Alles wat je moet weten over Instagram voor ondernemers

Alles wat je moet weten over Instagram voor ondernemersInstagram is één van de populairste social media platforms die er zijn. Als ondernemer kun je hier eenvoudig en snel een goede band opbouwen met je potentiële klanten. Het biedt je een mooie kans om je bedrijf op de kaart te zetten en om je product of dienst te promoten. Wil je een start maken op dit online platform? Of ben je al bezig, maar wil je er (nog) meer uithalen? In dit blog deel ik alles wat je als ondernemer moet weten over Instagram.

1. Instagram opties en functies die je misschien nog niet kent

Instagram is een bijzonder interessant platform voor jou als ondernemer. Er is hier van alles mogelijk en je komt eenvoudig in contact met je doelgroep. Als je Instagram al even gebruikt, ken je de basisfuncties waarschijnlijk al wel.

Maar er is veel meer! In het volgende blog heb ik enkele interessante opties van Instagram voor je samengevat. Doe er je voordeel mee: https://www.anneraaymakers.nl/15-handige-instagram-functies-die-je-vast-nog-niet-kent/

2. Werk gemakkelijk(er) op Instagram op de PC

Instagram is in de eerste plaats bedoeld voor gebruik op je mobiele telefoon. Op de PC kun je wel kijken en scrollen, maar het is niet echt mogelijk om op een prettige manier via de PC iets te posten.

Daarnaast werkt het stukken prettiger om te typen op je gewone toetsenbord in plaats van op de kleine toetsen van je mobieltje. Ook kun je op de PC gemakkelijker fotomateriaal bewerken in een online bewerkingstool zoals Canva.

Gelukkig zijn er verschillende handige tools waarmee je ook op de PC alles kunt doen wat je wilt op dit platform: https://www.anneraaymakers.nl/zo-gebruik-je-instagram-op-de-computer-8-handige-tools/

3. Tijd is geld

Zeker als ondernemer geldt: tijd is geld. Vooral als het gaat om je social media marketing. Hoe fijn is het om inzicht te krijgen in handigheidjes en instellingen waarmee je op dit platform tijd en geld kunt besparen?

Je hoeft dit niet allemaal zelf uit te zoeken. Ik heb de handigste tips voor je samengevat in dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/haal-als-ondernemer-alles-uit-instagram-15-verrassende-tips/

Neem het rustig door en kijk of je meteen al iets in je account wilt instellen of aanpassen.

4. Handige Instagram tips voor jou als ondernemer

Sommigen denken dat Instagram alleen maar een online platform is voor mooie plaatjes, maar het is zoveel meer. Als ondernemer is het de perfecte plek om met foto’s, tekst en video’s jezelf en je bedrijf te profileren.

Als je nog niet (echt) actief bent op Instagram, kan ik me voorstellen dat je niet weet waar je moet beginnen en waar je allemaal op moet letten. Ben je op zoek naar tips die je nog niet kent en waar je je voordeel mee kunt doen?

Lees dan deze twee blogs door, waarin ik veel waardevolle tips hierover voor je op een rijtje heb gezet: https://www.anneraaymakers.nl/de-12-meest-waardevolle-instagram-tips-voor-ondernemers/ en https://www.anneraaymakers.nl/20-geheime-instagramtips-voor-ondernemers/

5. Maak gebruik van Instagram Gidsen

Doe je al iets met Gidsen in Instagram? Sinds 2020 bestaat deze functionaliteit die best interessant voor je kan zijn.

Je kunt Gidsen zien als een soort landingspagina’s waar je verschillende content bij elkaar plaatst en van extra info voorziet. Het zijn eigenlijk een soort subpagina’s op je Instagram-profiel die je ideaal kunt inzetten voor storytelling.

Deze subpagina’s bestaan uit thematisch bij elkaar passende berichten die overzichtelijk bij elkaar staan. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/wat-zijn-instagram-gidsen-en-wat-kun-je-ermee/

6. Ga voor succesvolle Instagram stories

De Instagram Story-functie is erg populair. Stories zijn verticale foto’s en video’s in de app die na 24 uur vanzelf weer verdwijnen. Ze verschijnen niet in je Instagram-nieuwsfeed, maar zijn bovenaan zichtbaar.

Ze zijn ideaal voor inhoud die niet permanent in je feed hoeft te staan. Deze foto- en videofragmenten bieden je veel mogelijkheden om je bedrijf (en jezelf) in de picture te zetten. Ook de interactie met je doelgroep kun je met stories vergroten.

Daarnaast kun je met de extra opties binnen stories ook slim werken aan je bereik. Denk aan hashtags en het feit dat je in elke story een externe link kunt plaatsen door een sticker. Je kunt ook personen taggen in een story.

Vraag je je af hoe je nu succesvolle stories maakt? In dit blog lees je er alles over: https://www.anneraaymakers.nl/zo-maak-je-succesvolle-instagram-stories-15-tips/

7. Volop inspiratie voor je Instagram-story content

Ik gaf het net al aan: stories zijn een effectief instrument dat je perfect voor je marketing kunt inzetten. Daarbij geldt: hoe vaker je stories plaatst, hoe beter en vaker je zichtbaar wordt op dit platform. De grote uitdaging hierbij is om steeds nieuwe stories te verzinnen.

Vind je het ook lastig om inspiratie te vinden voor je stories? Geen zorgen en geen excuses meer. In dit blog deel ik 80 content ideeën met je:  https://www.anneraaymakers.nl/80-content-ideeen-voor-instagram-stories/ Daar kun je wel een poos mee vooruit.

8. Zorg voor een professioneel overzicht met Instagram-icoontjes

Stories zijn leuk, maar een nadeel ervan is dat een story slechts 24 uur zichtbaar is en dan verdwijnt van het platform. Sommige stories wil je graag langer behouden; dat kan door van je story een hoogtepunt te maken. Op die manier kun je jouw favoriete stories blijvend vastleggen op je profiel.

Zie je Instagram-profiel als een soort etalage. Zorg dat je etalage er professioneel en netjes uitziet. Dat kan door het gebruik van Instagram Story Hoogtepunten die je qua look & feel mooi aan laat sluiten op je huisstijl

Ik geef je twee belangrijke redenen om Instagram-story hoogtepunten te gebruiken:

  1. Het verhoogt de levensduur van je stories.
  2. Het zorgt voor een professionele uitstraling.

Wil je hiermee aan de slag? In dit blog leg ik je precies uit hoe je icoontjes maakt voor de Instagram story hoogtepunten op je profiel: https://www.anneraaymakers.nl/zo-maak-je-icoontjes-voor-je-story-hoogtepunten-op-je-instagram-profiel/

Geef hiermee je Instagramprofiel eenvoudig een professionele upgrade.

Wil je meer van dit soort handige tips voor Instagram, zodat je account snel groeit en je meer volgers krijgt? Doe dan mee met 365 Dagen Instasucces. Echt iets voor jou! https://www.fanfactor.nl/cursussen/365-dagen-instagram-succes/

9. Slim aan de slag met populaire Reels

De Instagram Reels kunnen eigenlijk niet aan je voorbij zijn gegaan. Reels is een videofunctionaliteit op Instagram. Het interessante hieraan is dat geplaatste Reels lang zichtbaar blijven: zelfs weken na het posten.

Instagram Reels zijn korte video’s die interessant zijn omdat ze je een flink organisch bereik kunnen bieden. Je vindt ze zowel in je feed als op de ‘Verkennen’ pagina, waardoor ze interessant zijn voor extra zichtbaarheid.

Je kunt je Reels direct in de app opnemen en bewerken. Daarnaast kun je ook een kant-en-klare video eenvoudig als Reel uploaden.

Het is als ondernemer zeker de moeite waard om deze optie in te zetten voor meer zichtbaarheid en voor meer volgers. Feit is dat video nu eenmaal veel meer aandacht trekt dan gewone afbeeldingen.

Doe je er nog niets mee? Lees dan dit blog door waarin ik je uitleg hoe je Reels maakt: https://www.anneraaymakers.nl/zo-maak-je-instagram-reels-in-6-simpele-stappen/

Maak je al Reels en wil je graag nog wat handige aanvullende tips? Lees dan dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/instagram-reels-zo-zet-je-het-als-ondernemer-slim-in/

Ben je op zoek naar inspiratie voor Reels content, bekijk dan dit blog: https://www.anneraaymakers.nl/22-content-ideeen-voor-aansprekende-instagram-reels/

10. Instagram-algoritme

Instagram werkt sinds 2016 met een algoritme. Je kunt een algoritme zien als een verzameling regels die het organische bereik van je content bepaalt.

Dit werkt als volgt: het algoritme loopt door alle beschikbare inhoud op dit platform heen. Vervolgens bepaalt het voor jou als gebruiker wat je te zien krijgt binnen alle functionaliteit die Instagram heeft.

Vraag jij je wel eens af op welke manier je hier als ondernemer zelf meer invloed op kunt hebben? Ik heb hier een heel blog aan gewijd waarin ik deel hoe het werkt.

Ook deel ik handige tips waarmee je je content hoger in de ranking krijgt: https://www.anneraaymakers.nl/alles-wat-je-als-ondernemer-moet-weten-over-het-instagram-algoritme/

11. Aan de slag met je Instagram-marketing

Instagram is voor ondernemers een relevant marketingkanaal geworden: en dat is niet zonder reden. Omdat Instagram een sociaal netwerk is, kun je als bedrijf je bereik en het aantal volgers het gemakkelijkst vergroten met je posts.

Die content moet dan wel zo informatief, boeiend, gevarieerd en authentiek mogelijk zijn. Hoe serieus pak jij je Instagram-marketing op? Ik kan me voorstellen dat je denkt dat het ontzettend veel van je tijd vraagt.

Toch wil ik je graag overhalen om tijd vrij te maken voor je Instagram-marketing. Ik heb een blog geschreven waarin ik stap voor stap uitleg hoe je hier een start mee maakt.

Lees dit artikel door en pas het direct toe: https://www.anneraaymakers.nl/in-8-simpele-stappen-aan-de-slag-met-instagram-marketing/ Het enige wat je daarna moet doen, is content maken en plaatsen. Hierover meer in de volgende tip.

12. Plaats Instagram content die ráákt

Instagram is ontzettend populair. Het biedt jou als ondernemer geweldige kansen die je echt moet pakken. Ik snap dat het een uitdaging is om steeds opnieuw een unieke content te bedenken en te plaatsen. Zeker als je graag origineel uit de hoek wilt komen.

Om je een stuk op weg te helpen, heb ik twee blogs geschreven over Instagram content. Lees ze door en laat je inspireren. Maak meteen een contentlijstje voor je volgende posts zodat je daar niet meer over na hoeft te denken.

Het gaat om deze blogs:

Instagram-content die écht voor jou werkt: 10 verrassende tips

13 originele ideeën voor opvallende Instagram posts

13. Instagram en bloggen

Blogs zijn artikelen die je schrijft voor je doelgroep en die je op je website publiceert. Het gaat vaak om informatieve artikelen waarin je onderwerpen bespreekt die je doelgroep interessant vindt.

Schrijf je regelmatig blogs? Wist je dat Instagram een ideale plek is waar je hierop volop de aandacht kunt vestigen? Want je blogs schrijf je natuurlijk niet voor niets.

Het regelmatig schrijven van blogs biedt je trouwens bijzonder veel voordelen. In dit blog vertel ik je daar alles over: https://www.anneraaymakers.nl/12-belangrijke-voordelen-van-bloggen-voor-ondernemers/

Blog je al regelmatig, maar vraag je je af hoe je je blogs het beste promoot op Instagram? In dit blog deel ik 15 slimme manieren om je blog bij je volgers onder de aandacht te brengen: https://www.anneraaymakers.nl/15-slimme-manieren-om-je-blog-op-instagram-te-promoten/

14. Ga voor meer volgers op Instagram

Het hebben van zoveel mogelijk volgers op Instagram is bijzonder interessant voor jou als ondernemer. Hoe kom je nu aan meer volgers? Hoe kun je organisch groeien als het gaat om je volgers op Instagram?

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. In dit blog deel ik 12 praktische tips waarmee je ervoor zorgt dat het aantal volgers lekker snel groeit: https://www.anneraaymakers.nl/organisch-meer-volgers-krijgen-op-instagram-12-slimme-tips/

Als je elke dag één van de tips uitvoert, gaat het aantal volgers in rap tempo groeien.

15. Instagram content inplannen

Naast het bedenken van content kost ook het plaatsen ervan soms veel tijd. Wist je dat het slimmer is om alle content voor je social media op een vast moment te maken en in te plannen?

Op die manier werk je efficiënter; vooral doordat je in een fijne flow komt. Vaak ben je dan ook een stuk creatiever. Als je na het schrijven ook meteen je berichten inplant, werk je efficiënt en stressvrij.

Je hebt daar verschillende mogelijkheden voor. In dit blog deel ik drie interessante tools voor het inplannen van je Instagram-berichten: https://www.anneraaymakers.nl/3-manieren-om-instagram-berichten-in-te-plannen/

Doe je voordeel met deze tips en ga zo voor optimale vindbaarheid en zichtbaarheid op Instagram. Veel succes!

Speak Your Mind

*