herman zegt

  Hallo Anne,
  Als groepsbeheerder van een besloten Facebook groep heb ik een paar uitnodigingen staan die niet reageren.
  Kan ik deze uitnodigingen verwijderen of gaan die vanzelf weer weg?

  • Anne Raaymakers zegt

   Bedoel je dat mensen lid willen worden van je groep? En waar reageren ze dan niet op?

   • Ik bedoel dat ik ze uitnodig om lid te worden (eigen FB vrienden), via uitnodigen, maar er wordt niet op gereageerd. Nu blijven die maar in de lijst staan van uitgenodigd. Kan ik zoets opruimen?

    • Anne Raaymakers zegt

     Ik zou ’t niet weten, Herman, ik nodig nooit vrienden uit voor groepen. Ik verwijs hen naar de link van de groep en vraag hen op de ‘lid worden’ knop te klikken als ze dat willen.

 30. Jeannette zegt

  Is het ook mogelijk om (als niet beheerder) een verenigings facebook pagina over te zetten naar een ander persoon? Dit als het helaas niet op vriendelijke manier mogelijk is. Om toch als vereniging je pagina veilig te stellen.

 31. Kan ik leden uit mijn groep verwijderen of blokkeren zonder dat zij daar bericht over krijgen?

 32. Als ik leden verwijder uit mijn groep, of blokkeer, kan ik dit dan doen zonder dat de persoon in kwestie hierover wordt geinformeerd?

 33. Beste,

  In mijn groep Ender & may social club wil ik altijd zoveel mogelijk links maken door @… Maar de meerderheid van die links wil nooit werken…hoe komt dit?
  Hoe weten mensen dan dat ik over hen schrijf?

 34. Hi Anne, ik heb dezelfde vraag als Rolinka hierboven stelt. Weet jij raad?

 35. Marlies Versendaal zegt

  Hoe kan ik een bericht over de regels vastzetten zodat mensen die lid willen worden gelijk zien dat ze vragen moeten beantwoorden?

  Waar vind ik de antwoorden op vragen terug die leden beantwoorden om lid te worden?

  • Anne Raaymakers zegt

   Dat doe je door het als aankondiging aan te merken, Marlies. De antwoorden op vragen die mensen moeten beantwoorden zijn helaas niet meer terug te kijken.

  • Hallo Anne,

   Hoe maak ik onderwerpen voor mij berichten, zodat deze makkelijk terug te vinden zijn door de Leden? Bij de ene groep lukt het wel, bij de andere niet. Wat zie ik over het hoofd? Ik bedoel dus niet de ’tags’

Speak Your Mind

*