15 Effectieve blogtools die je als blogger moet kennen

15 effectieve blogtools die je als blogger moet kennenWaarom bloggen?

Elke ondernemer kan starten met bloggen. Het maakt niet uit of je groot of klein bent en of je producten of diensten aanbiedt. Bloggen is voor elke ondernemer erg interessant.

Je kunt bloggen zien als een manier om je boodschap uit te dragen, je kennis te delen, je ideale klant te bereiken, hun vertrouwen te winnen en natuurlijk om jezelf als expert te positioneren.

Als je als ondernemer graag wilt dat meer mensen over jou, je bedrijf en je product of dienst langs zien komen, dan is bloggen echt een ‘must’. Zie een blog als de basis van je contentmarketing. Het is een belangrijke tool waarmee je gericht werkt aan je zichtbaarheid en vindbaarheid op het internet.

In dit blog lees je meer over de voordelen van bloggen: https://www.anneraaymakers.nl/12-belangrijke-voordelen-van-bloggen-voor-ondernemers/

Hieronder deel ik een aantal effectieve tools die je ondersteunen bij het bloggen.

TOOLS OM INSPIRATIE OP TE DOEN

1. Pinterest

Als er een plek is waar je inspiratie op kunt doen voor bloginhoud, dan is het wel Pinterest.

Dit is een sociale netwerksite die je kunt zien als een soort prikbord. De website is vooral in trek bij vrouwen, maar het aandeel mannen neemt gestaag toe.

Behalve dat Pinterest een bron is van ideeën, weetjes en tips voor je blogs, is het daarnaast onmisbaar voor jou om je blogs te promoten. Pin van elk blog minimaal één mooie afbeelding met een link naar je blog erbij.

Het is nog beter voor je zichtbaarheid om meer verschillende pins per blog te maken. De afbeeldingen moeten er professioneel uitzien en tot de verbeelding spreken. Een geweldige tool waarin je je pins kunt maken, is Canva.

2. Google Trends

Google Trends is ook een handige tool waarmee je inspiratie op kunt doen voor relevante en actuele blogonderwerpen waarop veel wordt gezocht door je doelgroep.

Hiermee kun je ook de populariteit en trends inzien van diverse zoektermen.

Zo krijg je inzage in hoeveel personen in een bepaalde periode naar een bepaald woord of een bepaalde zin zoeken. Dit is van groot belang voor je SEO (= search engine optimalization).

Het werkt eenvoudig: typ in de zoekbalk de zoekterm waarover je de statistieken wilt vinden. Let goed op dat je de juiste locatie selecteert. Die kun je rechts bovenin het scherm selecteren. Klik dan op “enter” en je krijgt de statistieken te zien.

Je kunt in de zoekbalk maximaal vijf termen naast elkaar zetten. Je kunt dan vergelijken op welke het meest wordt gezocht.

Je kunt zo ook inspiratie opdoen voor onderwerpen voor je blogs. Door veelgebruikte zoekwoorden in je blogs te verwerken of er een heel blog aan te wijden, werk je automatisch aan je vindbaarheid en zichtbaarheid van je website.

Het promoten van je diensten en producten is niet eenvoudig, zeker niet op een zeer concurrerende markt. Dat is wanneer een blog van pas komt. Het helpt je met de presentatie en promotie van je bedrijf en houdt je publiek geïnteresseerd. Doe je mee met de cursus ‘In 30 Dagen een Briljant Blog’? Kijk hier: https://www.fanfactor.nl/cursussen/in-30-dagen-een-briljant-blog/

3. Feedly

Hoeveel tijd ben je kwijt met zoeken naar nieuwe interessante publicaties op je vakgebied? En naar inspiratie voor jouw blogs? Waarschijnlijk kost je dat wekelijks aardig wat tijd. Bespaar veel tijd met Feedly. Dit kan op de website of in de app: iOS of Android.

Deze tool geeft al je favoriete nieuwssites, publicaties, blogs, websites, YouTube-kanalen enzovoorts op een gestructureerde manier weer op één plek. Met Feedly kun je je eenvoudig abonneren op onderwerpen die voor jou interessant zijn. Alles wordt overzichtelijk voor je bij elkaar geplaatst in categorieën.

Zo heb je alle verschillende relevante nieuwsbronnen centraal bij elkaar. Zodra nieuwe artikelen verschijnen, worden ze direct in Feedly weergegeven: dus je bent altijd up-to-date.

TOOLS OM EFFECTIEVER TE WERKEN

Bij het bloggen is je planning erg belangrijk. Er zijn verschillende online tools verkrijgbaar die je daarvoor kunt gebruiken.

4. To do

De tool To do van Microsoft kun je zien als een digitale todo-lijst. Net als bij een papieren versie kun je hierbij je blogactiviteiten, onderwerpen en je planning onder elkaar zetten en afvinken.

Het voordeel vergeleken met papier is dat je hier ook extra aantekeningen bij kunt plaatsen. Je kunt er ook bestanden aan toevoegen of een deadline voor instellen. Dat werkt erg prettig.

Tenslotte kun je de lijsten ook delen met derden: lekker praktisch voor het overzicht bij een samenwerking.

5. Trello

Trello is ook zo’n handige tool om zaken overzichtelijk te maken en te houden. Daarnaast kun je hiermee je ideeën en notities overzichtelijk bewaren. De tool is bijvoorbeeld erg handig om je blogplanning in bij te houden, of als handige to-do lijst.

Door middel van boards en lists ontstaat er een soort whiteboard waarop aantekeningen, planning en post-its met to do’s staan. Met Trello kun je eventueel ook samenwerken. Dan zie je wie waaraan werkt en wat de voortgang van het project is.

6. Evernote

Evernote is tenslotte ook een tool die je helpt met een stuk effectiviteit bij alles wat met bloggen te maken heeft.

Je kunt er to-dolijsten in opstellen en je inspiratie thematisch in opslaan. Dat is heel breed: dat kan tekst zijn, een websitelink of een foto of PDF-bestand. Echt alles kun je hier kwijt.

Alle toegevoegde informatie kun je vervolgens zelf naar wens indelen. Bijvoorbeeld per project, thema of onderwerp. Evernote is handig, omdat je op elk apparaat alles kunt synchroniseren. Via de fijne zoekfunctie vind je ook snel je informatie weer terug.

VOOR JE AFBEELDINGEN

Wat afbeeldingen betreft, adviseer ik bij voorkeur gebruik te maken van eigen fotomateriaal. Als dat niet altijd lukt, zijn er websites waar je gratis mooie professionele stockfoto’s voor je blogs vindt. Deze foto’s zijn auteursrechtenvrij: dat betekent dat je ze ook gratis voor je zakelijk gebruik (zoals blogs etc.) mag gebruiken.

7. Pexels

Pexels biedt mooie gratis stockfoto’s aan voor commercieel en niet-commercieel gebruik. Daarnaast hebben ze ook video’s die je mag gebruiken. Je hoeft je niet per se aan te melden voor deze website.

8. Pixabay

Ook Pixabay is een website waar je mooie gratis stockfoto’s vindt. Hier moet je je in sommige gevallen wel even aanmelden als je materiaal wilt downloaden.

Wil je nog meer gratis fotosites bekijken waar je prachtige foto’s kunt downloaden voor je blogs? In dit blog vind je er nog veel meer: https://www.anneraaymakers.nl/50-sites-voor-gratis-afbeeldingen/

Extra tip: Check voor de zekerheid wel altijd even de voorwaarden van de betreffende website wat het gebruik van het materiaal betreft.

9. Canva

Canva is een echte alles in één tool. Je vindt er mooie foto’s die je gratis mag gebruiken. Daarnaast biedt het allerlei extra’s die erg interessant zijn voor jou als blogger.

Er zijn veel apps op de markt, maar Canva springt er echt uit.  De app:

 • is gratis (het gebruik is gratis, je betaalt voor premium afbeeldingen, maar je kunt ook je eigen afbeeldingen gebruiken).
 • is zeer gemakkelijk te bedienen op je telefoon, maar ook op je computer.
 • heeft prachtige sjablonen, voorbeelden en handige templates.

Tegen betaling heb je in de Pro-versie de beschikking over alles wat in Canva staat. Naast alle afbeeldingen, video’s, audio en elementen vindt je er ook nog interessante extra functionaliteit. Hier lees je er alles over: https://www.anneraaymakers.nl/21-redenen-waarom-canva-pro-zijn-geld-zeker-waard-is/

VOOR JE SEO

Zoals je als blogger waarschijnlijk wel weet, is zoekwoordoptimalisatie onmisbaar voor je SEO. Hier volgen een paar effectieve tools die je daarbij helpen.

10. Yoast SEO

Yoast SEO is een echte ‘must have’ voor je website: het is een populaire WordPress plugin. Zowel voor de gratis als de premiumversie helpt Yoast je om je SEO te verbeteren.

Hiermee kun je zelf de title-tag en de META-omschrijving aangeven. Daarnaast kun je door de handige pagina analyse bekijken hoe goed een pagina scoort.

Ook kun je zien of de pagina aan de ‘eisen’ van Google voldoet. Er wordt gecheckt op optimalisatie en leesbaarheid van de tekst. Hierbij wordt steeds rekening gehouden met Google’s nieuwste algoritme.

Premium abonnees krijgen daarnaast nog toegang tot andere functies, waaronder hulp bij interne links en dode links.

11. Google Keyword planner

Als je op zoek bent naar goede zoekwoorden, dan is Google Keywords Planner een aanrader.

Hiermee kun je kijken op welke woorden, thema’s of zelfs zinnen mensen veel zoeken op Google. Zo kun je veelgebruikte woorden of zinnen achterhalen die met je product of dienst te maken hebben.

De populairste zoekwoorden die naar boven komen, zijn woorden die perfect geschikt zijn als onderwerp voor je blogs of die je kunt verwerken in je teksten. Deze handige blogtool helpt je zo om gemakkelijk echt goede zoekwoorden te vinden.

Om Google Keyword Planner te gebruiken, hoef je alleen maar een Google Adwords account te hebben. Het werkt vervolgens heel simpel door je ‘doel zoekwoord’ in te typen. Je kunt daarna gebruikmaken van verschillende filters

12. Keyword.io

Ben je op zoek naar een goed alternatief voor de Google Keyword Planner? Kijk dan ook eens naar Keywordtool.io.

Dit is een online tool die je helpt bij het vinden van geschikte trefwoorden voor je blogs.

VOOR HET INPLANNEN VAN JE BLOGPOSTS

Er zijn verschillende tools waarmee je je berichten over je nieuwste blogs kunt inplannen op diverse social media kanalen. Ik deel hier twee handige tools met je.

13. Buffer

Als het gaat om simpel en overzichtelijk je blogposts inplannen, dan is Buffer een ideale tool. Het richt zich vooral op het inplannen van je berichten en dat is precies wat je nodig hebt.

Je kunt de publicatie van zowel afbeeldingen, video’s, links als gewone berichten plannen. Het is echt een fijne tool om mee te werken. Je kunt hiermee ook andere social media inplannen als je dat wenst.

De basisversie van deze tool is gratis. Hiervoor beschik je over maximaal drie social media-accounts waarvoor je berichten klaar kunt zetten. Je kunt tot maximaal 10 posts per account vooruit plannen.

Extra tip: installeer ook de Chrome extensie in je browser: daarmee werkt het nog gemakkelijker.

14. Hootsuite

Hootsuite is een mooi alternatief voor Buffer. Ook hier kun je je berichten voor de verschillende sociale media kanalen plannen. Met de gratis versie hiervan kun je 3 social media kanalen koppelen en de berichten inplannen.

Met Hootsuite kun je de volgende social media kanalen inplannen:

 • Twitter
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Instagram
 • Google+
 • YouTube

Extra tip: Plan je Facebookberichten liever niet met een planningstool in. Facebook herkent deze berichten en geeft hier minder bereik aan, omdat ze liever hebben dat je naar Facebook komt.

VOOR JE WEBSITE-OPTIMALISATIE

Wat je als ondernemer online echt tegenwerkt, is een trage website. De bezoeker is zo verdwenen, en de kans dat hij terugkomt, is nihil. Grote afbeeldingen zijn hier vaak de oorzaak van.

15. TinyPNG

Gelukkig zijn er handige tools zoals TinyPNG. Hiermee kun je de bestandsgrootte van je afbeeldingen eenvoudig en snel flink verkleinen. Optisch zie je het verschil niet, maar je website is wel meteen stuk sneller.

Het werkt supersimpel: sleep de gewenste bestanden met de muis naar de TinyPNG website.

Download daar de geoptimaliseerde afbeeldingen en vervang ze vervolgens op je website.

Extra tip: deze tool werkt ook voor JPG-bestanden.

Kies uit dit overzicht een tool die je het meeste aanspreekt en gebruik deze om nog betere en mooiere blogs te schrijven. Succes!

Het promoten van je diensten en producten is niet eenvoudig, zeker niet op een zeer concurrerende markt. Dat is wanneer een blog van pas komt. Het helpt je met de presentatie en promotie van je bedrijf en houdt je publiek geïnteresseerd. Doe je mee met de cursus ‘In 30 Dagen een Briljant Blog’? Kijk hier: https://www.fanfactor.nl/cursussen/in-30-dagen-een-briljant-blog/

Comments

 1. Bedankt voor deze handige tools! Ik schrijf regelmatig blogs, maar had van een aantal tools nog niet gehoord en ga ik zeker eens gebruiken.

  Met vriendelijke groet,

  Felix

Speak Your Mind

*