Hoe een Facebookgroep nuttig kan zijn voor je bedrijf

Facebookgroepen zijn een van de belangrijkste onderdelen van Facebook en bepalen voor een groot deel het succes van Facebook.

Dat is natuurlijk omdat mensen in groepen contact met elkaar kunnen hebben over hun hobby’s, hun passies en hun interesses. Daarom kun je ook heel goed in groepen netwerken, of het nou voor je bedrijf is of persoonlijk. Zo heb ik zelf een groep ‘Durf Te Vragen over Facebook‘ uit zakelijke overwegingen, maar ben ook lid van Roy’s Indische Recepten, omdat ik van Indonesisch eten houd.

Ik wil het in dit artikel graag hebben over groepen waarin je zakelijk kunt netwerken. Ik zal je vertellen waarom je lid zou kunnen worden van groepen, hoe je goede groepen voor jou kunt vinden op Facebook en hoe je kunt netwerken in zo’n groep.

Netwerken

Ik zei het al, in groepen kun je enorm goed netwerken. Zo kom ik in de groep ‘Durf Te Vragen over Facebook‘ veel te weten over de problemen en vragen van mijn doelgroep, kan ik mensen direct helpen als ze een vraag hebben en kan ik me zelf profileren als Facebook Marketing expert.

Groepen hebben heel veel zichtbaarheid

groep1Je hebt vast wel eens, vaak als je in een groep bent, in de rechterkolom op Facebook de ‘suggesties voor groepen’ gezien. Als jouw vrienden lid zijn van een groep, wordt vaak een relevante groep als suggestie gegeven.

Als je een actief lid bent van een groep krijg je meldingen van nieuwe berichten en discussies in de groep. Elk actief lid wordt regelmatig op de hoogte gehouden van de activiteiten in de groep. Dit zorgt er voor dat de groep en de discussies levend blijven.

Ik zie meer meldingen van groepen in mijn nieuwsoverzicht, dan van de pagina’s die ik leuk vind. Actief deelnemen in groepen, zeker in je eigen groepen, zorgen dus ook voor meer zichtbaarheid.

Je kunt alleen lid worden van een groep met je persoonlijke profiel (niet als je pagina). Zorg dus dat op jouw profiel een link staat naar je pagina, zodat mensen die geïnteresseerd zijn in je bedrijf je pagina kunnen vinden.

Je kunt wel als pagina beheerder zijn van een groep. Daarvoor moet je de groep aan je pagina koppelen. Lees in dit artikel hoe je dat doet.

Een groot voordeel daarvan is dat je je als bedrijf kunt profileren in de groep. Alleen in je eigen groep dus, waar je beheerder van bent. Je kunt dus als je pagina de groep beheren en ook berichten plaatsen in de groep.

Ninjatip!

Een handige tip als je berichten plaatst in je groep als pagina. Alle mensen die dat bericht leuk vinden kun je weer uitnodigen om je pagina leuk te vinden.

Hoe vind je groepen geschikt voor jou?

Er zijn twee manieren om geschikte groepen voor jou te vinden, waarin je kunt netwerken. De eerste is om simpelweg te zoeken in de zoekbalk, bovenaan de Facebookpagina. Stel, ik heb een yogastudio en zou graag willen netwerken in een groep geïnteresseerden in yoga, dan typ ik ‘yoga’ in de zoekbalk en klik dan op ‘meer resultaten weergeven voor yoga’ en filter vervolgens op ‘groepen’.

De tweede manier is om naar de startpagina van groepen te gaan en daar te filteren op bijvoorbeeld voorgestelde groepen of groepen van vrienden.

Voor je lid wordt van een groep

Kies niet te veel groepen om lid van te worden, want dan word het erg onoverzichtelijk en je kunt onmogelijk discussies bijhouden in tientallen groepen. Kies alleen die groepen waar van je zeker weet dat jouw doelgroep er lid van is. Kies ook alleen echt actieve groepen en bij voorkeur groepen waarin niet gespamd wordt.

Voor dat je lid wordt van zo’n groep weet je dat natuurlijk niet, want als je nog geen lid bent van een groep kun je alleen zien wie van je vrienden lid is en waar de groep over gaat. Maar aarzel niet om de groep te verlaten zodra blijkt dat de groep niet geschikt voor jou is om te netwerken.

(Ongeschreven) regels in een Facebookgroep

In een Facebookgroep is het gebruikelijk om niet te verkopen. Dat doe je op een netwerkbijeenkomst ook niet. Het wordt je dus niet in dank afgenomen als je aan het promoten slaat en vaak wordt je dan uit de groep verwijderd.

Je kunt ook zelf een groep starten voor je bedrijf. Daar vertel ik meer over in dit artikel.

Heb jij ook een groep voor je bedrijf? Nodig nieuwe leden uit in een reactie (met een link naar je groep natuurlijk).

Speak Your Mind

*